2009-01-07 9 views
Date: January 7th, 2009Table for 6Total of 8 dishes and the portion for each dish is enough and acceptable. The food taste normal. The Environment is normal. Service is average as it took them 15mins to bring you a bowl of rice. Please don't drink their glass water as they really serve you tap water (please, you can at least mix with some lemon juice ...).Dinner : $515 Nett for 6 people (after 15%)Remarks:1. 10% discount if paying by any credit card2. 15% discount if paying by cash
Date: January 7th, 2009
Table for 6

Remarks:
Hainan Chicken
"Pad Thai"
Chicken Wing with Single Bone
$86 (Dinner)
2009-01-04
德福內食肆多蘿蘿,什麼菜式都俱備,真係眼花撩亂。在千高挑萬選下竟撞入thai chilli,哈!環境很舒適、精緻,單是水杯已經非常泰式了。前菜:青木瓜絲沙律蔬菜:馬拉薑豬肉炒菜主菜:泰式雞肉炒飯沙律好fresh!木瓜絲好爽,而且有少少辣,酸酸辣辣好醒胃!炒菜的豬肉不是肉片,而是烤豬肉,同中國的乳豬非常相似!都是硬皮的,但就冇乳豬咁好食啦!炒飯的份量少左d,但味道不錯,啖啖都非常有味道,好似濃縮左咁!味道頗濃,如果俾太多你真係食唔晒架!後來才得知原來thai chilli是由來自泰國皇室的主廚主理。單是呢點已經信心十足,事實上又真係泰式風味!
德福內食肆多蘿蘿,什麼菜式都俱備,真係眼花撩亂。
在千高挑萬選下竟撞入thai chilli,哈!
環境很舒適、精緻,單是水杯已經非常泰式了。

前菜:青木瓜絲沙律
蔬菜:馬拉薑豬肉炒菜
主菜:泰式雞肉炒飯

味道頗濃,如果俾太多你真係食唔晒架!

HALF~HALF~
$100 (Dinner)
這幾天,做冬前後,中菜迫迫人,唯有試新地方,幫襯了這間泰國菜。點了:一、生蝦刺身--好味,蝦算新鮮,蒜頭辣椒份量夠。二、粉絲蟹煲--好多粉絲,鼓油色,有點得人驚,好在蟹還算新鮮,但調味及鑊氣就麻麻。三、泰式烏魚--肉嫩,醬汁好味,只弊在劏魚不清內臟,見到有點唔開胃,但說魚味,其實不俗。四、泰式通菜--一般啦,都是普通貨色,味不太濃,不太辣。五、油酥餅--薄薄的,不夠睇頭,但仍香口,不錯。說來說去,都是中規中矩,勝在裝修格局好,人不多,兩個人可以坐到四人檯,檯又不濟,環境算是不足,而且,侍應有禮啊,所以,都會支持一下呢。當然,連兩杯飲品,埋單490,略貴。

點了:
一、生蝦刺身--好味,蝦算新鮮,蒜頭辣椒份量夠。
四、泰式通菜--一般啦,都是普通貨色,味不太濃,不太辣。
五、油酥餅--薄薄的,不夠睇頭,但仍香口,不錯。

當然,連兩杯飲品,埋單490,略貴。
$245 (Dinner)
  • 泰式烏魚,生蝦刺身
2008-11-20 14 views
唔睇都唔知道呢間店竟然一個笑笑樣都冇…我個人食過又覺得唔係真係咁差姐..我覺得ok丫~行開德福~男朋友鍾意食泰菜…咁啱見到呢間店喎…於是就去試試`算係等一張檯就ok了叫左豬頸肉, 通菜,冬陰公湯, 三味倉魚豬頸肉幾香口啊~不過呢碟醬就真係超級辣…如果唔食得辣就千萬唔好點…會噴火的!飛天通菜…幾好味不過好似有點細碟…算係2個人食啱啱好囉…多d人都一定會覺得唔夠冬陰公湯…好味 不過都係覺得好細碗…似係一個人飲一碗既份量…不過唔緊要啦我同老公share飲都夠飲~都係試下姐三味倉魚好正 個汁整得不錯…不過係唔多肉…好快好快就成條食哂luuuuu.overall我覺得全部都幾好味呀..係有d份量比較少d姐~
唔睇都唔知道呢間店竟然一個笑笑樣都冇…
我個人食過又覺得唔係真係咁差姐..我覺得ok丫~

行開德福~男朋友鍾意食泰菜…
咁啱見到呢間店喎…於是就去試試`
算係等一張檯就ok了

叫左豬頸肉, 通菜,冬陰公湯, 三味倉魚

豬頸肉
幾香口啊~不過呢碟醬就真係超級辣…
如果唔食得辣就千萬唔好點…會噴火的!

飛天通菜…幾好味不過好似有點細碟…
算係2個人食啱啱好囉…多d人都一定會覺得唔夠

冬陰公湯…
好味
不過都係覺得好細碗…
似係一個人飲一碗既份量…
不過唔緊要啦我同老公share飲都夠飲~都係試下姐

好正
個汁整得不錯…
不過係唔多肉…好快好快就成條食哂luuuuu.

overall我覺得全部都幾好味呀..
係有d份量比較少d姐~
飛天通菜
冬陰公湯
飛天通菜
冬陰公湯
2008-11-07 12 views
今日同女朋友去左德福行街,晚飯原本想去食日本菜,不過和民同元氣都好多人,要等好耐,而別府又close左,咪食其他野!結果去左食thai chili,見唔洗等位,咪試吓!我地食左個飛天通菜、冬陰功、炒金邊粉同炸春卷。個菜都好大碟,幾好味,又唔會好鹹好辣,兩個人食都食唔晒。另外,個炸春卷好好食啊,又夠熱、又夠脆,有5條,$30都唔貴啊!個炒金邊粉有層金黃色既蛋放係上面,好似有個網包住咁,好靚,好唔捨得食,雖然只不過係普通既炒金邊粆,有點甜味,又唔係好油,都幾開胃,個份量好大,每人可以食2-3碗,唔錯!比較差d係個湯囉,係有好多餸有魚、有蝦...,不過個湯一d都唔熱,份量好細,一人得一碗多d,個味一d都唔似冬陰功,唔得!真係要改善吓~不過個價錢就有d貴,平d就好啦!

不過個價錢就有d貴,平d就好啦!
$110 (Dinner)
  • 炸春卷
2008-11-01 3 views
去EMAX鬼屋之前過黎食個晚餐先.入到去覺得環境都幾唔錯.光暗調校得好好.枱同枱之間都唔會迫.meau選擇都ok啦.價位中上.我覺得可以有減價既空間.我地叫左酸辣海鮮湯.燒豬肉炒芥蘭,素春卷,波羅焗海鮮飯同埋小食併盆.酸辣海鮮湯個種酸辣係好東南亞個種感覺.有好重既香料味.唔係雲貴風味個種.未必人人接受到.但我本人都幾中意.海鮮都好足料.小食併盆有4樣野.燒單骨雞翼,蝦餅,魚餅,素春卷.魚餅食落去既質感好粗糙.味道都唔太討好.蝦餅普通啦.無乜特別.素春卷雖然無肉.但味道都唔錯.熱辣辣.雞翼其實都幾難整得難食...依個都係so far啦.波羅焗海鮮飯係全晚最好既1道菜飯面有肉鬆,腰果,泰式香腸同其他海鮮.因為飯入面有提子乾.所以會有少少甜甜地.但味道又好match.口感豐富.值得1試!燒豬肉炒芥蘭.我覺得成個菜都偏咸!個燒豬肉有少少似中國既臘肉咁.又硬又咸.但芥蘭都算幾嫩.我覺得如果35知己想食1餐傾計飯既話.依度都算係1個唔錯既選擇既.但特登黎食又無必要啦.
去EMAX鬼屋之前過黎食個晚餐先.
入到去覺得環境都幾唔錯.
光暗調校得好好.枱同枱之間都唔會迫.
meau選擇都ok啦.
價位中上.我覺得可以有減價既空間.
酸辣海鮮湯個種酸辣係好東南亞個種感覺.
有好重既香料味.唔係雲貴風味個種.
未必人人接受到.
但我本人都幾中意.海鮮都好足料.
小食併盆有4樣野.
燒單骨雞翼,蝦餅,魚餅,素春卷.
魚餅食落去既質感好粗糙.味道都唔太討好.
蝦餅普通啦.無乜特別.
素春卷雖然無肉.但味道都唔錯.熱辣辣.
雞翼其實都幾難整得難食...依個都係so far啦.
波羅焗海鮮飯係全晚最好既1道菜

飯面有肉鬆,腰果,泰式香腸同其他海鮮.
因為飯入面有提子乾.所以會有少少甜甜地.
但味道又好match.口感豐富.
值得1試!
燒豬肉炒芥蘭.
我覺得成個菜都偏咸!
個燒豬肉有少少似中國既臘肉咁.
又硬又咸.
但芥蘭都算幾嫩.
我覺得如果35知己想食1餐傾計飯既話.
依度都算係1個唔錯既選擇既.
但特登黎食又無必要啦.

(Non-member)
2008-10-15 9 views
同同學到此Lunch同學x 2叫了雞絲+我要了豬肉丸湯金邊粉, 轉set要成$50 (連Drink+青木瓜Salad)Salad難食到嘔, 大家都只吃了一小口" ,, 湯粉完全無味.. 色香味一樣都無雞絲也是無味.. 豬肉丸有d黑椒味(但本人不like黑椒味)最可以接受的是我的花茶同學叫的什麼柑桔冰 有種怪味, 一點都不柑桔... 絕對bad list + 劣評的店!!!!

同同學到此Lunch
Salad難食到嘔, 大家都只吃了一小口" ,,
湯粉完全無味.. 色香味一樣都無

最可以接受的是我的花茶
同學叫的什麼柑桔冰 有種怪味, 一點都不柑桔...

絕對bad list + 劣評的店!!!!
2008-10-13 2 views
同女朋友兩個人食過軟殼蟹沙律, 青咖哩雞同飲左杯青檸紅茶.軟殼蟹沙律 - 比期待既味道差少少, 軟殼蟹油騷味太勁, 沙律太酸.青咖哩雞 - 咖哩汁略厭太稀, 不過味道不錯, 如果汁可以"kit"d 會好d.青檸紅茶 - 比想像冇咁好飲, 總之要青檸梳打好過.Remarks: 此店推介係"爆炸蟹"可惜人少試唔到, 可惜...
同女朋友兩個人食過軟殼蟹沙律, 青咖哩雞同飲左杯青檸紅茶.
青檸紅茶 - 比想像冇咁好飲, 總之要青檸梳打好過.
$70 (Dinner)
2008-09-26 1 views
尋晚同男朋友去食飯, 叫左老虎蝦粉絲煲, 椰子雞湯同小食拼盤。小食拼盤有4樣野, 雞翼2隻, 蝦餅, 魚餅, 春圈各2件。4樣都係炸野好多油, 不過味道都ok既。椰子雞湯好多料, 我覺得幾好味, 唔太辣, 雞都好滑, 不過就幾細碗。老虎蝦粉絲煲, d蝦唔太新鮮, d粉絲有d好乾, 乾既又無味, 有汁o個d又好咸, 即係點?3樣野都食左300幾蚊, 我真係眼都突埋。咁既價錢我去九龍城食得好味又地道啦!!

$155 (Dinner)
2008-08-28 9 views
其實味道還可以 但價錢唔值!!!九龍城抵好多1. 冬陰公 : 真係好陰公 , 2個人份量細過個湯面碗 , 但好辣好好味2. 飛天通菜 : 一個通菜都要58蚊 又咸 FRD就話好好味 ,我覺得一般3. 青咖哩 豬 : 青咖哩好香口 , 但D豬肉太UN,好難食 D汁我地見仲有淨打包 , 但睇戲果時漏左4.老虎蝦粉絲煲 : 初頭以為係細煲 原來份量好多 但求質飽你 , 2隻老虎蝦出左邊 ,煮到老哂 浪費左隻蝦 埋單 三百幾 講真 咁既價錢 食物成本又低 我去食日本野冇咁嬲。可以讚下既 係環境幾令 不過我不嬲都唔係食牆灰既人 又唔係係咁訓 食完就拍拍羅友走架啦 要咁令做咩.哈!
其實味道還可以 但價錢唔值!!!九龍城抵好多

(Non-member)
2008-07-13 11 views
二時多, 此店無需等位, 一試之.串"燒", 一碟六串, 三雞三豬. 此店應將此菜改名為串"炸". 我實從未嚐過炸的串"燒". 不幸非常難吃. 細心觀察品嚐亦難分雞豬. 心中一凜.黃咖哩牛. 顏色對了, 是黃色的咖哩汁. 但廚師一再令我吃驚. 能做到全無咖哩味的咖哩, 委實不簡單. 牛肉用上肉片而不用牛腩, 牛肉跟黃色"疑似"咖哩汁肯定上碟前才"溝"在一起.海南雞飯. 平平無奇, 不算好吃.此店前身的法國餐廳已經令我"怕怕", 不知兩店是否屬同一老闆?
二時多, 此店無需等位, 一試之.

海南雞飯. 平平無奇, 不算好吃.

• 串"炸"
2008-06-15 3 views
上星期三兩個人晚上八時去到,都有八成滿。兩個人吃不了多少,就簡簡單單的吃。點了柚子沙律,蝦餅及雞肉炒河。如之前食評所講,食物不是太地道,應是遷就了香港人的口味。當中柚子沙律及雞肉炒河都應該是辣的,不過個人覺得只是微辣,下次要叫他們做得辣一點 。(還要是指天椒泰國餐廳?)柚子沙律酸酸的很開胃,用料亦新鮮。蝦餅熱熱的,很香口,但油多了點。雞肉炒河,雞肉太少,也是太油,只有微辣又帶點甜,過得去而已。環境不錯,服務亦 ok。

點了柚子沙律,蝦餅及雞肉炒河。

柚子沙律酸酸的很開胃,用料亦新鮮。
蝦餅熱熱的,很香口,但油多了點。

環境不錯,服務亦 ok。

$90 (Dinner)
這間餐廳都是唔錯的,不過,晚飯時候就超多人,當安排你入座及落單後,基本上好似沒有人再理會你,我們叫待應幫我們拍個照,都要等十分鐘才回覆你。我們吃了一個沙拉,我覺得幾特別,但可能係因為有點辣,所以好像怪怪的,不是地道泰國口味,像是為香港人改良了一點,但還可以接受。另外,我覺得那個「蒸烏頭」可以講講,由於蒸烏頭如果凍了的話,會比較有「聲」味,所以它們上碟時,是會用火熱烘著的,可以保待魚的熱度,可惜火用完了,但魚還未吃完,就沒有人幫你更換,魚就變「聲」了,不過,隨魚有個熱湯,可以放上去吃,味道都不錯,這個湯還可以用完再加,我湯個這個湯汁,感覺上比蒸烏頭更好味。椰子雞湯就不錯,但很細碗,餐牌寫一至兩人用,都要55元一碗,不過都幾多料,值得一試。

蒸烏頭
青咖哩
椰子雞湯
沙拉
$120 (Dinner)
蒸烏頭
青咖哩