2019-05-17 42 views
青咖喱、冬陰功、同木瓜沙律太甜,冬陰功同木瓜沙律一啲酸辣味都無,淨係得甜味。冬陰功湯好油,唔夠creamy⋯⋯串燒啲肉好柴⋯⋯體現不到泰菜的清爽,層次分明又豐富的口感,應該唔會再來
TakeAway
2019-05-13 70 views
泰國菜鍾意食不過大部份都唔正宗㗎啦。依間都唔例外。因為我讀泰文同泰國文化好清楚。剛才晚飯時間Keep住都幾多人排隊,不過好唔好食就見仁見智,亦有可能係地理位置問題。今日叫咗幾樣野,評價如下:青木瓜沙律雞醬太多,我同阿妹都覺得好重口味,軟殻蟹火山包都唔錯嘅,份量好大其實都要三個人食會最好仲有一個大頭蝦版本,都好吸引㗎另外叫咗椰青,啲椰肉太實淨,好難不到,仲比隻咁細隻嘅匙羹😂如果唔係因為住喺附近樓上都未必會有機會再去

今日叫咗幾樣野,
評價如下:

青木瓜沙律雞醬太多,我同阿妹都覺得好重口味,

軟殻蟹火山包
都唔錯嘅,份量好大其實都要三個人食會最好
仲有一個大頭蝦版本,都好吸引㗎

另外叫咗椰青,啲椰肉太實淨,好難不到,仲比隻咁細隻嘅匙羹😂

如果唔係因為住喺附近樓上都未必會有機會再去
2019-05-11 75 views
母親節黎食大餐Book咗枱佢都唔係開咗好耐所以入面幾靚 坐得幾舒服因為預咗食大餐所以叫咗個豪華4人餐其實個豪華4人餐已經好多野食1️⃣頭盤: 泰式生蝦刺身個人覺得好難食 可能食唔慣生蝦 (但係我又幾好日本刺身)食落黏黏地 但係冇乜味 一定要點醬不過食咗1隻就頂唔順☹️2️⃣燒烤小食拼盤超多野食烤海鰻 烤豬肉 烤雞肉 班蘭葉包雞 春卷 魚餅 各2件不過全部炸咁 又油淋淋我整係食咗烤雞肉幾好味嘅 烤得好香 外面少少脆但係依碟野食整最多 因為易膩3️⃣湯 (3選1): 泰式魚肚羹依個冇試4️⃣主菜 (3選1): 蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包整得差唔多食完嘅樣😝但係超巨形賣相幾靚而且幾好味啲黃咖哩睇落似好辣但其實甜嘅 㔰應該有落椰汁?!用個包點醬食一流 撈白飯都得👍🏻不過如果包外脆內軟或好似蒜蓉包個包咁會仲正!5️⃣菜(3選1): 馬拉盞炒雜菜有西蘭花 椰菜花 芥蘭 紅蘿蔔 椰菜但係有啲辣 同好重味 食完個口一直有馬拉盞味6️⃣飯/麵: 泰式蝦炒金邊粉都幾大碟有4隻蝦個麵幾好食有啲彈性 又唔油 亦唔太乾少少甜甜地 味道淡得黎幾好味👍🏻7️⃣甜品: 泰式甜品拼盤全部都係用椰漿/椰汁整紫色嗰個幾好食嘅 應該係紫米糕?!底層有啲椰子不
母親節黎食大餐

但係超巨形
賣相幾靚
而且幾好味
啲黃咖哩睇落似好辣
但其實甜嘅 㔰應該有落椰汁?!
用個包點醬食一流 撈白飯都得👍🏻
不過如果包外脆內軟或好似蒜蓉包個包咁會仲正!
5️⃣菜(3選1): 馬拉盞炒雜菜

少少甜甜地 味道淡得黎幾好味👍🏻
7️⃣甜品: 泰式甜品拼盤
泰式甜品拼盤

全部都係用椰漿/椰汁整
紫色嗰個幾好食嘅 應該係紫米糕?!
底層有啲椰子

海南雞
多肉 冇骨
而且滑身
但係硬係覺得似食緊白切雞咁
冇咩泰式風味...
總括食物味道真係睇菜式同個人口味
價錢ok 因為佢份量超大
我地真係叫得太多
服務方面都ok嘅 因為我地枱細 菜式多 佢地都肯幫我地換細碟 不過後生啲嗰啲就寸少少
上菜超快😮啱啱落單已經上刺身
不過我都未必再黎食 因為佢硬係好似唔夠正宗咁
但係某啲菜式係幾特別幾好食嘅
$200 (Dinner)
蛋花黃咖哩軟殼蟹火山包
2019-05-11 74 views
😛小弟因工作關係會走遍香港每個角落,今日上午的工作就係去黃埔看工程。好快~又到了午飯時間,又可以繼續到處試下新鮮野今日選了去食泰國菜(泰妹)。地鋪地方大裝修精緻而且坐位舒服😌冷氣夠,坐位多到自己選擇坐即刻取個餐牌看有咩想食啦。看到午餐有冬陰雞翼炒公仔麵咁特別~當然要試下啦同事點了泰式蝦炒金邊粉。冬陰雞翼炒公仔麵~公仔麵內加入蛋花,葱及番茄一起炒相當香口,雞翼炸得甘香鬆脆~製作用心不錯👍。有機會會再來
。好快~又到了午飯時間,又可以繼續到處試下新鮮野
今日選了去食泰國菜(泰妹)。
地鋪地方大裝修精緻而且坐位舒服😌冷氣夠,坐位多到自己選擇坐
即刻取個餐牌看有咩想食啦
。看到午餐有冬陰雞翼炒公仔麵咁特別~當然要試下啦
同事點了泰式蝦炒金邊粉。
冬陰雞翼炒公仔麵~

冬蔭雞翼炒公仔麵
2019-05-07
$68 (Lunch)
冬蔭雞翼炒公仔麵
2019-05-11 51 views
今日家中母親大人同父親大人難得放假,當然要同佢地好好享受一下天倫之樂!母親大人提議食泰國菜,於是我地一家人齊齊出發去泰妹餐廳,享受左一頓簡單得來而又富有泰國風味ge美食!我地點左幾個餐開心share,大家都食得津津有味!泰式去骨海南雞飯:雞肉嫩滑而且啖啖肉,配上惹味醬汁,非常滋味,油飯亦十分美味可口,很不錯!蛋花黃咖哩軟殻蟹飯: 香濃的咖喱是令人懷念的味道,軟殻蟹是母親大人的至愛,見到佢食得津津有味我都非常開心!泰式海鮮炒金邊粉:海鮮也算足料,金邊粉軟硬適中,配上一絲絲炒蛋和一粒粒花生碎就更美味!泰式鳳爪:酸酸甜甜帶有微辣的泰式鳳爪,非常惹味,大家都讚口不絕!食泰國菜點少得椰青!清清甜甜,係食泰國菜的最佳配搭!

我地點左幾個餐開心share,大家都食得津津有味!

食泰國菜點少得椰青!清清甜甜,係食泰國菜的最佳配搭!

2019-05-09 58 views
星期日去咗黃埔行街,行到差不多兩點鐘, 經過見到有間泰式餐廳, 門面裝修都唔錯, 再睇下個午餐餐牌都幾啱食,所以入去試下。 以泰式餐廳嚟講裝修都算幾新穎,設有卡位。 黃埔區嚟講午餐嘅價錢都唔算貴。無骨鳳爪沙律跟餐加28蚊嘅小食, 鳳爪嘅份量都幾多大概有十幾隻, 鳳爪食落去幾爽, 配泰式辣沙律汁, 酸酸辣辣幾開胃。蛋花黃咖哩軟殼蟹飯軟殼蟹炸得幾香口, 份量都有差不多一隻手掌咁大, 呢度嘅黃咖哩唔算好辣, 好香椰汁味, 咖哩汁加咗蛋花多咗層質感, 送飯一流。泰式去骨海南雞飯雞肉嘅質地嫩滑, 有雞味, 個飯係加咗黃薑粉, 香茅, 蒜頭等香料一齊煲, 令到個飯充滿香料嘅味道。椰汁冰餐廳實行咗走塑膠運動用紙飲管,好濃嘅椰汁味,甜度啱啱好, 唔會好漏。

無骨鳳爪沙律

蛋花黃咖哩軟殼蟹飯

泰式去骨海南雞飯

椰汁冰

2019-05-09 36 views
早兩日去咗黃埔度行街,呢度除咗多舖頭,餐廳選擇都幾多最近都鍾意食啲酸辣嘢,所以見到有泰式餐廳就想試下呢度嘅環境裝修,甚至係侍應嘅服飾,都好有泰式風情見到餐牌嘅選擇都幾多餐牌有標註邊啲食物係辣嘅我哋喺中午嚟,所以就喺set lunch度揀餐牌分開咗飯同麵另外加少少錢就有小食呢個係無骨鳳爪沙律, 本身嘅酸辣調味非常開胃 而且去咗骨啖啖肉非常滋味仲叫咗一碟春捲入麵食到有米粉同蔬菜,外面炸到脆卜卜配埋泰式酸辣醬好好味泰式去骨海南雞飯呢個飯又係啖啖肉唔使吐骨,啱曬我呢啲懶人旁邊配咗三款醬料,橙色嘅係泰式酸辣醬,中間嗰款係甜甜地嘅,另一款就係偏鹹鹹地同辣辣地我試曬三款醬料,三款都同啲雞肉好夾啲飯味道淡啲,配合番雞肉同醬料去食就啱啱好泰式蝦炒金邊粉呢個粉蒜炒得乾身,調味料係酸酸甜甜幾開胃入面除咗有蝦,仲食到用豆品代替嘅素叉燒分量算係唔錯飲品揀咗香茅檸檬薏米水同泰式檸茶薏米水嘅香茅味幾重,飲落唔太甜泰式檸茶嘅茶嚟就偏甜少少,要用匙羹整爛個青檸,有番D酸味中和一下先會好飲
早兩日去咗黃埔度行街,呢度除咗多舖頭,餐廳選擇都幾多
最近都鍾意食啲酸辣嘢,所以見到有泰式餐廳就想試下

呢度嘅環境裝修,甚至係侍應嘅服飾,都好有泰式風情
見到餐牌嘅選擇都幾多

餐牌有標註邊啲食物係辣嘅

我哋喺中午嚟,所以就喺set lunch度揀

餐牌分開咗飯同麵

另外加少少錢就有小食
呢個係無骨鳳爪沙律, 本身嘅酸辣調味非常開胃
而且去咗骨啖啖肉非常滋味

仲叫咗一碟春捲
入麵食到有米粉同蔬菜,外面炸到脆卜卜
配埋泰式酸辣醬好好味

泰式去骨海南雞飯
呢個飯又係啖啖肉唔使吐骨,啱曬我呢啲懶人
我試曬三款醬料,三款都同啲雞肉好夾

啲飯味道淡啲,配合番雞肉同醬料去食就啱啱好

泰式蝦炒金邊粉
呢個粉蒜炒得乾身,調味料係酸酸甜甜幾開胃
入面除咗有蝦,仲食到用豆品代替嘅素叉燒

分量算係唔錯

飲品揀咗香茅檸檬薏米水同泰式檸茶
薏米水嘅香茅味幾重,飲落唔太甜

2019-05-08 39 views
晚上約了一個很喜歡食泰國菜的朋友吃飯,所以她今天是帶著我去黃埔吃泰國菜!這間泰菜是在黃埔時尚坊都幾容易搵到(泰妹)。我的朋友很快就點好了菜。生蝦刺身:生蝦🍤全部都好大隻!而且蝦肉夠爽,配埋蒜片辣椒以及熏這道菜的靈魂醬汁一齊食!十分開胃又辣得刺激😋今時今日,我們四百幾蚊就吃到一個海鮮炒河,一碟菜,一個蒜蓉包,生蝦刺身最後仲點左甜品和飲泰啤,確實是經濟又實惠👍👍✌🏻特別推介鴛鴦色嘅芒果糯米飯 一個係斑蘭糯米 為晚餐填上完美句號👏🎊🎉
2019-04-28 123 views
屋企附近開了這間新的泰國餐廳,剛巧親戚過來食飯,就排隊去等檯試一下。可惜排隊的情況已經好混亂,大批人拎了電子號碼票在門外等待,然而就發現有檯無人執無叫人入去的情況,更離譜的是職員見人就問幾位然後就帶客人入去,並沒有依號碼叫人,請問那些電子號碼票係有甚麼作用? 停留了茶餐廳時代嗎? 有位入去後就叫了炒金邊粉,豬頸肉,菠蘿炒飯,椰子焗飯,咖哩蝦農夫包等,其實除了椰子焗飯及咖哩蝦農夫包外,其他都好一般,比唔上外面的泰國餐廳,更弊的是定價錢比美其他泰國餐廳甚至更貴。更壞的是,除了點菜外,如果想有服務係零,叫了侍應極耐都無人願意俾水,最後要我地自己去揾水揾杯,簡直離哂大譜,人頭計要約$100/位,收銀的還好意思問我們今晚是否滿意,我們不答及下次一定不會再見。
2019-04-28 91 views
今天媽媽不想煮飯,所以跟媽媽出外食飯。媽媽喜愛泰國菜,我們揀了一間泰國餐廳來吃晚餐。泰式青木瓜沙律一直很喜歡吃泰式沙律,不律是青木瓜還青芒果,我也是十份喜愛的。今次就點了青木瓜沙律,有少少辣,加上泰式醬汁的味道,十入開胃。木瓜的清爽味道,配上醬汁後十份出色也十份配合,是一道十份好的開胃菜。馬拉盞炒通菜這碟菜是一份十分地道的泰國菜式。馬拉盞濃烈而香氣十足,配上了通菜是非常好的配搭。馬拉盞的咸香加上通菜的清新味道,形成了強烈對比的感覺。廚師的調味把握的剛剛好,不會炒得太咸。泰式小食拼盤小食拼盤全部也十份出色,都炸的外面香脆,而入面的肉汁也保存得十份好。特別是炸蝦餅和魚餅做得尤其出色,除了本身的海鮮鮮味外,更在香脆的口感整體來說油而不膩,香脆可口。總結,在黃埔不錯的泰式餐廳,價格相宜,是跟家人聚餐的好地方。
馬拉盞炒通菜
泰式小食拼盤

2019-04-24
$170 (Dinner)
2019-04-28 71 views
第一次去試「泰妹」。2大2小午餐,好食、份量多,價錢唔貴,無加一芒果沙冰和番石榴沙冰,yummy!海南雞飯和菠蘿炒飯,值得試👍🏻雞好滑、汁教得好味,下次再幫襯
第一次去試「泰妹」。2大2小午餐,
好食、份量多,價錢唔貴,無加一
午餐超好味

芒果沙冰和番石榴沙冰,yummy!

2019-04-28
Delivery
$180 (Lunch)
午餐超好味
2019-04-27 441 views
得知黃埔最近開了間新的泰國菜館,約了好友一同前往試試。平日晚上,食客不算多。餐廳地方頗大,空間感不錯,地方也算整潔,坐得也頗舒服。點了個二人餐($368),有小食有湯有菜有飯麵,加上甜品和餐飲,勝在不用花腦筋去考慮點菜。小食拼盆春卷夠熱,炸得香脆;魚餅帶點辣味;炸蝦餅尚算彈牙,但蝦味一般;香葉雞肉則頗為嫩滑,不錯。馬拉盞炒芥蘭馬拉盞夠鹹香,出奇地不帶辣味,芥蘭尚可。冬陰公湯材料有大蝦一隻,番茄,菇菌。冬陰公味道濃郁,酸味較重但辣味偏輕,而且味道偏鹹,菇菌份量頗多。干炒海鮮河大片河粉炒得尚算乾身,不太油除了蝦肉外還有青口,什菜。椰青(加$28轉)味道清甜,而餐廳也提供紙飲管,方便飲用。甜品雪糕球選了芒果和椰子,另有榴槤味可選。ps: 晚餐設有加一
得知黃埔最近開了間新的泰國菜館,約了好友一同前往試試。

小食拼盆

馬拉盞炒芥蘭
馬拉盞夠鹹香,出奇地不帶辣味,芥蘭尚可。

冬陰公湯

干炒海鮮河
大片河粉炒得尚算乾身,不太油除了蝦肉外還有青口,什菜。

椰青(加$28轉)
味道清甜,而餐廳也提供紙飲管,方便飲用。

甜品
雪糕球選了芒果和椰子,另有榴槤味可選。

ps: 晚餐設有加一

2019-04-24
$220 (Dinner)
  • 魚餅
今日黎黃埔搵朋友 我想食泰國菜 佢就帶左我黎試試泰妹二人餐$368 性價比幾高有齊湯 小食 麵/飯 甜品 飲品選擇非常多元化 而且著名菜色都有相可以參考泰式生蝦刺身 $88一共有八隻 每隻都大大隻 賣相不錯解凍足夠,肉也夠爽口 冬陰海鮮湯 $88隻大頭蝦好吸引啊!加上很多菇 成個湯好鮮甜同係泰國既味道一樣👍🏼👍🏼餐廳用上傳統中通的爐具上檯一邊飲一邊熱住個湯 唔怕會凍泰式炒雜菜 $68有齊通菜 芥蘭 椰菜 甘筍菜很入味 而且全部蔬菜都好新鮮送飯一流泰式炒飯 $78米粒粒粒分明,而且係珍珠米 入口香軟 配料有洋蔥、番茄、豬肉片、芥蘭青檸蘇打水 $28餐廳提供左紙飲管,非常環保飲品都唔會過甜,配泰國菜最啱
今日黎黃埔搵朋友
我想食泰國菜 佢就帶左我黎試試泰妹

二人餐$368 性價比幾高
有齊湯 小食 麵/飯 甜品 飲品

選擇非常多元化
而且著名菜色都有相可以參考

泰式生蝦刺身 $88
一共有八隻 每隻都大大隻 賣相不錯
解凍足夠,肉也夠爽口

冬陰海鮮湯 $88

隻大頭蝦好吸引啊!
加上很多菇 成個湯好鮮甜

有齊通菜 芥蘭 椰菜 甘筍
菜很入味 而且全部蔬菜都好新鮮
送飯一流

泰式炒飯 $78

米粒粒粒分明,而且係珍珠米
入口香軟
配料有洋蔥、番茄、豬肉片、芥蘭

青檸蘇打水 $28

餐廳提供左紙飲管,非常環保
飲品都唔會過甜,配泰國菜最啱
2019-04-17
$170 (Dinner)
2019-04-20 81 views
嗰日去開黃埔,行行下開始肚餓,所以喺附近搵下嘢食,發覺有間泰國餐廳,所以決定入去試下。餐廳位於黃埔天地。餐廳環境光猛,座位闊落。餐牌上有好多選擇,而且仲有套餐供應。蛋黃花咖喱軟殼蟹火山包,分量十足,軟殼蟹有兩隻,而且十分香脆,咖喱好香,加上麵包,味道一流。燒雞半隻,火候十足,外皮香脆,肉質嫩滑。臭翁草煎蛋,臭翁草味道特別,煎蛋香口,兩種食材味道非常配合,點上醬汁非常野味。香茅碟豆花檸檬梳打,甜度適中,味道清新。
餐廳位於黃埔天地。
餐廳環境光猛,座位闊落。
餐牌上有好多選擇,而且仲有套餐供應。
燒雞半隻,火候十足,外皮香脆,肉質嫩滑。
香茅碟豆花檸檬梳打,甜度適中,味道清新。
  • 臭翁草煎蛋
係黃埔傢俬城行完 就兜左去對面食泰妹呢間之前喺觀塘到食過 印象不錯二人餐好抵食😍但係朋友想試其他菜式所以我哋決定散叫香茅碟豆花檸檬梳打蜂蜜洛神花茶啲嘢食未到 野飲先上兩杯都非常之有特色唔會死甜😃上次試過都你唔掂籃網嘅蒜蓉厚多士非常香而且鬆軟 咬落去果下好幸福😂串燒拼盤 配返沙嗲醬超正啖啖肉味沖入喉嚨 ☺️☺️呢個芥蘭就相對有少少失色主要係因為佢嘅燒肉偏鹹但菜就炒得非常之有鑊氣呢個咖喱大頭蝦農夫包非常勁爆曬漿 見到都流口水🤤🤤材料好夠 又juicy 咖喱做得好香滑 值得一讚!大頭蝦都好新鮮 啲肉是爽口的😽
係黃埔傢俬城行完 就兜左去對面食泰妹

主要係因為佢嘅燒肉偏鹹
但菜就炒得非常之有鑊氣

呢個咖喱大頭蝦農夫包非常勁
爆曬漿 見到都流口水🤤🤤

材料好夠 又juicy 咖喱做得好香滑 值得一讚!
大頭蝦都好新鮮 啲肉是爽口的😽

2019-04-10
$150 (Dinner)
  • 蒜蓉多士
  • 大頭蝦火山包