2023-06-08 52 views
今日去佐敦買完嘢 行過見到有個好搶眼嘅招牌 係間叫⭐️泰識野⭐️嘅泰國餐廳 由於俾個招牌同餐廳名吸引咗😁 所以即刻入去試試我哋一行五人都有啲肚餓 所以叫咗個4人餐加一個炒飯同炒金邊粉✨泰識4人餐 $398✨1. 迷你泰式酸辣鳳爪2. 冬陰公海鮮湯3. 泰式小食拼盤 (春卷x3, 蝦餅x3, 糯米釀雞翼x2)4. 泰式沙嗲串半打 (雞、牛、豬)5. 泰式滷水唐生菜6. 主食A (3選1)泰式燒豬頸肉香辣肉碎生菜包泰式蝦頭膏炒什菜7. 主食B (4選1)青咖喱雞🌶️原隻無骨豬髀黃咖喱海虎蝦無骨海南雞(半隻)8. 白飯x4 (油飯+$2/碗)四人餐嘅份量同菜式非常多 主食方便我地揀咗泰式燒豬頸肉同黃咖喱海虎蝦 泰式燒豬頸肉 - 燒到外皮少少脆口 咬落好煙靭 好juicy🦐黃咖喱海虎蝦 - 啲虎蝦勁大隻 食落好厚肉又彈牙 加埋黃咖喱一齊勁惹味 🌶️冬陰公海鮮湯 - 個湯好足料 酸辣味岩岩好🐤泰式小食拼盤 - 三款小食都好好食 厭唔夠喉😂🍍菠蘿炒飯 $78菠蘿炒飯一上枱就已經聞到好香 炒到飯粒分明 唔會炒到好濕 材料亦好足 雖然叫菠蘿炒飯 但係其實入面都有唔少海鮮 🐷泰式豬頸肉炒金邊粉 $68個金邊粉炒

✨泰識4人餐 $398✨

1. 迷你泰式酸辣鳳爪
2. 冬陰公海鮮湯
4. 泰式沙嗲串半打 (雞、牛、豬)
5. 泰式滷水唐生菜

6. 主食A (3選1)
泰式蝦頭膏炒什菜

7. 主食B (4選1)
青咖喱雞🌶️
原隻無骨豬髀
黃咖喱海虎蝦
無骨海南雞(半隻)

8. 白飯x4 (油飯+$2/碗)

🌶️冬陰公海鮮湯 - 個湯好足料 酸辣味岩岩好
🐤泰式小食拼盤 - 三款小食都好好食 厭唔夠喉😂

🍍菠蘿炒飯 $78

🐷泰式豬頸肉炒金邊粉 $68
個金邊粉炒得好好 唔會黐埋一團 同埋唔會太甜 豬頸肉同上面提到一樣好煙靭好味 😋

🥤泰式奶茶 跟餐+$8
正宗嘅泰味道!特別係而家天氣熱 食杯泰式凍奶茶就岩哂👍🏻

我地本身驚唔夠叫多左嘢食 點知原來淨係個4人餐都好夠飽 而且真係好抵 叫左咁多嘢食仲打包咗兩盒嘢都唔洗$600

另外其實⭐️泰識野⭐️亦都主打串燒 有勁多選擇 鍾意食泰式或者串燒嘅可以試試
Type of Meal
Dinner
2023-06-06 42 views
餐廳門口係霓虹燈設計,十分引人注目☺️入到去餐廳裡面都有泰國嘅海報做裝飾,令人一秒回到泰國既感覺~1️⃣鹽燒烏頭 $138烏頭既size好巨型,而且燒到外皮脆卜卜,內裡既魚肉仍然嫩滑,加上佢係魚身裡面加左香茅一齊燒,令味道提升左一個層次🤤2️⃣泰式手打炸蝦餅 $52蝦餅咬落好彈牙,有咬口,而且係新鮮滾熱辣炸既☺️3️⃣串燒:黑毛豬五花腩片 / 京蔥和牛串 $28 / 30呢兩款肉用料本身都夠好,燒得好jucy~只係落少少鹽就十分好食4️⃣泰式生菜包 $62每次我食泰菜必點‼️呢間既肉碎炒得好香,而且夠辣,我好滿意❤️絕對可以encore5️⃣泰式生蝦 $98生蝦鮮甜彈牙!配上綠色的醬汁,酸酸辣辣好開胃6️⃣青咖喱海鮮焗飯 $68椰香滿滿的青咖啡,加上好足料的什錦海鮮,仲有呢個焗飯應該係用左炒飯底,所以食落好香口!一啖接一啖停唔到口☺️整體呢間餐廳性價比好高,菜式分量都好大份,而且味道真心不錯!地點就係佐敦地鐵站附近,好推薦大家去嘗試🤗
1️⃣鹽燒烏頭 $138
2️⃣泰式手打炸蝦餅 $52
蝦餅咬落好彈牙,有咬口,而且係新鮮滾熱辣炸既☺️
4️⃣泰式生菜包 $62
5️⃣泰式生蝦 $98
生蝦鮮甜彈牙!配上綠色的醬汁,酸酸辣辣好開胃
6️⃣青咖喱海鮮焗飯 $68
呢間野已經幫襯過幾次之前堂食同外賣叫過幾次冬蔭功湯花甲金邊粉冬蔭功湯係幾好味~不是好辣食唔到辣既我都食到堂食花甲既份量正常外賣就勁少!!!花甲數量少左幾粒仲要有一半都係得個殼 冇花甲肉!!感覺係專登比少d同埋淨係比殼今次去堂食 見到換左餐牌 加左價之前食過既冬蔭功湯雜錦海鮮金邊粉由$58加到$68而花甲金邊粉都冇再起lunch menu出現要叫既話就貴多之前4蚊 仲要野飲要另外加錢如果貴左咁多又冇野飲 份量又少就唔會再幫襯了!!!
呢間野已經幫襯過幾次
之前堂食同外賣叫過幾次冬蔭功湯花甲金邊粉
冬蔭功湯係幾好味~不是好辣

食唔到辣既我都食到
堂食花甲既份量正常
外賣就勁少!!!花甲數量少左幾粒
仲要有一半都係得個殼 冇花甲肉!!

感覺係專登比少d同埋淨係比殼
今次去堂食 見到換左餐牌 加左價
之前食過既冬蔭功湯雜錦海鮮金邊粉由$58加到$68
而花甲金邊粉都冇再起lunch menu出現
要叫既話就貴多之前4蚊 仲要野飲要另外加錢
如果貴左咁多又冇野飲 份量又少
就唔會再幫襯了!!!

2023-03-18
2023-02-24 257 views
精明朋友又帶我去食好嘢!我好少特登去食宵夜,今次有個新地方!最近開舖冇幾耐嘅《泰識野》!用心製作,樣樣都好好味!最好味係冬陰功粉絲!好味到停唔到口,食到最後大家忍唔住又叫多一碗🤤仲有懷舊燴魷魚!好似以前舊式戲院門口小販檔的燴魷魚一樣,好有兒時回憶😊凍飲夠晒大杯!斑斕香茅水,龍眼冰都超級足料,夠晒Refreshing 👍整體感覺好唔錯,夜晚食宵夜多咗一個選擇!店員都幾好傾,樂意介紹每一樣菜式!服務都唔錯!
精明朋友又帶我去食好嘢!

2022-09-03 818 views
😋香辣肉碎生菜包 89hkd 🌕🌕🌕🌕🌗生菜非常新鮮、肉碎香辣惹味。😋泰式燒豬頸肉 98hkd 🌕🌕🌕🌕🌑肉質彈牙、易咬,沒有肉臊味,調味中上。😞沙嗲串燒(半打) 112hkd 🌕🌕🌗🌑🌑醬汁調味完美、非常惹味,肉質不俗,可惜燒得非常韌,我們都完全咬不斷。😋2x 鹽燒牛舌心 (1 串)配沙嗲汁 32hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌗調味好、易咬,沒有肉臊味。😋2x 燒雞皮串 (1串)配秘製泰式汁(小辣)、惹味雞汁 29hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌑不是乾硬或者脆皮的雞皮。煙韌彈牙,但易咬。調味好,小辣的辣度不算低,幸好是美味的辣。😋2x 燒翠玉瓜 (1串)配秘製泰式汁(小辣)19hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌕非常新鮮、多汁,不會燒得過火。調味剛剛好,把僅有的草青味完美蓋過。😋2x 泰式照燒白鱔 配秘製泰式汁(小辣) 141hkd@ 🌕🌕🌕🌕🌑 有輕微的overcooked,但依然皮脆肉嫩,只是稍微有點乾身。 😋牛油焗金菇 32hkd 🌕🌕🌕🌕🌕惹味、易咬,焗得剛剛好,完全不會黏牙。完美。😋蒜蓉粉絲扇貝 不辣 156hkd 🌕🌕🌕🌕🌗一份有4隻,調味很好,有蒜蓉及辣椒的惹味之餘,還帶點酸甜,剛好可以解膩。粉絲煮得剛剛好,
😋香辣肉碎生菜包 89hkd 🌕🌕🌕🌕🌗
生菜非常新鮮、肉碎香辣惹味。
😋泰式燒豬頸肉 98hkd 🌕🌕🌕🌕🌑
肉質彈牙、易咬,沒有肉臊味,調味中上。
😞沙嗲串燒(半打) 112hkd 🌕🌕🌗🌑🌑
沙嗲串燒(半打)
調味好、易咬,沒有肉臊味。

泰式照燒白鱔 配秘製泰式汁(小辣)
😋牛油焗金菇 32hkd 🌕🌕🌕🌕🌕
惹味、易咬,焗得剛剛好,完全不會黏牙。完美。
牛油焗金菇

😋蒜蓉粉絲扇貝 不辣 156hkd 🌕🌕🌕🌕🌗
一份有4隻,調味很好,有蒜蓉及辣椒的惹味之餘,還帶點酸甜,剛好可以解膩。粉絲煮得剛剛好,軟淋又彈牙。扇貝肉身厚大,有一點韌,但不會到咬不斷的地步。
蒜蓉粉絲扇貝 不辣

😋2x 泰式生蝦 141hkd@  🌕🌕🌕🌕🌕
生蝦鮮嫩、彈牙,醬汁雖然是綠色,但吃起來甜、酸、辣有齊,是完美的生蝦醬。
泰式生蝦

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
包裝:🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑
Other Info. : 💰🐼外賣App有折扣優惠,兩人食用,折後人均485.4hkd
2022-09-02
Delivery
$485.4
泰式燒豬頸肉
泰式照燒白鱔 配秘製泰式汁(小辣)
牛油焗金菇
蒜蓉粉絲扇貝 不辣
泰式生蝦
2022-08-22 323 views
價錢親民泰識嘢🥢被門外嘅裝修所吸引,見到價錢又唔算貴。冇乜人就入嚟試吓。入到嚟唔算多位,店入面有一個廚師同一個侍應。好彩上菜都快。香辣肉碎煎蛋飯$48見到粒半熟蛋🍳都正!肉碎炒得乾身,帶微微嘅辣。幾開胃簡單既一碟飯。評分:9/10冬陰功花甲粉絲$50賣相好正!不過入面除咗花甲之外就冇其他。連一舊菇都冇!湯底冇乜椰奶味🙁啲蜆都麻麻哋,唔算好新鮮。成碗嘢都有十幾舊花甲嘅。評分:6/10無骨海南雞飯$52賣相超吸引😍好大份!先試咗一口飯,真係勁大浸椰香米飯味☺️☺️!然後雞嘅份量都好多而且食落唔會韌,入口軟滑😚配埋個特製醬汁真係冇得輸。評分:9.5/10📍 泰識野 (南京大樓) (佐敦)佐敦白加士街68-70號南京大樓地下B號舖🔍#NSEAT_佐敦#hkig #hk #hkfoodie #foodie #foodpics #foodphotos #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #佐敦美食 #佐敦
價錢親民泰識嘢🥢

香辣肉碎煎蛋飯$48
見到粒半熟蛋🍳都正!
肉碎炒得乾身,帶微微嘅辣。幾開胃簡單既一碟飯。

評分:9/10

冬陰功花甲粉絲$50
啲蜆都麻麻哋,唔算好新鮮。成碗嘢都有十幾舊花甲嘅。

評分:6/10

無骨海南雞飯$52

評分:9.5/10

📍 泰識野 (南京大樓) (佐敦)
佐敦白加士街68-70號南京大樓地下B號舖

🔍#NSEAT_佐敦

Type of Meal
Lunch
  • 海南雞飯
  • 香葉肉碎蛋飯
首先抱歉沒有圖 小弟晚上幾肚餓去食宵夜叫咗韭菜 牛舌心 翠玉瓜 一隻蠔 及泰式奶茶韭菜用左泰式醬汁去整 酸酸甜甜可接受 對我自己而言比較新奇牛舌心淡而煙韌 難以下嚥 特別係服務員推薦先叫 可惜結果不如意翠玉瓜燒到啱啱好 美中不足的是調味不夠 否則我可以叫10串至於蠔以平常蒜蓉牛油燒製 味道正常不出眾 可惜價錢不合理及有些少碎殼 其餘食物價錢合理泰式奶茶就係泰式奶茶 沒有特別整體而言些許失望 但服務態度中上 如無意外一般情況不會再光顧 除非實在諗唔到食咩
首先抱歉沒有圖

泰式奶茶就係泰式奶茶 沒有特別

整體而言些許失望 但服務態度中上

如無意外一般情況不會再光顧 除非實在諗唔到食咩
2022-08-20 124 views
佐敦超高質泰式串燒店✨最近佐敦新開左一間串燒店,價錢超親民店舖門面超吸精,吸引咗我試吓!果然超有驚喜!!極力推薦‼️泰式雞肉串燒|燒牛肉呢兩款燒都燒得啱啱好~仲加埋特別調配嘅沙嗲汁,超惹味!燒魷魚🦑啱啱好,食落好彈牙~燒司華力腸超級大條!外皮超脆,中間好juicy 蒜蓉粉絲扇貝係我最愛嘅蒜蓉扇貝😍果然係要出去食先食到咁Juicy!粉絲仲吸晒扇貝嘅鮮甜🤩泰式燒雞髀🍗超大隻雞髀~極推薦‼️‼️好juicy多汁呀!!外皮燒得超香脆肉質好嫩滑😙下次環再encore!!!📍 泰識野 (南京大樓) (佐敦)佐敦白加士街68-70號南京大樓地下B號舖#佐敦美食 #香港美食 #串燒 #串燒控 #泰式串燒 #串燒控 #燒雞髀 #泰式 #泰國菜

佐敦超高質泰式串燒店✨
最近佐敦新開左一間串燒店,價錢超親民
店舖門面超吸精,吸引咗我試吓!
果然超有驚喜!!極力推薦‼️

泰式雞肉串燒|燒牛肉
呢兩款燒都燒得啱啱好~
仲加埋特別調配嘅沙嗲汁,超惹味!

燒魷魚🦑
啱啱好,食落好彈牙~

燒司華力腸
超級大條!外皮超脆,中間好juicy

蒜蓉粉絲扇貝
係我最愛嘅蒜蓉扇貝😍
果然係要出去食先食到咁Juicy!
粉絲仲吸晒扇貝嘅鮮甜🤩

泰式燒雞髀🍗
超大隻雞髀~極推薦‼️‼️
好juicy多汁呀!!外皮燒得超香脆
肉質好嫩滑😙下次環再encore!!!

📍 泰識野 (南京大樓) (佐敦)
佐敦白加士街68-70號南京大樓地下B號舖

2022-08-06 109 views
出外為愛女買生日會的禮品, 走到百加士街的泰國小店 泰識野吃晚飯。店員推介辣肉碎煎蛋飯份量大,太陽蛋好滑蛋汁好香,紅辣椒辛辣惹味。點選了青咖哩雞飯 :好重椰香味,香氣撲鼻,配飯一流。叫了個 串燒拼盤 牛豬雞:雞滑,牛軟,豬嫩。沙嗲醬杰身,每吋都沾滿滿, 爽。鹽燒烤茄子 :第一次試烤茄子, 好有驚喜, king size 茄子,好淋,吸滿滿醬油,蒜香味重。鹽燒牛舌心:好彈牙。迷你酸辣鳳爪,一點都唔迷你, 非常開胃無骨鳳爪青檸梳打: 夠曬氣,又大杯,可以中和濃味的泰國菜,夠曬清涼。

點選了青咖哩雞飯 :好重椰香味,香氣撲鼻,配飯一流。

叫了個 串燒拼盤 牛豬雞:

雞滑,牛軟,豬嫩。沙嗲醬杰身,每吋都沾滿滿, 爽。

鹽燒烤茄子 :
鹽燒牛舌心:好彈牙。

迷你酸辣鳳爪,一點都唔迷你, 非常開胃無骨鳳爪

2022-08-03 294 views
同朋友行經佐敦,他帶我食佐敦嘅一間泰國嘢, 我仲問佢乜佐敦有泰國嘢?我淨係知有廟街打冷😜同佢行經附近都見到有幾個泰國人💕入到去我以為淨係食泰國嘅海南雞飯或者菠蘿炒飯😛 點知佢已經有一系列嘅串燒❤️ 我自己好鍾意食串燒,因為可以試到唔同款。最鍾意佢個串燒板,夠大夠闊落👍容易睇👍另外,係一個open kitchen,見到有個泰國姐姐喺度煮嘢食😋天氣咁熱,朋友叫咗一個龍眼冰, 龍眼冰透心涼,夠鮮甜, 而且有好多粒龍眼喺裏面, 好啱夏天解渴❤️海南雞飯香油飯粒粒分明,而且好大陣雞嘅香油味, 雞夠嫩滑而且又大舊, 最鍾意佢無骨, 個辣醬好惹味令你食完一啖又一啖, 湯底清新而且青瓜一大條上👍左:一口牛牛味濃郁而且有嚼勁咬口❤️右: 泰式燒白鱔燒白鱔一定要叫, 放上枱已經聞到好大陣燒白鱔味,一放落口白鱔嘅香味同魚汁已充滿入口腔當中, 而且魚皮夠爽脆❤️ 食完之後已經念念不忘沙嗲串燒:豬牛雞平時食沙嗲串燒,其他餐廳好少畀咁多沙嗲汁,次次都要問唔夠食😩但係呢度比左好多,沾極都仲有,真係勁好味。而且花生醬味濃,令到你不停咁點沙爹汁,串燒份量都大舊👍洛神花茶: 味道唔會過甜,而且酸甜令到你特別開胃,亦都好解渴👍蒜蓉
同佢行經附近都見到有幾個泰國人💕

海南雞飯

左:一口牛
牛味濃郁而且有嚼勁咬口❤️
右: 泰式燒白鱔

沙嗲串燒:豬牛雞

蒜蓉生蠔: 够蒜味,而且生蠔大粒夠肉汁, 生蠔脹卜卜

蒜蓉粉絲扇貝: 蒜味濃郁配搭扇貝夠鮮甜, 粉絲索曬扇貝嘅甜同蒜味❤️

朋友實在太識食, 呢間燒烤店簡直係一流, 打完個食評我都好想再去食多次個白鱔, 蒜蓉生蠔同蒜蓉粉絲蒸扇貝😋
  • 一口牛
  • 沙嗲串燒雞牛羊
  • 蒜蓉生蠔
  • 蒜蓉粉絲扇貝
2022-07-31 62 views
佐敦多好野食就係人都知,前兩日同啲friend收工想搵間餐廳食野傾計,就見到呢間新開既泰國菜兼串燒主打🤩-入到去老闆已經好nice 熱情招待👍🏻見到呢版掛牆嘅串燒Menu,就知佢對自己嘅串燒好有信心👀 仲好多選擇-叫咗廚師推介嘅泰式燒白鱔🐟 $98魚皮燒得焦脆可口,肉質仲保持到鮮嫩彈牙又多汁 🤤 再加上佢嘅泰式汁簡直係神來之筆🤤🤤-黃金大啡菇 $28呢個真係最想表掦🤤 滿滿嘅芝士洋蔥青椒紅椒,面頭仲要加咗啲蝦米,增添左香味,每咬一啖都流緊汁,超級Juice💦差啲就想嗌多隻食,但咁樣我會太飽,因為佢真係好大隻🤩-鹽燒牛舌心 $22牛舌係我自愛食嘅燒烤,但真係唔係間間都好食,出面有好多會好薄同都會燒得好乾身,咬落好柴🥺但呢間真心做得好好,夠厚身之餘,冇騷味仲燒得好嫩口👍🏻 加少少鹽已經好好食😍-泰式燒蠔 $32多蒜多蔥呢啲真係好抵讚,簡直係我至愛😍隻蠔好鮮甜,絕對唔係用埋啲平價貨👍🏻配埋個泰式辣汁,更加突出個鮮味💕-蒜蓉粉絲扇貝 $32啲粉絲夠淋同入味唔會好乾同好硬,因為食燒烤最怕啲粉絲會燒到硬骨骨,佢呢點做得好好👍🏻隻扇貝都夠大隻,鮮嫩又多汁🤤 唯一唔夠好就係唔夠多蔥😆😆 哈哈-京蔥和牛
入到去老闆已經好nice 熱情招待👍🏻
叫咗廚師推介嘅泰式燒白鱔🐟 $98
黃金大啡菇 $28
差啲就想嗌多隻食,但咁樣我會太飽,因為佢真係好大隻🤩
鹽燒牛舌心 $22
泰式燒蠔 $32
多蒜多蔥呢啲真係好抵讚,簡直係我至愛😍
隻蠔好鮮甜,絕對唔係用埋啲平價貨👍🏻
配埋個泰式辣汁,更加突出個鮮味💕
蒜蓉粉絲扇貝 $32
京蔥和牛粒 $30
佢啲牛肉基本上都係唔差~ 配上京蔥一定好食,呢個唔洗多講😆
玫瑰花奶茶🥀
因為我平時飲開玫瑰花咖啡,所以想試吓轉左奶茶會係點,佢係我即叫即焗,所以要少少時間,味道比我想像中好飲🤤🤤 下次唔飲咖啡,可以黎呢邊飲奶茶💕
斑斕香茅水🌱
一聽就知養生之選,斑斕味好出好租,不過我覺得略甜,可能唔好甜既朋友要叫少甜~

……………………………….太耐冇去泰國,唯有不停試下泰國菜止下癮😆今次試一試位於佐敦分店既”泰識野”。.鹽燒牛舌心 💰 $22牛魔王對牛有偏好,見有串燒 即刻叫牛舌鍾意佢夠厚🥰咬落去有牛味得黎又夠Juicy..完全係可以encore。燒煙肉蕃茄仔 💰 $15岩燒菠蘿 💰 $16用左秘制泰式汁(辣)燒既煙肉蕃茄仔,辣汁再加蕃茄仔酸味..我自己再叫左岩燒菠蘿去配搭黎食😎岩燒菠蘿既甜味…口感有三層既豐富。香辣肉碎生菜包💰$64食親泰國野都必食既生菜包,肉碎既辣度恰到好處 最重要唔會搶過其他配料既味道。青邁青咖哩豬頸肉飯💰$64食親青咖哩都要食兩碗飯,今次都唔例外椰汁同咖哩既比例,配以香口既豬頸肉 好惹味。泰國玫瑰花奶茶💰$22平時泰奶茶就飲得多🥤試咗有玫瑰花味嘅泰茶,味道出乎意料地夾😳玫瑰花香味配上泰國奶茶..值得一試。.…………………………………👱🏻‍♀️肥妹小編..………………………………………………#泰國菜 #尖沙咀 #佐敦 #佐敦美食
……………………………….
太耐冇去泰國,唯有不停試下泰國菜止下癮😆
今次試一試位於佐敦分店既”泰識野”。
鹽燒牛舌心 💰 $22

牛魔王對牛有偏好,見有串燒 即刻叫牛舌

燒煙肉蕃茄仔 💰 $15

岩燒菠蘿 💰 $16

用左秘制泰式汁(辣)燒既煙肉蕃茄仔,辣汁再加蕃茄仔酸味..

香辣肉碎生菜包💰$64

食親泰國野都必食既生菜包,肉碎既辣度恰到好處
最重要唔會搶過其他配料既味道。

青邁青咖哩豬頸肉飯💰$64

食親青咖哩都要食兩碗飯,今次都唔例外
椰汁同咖哩既比例,配以香口既豬頸肉 好惹味。

泰國玫瑰花奶茶💰$22

平時泰奶茶就飲得多🥤
試咗有玫瑰花味嘅泰茶,味道出乎意料地夾😳
玫瑰花香味配上泰國奶茶..值得一試。
…………………………………
👱🏻‍♀️肥妹小編
..………………………………………………
#泰國菜 #尖沙咀 #佐敦 #佐敦美食
𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🥘Tom Yum Kung Seafood SoupBoneless Hainanese Chicken (Half)♡𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 🍢🍖Grill Beef Tongue with SaltBite-Sized Wagyu Beef Grilled Chicken Gizzard Thai ChickenGrilled Chicken Heart♡𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🍸Thai ChaTraMue Rose Milk Tea🌹Pineapple water🍍—行過廟街個頭 鬧市入面有間裝修得幾靚既泰菜🇹🇭雖然舖頭細細 但門口位綠色窗框太吸引視線了😍(果然女人都係會比呢啲野吸引住💥6點左右入座 位置咁岩比太陽日落射住🌞(嘆住冷氣咁幾正🤭🤭🤭—因為我地唔太餓 而隔離位先生話佢係蛋白質之鬼🤭🤣🤣所以叫左半隻海南雞➕啲啲串燒比佢食海南雞好嫩啖啖肉😍😍醬汁辣辣~好食😋串燒方面叫左雞肉雞心雞腎一口牛同牛舌想講✨牛舌好吃得太過份了吧❣️❣️外面燒到好香💞入面軟嫩多汁💞超好食就咁用鹽燒已經好好食🫙咩醬都唔洗點(偷聽到👂🏻老闆同其他客人講牛一條脷 佢地

𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🥘

串燒方面叫左雞肉雞心雞腎一口牛同牛舌
想講✨牛舌好吃得太過份了吧❣️❣️
外面燒到好香💞入面軟嫩多汁💞超好食
就咁用鹽燒已經好好食🫙咩醬都唔洗點
(偷聽到👂🏻老闆同其他客人講牛一條脷 佢地淨係可以整到3客串燒牛舌🙈因為其他位唔夠嫩唔夠好食✨真係好食到勁想enchore🤭🤭🤭
串燒跟沙嗲汁➕特製辣醬(落左花生醬🤭幾特別
冬陰公方面超多海鮮🦐🦑青口😍好足料好夠辣
野飲方面推介玫瑰奶茶💕🌹味濃

💰hkd $319 w/ no service charge
📍 Thai Shake Yeah (Nanking Building)
Shop B, G/F, Nanking Building, 68-70 Parkes Street, Jordan

2022-07-28
$160 (Dinner)
  • Thai ChaTraMue Rose Milk Tea
  • Grilled  beef  tongue  with  Salt
  • Boneless  Hainanese  Chicken
2022-07-25 330 views
行過佐敦, 有一細細間既泰國, 裝修好懷舊。天氣又熱, 所以去試一試。 (5⭐️最高)🚨必食推介- 泰式豬頸肉炒飯(5⭐️)平時食豬頸肉是一片片, 薄薄的 ,咬口感覺好少 。但今次試係以粒狀出, 好特別🥰🥰。 加上有少少菜粒, 飯亦炒得乾身,食到一粒粒既感覺, 好好味呀🥰🥰。 香辣肉碎生菜包(4.5⭐️)比起一般的生菜包份量比較大。肉醉加入少少青檸檬汁及辣椒,所以食落會有少少青酸的感覺🤩, 不過肉碎我覺得炒得唔夠乾身。 👍🏻可以有所改善。 泰式小食拼盤(5⭐️)份量岩岩好兩位, 有一口春卷, 小蝦餅及雞翼。 小蝦餅咬落彈牙, 有咬口;雞翼好似釀了少少飯,有小小辣辣, 好滋味。😘青咖喱燒牛肉飯(5⭐️)皇上好喜歡💕。汁夠濃, 青咖喱的辣味有少少似辛辣, 好激刺🤤。 燒至6成熟的牛肉再加入青咖喱,牛肉吸收了咖喱先熟, 好入味。💕❤️必飲-泰國手標奶茶❤️(5⭐️)如果喜歡帶甜一點奶茶控, 一定會好喜歡😍。 因為比起港式奶茶。 泰奶茶會比較濃味, 同埋泰奶一定要好凍先好味(尼間兩樣都做到)🥰👍🏻泰國玫瑰花奶茶(4.5⭐️)比起泰奶, 尼款會淡味少少,但就有好香玫瑰花味。 正呀😍

🚨必食推介- 泰式豬頸肉炒飯(5⭐️)
泰式豬頸肉炒飯

香辣肉碎生菜包(4.5⭐️)
香辣肉碎生菜包

泰式小食拼盤(5⭐️)
泰式小食拼盤

青咖喱燒牛肉飯(5⭐️)
青咖喱燒牛肉飯

❤️必飲-泰國手標奶茶❤️(5⭐️)

泰國玫瑰花奶茶(4.5⭐️)
比起泰奶, 尼款會淡味少少,但就有好香玫瑰花味。 正呀😍

泰式豬頸肉炒飯
泰式小食拼盤
青咖喱燒牛肉飯
  • 青咖喱烧牛肉飯
  • 泰式凍奶茶
2022-07-20 65 views
There's a new thai restaurant located right in the alley way of parkes street. Decoration of the place is quite interesting: retro style. The servers were all young and energetic. Could be a bit more attentive if I wanted to be picky about it, but generally speaking they were very nice. Ordered a variety of dishes from skewers to curry. 🍢Pork Skewer $15: grilled to perfection! with the pork. Satay sauce was thick with a heavy peanut flavour🍢Beef Tongue Skewer $22: nice thick cut with great text

🍢Beef Tongue Skewer $22: nice thick cut with great texture! Glad we ordered two! Especially loved the thai spicy sauce. It had a serious kick and was a great match!

🍢Chicken Gizzard Skewer $13: this was way too dry, it became tough instead of chewy. Would probably be better if the pieces were not cut into such tiny pieces
🍢8 inch Tiger Prawn Skewer $32: big sized tiger prawns as promised. While it was a tad bit dry, the texture was good, and the shrimp flavour was maintained. Also dipped it in the spicy thai sauce for extra moisture
🦐Appetizer Platter $68: consisted of spring rolls, fried shrimp cake and chicken wings stuffed with glutinous rice. The spring rolls were average, shrimp cakes were as expected. Chicken wing had crispy skin but the meat maintained tender and the glutinous rice added good texture. Overall appreciated the platter was not drenched in oil despite everything being fried
🥘Soft Shell Crab Curry $168: great value for money!! Lots of soft shell crab even when shared amongst two people. The sauce was dense and flavourful. Also liked how it came heated, so that the curry would not clog up.

Overall enjoyed my meal here, and one last perk was that the restaurant had really good air conditioning!