2020-06-18 624 views
🍵呢間又係花店,又係cafe☺️佢好似係主打All Day Breakfast ,鰻魚係佢哋嘅大熱!但我比較欣賞佢嘅炒蛋!因為真係好香同好滑!😍重點係:佢係黃店!你睇吓佢隻Pepe幾靚😍
🍵
呢間又係花店,又係cafe☺️
佢好似係主打All Day Breakfast ,
鰻魚係佢哋嘅大熱!但我比較欣賞佢嘅炒蛋!
因為真係好香同好滑!😍
重點係:佢係黃店!你睇吓佢隻Pepe幾靚😍
2020-06-18 628 views
跟久違的朋友約了在這晚飯,是她大力推介的一間店。處於觀塘工廈的其中一層,旁邊好像是畫坊。因為朋友尚未到,店員著我先在外邊等一會。等了十分鐘左右,店員怕我熱,叫我入店等(因為走廊沒冷氣)。十分貼心店內擺設。朋友終於柵柵來遲,便點餐了。簡單精緻的餐牌,選擇不算多,但大多十分吸引。我們倆各點一個主菜。這是朋友的餐。這是我的。沙津和麵豉湯不過不失。滑蛋超。好。吃。是整個定食的亮點。鰻魚也燒得恰到好處。朋友牛柳燒得略嫌太熟。整體來說價錢合理,店員服務很好,環境一流,是會回頭的餐廳
跟久違的朋友約了在這晚飯,是她大力推介的一間店。

店內擺設。

朋友終於柵柵來遲,便點餐了。

簡單精緻的餐牌,選擇不算多,但大多十分吸引。

慢煮封門牛柳定食

我們倆各點一個主菜。這是朋友的餐。

蒲燒鰻魚定食

這是我的。

沙津和麵豉湯不過不失。

滑蛋超。好。吃。是整個定食的亮點。鰻魚也燒得恰到好處。

朋友牛柳燒得略嫌太熟。

整體來說價錢合理,店員服務很好,環境一流,是會回頭的餐廳

慢煮封門牛柳定食
蒲燒鰻魚定食
2020-06-17 199 views
TGIF同好友去幫襯高質黃店地點方面之餘,食物同服務都同樣高質!當日book咗枱遲咗到,上到去無任何不耐煩。朋友遲到,坐喺度等咗佢半個幾鐘都無趕人,仲俾我慢慢簡、慢慢坐。食物質素有保證。鰻魚滑蛋飯鮮美好吃,沙律略厭不夠汁、較乾。最後飲品叫了一杯黑咖啡和加錢叫了綠茶latte,同樣香濃可口,味道不錯。還點了日本蘋果芝士蛋糕作一餐嘅完結但蛋糕份量略少,有點不夠。總體而言,味道不錯、服務態度好。下次都會再嚟!
TGIF同好友去幫襯高質黃店

地點方面之餘,食物同服務都同樣高質!

食物質素有保證。鰻魚滑蛋飯鮮美好吃,沙律略厭不夠汁、較乾。

還點了日本蘋果芝士蛋糕作一餐嘅完結
但蛋糕份量略少,有點不夠。

總體而言,味道不錯、服務態度好。下次都會再嚟!
青蘋果南瓜䉫麥沙律&鰻魚滑蛋飯
2020-06-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
青蘋果南瓜䉫麥沙律&鰻魚滑蛋飯
2020-06-13 283 views
晚上閒日7半來到這餐廳吧,人不太多都不需要等位,先是符合我不愛等位要求進來覺得餐廳佈置十非常日本感覺而且有心思,旁邊有一個小小角落賣花,愛花的我看到覺得賞心悅目,餐廳格調覺得提升了吧不過對於食物方面都非常失望,是在網絡上看到多人好評,但未至於是非常的好,兩個餐的份量都覺得吃不飽吧,樓上工業大樓餐廳來說是有點太貴吧,想叫多個都覺得唔抵食,最後倒不如轉另一間餐廳再食,所以食完就走了,沒有坐得太耐。煮得係唔錯,味道都好好食,最差感覺是吃完不飽吧,大食人士要注意。至於這個鰻魚是好吃,可惜個炒蛋唔太掂咁樣喎,其他配菜都是好吃的,一樣都是份量太少,不論是餸或是那碗飯真是少了一點吧........至於飲品方面,叫了熱抺茶跟抺茶鮮奶,賣相靚又點,兩個都太細杯吧.....一樣份量太少。一杯凍抺茶鮮奶成$42重要再收加一,幾乎$50一杯嘢飲竟然細杯到得果幾啖結論是下次不再

結論是下次不再
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2020-06-09 434 views
當你以為週末假期嘅觀塘應該冇乜人嘅時候,其實只係匿埋晒去坐得舒舒服服嘆下午茶我同男朋友都一樣,其實我以為冇乜人,點知一上到黎開門望下,嚇咗一跳,不過好彩都仲有位,可以悠悠閒咁食個下午茶。佢叫咗和牛肉飯,另外再加埋伯爵茶柚子梳打。牛肉飯開初以為係牛肉片,以往食開嘅日式丼飯咁,估唔到係炆煮得好淋好入味嘅一件件牛肉,搭埋洋蔥嘅甜味,連本身話唔太肚餓嘅男朋友,都食晒成碗飯。不過其實碗飯都唔係太大碗,作為下午茶係剛剛好!杯梳打都唔錯唔會太甜,柚子味濃,但又唔會冇咗伯爵茶味。我就嗌咗個大啡菇All day 轉酸種麵包,同凍Mocha炒蛋夠滑🤤凍薯仔沙律球食落好清爽,有薯仔蓉得黎又有啲薯塊,我鍾意佢嘅口感另外沙律醬汁同柚子肉係點題之作,炎炎夏日必食之選。大啡菇都係正常大啡菇嘅甜厚多汁😆酸種包都好香麥味而且烘完之後包邊好脆而包身又帶點軟😍凍mocha係用咗7x%朱古力調配出黎,好濃郁嘅朱古力而唔會甜膩,真係減肥人士都會輸喺佢手上🤣

佢叫咗和牛肉飯,另外再加埋伯爵茶柚子梳打。
和風牛肉飯

伯爵茶柚子梳打

杯梳打都唔錯
唔會太甜,柚子味濃,但又唔會冇咗伯爵茶味。

我就嗌咗個大啡菇All day 轉酸種麵包,同凍Mocha

炒蛋夠滑🤤
另外沙律醬汁同柚子肉係點題之作,炎炎夏日必食之選。
大啡菇都係正常大啡菇嘅甜厚多汁😆
酸種包都好香麥味而且烘完之後包邊好脆而包身又帶點軟😍

伯爵茶柚子梳打
2020-06-06 344 views
依間餐廳好早之前已經聽過今日入得黎觀塘,真係要試下無預約,所以十二點三左右已到環境光亮舒服,有日式風格講返食物,見餐牌有日式全日早餐一於試下佢,整多杯Latte拉花幾靚,但奶泡唔夠棉密,簿身咖啡豆味道偏苦,唔係我杯啡,可惜全日早餐份量不錯有麵包,鰻魚,炒蛋,一條腸仔,薯蓉,沙律比較特別係薯蓉,入面重有其他材料,味道豐富沙律都有平時少見既柚子同士多啤梨個汁都係,有心思,抵讚總括黎講都唔錯,唔飲咖啡飲其他可能更好以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
依間餐廳好早之前已經聽過
今日入得黎觀塘,真係要試下
無預約,所以十二點三左右已到
環境光亮舒服,有日式風格
講返食物,見餐牌有日式全日早餐
一於試下佢,整多杯Latte

拉花幾靚,但奶泡唔夠棉密,簿身
咖啡豆味道偏苦,唔係我杯啡,可惜

全日早餐份量不錯
有麵包,鰻魚,炒蛋,一條腸仔,薯蓉,沙律
比較特別係薯蓉,入面重有其他材料,味道豐富
沙律都有平時少見既柚子同士多啤梨
個汁都係,有心思,抵讚

總括黎講都唔錯,唔飲咖啡飲其他可能更好

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸

2020-06-06 352 views
平日晚上來到這間觀塘樓上餐廳兼咖啡店和花店- Favilla分店The Artlab食晚飯,幸好有早一點點去到預約,星期五晚太多人等待。餐廳走清新風格,店外有售賣一些清新的乾花,很適合女生們。來到當然要一試這裡的慢煮封門牛柳定食,另外點了一份和風蟹肉意粉。慢煮封門牛柳定食外觀上十分吸引,有配上一些沙律菜和薯蓉,另配日式麵豉湯和白飯。可惜當日的牛柳食落有一點乾身,沒有太大的驚喜。而和風蟹肉意粉食落真的有不少蟹肉,味道偏辣,味道也是不過不失。

Type of Meal
Dinner
2020-06-06 239 views
叫咗兩個下午茶餐加一件蛋糕唔知點解抹茶蛋糕有薄菏味而且真係好細件全部野食味道偏淡個卡邦尼意粉直情冇味溫泉蛋好似雪過係咖啡好少少但其實都係一般水準最後 唔覺有幾花藝喎 你擺盤花係枱都好丫
叫咗兩個下午茶餐加一件蛋糕
係咖啡好少少但其實都係一般水準
最後 唔覺有幾花藝喎
你擺盤花係枱都好丫
2020-06-01 546 views
屋企樓上裝修,嘈到頂唔順,捉肥髀出街避難,搵咗呢間咖啡店,先打電話訂位,去到工廠大廈,門口整到好光猛好靚,入內地方唔大,座椅都幾密,光線充足,而淺木加上乾花,感覺清新!食物是日式西餐,木餐牌特別!慢煮封門牛柳定食($108)喜歡擺盤及餐具,有日本家庭感覺,切片牛肉睇落好像很乾,食落又不會,淋身無渣,沾上伴碟嘅醋汁,提味又開胃,喜歡沾醬另上,給客人有選擇權用不用!沙律有驚喜,蔬菜新鮮爽脆,一點點日本麻醬吊味就好!薯仔沙律球很稔滑,又保有一些薯仔塊,口感有層次!調味不重,還有薯仔味!白飯灑上飯素,白飯稔滑鬆軟!好味熱焙茶(跟餐)喜歡木盒包裹瓷杯,茶夠熱,有茶香!好解膩!肥髀食:溫泉蛋卡邦尼意粉($78)富士蘋果生芝士蛋糕($28)賣相靚,日式芝士淡味,配蘋果味很清新,飯後食都不會膩蝶豆花檸檬梳打($46)食物好味!店員很忙,態度勤快,雖然接觸不多,每次有要求都即時回應!而甜品後上都很快回應打卡友聚嘆咖啡(
食物是日式西餐,木餐牌特別!

熱焙茶(跟餐)喜歡木盒包裹瓷杯,茶夠熱,有茶香!好解膩!

肥髀食:

溫泉蛋卡邦尼意粉($78)

蝶豆花檸檬梳打($46)

打卡友聚嘆咖啡(
2020-05-30
$130 (Tea)
2020-05-31 267 views
等左好耐終於可以同朋友試到artlab, 去到好好彩剛剛有位可即時入座, 遲少少已經要門口等位. 入面掛左好多彩色壁畫令cafe環境幾有文青feel. 說回食物, 鰻魚全日早餐都幾豐富, 鰻魚都大份又好食. 另外又叫左一個明太子雞翼飯午餐, 雞翼入面讓滿豐富的明太子, 令雞翼脹卜卜, 食到啖啖明太子感覺好滿足. 餐飲當然要飲番杯Latte, 好精緻幾好飲. 可以繼續支持.

鰻魚全日早餐

鰻魚全日早餐
明太子雞翼飯
鮮奶咖啡
2020-05-29 278 views
𝔾𝕆𝕆𝔻 𝕄𝕆ℝℕ𝕀ℕ𝔾抱歉我是和食狂魔(*,,˃ ᵕ ˂ )✰*。每一天都提醒自己要守住不是黃店不吃的原則因為現在能做的或許只有這些一進去便被那種日式小清新的設計吸引(,,•﹏•,,)點了慢煮封門牛柳定食和生薑豚肉定食十分高質( ¨̮ )💕肉煮得好嫩和多汁味道調味很好,真的有一種日本的感覺☺️一起去用錢懲罰它吧⸜(*ˊᗜˋ*)⸝Ig: imrabbitttt
𝔾𝕆𝕆𝔻 𝕄𝕆ℝℕ𝕀ℕ𝔾
抱歉我是和食狂魔(*,,˃ ᵕ ˂ )✰*。
每一天都提醒自己
要守住不是黃店不吃的原則
因為現在能做的或許只有這些

一進去便被那種日式小清新的設計吸引(,,•﹏•,,)
點了慢煮封門牛柳定食和生薑豚肉定食
十分高質( ¨̮ )💕肉煮得好嫩和多汁
味道調味很好,真的有一種日本的感覺☺️
一起去用錢懲罰它吧⸜(*ˊᗜˋ*)⸝

Ig: imrabbitttt
今日試咗依間環境好似幾正既餐廳。點咗明太子煙三文魚意粉、帶子羽衣甘藍意大利飯同鰻魚滑蛋飯。其實三個主菜都幾好味,我特別推介帶子羽衣甘藍意大利飯,因為個汁勁香又唔「漏」,同時又有蔬菜,其實都幾難夾。明太子三文魚意粉就係完全另一種味道但係味道都好唔錯,至於鰻魚飯滑蛋超掂!!重點係賣相超掂😂😂😂😂有叫正餐仲可以半價叫飲品,所以我地都試咗唔同既伯爵茶仲有超靚既matcha latte!!!超靚呢!!最後仲叫咗蛋糕(掛住食無影相)坐到人地關店9:30先走!絕對值得encore!!叫咗咁多嘢人均173真係唔算貴!同埋service勁好,我地又要share又要拎公筷全程無黑臉!

今日試咗依間環境好似幾正既餐廳。

點咗明太子煙三文魚意粉、帶子羽衣甘藍意大利飯同鰻魚滑蛋飯。

重點係賣相超掂😂😂😂😂

最後仲叫咗蛋糕(掛住食無影相)

2020-05-13
$173 (Dinner)
  • Matcha  latte
  • 蒲燒鰻魚滑蛋定食
  • 伯爵茶柚子梳打
2020-05-17 524 views
從openrice知道這店除了是餐廳,還有是一間花店。甫到埗,從玻璃門望進去,因全場滿座的情景而感到驚訝。這是一間在工廈的餐廳,沒想過有如此多的食客慕而來。因為訂了位,所以很快被安排入座。坐在花朵旁邊,那是一個適合拍照的角落。沒有蛋糕套餐,散點了抹茶蛋糕和抹茶latte。身為一個抹茶控,覺得蛋糕份量比較小,而抹茶latte的抹茶味道可再重些。而環境比想像中小,如果空間大些,會坐得比較舒服。

而環境比想像中小,如果空間大些,會坐得比較舒服。

2020-05-17 362 views
乾花加上木系家具,走著簡約文青風,環境氣氛舒適悠閑,略有少少逼。不過,香港小店面積是差不多。平時午餐時間和假設需要等位,請預留時間。洋式全日早餐(煙三文魚、黑松露芝士味噌炒蛋、沙律、牛油酸種包)外賣超吸引,煙三文魚捲成花的形象。而炒蛋是話裡的招牌菜式,芝士味香濃既不會蓋過蛋香味,黑松露亦做到點綴效果。牛油酸種包也不會太硬身,也容易入口。煙三文魚味道偏淡口,卻一點也不影響整體表現。實在是必點之選。醬燒美國豬仔骨醬燒味道少少甜,搭配上少少墨西哥風味的醬汁,惹味又開胃。豬仔骨軟荏荏,易切亦容易咬開,味道沒有特別,但整體不錯。柚子芝士蛋糕柚子清新減少了芝士的油膩飽肚感覺,作為結尾甜品可說是非常滿足。黑朱古力、抹茶拿鐵

醬燒美國豬仔骨

柚子芝士蛋糕

黑朱古力、抹茶拿鐵
一早book咗位,見好多食評都讚環境靚,但去到先知坐到好逼擠逼,而且好滿座,lunch time時間嘈到酒樓咁,同想像中好有出入。去到嗌嘢食,嗌咗一個燒雞扒飯同明太子雞翼飯,結果等咗20分鐘後,侍應行過嚟無乜禮貌咁話:「你哋張單漏咗落,你哋再order過啦」然後再等,由頭到尾等咗差唔多50分鐘先有得食,真係離晒譜,眼見身邊兩枱都已經食完走人,我哋個餐先啱啱到。成場都好爆,卻只有兩個侍應,一個負責探熱,真正負責客人落order同送餐嘅只有一個人,而兩個侍應顧住傾計食物方面,份量極細。明太子雞翼見住佢擺入微波爐叮。至於雞扒飯,只係一塊極為普通腥腥地味既雪藏雞扒,又細塊,真係出去茶餐廳俾五六十蚊嗌個雞扒飯大件夾抵食好過。加廿幾蚊要杯凍matcha latte 好多冰又勁稀,另外加廿幾蚊杯凍柚子同一杯普通柚子蜜無乜分別。真係唔好俾佢個賣相呃咗,觀塘呢個價錢有太多更好嘅選擇

真係唔好俾佢個賣相呃咗,觀塘呢個價錢有太多更好嘅選擇