lunch hour走過去見到11樓有間幾精緻既cafe,一於試一試☺️嗌咗杯Hojicha Latte☕️ 佢哋用嘅咖啡豆係經過精心挑選嘅,味道香濃,調配出黎茶味好出👍🏻有一杯好嘅咖啡一定要配好嘅蛋糕🍰嗌咗oreo味巴斯克蛋糕,口感綿密但又唔會太甜,大推😆 食物嗌咗泡菜炒豬肉通粉,味道都ok,每份餐都會跟一個沙律除咗食物好食之外,The Meek Coffee嘅環境都好舒服。係lunch break一歎好啡好cake既好地方臨走前仲見到佢哋有一個代禱箱,原來佢地welcome客人放低自己需要代禱嘅紙仔,好欣賞佢哋呢樣野,係好有heart嘅小店🤍一定會再黎

2024-01-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 巴斯克蛋糕
2023-10-15 553 views
老闆介紹飲開iced americano嘅我,今日可以試吓呢杯creamy black,果然冇令我失望,真係有D似飲啤酒嘅感覺,咖啡本身嘅香氣味道不減。可能令我從此只飲呢種cream coffee。另外班蘭英式鬆餅好好味,班蘭汁係店主從新鮮班蘭葉提取。味道同色澤都無得輸👍

Cream  coffee
班蘭英式鬆餅
2023-10-07
Cream  coffee
班蘭英式鬆餅
2023-09-15 436 views
今次嚟到牛頭角,想搵間cafe chill吓,食個late lunch,依間係個好選擇食咗lunch menu,cake,仲飲埋咖啡tim 表示滿意同大滿足仲可以坐得耐同老闆們傾計tim 有種返到屋企的感覺!

食咗lunch menu,cake,仲飲埋咖啡tim
表示滿意同大滿足

仲可以坐得耐同老闆們傾計tim
有種返到屋企的感覺!
檸檬巴斯克芝士蛋糕
檸檬巴斯克芝士蛋糕
2023-08-10 444 views
在下午時段去到繁忙的工商業區牛頭角,搵到一間好有驚喜的小店🩵The meek🩵由兩位好有heart 🩵嘅靚女主理,小店的白色簡潔環境,令我感到好舒服,好輕鬆,坐低之後,見到餐牌有我最愛吃的綠茶蛋糕同英式鬆餅,所以二話不說便點了兩款甜品,之後再選擇飲品❤️坐了不久,食物很快送到,效率高食件綠茶蛋糕同飲杯凍cappuccino ,再加杯熱Latte 配小小的英式鬆餅,份量同味道都啱啱好,清新不膩🥰慢慢享受慵懶的下午😌值得推介
2023-08-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Tea)
呢個cafe係好隔涉嘅樓上,原本以為menu咁簡單都只會係頹食!但點知有驚喜!All day breakfast味道正正常常但杯咖啡好飲羽衣甘藍雞胸肉意粉係食一啖會哇出黎果種!滿足意粉所有條件!好有橄欖油香味又有咬口!
All day breakfast味道正正常常但杯咖啡好飲
Delivery
2023-06-25 415 views
因為家住九龍東,所以不時都會搵吓附近餐廳試吓!今次嚟到牛頭角地鐵站附近嘅一間樓上Cafe。Cafe佈置簡簡單單,光線充足,最緊要係食物質素高。最適合愛飲咖啡嘅我同朋友見面同靜靜地傾吓偈❤️韓式泡菜豬腩肉長通粉味道啱啱好,好好味😋全日早餐Flat White Mocha 朱古力鮮奶咖啡英式鬆餅加上 clotted cream 及士多啤梨醬好有牛油香 仲有圖文並茂教你點食😄黑芝麻芝士蛋糕好香芝麻味係限定款式,未必次次食到😄一間用心經營嘅Cafe,一定會再去👍🏻
因為家住九龍東,所以不時都會搵吓附近餐廳試吓!

今次嚟到牛頭角地鐵站附近嘅一間樓上Cafe。

韓式泡菜豬腩肉長通粉
味道啱啱好,好好味😋

The Meek 全日早餐

英式鬆餅加上 clotted cream 及士多啤梨醬
好有牛油香
仲有圖文並茂教你點食😄

好香芝麻味
係限定款式,未必次次食到😄

一間用心經營嘅Cafe,一定會再去👍🏻

The Meek 全日早餐
Flat  White
朱古力鮮奶咖啡
英式鬆餅
黑芝麻芝士蛋糕
餐廳:The Meek Coffee (牛頭角)地址:牛頭角偉業街93號93 WYS11樓01-02號舖昨為一個基督徒,我成日都會諗點樣可以祝福到更多身邊嘅人,不過有時候多啲祈禱🙏,學懂「Let Go and let God」,即喺無論生活當中發生咩事,都相信神每一個安排喺最好就已經好足夠,因為神往往就會喺不經意嘅時候用佢嘅方法成就屬於佢嘅美意💕牛頭角呢間開咗大半年嘅Cafe——The Meek Coffee @themeek.coffee ,食物、甜品、嘢飲都喺老闆親力親為去整,佢哋一個鍾意咖啡☕️、一個鍾意烘焙整Cake🍰,加上有同樣嘅信仰理念,希望令呢間Cafe成為每一個客人嘅祝福,尤其佢哋曾經都喺做文職工作,知道Lunch Break對Office打工仔嚟講真喺好重要,所以希望同時服務到牛頭角、觀塘工業區附近嘅上班一族🧑‍💻👩‍💻Cafe以簡約風為設計,鮮明嘅白色牆身加上映射入嚟嘅自然太陽光🌞,加上兩句短短嘅經文同解釋Meekness嘅意思,其他嘅空間都喺留返比客人自己添上色彩🎨,而門口仲有一個代禱箱,作為基督徒都會好相信祈禱嘅力量,加上腓立比書2章4節講到「各人不要單顧自己的事
餐廳:The Meek Coffee (牛頭角)
地址:牛頭角偉業街93號93 WYS11樓01-02號舖

而門口仲有一個代禱箱,作為基督徒都會好相信祈禱嘅力量,加上腓立比書2章4節講到「各人不要單顧自己的事,也要顧别人的事。」,願每一張紙、每一個禱告都能夠化為一個又一個小小嘅祝福✨
✝️羽衣甘藍慢煮雞胸扁意粉 $118
將羽衣甘藍整成青醬🥬,加上Nuts碎粒同辣椒絲,面頭再放上幾塊慢煮雞胸,
食落意粉味道唔會好濃烈,比較多嘅喺Fresh嘅感覺,不過食到最底會油膩少少🤏,雞胸雞肉香都幾出🐓,加上唔會好嚡,雖然有少少乾身但都好易入口,
跟午餐加$16可以叫埋杯Latte☕️

✝️巴拿馬火腿配芝士炒蛋酸種包 $85
下午茶餐2:30pm開始有,
叫咗呢個勁足料嘅巴拿馬火腿配芝士炒蛋酸種包,除咗有巴拿馬火腿同沙律菜🥗,
即叫即烘、外脆內煙韌嘅酸種包面頭仲放咗大量芝士炒滑蛋同Parmesan cheese,直接為蛋同麵包帶嚟鹹香”芝”味,連鹽、黑椒都唔洗加😎,仲可以以半價去加購任何一杯飲品,所以呢杯Cappuccino都只喺$18咋😍

✝️Oreo巴斯克芝士蛋糕 $45
食完主食叫多咗個自家烘焙嘅Oreo巴斯克芝士蛋糕,蛋糕外層比較厚實,中間位置就做到半流心效果,形成口感上嘅對比🆚,
微微嘅焦香配上芝士同Oreo嘅香味層次,真喺令人食唔停口😋
2023-05-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
初次到The Meek小店時剛剛是中午,很多客人,服務員都很友善地安排位置。四人枱寬闊,店內設計簡約而有特色,一大片單邊窗戶光線充足很舒適。朋友們點了意粉,我卻點了All day breakfast. 而最有特色就是這裏的咖啡,有很多的選擇,但我卻只愛Latte。可以講All day breakfast冇得輸!非常精彩及美味。對我來說重頭戲應該是品嚐咖啡,因為聽說這裏的咖啡是其中一位店主專長。我不是咖啡專家,但亦去過不同城市喝咖啡。這家的咖啡就是帶著熱誠用心做。個人感受這家的咖啡非常值得細味。往後想飲好的咖啡,就諗起這家小店The Meek.
All Day Breakfast
Latte
All Day Breakfast
Latte
2023-05-02 403 views
經過觀塘海濱公園, 想去附近飲杯咖啡, 搵到呢間喺商業大廈上面嘅小店叫咗杯piccolo同一件黑芝麻巴斯克芝士蛋糕, 咖啡偏fruity, 味道比較淡, 好似溝咗水感, 可能係因為咖啡粉磨得唔夠幼細🤔沖咖啡技術, 有待改進😛不過蛋糕就好正, 又滑又creamy, 有淡淡黑芝麻香味, 又唔會搶咗啲芝士味, 啱啱好😋😋下次去開要再唻食其他嘢

2023-04-30 306 views
約了多年冇見的舊同事在THE MEEK 食BRUNCH, 地點不算難找. 餐廳位於牛頭角商廈群中的一幢新建大廈11樓, 全幢大廈都有不同食店, 可以想像平日中午必然是上班一族常到午餐之處.一出LIFT就見到CAFE 白色的空間同埋大大的玻璃窗, 陽光微照入內, 環境好舒服. 雖然位置不多, 但坐位格局合理不會太迫. 靠玻璃窗有多張枱, 就算一個人在此飲杯咖啡, 慢渡一下午, 應該都好正.  Lunch 時段 menu 簡單, 有多款SET 可選, 有全日早餐, 有意粉 (連小沙律前菜), 有沙律, $88-$128 不等, 價錢包一杯熱LONG BLACK或凍果茶, 另可加錢配鮮奶咖啡. 我點了羽衣甘藍慢煮雞胸扁意粉 Sous Vide Chicken Breast Linguine with Kale Pesto Sauce. 很少見PESTO用KALE造, 心想會咩味呢...  上菜賣相很好, 而且份量比想像中大呢. KALE PESTO 味道清爽有芝士香, 完全唔會覺得有菜的苦澀味, 估唔到咁好味. 配上個滑嫩的慢煮雞胸, 好 match... 雖然份量都唔細, 但一D都唔濟 😋

我點了羽衣甘藍慢煮雞胸扁意粉 Sous Vide Chicken Breast Linguine with Kale Pesto Sauce. 很少見PESTO用KALE造, 心想會咩味呢...  上菜賣相很好, 而且份量比想像中大呢. KALE PESTO 味道清爽有芝士香, 完全唔會覺得有菜的苦澀味, 估唔到咁好味. 配上個滑嫩的慢煮雞胸, 好 match... 雖然份量都唔細, 但一D都唔濟 😋 yum yum
羽衣甘藍慢煮雞胸扁意粉
幾位舊同事都點了鮮茄汁海鮮扁意粉 Seafood Linguine with Fresh Tomato Sauce, 一個二個一上菜就食, 好味好味咁都唔記得影相先 (請無視隻碟既亂🙈 人地個 plating 本來好靚架嘛 😅)  份量真係幾多, 又多料, 個蕃茄醬好開胃, 巧味道! 👍🏼
鮮茄汁海鮮扁意粉
我餐飲點左杯 flat white.  味道 nutty  with 靚靚拉花😍  咖啡師拉花好有心機, 我地一行幾人, 杯杯個花都有D唔同架!
Cappuccino
最後梗係唔少得點返個甜品喇. 店內每日有唔同蛋糕甜點, 我地個日有 lemon cheesecake! 輕軟的芝士有淡淡檸檬香, 好FRESH, 甜度適中 🥰
Lemon Cheesecake
2023-04-15
$130 (Lunch)
鮮茄汁海鮮扁意粉
Lemon Cheesecake
2023-04-17 290 views
Easter 後和一班舊朋友已經闊別3年,今天來到牛頭角一間新店The Meek Coffee,地方雖然不大,但環境舒適,一行9人都可以圍看4張枱坐,交談方便。食物方面,選擇都多,除了單點,還有午餐和下午茶,價錢適中,味道很好。芝士蛋糕口感豐富,味道濃郁,沙律味道清新,配上磨枯和抄蛋多士,非常合適。飲品方面,我們選了不同的coffee,店主新的很用心去做,香濃很有口感,還推薦了新品“Fresh ginger latte with honey 薑汁蜂蜜鮮奶咖啡”,想不到薑和蜂蜜可以和咖啡一起來飲,但又不會覺得格格不入,可見店主真的是用心去做。
2023-02-19 660 views
The Meet 是一間悠閑小店。店主對沖調咖啡的要求一絲不苟。意粉及其他餅食製作亦花上不少心思,每一款也會一試難忘。我的最愛是焙茶latte及檸檬撻❤️,可以讓我渡過一個寜靜下午,忘卻工作上的煩惱。位處於11/F 的 The Meek, 環境寧靜,窗邊位置還有和暖的陽光。坐下來,感覺與外面忙碌的環境隔絕。近期還加入了迷你版的精緻餅食,附近上班的朋友們可以order 回去跟公司好友一同分享😋。一口氣吃3個也不會太過份吧😂。
位於牛頭角嘅cafe📍 之前見人介紹,今日經過終於可以去試下,個環境好靚✨,啲食物整體嚟講真係好食😋🔸 慢煮溫泉蛋巴馬臣火腿沙律配柚子醋🥗 ($108)非常多嘅芝士粉😍 基本上cover咗一半嘅範圍🧀Parma ham都有兩大塊😋將溫泉蛋撈入沙律,再配Parma ham加柚子醋,味道唔錯👍🏻不過略嫌唔太夠柚子醋,食到最後啲菜唔係太夠醬🙈🔸 羽衣甘藍慢煮雞胸扁意粉🥬🍝 ($118)個羽衣甘藍青醬好好味😍 好creamy,而且個醬好夠,每啖都taste到雞胸都好嫩🌟 而且份量都唔少😎🔸 Hot Cappuccino ☕️ (Lunch set +$15)咖啡有好香嘅fruity味,個aftertaste帶有果香同少少果酸✨ 我個人就好鍾意❤️🔸 Hot Hojicha Latte 🍵 (Lunch set +$15)好香好濃嘅焙茶味😋 同時鮮奶嘅比例都啱啱好👍🏻 飲到焙茶同鮮奶嘅香味😙🔸 芝麻巴斯克芝士蛋糕 🧀🍰 ($40)個cake本身好軟,texture入口即溶😍加上有一次芝麻係中間,令到口感更豐富同時芝麻味道都好濃郁🤩🤩🤩唔止嗰層芝麻,成個cake都有芝麻,所以強烈推薦俾鍾意芝麻味嘅朋友
位於牛頭角嘅cafe📍

🔸 慢煮溫泉蛋巴馬臣火腿沙律配柚子醋🥗 ($108)
非常多嘅芝士粉😍 基本上cover咗一半嘅範圍🧀
Parma ham都有兩大塊😋
不過略嫌唔太夠柚子醋,食到最後啲菜唔係太夠醬🙈

🔸 羽衣甘藍慢煮雞胸扁意粉🥬🍝 ($118)
雞胸都好嫩🌟 而且份量都唔少😎

我個人就好鍾意❤️

好香好濃嘅焙茶味😋
同時鮮奶嘅比例都啱啱好👍🏻
飲到焙茶同鮮奶嘅香味😙

🔸 芝麻巴斯克芝士蛋糕 🧀🍰 ($40)
個cake本身好軟,texture入口即溶😍
唔止嗰層芝麻,成個cake都有芝麻,所以強烈推薦俾鍾意芝麻味嘅朋友!!!🌟
係咁多食物入面,我最鍾意個蛋糕😋💖

🟤 總結
係一間環境設計好靚嘅小店❤️ 雖然食物選擇唔算好多,但整體食物質素好👍🏻
慢煮溫泉蛋巴馬臣火腿沙律配柚子醋
Hojicha  Latte
芝麻巴斯克芝士蛋糕
2023-02-06
慢煮溫泉蛋巴馬臣火腿沙律配柚子醋
Hojicha  Latte
芝麻巴斯克芝士蛋糕
2022-12-20 506 views
要在牛頭角公司附近,能夠找到一間環境舒適,又能享受美味的咖啡,實在難得。食物好味,尤其是意大利粉,嘗過不同口味,也合我心意。真的好好味。可以在這裏飲咖啡,暫時放下工作的壓力,好relax
2022-12-20
$100 (Tea)
2022-10-27 836 views
立於牛頭角商廈區的小店,這裡給予繁忙工作的都巿人一個舒適、寧靜的小空間。環境:雖然是小店,但空間感充足,幾乎每張枱也有天然光!開放式廚房,但沒有油煙味,冷氣溫度舒適。食物:一家三口叫了三個餐。三款都好好食,吃完沒有油膩感。小朋友叫了他最愛的熱朱古力,好味到他一口喝盡😆。相信除了咖啡,朱古力也是不得不試👍🏻。完餐後問一問是日蛋糕:「培茶芝士蛋糕」。蛋糕來了就即刻試食,比想像中的好味!(太心急食,唔記得影相⋯⋯⋯🙈)店主:兩位老闆各展所長。一個負責餐,一個負責飲。👍🏻

環境:
雖然是小店,但空間感充足,幾乎每張枱也有天然光!
開放式廚房,但沒有油煙味,冷氣溫度舒適。

食物:

店主:
兩位老闆各展所長。一個負責餐,一個負責飲。👍🏻