荔枝角值得推薦的意大利餐廳 - The Pizza Pig呢晚CK同女朋友黎到荔枝角D2 Place去睇Gummy Bear順便搵嘢食, 女朋友一見到意大利餐廳The Pizza Pig, 見餐廳仲有位,於是諗住入去試吓 !入到餐廳就被藍白色包圍,好似身處天空,餐廳擺設以可愛既豬做主題,整體氣氛休閒舒服。我地睇左餐牌一陣想搵dinner set, 可惜問完侍應原來係無既,想講單點其實都幾貴,佢一份牛肉都要358蚊,豬肉就平少少但都要288蚊左右,但問一問隔離台食客,佢地話其實D肉都唔算係特別好食, 只係中規中矩, 佢地話反而Pizza同意粉唔錯而且價錢比較正常 所以我地聽完建議就揀左個夏威夷Pizza黎試下!因為都算係經典口味,夏威夷風味餡料配埋火腿、鳳梨、莫札瑞拉芝士、番茄紅醬,當甜中帶點微酸的鳳梨,遇上風味濃郁既火腿,味道絕妙,越食越順口 ! 飲品方面,女朋友叫左杯玫瑰酒,酒既果香同新鮮度都在線,品味之選 ; 而我就叫左杯Oreo Madness,好香奶味,口痕又可以咬下餅乾,一軟一硬既組合MIX埋一齊幾夾。 The Pizza Pig地址 : 港鐵荔枝角站 D1 出口, 港鐵荔枝
荔枝角值得推薦的意大利餐廳 - The Pizza Pig

The Pizza Pig
地址 : 港鐵荔枝角站 D1 出口, 港鐵荔枝角站 D2 出口
電話 : 2806 1681
營業時間 : 12:00 - 22:00
2024-12-07
$178 (Dinner)
  • 夏威夷Pizza
2024-10-17 3260 views
今日逛荔枝角,食西餐。來到D2,見這間門面寬闊,玻璃窗通透,望入去雅致企理,於是入去食個午餐。打開餐牌,選擇頗多。午市套餐全包最抵食,另一個朋友則點了招牌pizza和蔬菜。set lunch (包頭盤、主菜和飲品)頭盤可選沙律或餐湯:沙律:煙燻鴨胸沙律有驚喜!除了火箭菜、紅洋蔥都很新鮮外,還加了烤梨,又甜又爽,配香醋汁,非常開胃。另外鴨胸是已經切走鴨皮和脂肪的,誠意十足。餐湯:南瓜湯,香甜幼滑,熱度又夠。主菜:地中海香料烤比目魚($148)比目魚煎得好靚,魚皮香脆,白白的魚肉非常嫩滑。魚皮上的韭蔥絲切得幼細,連同魚肉一起食,好好味。主食是中東小米,與粟米粒和黑橄欖碎煮熟,好營養。意式蟹肉珍珠意粉($158)fregola珍珠意粉不是常吃到,這間餐廳做得不錯。珍珠意粉吸飽了蟹湯,香甜又煙韌。略嫌炸軟殼蟹份量比較少。甜品(+$28):Tiramesù 口感軟滑,咖啡味濃郁,set lunch加錢好抵。選了薄餅的那位朋友這時有點羨慕了,哈哈。招牌鬼馬「豬」意薄餅($138/8吋)鬼馬之處是有手撕豬手肉和炸豬皮,配埋香草肉腸、烤甜椒和水牛芝士,口感很豐富。餅底厚薄適中,煙韌,不錯。西蘭花苗($
今日逛荔枝角,食西餐。

set lunch (包頭盤、主菜和飲品)
頭盤可選沙律或餐湯:
沙律:煙燻鴨胸沙律

餐湯:南瓜湯,香甜幼滑,熱度又夠。

主菜:
地中海香料烤比目魚($148)
比目魚煎得好靚,魚皮香脆,白白的魚肉非常嫩滑。
魚皮上的韭蔥絲切得幼細,連同魚肉一起食,好好味。
主食是中東小米,與粟米粒和黑橄欖碎煮熟,好營養。

意式蟹肉珍珠意粉($158)
fregola珍珠意粉不是常吃到,這間餐廳做得不錯。
珍珠意粉吸飽了蟹湯,香甜又煙韌。
略嫌炸軟殼蟹份量比較少。

甜品(+$28):
選了薄餅的那位朋友這時有點羨慕了,哈哈。

招牌鬼馬「豬」意薄餅($138/8吋)
餅底厚薄適中,煙韌,不錯。

西蘭花苗($58)
即是長柄西蘭花,清甜爽脆。
2024-10-17
$200 (Lunch)
2024-10-09 3010 views
#chuchu食在荔枝角📍 The Pizza Pig好耐冇帶🐷爸媽出嚟食飯,樓底好高,歐陸式設計,坐低好闊落,好多一家大細嚟食!💡喺D2 Place Two地下,超方便!—————————————————————❣️ TPP Snack Platter $268小食拼盤最好!乜都有!秘製醬辣雞翼、酥脆辣魷魚圈、豬皮脆片、ribs、薯條!雞翼大大隻炸到好脆,豬皮厚身但炸到超鬆脆,ribs好厚肉,好惹味,魷魚圈都good唔厚粉!欣賞有4款醬任君選擇,檸檬沙律醬、牛油果醬、BBQ醬同茄汁,點炸物一流,感覺冇咁熱氣😹.❣️Pepperoni 8” $128 嚟得Pizza Pig點可以唔食Pizza呢!🐷媽話要食新肉腸,呢款pizza有辣肉腸、水牛芝士、茄醬!超拉絲!Pizza底焗得好脆!.❣️ White Truffle Spaghetti Carbonara $178白松露味超香!煙肉咸香,撈埋意大利蛋黃同忌廉等整成嘅蛋黃汁,好creamy!唔會太稀!.❣️Tropical Punch $62 用咗蘋果汁、菠蘿汁、椰子糖漿!酸酸甜甜,好開胃🤤.💬 下次要食埋佢個豬手😶——————————————
#chuchu食在荔枝角
📍 The Pizza Pig

💡喺D2 Place Two地下,超方便!
❣️ TPP Snack Platter $268

❣️Pepperoni 8” $128

❣️Tropical Punch $62
用咗蘋果汁、菠蘿汁、椰子糖漿!酸酸甜甜,好開胃🤤

💬 下次要食埋佢個豬手😶
不專業評分
👅好味指數: 7.5/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: The Pizza Pig (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 Place TWO地下G02號舖
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-10-06
Dinner
聖誕節🧑‍🎄假期去完D2 Place行🎄市集,就去咗「The Pizza Pig」食個聖誕大餐。🥰佢有個期間限定嘅節慶餐牌,$328/位起,做到農曆新年為止。🥳唔想叫餐都仲可以a la carte,好彈性!😎🔸TPP Snack Platter ($268)‼推薦‼呢個小食拼盤真係超正🤩!所有招牌小食都齊晒,有秘製香料辣雞翼、酥脆辣魷魚圈 、炸豬皮脆片、慢煮醬燒豬肋骨和薯條🍟,份量足以3-4人分享,性價比超高!😎個人推薦💕秘製香料辣雞翼,蘸上酸酸甜甜嘅秘製醬汁,好惹味!😋醬燒豬肋骨🍖醃得入味,味道微甜可口,骨頭吮得一滴醬也不剩~🤣🤣「The Pizza Pig 」最出名嘅當然係pizza啦!😏我哋之前試過「The Pizza Pig 」 嘅Special 手工15吋長薄餅🍕,起碼要三至四人分享先食得晒!所以我哋今次兩個人食8吋Pizza就好!😂📌值得留意👀嘅係,Pizza 可選無麩質餅底或純素芝士,啱晒各人嘅需要,啱晒聚餐!👍🏻🔹招牌鬼馬“豬”意薄餅 Signature Piggie ($138/8”)‼推薦‼材料超豐富,有招牌手撕豬手、意式香草肉腸、辣肉腸、火腿、燈籠椒、洋蔥🧅、水牛
聖誕節🧑‍🎄假期去完D2 Place行🎄市集,
就去咗「The Pizza Pig」食個聖誕大餐。🥰
唔想叫餐都仲可以a la carte,好彈性!😎
🔸TPP Snack Platter ($268)‼推薦‼
呢個小食拼盤真係超正🤩!
所有招牌小食都齊晒,
份量足以3-4人分享,性價比超高!😎
TPP Snack Platter
酥脆辣魷魚圈
炸豬皮脆片
個人推薦💕秘製香料辣雞翼,
蘸上酸酸甜甜嘅秘製醬汁,好惹味!😋
秘製香料辣雞翼
醬燒豬肋骨🍖醃得入味,味道微甜可口,
骨頭吮得一滴醬也不剩~🤣🤣
慢煮醬燒豬肋骨
所以我哋今次兩個人食8吋Pizza就好!😂

材料超豐富,有招牌手撕豬手、意式香草肉腸、辣肉腸、火腿、燈籠椒、洋蔥🧅、水牛芝士🧀等,
面頭仲加左炸豬皮脆片,口感十足!😂
招牌鬼馬“豬”意薄餅 Signature Piggie
🔸意大利香草辣肉腸貓耳朵粉($168)
貓耳朵粉🍝形狀好似姆指咁,幾有咬口!
辣肉腸微辣及油脂香氣令蕃茄醬🥫更有層次感,啖啖肉,香口惹味!😙
「The Pizza Pig」仲長期做緊優惠推廣!💰
餐廳全星期都有Happy Hour時段,
逢星期一至五 3pm-7pm 及星期六、日 3pm-6pm,指定酒7折優惠,啱晒酒鬼!🥴

Sangria Red (HH$58,NH$78)
一大杯滿滿嘅Sangria,易入口,又抵飲!
Sangria Red
Canaletto Pinot Grigio IGT (HH$48,NH$68)
Canaletto Pinot Grigio IGT
逢星期三無限薄餅🍕與暢飲之夜🌃,
$150任食Pizza,$88葡萄酒🍷或啤酒🍺任飲!
Dinner
招牌鬼馬“豬”意薄餅 Signature Piggie
Sangria Red
Canaletto Pinot Grigio IGT
2025-01-09 210 views
今日嚟到荔枝角,同朋友想食西餐見到呢間餐廳好吸引,就決定入去試吓餐牌好多選擇香脆德國咸豬手首先上桌的是香脆德國咸豬手。這道菜的外皮金黃酥脆,咬下去的瞬間,脆聲迸發,伴隨著豬肉的香氣四溢。豬手的肉質相當鮮嫩,油脂分布均勻,讓每一口都充滿了濃郁的肉香。旁邊的酸菜增添了一絲清新的酸味,恰到好處地平衡了豬肉的油膩感。而烤雜菜則是色彩繽紛,口感爽脆,與豬手的豐富口感形成了絕妙的對比。最後,芥末籽忌廉汁的加入,帶來了一絲微辣和奶香,讓整道菜的味道更加層次分明,令人回味無窮烤豬腩青豆西洋菜蓉燴意大利飯這道菜的呈現十分精緻,豬腩的外皮烤得金黃酥脆,內裡卻保持著肉質的鮮嫩多汁。青豆和西洋菜的搭配,不僅讓整道菜色澤更加鮮豔,也為味道增添了一抹清新。西洋菜蓉的口感滑順,與意大利飯的醇厚形成了完美的結合。每一口都如同在享受一場口感的交響樂,讓人不禁想要再多來一碗
今日嚟到荔枝角,同朋友想食西餐
見到呢間餐廳好吸引,就決定入去試吓

餐牌好多選擇

香脆德國咸豬手

烤豬腩青豆西洋菜蓉燴意大利飯

2025-01-06 212 views
趁住聖誕節我啲邀請朋友一家,來到哩間我哋頗有好感的餐廳,嘗試下巨型長pizza。除咗pizza都要試下其他嘢,豬手就比較幹身,適合不中意油膩的人,意式肉丸同沙律普普通通不過不失,魚薯則頗為驚喜,薯條粗身但係炸透咗,魚一點都唔干,面糊很脆但係不易散。至於長pizza冇得彈,餅底係我中意嘅薄底,口味可以揀選兩種,我哋揀咗火腿同脆豬皮,講真脆豬皮唔係好夾pizza,下次應該會再試試其他口味。總體體驗都很好,節日氛圍好好,餐廳熱鬧但唔混亂,服務都唔錯。

總體體驗都很好,節日氛圍好好,餐廳熱鬧但唔混亂,服務都唔錯
2024-12-31 314 views
呢間位於荔枝角 d2place 2期既pizza pig,之前係將軍澳食過,覺得佢既pizza好好味,所以今次試吓荔枝角呢間!今次嗌咗炸魷魚,炸薯條,卡邦尼意粉同四季pizza炸魚魷魚好普通魷魚冇乜味,勝在香脆但係唔夠辣,點醬汁會好食啲炸薯條就好出色,一樣都係好香脆,仲有兩款醬汁點,都好好食卡邦尼意粉做得幾好,幾好食,加上佢嘅豬肉都好食!最後四季Pizza Hut感覺調味重手咗,食落比較鹹,唔係好食到肉味,但係Pizza底一如既往好食

今次嗌咗炸魷魚,炸薯條,卡邦尼意粉同四季pizza

炸薯條就好出色,一樣都係好香脆,仲有兩款醬汁點,都好好食

卡邦尼意粉做得幾好,幾好食,加上佢嘅豬肉都好食!

偶然有點想二人世界,去左屋企附加呢間餐廳,呢到地方地方闊落,座位舒適,仲有好多聖誕佈置,好有氣氛美國特級安格斯肉眼扒🥩配薯條🍟安格斯肉眼扒叫了7成熟,好香牛味,炭燒肉質剛剛好,非常嫩滑,仲有唔少肉汁流出,薯條係我最愛的粗薯,新鮮炸起,非常金黃酥脆🥰肉醬意粉肉醬意粉由多種配料組成,層次豐富的意粉,D肉醬好多,食極都有好正有機會要去埋將軍澳另一分店,聽聞有室外地方好想去chill下⭐️餐廳12月份有節日限定menu,餐牌仲會至農曆新年完⭐️The Pizza Pig🐖📍荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G10-11號舖#荔枝角美食 #荔枝角D2 #肉醬意粉 #安格斯肉眼扒 #西餐關注組 #美食關注組 #長順街 #ThePizzaPig #hkfoodie #hkig #hkdaily #hk #hkfood

美國特級安格斯肉眼扒🥩配薯條🍟

肉醬意粉

The Pizza Pig🐖
📍荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗

2024-12-25 317 views
長沙灣The pizza pig .味道:7/10🌟抵食:7/10🌟環境:8/10🌟.長沙灣朋友聚餐好去處👭🏻呢間餐廳非常有特色,主打食豬肉🐷平時食開牛肉斧頭扒,今次第一次試豬肉斧頭扒😍塊扒好大,至少夠兩個人食。豬肉肥瘦相間,嫩滑多汁👍🏻非常推薦叫埋西蘭花苗,一個heavy一個解滯😋主食方面叫咗素食嘅白松露意大利飯,整體比較清淡,同惹味嘅豬扒好夾🐷另外tiramisu 寫住best in town另人忍唔住想要一個🤔入邊嘅手指餅同咖啡嘅比例控制得好好,食完好滿足😌.#香港 #食評 #foodie #食好西 #香港好去處 #拍拖好去處 #香港美食 #長沙灣 #長沙灣好去處 #長沙灣美食 #豬肉斧頭扒 #thepizzapig
長沙灣
The pizza pig
味道:7/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:8/10🌟
本身落order嘅時候都已經講咗係生日,同埋要寫生日字句。預約咗12:45,12:50我哋到達,等咗2分鐘先有服務生理我哋,一開口就嬲爆爆咁話我哋遲到,所以張枱已經俾咗人,仲刪埋我哋個名,後來我哋講話我哋係預約12:45喎,服務生先至知道自己搞錯咗,即刻俾返張枱。後來覺得唔對路,即刻都同服務生講話要生日字句。食完飯收囇啲碟之後,原來唔識得上甜品。我哋一路坐,隔咗一輪先有服務生行過嚟問甜品上得未😂去到最後,佢都係當我哋冇Booking咁樣,冇咗個預約嘅九折。唉。。。其實出品食物都幾好,但服務生嘅質素真係有待改善,至少唔好成日黑曬面咁。
$275 (Lunch)
Celebration
Birthday
2024-12-19 364 views
🍕SIGNATURE PIGGIE果然係招牌手撕豬手薄餅,上面仲有超脆口嘅炸豬皮,意大利辣肉腸、加埋火腿、烤燈籠椒、 紅洋蔥、水牛芝士、蕃茄醬,非常有特色!🍗CRISPY CHICKEN WINGS秘製香料辣雞翼炸到熱辣辣,芫荽甜酸醬超特別!好惹味!🐟PAN-ROASTED SEABASS FILLET & STEWED PRIME SEAFOOD煎海鱸魚柳海鮮燴好足料,個汁酸酸甜甜,仲配有鮮蝦、蜆肉,麵包粒,份量好足夠!🥭Mango smoothie芒果沙冰係即叫即打,唔算太甜👍🏻
🍕SIGNATURE PIGGIE

🍗CRISPY CHICKEN WINGS
秘製香料辣雞翼炸到熱辣辣,芫荽甜酸醬超特別!好惹味!

🥭Mango smoothie
芒果沙冰
係即叫即打,唔算太甜👍🏻
2024-12-01 833 views
今晚一大班人去The Pizza Pig食晚餐,餐廳做緊好多promo,特別係節日限定菜單,一直供應至農曆新年結束,不容錯過!FRIED SEAFOOD BITES意式炸雜錦海鮮香脆可口,入面有新鮮的白飯魚、迷你八爪魚、青口、軟殼蟹和大蝦,搭配檸檬的酸爽和香辣菠蘿醬的獨特甜辣,好好味!SIGNATURE PIGGIE今次叫咗個15吋Pizza,手撕豬手的搭配與意大利香草肉腸、辣肉腸和火腿等,整體口感豐富,下次真係好想挑戰吓20吋!CRISPY PORK KNUCKLE德國鹹豬手外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配酸菜與烤薯仔,十分出色。Oreo曲奇朱古力忌廉奶昔朱古力味道好濃郁,質感幼滑,我好鍾意❤️。

FRIED SEAFOOD BITES

SIGNATURE PIGGIE

CRISPY PORK KNUCKLE

Oreo曲奇朱古力忌廉奶昔
朱古力味道好濃郁,質感幼滑,我好鍾意❤️。
  • Signature Piggie
  • CRISPY PORK KNUCKLE
2024-11-18 950 views
因為原先訂的餐廳落錯訂位,故此轉場到此店用餐。忌廉湯確實很大碗,然而不論溫度或奶滑度皆為不足,不能完成。巴馬臣火腿勁鹹,沙律菜的醬汁又少,沒有鮮香的油酸去中和火腿的鹹意。煎吞拿魚更加把鬼,好似未煎過,甚麼酸豆、蘿蔔片、蔥條起不到任何作用,反而豉油卻又超鹹!軟殼蟹的炸粉奇厚,蟹香欠奉。包同樣奇厚,卻又烘得不夠脆,沙律醬又不足,令致整個漢堡十分乾涸,難以接受。唯一可取的乃是那一大堆的薯條,夠熱夠脆,但重點應該放在那個漢堡身上吧!封門牛柳要了三成熟,奈何未知是肉的質數或是甚麼問題,肉靭油多,兼且青醬亦是無味的,感覺就是瘋狂咀嚼著一舊無味的肉!在別的餐廳,起碼會放一小撮鹽在旁邊供客人蘸點,可能廚師信心爆棚吧。純粹以大堆頭去填滿肚子的一餐。
因為原先訂的餐廳落錯訂位,故此轉場到此店用餐。

忌廉湯

巴馬臣火腿沙律

煎吞拿魚

軟殼蟹漢堡

烤封門牛柳

牛柳

純粹以大堆頭去填滿肚子的一餐。
Lunch
2024-11-05 1073 views
今日嚟到荔枝角D2 Place搵嘢食, 見到意大利餐廳, 暫時見唔係好多人,於是諗住入去試吓, 見到價錢牌佢冇dinner set , 單點其實都幾貴,佢一份牛肉都要358如果豬肉平少少288左右,但佢肉都唔係特別好食, 中規中矩, 反而佢嘅Pizza同意粉價錢比較正常, 所以想實惠啲建議都可以揀一份意粉或者Pizza或者飯, 如果想只食肉的話就叫一份好了因為價錢也不便宜可以有更好的選擇, 肉的話佢有配薯條薯條都好食的!
2024-11-01 1122 views
好耐冇見朋友 終於一齊食飯~佢預先用 OpenRice訂咗位, lunch time 過到去 唔使等好方便~ 當然我哋都係直接揀 lunch set 啦, 方便快捷唔想用腦呀嘛~ 我揀咗餐湯 - 係南瓜湯, 幾好飲呀 濃郁夠 Creamy; 朋友就揀咗沙律~ 我揀咗: 地中海香料烤比目魚入邊仲有: 栗米、青豆、薑、韭蔥、黑橄欖、鯷魚、番茜 同埋 中東小米~哎呀…我唔知有沙律醬~ XD只好用 用叉盡量將佢哋刮走嗯~ 個魚肉好嫩滑的!朋友揀咗: 意式蟹肉珍珠意粉入面有 蟹湯、炸軟殼蟹、蟹籽、車厘茄、紅蔥頭 同埋 蒜~

好耐冇見朋友 終於一齊食飯~

我揀咗: 地中海香料烤比目魚

哎呀…
我唔知有沙律醬~ XD
只好用 用叉盡量將佢哋刮走

嗯~ 個魚肉好嫩滑的!

朋友揀咗: 意式蟹肉珍珠意粉
入面有 蟹湯、炸軟殼蟹、蟹籽、車厘茄、紅蔥頭 同埋 蒜~