2022-08-08 1082 views
本后成為中環儷人幾個月, 係時候為中環餐廳評下分!係IG見到呢間新餐廳, 睇官方照片好似不錯, 約埋個中環飯腳試試佢~ 位於投注站樓上, 餐廳入面有多部電視播住球賽, 應該都幾方便大家隨時落注. 本后唔識賭波賭馬, 專注番食物上面!Lunch set前菜可以揀湯或沙律, 正常水準, 不過不失. 主菜我哋都揀左豬扒, 本后的芝士豬扒只有好少芝士係面, 豬扒炸得有點過頭, 有點乾… 飯腳的豬扒蛋包飯, 本后試了一口, 茄汁味唔夠, 又係不過不失. Lunch Set包左飲品或甜品, 本后係衝住個吉士布甸而來的, 賣相不錯, 質地夠滑, 焦糖亦夠多, 為呢餐飯加番少少分!
本后成為中環儷人幾個月, 係時候為中環餐廳評下分!

吉士布甸
2022-08-04
$150 (Lunch)
吉士布甸
2022-08-04 883 views
中環新開既日式西餐廳 特別之處係位於 #賽馬會投注處 18歲才可進入喔〰️賽馬日亦會有特別Racing day set 可以坐全日欣賞賽事外🏇🏻亦有提供好多board game玩🧩啱晒我怕悶既人🤓!比二百蚊左右就有個位置玩下 抵過party room😜🏇🏻RACING DAY SET $198🏇🏿▪️STARTER前菜Clam Potato Salad 蜆肉薯仔沙律🥗唔係一般既沙律 而係好似薯蓉咁 都幾開胃😚〰️▪️SOUP湯Corn Potage 粟米濃湯🥣粟米湯就遜色了 唔夠濃 比較稀身😣另外有洋蔥湯可以選 ▪️MAIN 主菜Red Wine Beef StewSunny Side-Up Egg, Japanese Rice 日式燉牛肉飯配太陽蛋呢間餐廳所有蛋都選用#蘭王 蛋 望到蛋黃顏色就知分別 紅色既蛋黃 太陽蛋都煮得好好😝平日餐單係有蛋包飯crazy❣️點解賽馬日無架 好想試呀😳燉牛肉就好普通 感覺似茶餐廳既味道 無乜特別▪️DESSERT甜品Custard Pudding 吉士布丁🍮必點❗️甜品可揀布丁/雪糕 我就揀布丁 超。級。好。味💓唔知布丁係咪都用蘭王蛋 蛋味超級香濃 口感好厚實 面

🏇🏻RACING DAY SET $198🏇🏿

▪️STARTER前菜
Clam Potato Salad 蜆肉薯仔沙律🥗
唔係一般既沙律 而係好似薯蓉咁 都幾開胃😚〰️

▪️SOUP湯
Corn Potage 粟米濃湯🥣
粟米湯就遜色了 唔夠濃 比較稀身😣另外有洋蔥湯可以選

▪️MAIN 主菜
Red Wine Beef Stew
日式燉牛肉飯配太陽蛋

▪️DESSERT甜品
Custard Pudding 吉士布丁🍮
必點❗️甜品可揀布丁/雪糕 我就揀布丁 超。級。好。味💓唔知布丁係咪都用蘭王蛋 蛋味超級香濃 口感好厚實 面層焦糖都好濃 超唔捨得食曬佢😋

▪️自選飲品咖啡或茶兩杯
Earl Grey Tea 伯爵茶
Jasmine 茉莉花茶
賽馬日可以叫兩杯飲品 因為餐廳太凍既關係 所以我兩杯都叫咗茶🫖兩款都香濃 特別推薦茉莉花茶 味道香之類都較清新🍃
2022-08-01 698 views
位處於中環蘭桂坊鬧市在賽馬會內的一間餐廳,先排隊至少45分鐘以上,以為會有什麼驚喜。內裏的裝修是典型的打卡餐廳格局,我們叫了一個拿破崙意大利粉配太陽蛋和一個吉列豬扒蛋包飯配日式咖喱,先說拿破崙意大利粉本來安全的菜式不過不失,醬汁可以再濃郁一點。但說到吉列豬扒蛋包飯便是一切惡夢的開始,一上菜看到燶啡色厚外皮的吉列豬,以為是炸燶了,切開豬扒後從側面看到炸粉居然比肉厚。我心存希望地把它放在口中咬第一口,肉質”嚡”過阿婆,唔知以為自己食緊橡膠。另外,咖喱不夠濃郁,稀如維他奶,無咩咖喱味,不如返屋企自己用咖喱磚整仲好食。炒蛋和蕃茄飯居然可以做到沒有蛋和蕃茄味,味道感覺比素食更健康。最後,我特意用原本應該繼續進食吉列豬的時間寫下這篇文章,並以我多年縱橫食肆的經驗,如同做人道理一樣,奉勸大家切勿以貌取餐廳喔~打卡就另作別論。
2022-08-01
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-07-30 747 views
中環馬會翻新後新開和食屋裝修比較似會所貴賓室個人覺得打卡位唔多至於食物整體尚算不過不失但本身幾期待嘅蘭王蛋包飯就幾失望下問題出咗喺個茄汁飯度茄汁飯調味過酸完全蓋過蛋味基本上浪費咗蘭王蛋吉利豬扒就合格啦唔算突出反而個焗通心粉仲好味啲不過意外地咖啡就比想像中好飲- 是日餐湯- 吉列豬扒蘭王蛋包飯配咖喱- 芝士焗新豬肉雜菌通粉- Latte@tictacroom_hk中環士丹利街10號香港賽馬會投注處2樓2號舖
中環馬會翻新後新開和食屋
裝修比較似會所貴賓室