2014-10-25 1379 views
早幾日同朋友去荃灣,朋友帶咗我去食天恩了。初時企係門口等位,心諗點解好似去咗大學飯堂咁心我地叫是日飯餐,真正的四餸一湯,飯就任裝先講個自家製無味精湯,係南瓜湯,超好飲啲飯有紅米食同薑飯任君選擇,我就特別鐘意薑飯,好夠薑,食後另人好開胃四個餸包括:生菜、薯仔煮肉碎、豆角炒肉片、煎芽帶魚頭兩味都冇咩特別,當場係好味啦最另我驚喜係炒肉片的肉片真係做個好似,食落去仲好有豬肉味而芽帶魚個外型係睇唔出唔係真芽帶魚,咬落去果時連一層層魚肉嘅口感都做到出黎,而個味道就鹹鹹地,唔講都唔記得自己係食緊齋四個餸都好好送飯,絕對可以食到兩碗。不過由於等位的人太多,通常d人食完就走,唔好意思坐得耐行開荃灣一定要去試下
早幾日同朋友去荃灣,朋友帶咗我去食天恩了。
初時企係門口等位,心諗點解好似去咗大學飯堂咁

我地叫是日飯餐,真正的四餸一湯,飯就任裝

先講個自家製無味精湯,係南瓜湯,超好飲

四個餸包括:生菜、薯仔煮肉碎、豆角炒肉片、煎芽帶魚
頭兩味都冇咩特別,當場係好味啦
最另我驚喜係炒肉片的肉片真係做個好似,食落去仲好有豬肉味

四個餸都好好送飯,絕對可以食到兩碗。

不過由於等位的人太多,通常d人食完就走,唔好意思坐得耐

行開荃灣一定要去試下

2014-10-06
$40 (Lunch)
  • 薑飯
2014-08-14 550 views
我好鐘意去港式嘅素食店,主因並吾係抵食,有係個種窩心。你吾會擔心食吾飽,吾會聽到粗口劃飛,吾會食到吾衛生嘅食物。每個人都靜心享受飯菜,店員辛勤咁工作。有時之間又會閒話家常,講下宜家D冇基因改造嘅黃豆幾貴,今日咩菜靚。菜色難登大雅之堂,但一定用心烹煮,健康好味。我就寧願係庶民飯堂享受Comfort Food,都不願係連鎖快餐店捱味精餐啦~ 常日都好想去荃灣食飯,因夠多素食店可選擇,今日終於有機會!11點半去到,新一代已滿座,於是到天恩試試~乖乖揾位坐低,店員就即刻走嚟問食D咩。望望餐牌,全是簡單家常菜,當中亦冇嘢我吾想食,於是向店員指要全套餐。然後同其它素食店一樣,乖乖地出去攞餐具同主食。呢間小店不設任添湯水,可不要(平幾砇),亦可再加錢再添。主食則有紅米飯,紅米薑飯,粥。第一次先要左粥,見到有用少少腐竹同冬菇煮。回到座位,阿姐已經拎住餸菜同湯水嚟。謝過後,忍吾住立即試試:新鮮時菜:本人慣食少油菜,因此覺得略為油膩。豆角鮮菇:同樣為蔬菜,但明顯較生菜少油,菇則是雞脾菇。西芹什錦:本身吾知什錦有素肉,但幸好數量不多,且素火腿添加嘅味道不太濃,感覺不錯。梅菜蒸素脯:吾太清楚咩係素脯,上網查先

新鮮時菜,豆角鮮菇,西芹什錦,梅菜蒸素脯
新鮮時菜
本人慣食少油菜,因此覺得略為油膩。

豆角鮮菇:
同樣為蔬菜,但明顯較生菜少油,菇則是雞脾菇。

西芹什錦:

梅菜蒸素脯:
吾太清楚咩係素脯,上網查先知即係豆酥/素干貝。食落冇咩特別,亦食吾出。

老黃瓜湯:
非常足料,完全冇味清,亦有不少食客願加錢再添。

之後再添左少少薑飯試試,明顯見到飯中散佈着微小嘅薑粒,吾太重辣味,微微薑香,好味。但見粒粒油亮,相信混左D熟油,因此不敢多吃,再添了碗粥。
四餸餐配老黃瓜湯
見到有食客加錢要咸蛋,更有人要左兩隻’加餸’,幾受歡迎。

食飽飽,便比錢埋單。店員毫不憂心食客走數,收了錢就留下一個微笑同一句謝謝,然後繼續佢嘅忙碌。

2014-08-14
$34 (Lunch)
新鮮時菜,豆角鮮菇,西芹什錦,梅菜蒸素脯
2014-04-22 540 views
是日放工, 青蛙又相約了媽媽在荃灣開飯。但礙於每次都是吃紅薯粉, 今次決定轉一轉口味-- 吃素!!經過《天恩健康素食》, 看見食客頗多, 於是決定一試。青蛙跟媽媽各要了一個白飯、白粥及薑飯任食的四餸套餐,因為觀察到這款有比較多食客點了。轉眼間, 食物就上桌, 不過賣相一般~合掌瓜湯: 清甜, 用料十足, 不俗。灼油麥菜: 由於是白灼, 所以就是菜原有的味道, 但不過火, 仍爽脆。節瓜木耳片: 木耳失蹤, 節瓜夠腍又夠味。銀芽三絲: 爽口但偏咸。粟米蓉豆腐: 比較清淡的一款, 略嫌豆腐太大舊, 若切粒會比較易伴飯吃。白粥: 非常香綿, 媽媽忍不住吃了兩碗。薑飯: 薑味夠, 帶點糙米, 感覺更健康。偶爾吃一頓素菜感覺都不錯,可以清一清腸胃, 向更多美味的食物進攻 ^^
是日放工, 青蛙又相約了媽媽在荃灣開飯。

但礙於每次都是吃紅薯粉, 今次決定轉一轉口味-- 吃素!!

經過《天恩健康素食》, 看見食客頗多, 於是決定一試。

青蛙跟媽媽各要了一個白飯、白粥及薑飯任食的四餸套餐,

因為觀察到這款有比較多食客點了。

轉眼間, 食物就上桌, 不過賣相一般~

合掌瓜湯: 清甜, 用料十足, 不俗。

節瓜木耳片: 木耳失蹤, 節瓜夠腍又夠味。

銀芽三絲: 爽口但偏咸。

白粥: 非常香綿, 媽媽忍不住吃了兩碗。

薑飯: 薑味夠, 帶點糙米, 感覺更健康。

偶爾吃一頓素菜感覺都不錯,

可以清一清腸胃, 向更多美味的食物進攻 ^^
2014-04-17
2014-02-25 1240 views
上回提到,我去了荃灣看醫生,誤打誤撞撞到入來地鐵站附近的其中一個舊式商場,於是就給我發現在芸芸時裝飾物店之中,竟然已經有兩家素食餐廳和一家素食材料店!這家天恩健康素食是其中一家。此家庭式素食店裝修欠奉,就像家附近的那些街坊式素食館一樣。這裡已有 set 好了的套餐,想吃些什麼小食的他們也有提供。反正也要吃晚飯,便叫了個四餸餐($34),包一碗湯、飯(紅白米飯、薑飯)或粥任裝。是日例湯是五指毛桃椰子湯,甜美無味精,飯我則選了市面很少見的薑飯,我初時想出去𢳂飯的時候發覺已經沒有了(可想而知它有多受歡迎),好在老闆娘很快已添加,於是我就有新鮮熱辣又香噴噴的薑飯吃了。至於那四款素菜(款式見圖,菜式天天不同),味道就一般般啦,也不太夠熱。不過單是吃那個飯和湯我覺得也值回票價。