蕃茄師兄的名字早有聽聞,有朋友一直想試,這次朋友們趁我去太子交收完,就搭多一個站來深水埗這邊晚飯。店內座位不算多,我們剛好能入座而不用等位。蕃茄濃湯麵的配搭選擇多樣化,有5款麵底可選,甚至不欲吃澱粉質的可選生菜底。既然第一次試,就從店家推介的7款中選1款試試吧~~帶子牛郎配烏冬,配料是北海道刺身級帶子及香煎牛脷,牛脷份量充足,帶子就得兩粒。蕃茄師兄的招牌蕃茄湯採用騸牯牛經長時間熬製而成,一嚐蕃茄湯底,不單止有蕃茄香甜味,還帶有淡淡的肉香清甜。烏冬稍為偏稔身一點。牛脷大大片,質感不算好軟稔,但都帶有牛香味,都算過得去~~而帶子是不好吃的!!雖然餐牌介紹是採用北海道刺身級帶子,但帶子未有完全解凍,有一大陣雪味,完全沒有帶子的甜味!有光顧過的朋友說她每次都只會點犇犇有禮,說是穩陣之選。另一位朋友選吃䐁䐁圓圓,也沒聽到她說不好吃呢!和朋友點了飲品,但我點的那樽豆漿,打單打錯成另一款飲品,結帳離開後才發現。我自己沒查單也是有疏忽的!超過70元的一碗烏冬,只得這樣的質素,個人覺得不值呢!「專心一意做好蕃茄湯底」,哪配料呢?

帶子牛郎烏冬

豆漿,信陽毛尖無糖冷泡茶
2022-08-31
$95 (Dinner)
2022-11-29 547 views
🍅蕃茄師兄是深水埗的人氣🍅蕃茄麵店,已經有三間分店嘅🍅蕃茄師兄果然唔係浪得虛名,主打🍅蕃茄濃湯麵,店中所有牛肉均採用🐮山東騸牯牛,即經過閹割的牛隻,肉味較濃,肉質肥美。鎮店的蕃茄湯底也真材真料,以騸牯牛腩、牛骨、🍅新鮮蕃茄、🧅洋葱和西芹等熬足7小時,不加味精。由於大隻仔唔食牛嘅關係,佢就叫咗🐷豚肉,我就食🐮,整體來講個湯底好夠味道,蕃茄味唔算好重,無蓋過牛肉嘅鮮味,而且價錢大眾化,經濟實惠,真心推薦,支持小店

檸檬雪梨露,港式奶茶
芝SEE菇牛
豚豚圓圓
檸檬雪梨露,港式奶茶
芝SEE菇牛
豚豚圓圓
2022-11-28 243 views
呢間位於深水埗既食店簡直係喜好番茄味既人既福音。番茄濃湯底令食慾大增,千祈唔好錯過。可以選擇多個牛部位,熟度都啱好唔會過火,份量都算係充足。其他啲海鮮都值得一試!
2022-11-05 414 views
因為本人是一個番茄控 每看到番茄的美食都會點這家更以番茄為名 所以我一定要來 看著餐牌上圖片濃底顏色那麼紅本以為番茄味肯定特濃怎知道不是我想像的沒有很出色 有一點失望😅
因為本人是一個番茄控
每看到番茄的美食都會點
這家更以番茄為名
所以我一定要來 看著餐牌上圖片濃底顏色那麼紅
本以為番茄味肯定特濃
怎知道不是我想像的
沒有很出色 有一點失望😅
2022-09-20 2258 views
番茄師兄太出名的關係,成日聽到都要長期大排長龍😇不過可能係今日落大雨既緣故,加上有分店開張,我去到就可以即刻入座😙😙個番茄湯係真材實料😍😍湯底唔算好稠身,但真係好濃茄味,重有好多蕃茄粒粒,酸酸甜甜好開胃,無似加味精,我最後係飲晒成碗湯🤪🤪🔸 犇犇有禮 ($88) ⭐⭐⭐⭐鍾意食牛肉嘅朋友一定鍾意,一碗粉包含三款牛🐮,牛坑腩、牛面頰同埋崩沙腩。牛坑腩同牛面頰就不過不失,但崩沙腩好好食!! 😋😋😋有少驚喜,有脂肪好香但唔會過肥,而且有嚼口,炆得夠腍身。米線就比較普通,唔夠爽彈🙈🙈🔸 帶子牛郎 ($72) ⭐⭐⭐⭐有兩粒帶子及五塊牛脷👅,牛脷夠腍身而且重牛味,好食過犇犇有禮中的牛坑腩同牛面頰🤭🤭而帶子就只係正常發揮🥲🥲上海麵比米線好食,同番茄湯更夾🤣🤣🔸 凍樽仔奶茶 (跟餐價 +$18) ⭐⭐⭐唔算甜,入口順滑,但唔夠茶香。不錯,但未及出名茶餐廳的水準🙃🙃🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️😋 味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️💵 CP值 ⭐️⭐️⭐️⭐️🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️⭐️😇 回頭度 ⭐️⭐️ ⭐⭐️📍#番茄師兄 深水埗基隆街255號地舖

🔸 犇犇有禮 ($88) ⭐⭐⭐⭐

😇 回頭度 ⭐️⭐️ ⭐⭐️

📍#番茄師兄
深水埗基隆街255號地舖
2022-09-18 504 views
番茄師兄滑一滑(配烏冬) $54 lunch跟信陽毛尖無糖冷泡+$6想去呢間試好耐,但一直唔就腳,咁岩收工同同事食野去開嗰邊,即刻揀左食呢間。通常我第一次去食都會叫最經典嘅招牌野食(呢樣都唔好食嘅話好打極有限),而呢碗滑一滑真係對得住個招牌。個番茄湯底真係超級香濃,飲晒都唔會口渴呢下真係冇得輸,而且湯底同配料嘅配搭亦非常出色。牛肉用嘅係騸牯滑牛,口感真係一流,彈牙爽滑,但有一點有少少可惜,豉油味略重左,掩蓋左本身嘅肉味,如果豉油淡番d,肉味應該會同湯底更夾。滑蛋又係好好食,番茄同蛋一向好夾唔洗多講,個蛋非常香濃嫩滑,個個都食到嘩一聲,真係多多都食得落。至於烏冬偏幼身,相信係稻庭烏冬,但煮耐左少少,夾起黎容易斷裂,口感唔夠彈牙,相信第日會試番米線。飲品嘅無糖冷泡茶好好飲,純粹茶葉清香,真係清涼消滯。
番茄師兄

飲品嘅無糖冷泡茶好好飲,純粹茶葉清香,真係清涼消滯。
  • 滑一滑
  • 信陽毛尖蜂蜜冷泡茶
  • 帶子牛郎
2022-08-28 522 views
番茄師兄,終於可以食到,有不少朋友都說不錯!叫了一個帶子牛郎,同一碗一貝子! 個番茄湯底係傑身的質感, 味道濃,餸煮得剛剛好,牛有口感,唔會太熟,海鮮都一樣,生熟度控制得好! 不錯
2022-07-13
2022-08-25 345 views
😁 小編依晚要去深水埗買嘢,順便再去食番茄師兄當晚餐![ 亂闖試飲試食 ]🍽 犇犇有禮蕃茄濃湯麵 (新鮮牛面頰、牛坑腩 & 崩沙腩) - 上海麵 😋😋😋😋😋小編好似第二、三次叫依個湯麵,所揀選嘅牛肉依然質素好!👍🏻 牛面頰、牛坑腩同崩湯腩嘅牛肉味麵好濃厚,咬落軟腍,份量都唔少。上海麵同番茄濃湯底好夾,🍅 濃稠蕃茄湯微微掛喺上海麵度,啱啱湯麵兩樣可以一齊入口!🤗🥛 有機豆漿 (凍) 😋😋😋😋有機豆漿用玻璃樽裝,份外清涼,黃豆味香,飲茄順滑!😋晚餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 小編食過番茄師兄好幾次,水準都依然keep到唔錯!值得一試再試!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!
😁 小編依晚要去深水埗買嘢,順便再去食番茄師兄當晚餐!

[ 亂闖試飲試食 ]

🥛 有機豆漿 (凍) 😋😋😋😋
有機豆漿用玻璃樽裝,份外清涼,黃豆味香,飲茄順滑!😋

晚餐 💵💵 約港幣$90/人

2022-05-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2022-07-16 527 views
好掛住蕃茄師兄嘅蕃茄湯,呢排天氣太熱,冇團購到佢個邊爐,唯有去拜會下佢犇犇有禮蕃茄濃湯麵呢個啱晒鍾意食牛肉嘅人,佢有三款牛,牛面頰、崩沙腩同埋牛坑腩,當中我覺得崩沙腩最好食,有嚼口得來,又唔會太肥,當中牛面頰係最充滿牛味,炆得幾淋。滑一滑蕃茄濃湯麵呢個有炒蛋同埋騸牯滑牛我就比較鍾意呢個多啲,因為個滑牛好鮮嫩,加埋個炒蛋,好配合個番茄湯蕃茄湯一飲就知足料,唔會好大浸茄膏味,飲落去好似食好多個蕃茄咁,好香濃呢度嘅拉麵同埋烏冬都係好好食,聽講係自己搵工場製,配合埋個番茄湯簡直一流

犇犇有禮蕃茄濃湯麵

滑一滑蕃茄濃湯麵
呢個有炒蛋同埋騸牯滑牛

蕃茄師兄咁出名,不用多講,就係兩個字:好食!✿ 沙嗲味豬腩肉好濃嘅沙嗲味!同平時食開嘅沙嗲味有啲唔同,但都好好食!✿ 芝士免治牛肉配蕃茄湯底蕃茄師兄嘅蕃茄湯底真係無得頂,又濃厚又多料,食完啲麵我連啲湯都似哂✿ 犇犇有禮有好多牛肉,牛腩好嫩滑,都好好食!
蕃茄師兄咁出名,不用多講,就係兩個字:好食!

✿ 沙嗲味豬腩肉

好濃嘅沙嗲味!同平時食開嘅沙嗲味有啲唔同,但都好好食!

✿ 芝士免治牛肉配蕃茄湯底

✿ 犇犇有禮

有好多牛肉,牛腩好嫩滑,都好好食!
2022-07-10 289 views
I love the fried egg and the tomato soup most in this restaurant! The egg was not cook fully and scrambled!!!The soup are also very concentrated!! Really recommend!!
2022-06-20 310 views
呢一間蕃茄湯麵🍜相信冇人會唔識 佢哋嘅湯底真係超濃嘅蕃茄味🍅而且口感好creamy 有好多番茄肉 酸酸甜甜 每一粒通粉都掛滿晒湯底🥰一定要配佢哋嘅炒滑蛋 勁滑 仲要好香嘅雞蛋味🥚
2022-06-17 280 views
身為蕃茄控嘅我 真係超鍾意️食呢一度嘅蕃茄濃湯麵🍜個湯底真係好濃茄味 酸酸甜甜仲有好多蕃茄粒粒同蕃茄肉🍅配料一定係揀佢哋嘅騸牯鮮牛肉 牛肉好嫩滑 個牛味仲好濃郁❤ 炒滑蛋都好滑 好出色!
2022-06-15 2749 views
粉麵的湯底,不知道大家有沒有特別偏好呢?番茄師兄 - 若您喜歡番茄湯底,大概都會聽過這間店。不過因為頗出名的關係,長期都大排長龍。隨著有分店開張,情況好像有所緩和。這晚來到深水埗店等15分鐘左右就有位,但要注意齊人才可以入座。有海鮮、牛或是純素等的配搭,除了配澱粉質的粉麵外,驚喜有生菜底!另外都有一些小食可以選擇,麻香瑞士汁系列聽著都覺得幾特別。牛油炒雞髀菇 ($29) - 富有口感的雞髀菇炒得好香!但牛油味不算太重。我點的是 - 一貝子番菇濃湯麵 ($69)有兩粒北海道刺身帶子,還有六隻大花蜆吃落亦沒有沙。因為見 炒滑蛋 (+$5) 很吸引就加配了!滑溜溜的蛋很大份的啊!說到番茄湯底,是採用新鮮騸牯牛腩及牛骨熬製,偏清甜口味。雖然番茄蓉好像並不多,但番茄味還是很濃郁,而且有吃到番茄,微酸那樣很開胃。跟通粉吃可以喝更多湯,份量絕對管飽!滑一滑番茄濃湯麵 ($49/生菜底) & 芝SEE茄牛番茄濃湯麵 ($49/配通粉)前者的新鮮騸牯滑牛鮮嫩得來有點嚼勁,牛味也頗濃的。後者因為有芝士的關係,湯底會稍為杰身一些。跟餐飲品會便宜一點,原味樽仔奶茶 ($18) & 檸檬雪梨露 ($18)茶味偏
粉麵的湯底,不知道大家有沒有特別偏好呢?
番茄師兄 - 若您喜歡番茄湯底,大概都會聽過這間店。

另外都有一些小食可以選擇,麻香瑞士汁系列聽著都覺得幾特別。
牛油炒雞髀菇

我點的是 - 一貝子番菇濃湯麵 ($69)
有兩粒北海道刺身帶子,還有六隻大花蜆吃落亦沒有沙。
說到番茄湯底,是採用新鮮騸牯牛腩及牛骨熬製,偏清甜口味。
跟通粉吃可以喝更多湯,份量絕對管飽!
一貝子番菇濃湯麵 (配通粉)

前者的新鮮騸牯滑牛鮮嫩得來有點嚼勁,牛味也頗濃的。
後者因為有芝士的關係,湯底會稍為杰身一些。
滑一滑番茄濃湯麵 (生菜底)
芝SEE茄牛番茄濃湯麵 (配通粉)

茶味偏重的香滑奶茶,或是有雪梨粒、不會很甜的飲品都不錯。
另外如果想拿走個樽仔的話就要+$5
原味樽仔奶茶 & 檸檬雪梨露 (每樽跟餐)
2022-06-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$84 (Dinner)
一貝子番菇濃湯麵 (配通粉)
原味樽仔奶茶 & 檸檬雪梨露 (每樽跟餐)
2022-06-06 340 views
今次想帶大家嚟到位於深水埗嘅一間好出名嘅黃店「蕃茄師兄」,蕃茄湯麵啲名都好有趣😂,我哋就叫咗個滑一滑蕃茄濃湯麵&芝SEE菇牛蕃茄濃湯麵,味道好重蕃茄味🍅,牛肉好滑。