2021-10-07 517 views
今日去咗油塘見客,見完客剛好是食Lunch時間,一於係附近食個Lunch先再返公司,最後去咗油麗商場一間日式餐廳「富田和食亭」,見餐廳都幾多人幫襯,又有多款午市套餐可以選擇,我揀了「刺身定食系列 $70」,套餐包括:1️⃣ 三文魚刺身 (3片)、甜蝦刺身 (4片)、八爪魚刺身 (3片)、黃金魷魚 (1份)、希靈魚刺身 3片)2️⃣ 蟹柳蟹子芝麻醬冷烏冬3️⃣ 南瓜薯餅 (1件)4️⃣ 熱菊花蜜整體來講:刺身都算新鮮,食物都唔錯,始終一分錢一分貨,唔可以要求太高總數💰:$70

2️⃣ 蟹柳蟹子芝麻醬冷烏冬
3️⃣ 南瓜薯餅 (1件)
4️⃣ 熱菊花蜜

總數💰:$70
蟹柳蟹子芝麻醬冷烏冬
南瓜薯餅
熱菊花蜜
2021-09-09 435 views
在油塘地鉄出口的抵食日本餐廳,刺身新鮮,還可請店長安排時令日本飛機魚或食品,這次我們訂了蠔及花咲蟹。食完雪糕必食,種類都算多,最喜歡這裡的柚子雪糕,還有紅豆豆腐芝麻,或雲呢那及朱古力。
2021-08-26
$450 (Dinner)
  • 芝麻雞翼
  • 特大牡丹蝦珍寶帶子
2021-09-02 284 views
依間野簡直係垃圾,服務員態度冷淡,見到人舉手兩分鐘後才來,見到扮睇唔到,個個工作態度都係咁,個個都唔想做,唔休做咁,請拿出飲食業基本的服務態度。食物質素差,可以用難食黎形容,服務態度又差唔好以為做街坊生意就可以有咁既態度
食物質素差,可以用難食黎形容,服務態度又差
唔好以為做街坊生意就可以有咁既態度
2021-08-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
2021-08-15 359 views
7點57分order deliveroo, 取餐時間9點04。9點21都未送到,打電話落餐廳,佢話啲嘢食放咗好耐但冇車手接order,叫我哋自己落去拎。9點44落到去,點知Deliveroo就送到啲嘢係屋企門口,已經覺得間餐廳好不知所謂。點知,拎晒啲嘢出嚟,壽司已經係室溫,杯嘢飲已經冇咗一半全部都喺晒個膠袋度。再開啲壽司,開開下有隻曱甴爬出嚟!!!!!!!!再發現碟炸芝士波係連埋曱甴腳一齊炸嘅!!!!!再睇吓啲碗邊全部都係蚊之!!!!!如果大家想食曱甴腳放題就叫呢間啦-.-痴線餐廳
曱甴腳炸芝士波
2021-08-15
Waiting Time
113 Minutes (Delivery)
$250 (Dinner)
用家感受,不是打手!3️⃣0️⃣ CP值,下午茶時段2人$131(已加$4服務費),平均每人$65.50,咁嘅價錢,應該大把選擇,之前食過無咁樣衰,基本所有嘢都無乜食就埋單,已經食物唔得,服務都唔得。7️⃣0️⃣位置,商場近扶手電梯,易揾。6️⃣0️⃣環境,太耐無去,望落殘舊,但算濶落。3️⃣5️⃣服務,職位細個啲較有禮貌,大個啲就粗聲粗氣,唔想做咁,尤其收錢個位女人,黑口黑面,多謝都無句。3️⃣0️⃣炭燒牛扒餐$48,包一杯凍飲,真心睇見都唔開胃,牛扒韌到呢,食左1啖,薯條又乾又油同雞軟骨一樣嚇死人,食左2條頂唔顺,西多士同炒蛋正常小小。4️⃣0️⃣壽司珍珠餃子烏冬餐$41,包一杯凍飲,壽司正常小小,但比以前差左好多,其他2隻迷你餃子及烏冬,算正常。1️⃣0️⃣烤雞軟骨粒$38,出面油入面乾,好難先做到,用未滾嘅油翻炸雞軟骨,真心難頂。
用家感受,不是打手!
7️⃣0️⃣位置,商場近扶手電梯,易揾。
6️⃣0️⃣環境,太耐無去,望落殘舊,但算濶落。

2021-06-05
$65.5 (Tea)
2021-06-11 374 views
我加12蚊講明要2條煎腸仔。。出嚟比條滾水淥腸,我話我係要煎。。兩到三分鐘後拎反同一碟腸hi d油一分鐘可能都無其他更加唔洗講多餘到爆,之後午餐都ok,但宜家午餐都唔會再幫襯真係無言
我加12蚊講明要2條煎腸仔。。
出嚟比條滾水淥腸,我話我係要煎。。
兩到三分鐘後拎反同一碟腸hi d油一分鐘可能都無
真係無言

腸仔
2021-06-11
$53 (Breakfast)
2021-05-30 300 views
放工趕住去油塘學野,仲有時間就搵左富田日本餐廳試試,我係第一次去依個商場搵野食,位置非常易搵,地鐵站連住商場搭電梯上去就見到~入座後,我點左碟咖喱蛋包飯,等待時間大概20分鐘,期間店員比左碟芝麻醬凍豆腐做前菜👏🏻店員一放低碟咖喱蛋包飯後😂😂我真係笑出聲,點解咁大碟!仲配埋麵豉湯,好抵食🤣咖喱係屬於甜咖喱,如果要帶小朋友去食飯,咖喱蛋包飯好岩大人小朋友食👍🏻👍🏻啲蛋係勁大塊勁厚,入面唔係普通白飯而係炒飯,入面有菇、金荀、薯仔🤤一句講晒大碟夾抵食🤣🤣加埋味道唔錯👍🏻

大約晚上6:00,經過油麗中心,諗住上去買個外賣晚餐,當時見到餐牌上嘅食物都好似唔錯,就選幾個食物試吓,分別有鹽燒牛舌,炸軟殼蟹,天婦羅盛盒,鰻魚卷物,豆乳野菜湯。返到屋企之後,急不及待打開,首先從未食過咁難食嘅天婦羅,啲粉漿厚過女人的粉底,難食到嘔,旺角街邊舖頭嘅天婦羅都好食過呢間多多聲。軟殼蟹稍為好少少,但都炸得超級乾,軟殼蟹冇乜蟹肉而且炸到過火,有啲乾,其次豆乳野菜湯,其實不如唔好叫豆乳湯,根本就係忌廉湯,飲落去係好重忌廉味,完全冇豆乳味,另外咁多樣食物裏面鰻魚卷物叫做正正常常,唔係話好好食但係已經叫做好好,正常味道。戲肉黎啦,最可怕嘅係鹽燒牛舌,真係從未見過咁樣嘅牛舌。如果係堂食嘅話,我好想請個廚師出嚟,問吓佢咁樣你都可以俾得個客人?同埋我想請佢當場食咗佢。牛舌兩串,6塊裏面差不多有5塊係燶,請留意!係燶如炭一樣!係真係好似一舊黑炭一樣咁黑(有相為證)!職員仲要故意將燶的一面放底,以為咁樣就冇事,因為他的外賣蓋子是透明。跟住我打電話落去舖頭,叫佢玩返俾我,個職員全程對話完全冇道歉,重要態度惡劣,話:下我哋唔會得閒有人送返上嚟俾你,你一係落嚟換過,一係影低相退錢,跟住態度好惡劣話:講低咩名啦!真係從來未食過一間咁差嘅餐廳,仲好意思話自己係日本餐廳,嘢食差到唔可以用簡單差來形容,質素差度係不予置評,服務質素更加唔使講,譚仔阿姐服務都好過佢好多。大家記得唔好中伏,千萬不要光顧。
2021-04-12 285 views
以前曾經去過一次叫外賣,叫左碗九州拉麵。味道係ok既,但個日式叉燒入面有一大束麻蠅,仲要每舊都有。嗰次係外賣,投訴無門,又冇得換一碗新,唯有唔食所有叉燒,完全唔推薦食!到最近再去一次堂食,成間野冇乜客,但上菜等勁耐,員工淨係企,服務唔太掂,野食出到黎又唔上菜。見有人推薦,就叫左唐揚炸雞定食。雖然冇乜油,但啲雞又硬又乾... 同沙律醬略嫌有啲唔夾但尼間冷麵同牛係推薦既,都唔錯。但其他真係仲有好大改善空間。
,仲要每舊都有

到最近再去一次堂食,成間野冇乜客,但上菜等勁耐
,員工淨係企
,服務唔太掂,野食出到黎又唔上菜
但尼間冷麵同牛係推薦既
,都唔錯。但其他真係仲有好大改善空間。
2021-04-10 211 views
食過好多次,平平地就可以食到好飽😁活赤貝 💲50今次係第一次叫,放上枱估唔到有驚喜,賣相唔錯味道好鮮甜😋芝士焗蠔 💲19芝士味重,冇咩蠔味枝豆 💲29面頭曬咗小小海鹽,喊喊地雞軟骨💲39味道就一般般,冇乜特別蟹子沙律 (小)💲46每次去食都一定會叫,我地叫細size,佢嘅份量都好多🤩可以預4個人食都ok🥒青瓜絲好爽口,蟹籽份量多又新鮮,仲有蟹柳絲撈埋沙律醬食冇得輸,好好味呀!😋網燒牛扒 💲69肉好鞋,唔好食🥲豬軟骨烏冬 💲55味道不過不失啦!
食過好多次,平平地就可以食到好飽😁

活赤貝 💲50
今次係第一次叫,放上枱估唔到有驚喜,賣相唔錯
味道好鮮甜😋

芝士焗蠔 💲19
芝士味重,冇咩蠔味

枝豆 💲29
面頭曬咗小小海鹽,喊喊地
雞軟骨💲39
味道就一般般,冇乜特別

蟹子沙律 (小)💲46

網燒牛扒 💲69
肉好鞋,唔好食🥲

豬軟骨烏冬 💲55
味道不過不失啦!
  • 蟹子沙律
  • 活赤背
久不久都因為工作原因會到油塘站, 好多人對油塘都係以大本營認識,但其實另一個出口,都隱藏此一間CP值好高又極多選擇的日式餐廳當日嚟到呢一間舖頭,見到佢地無論早餐、午餐、下午茶都有勁多選擇。真係多個花都眼亂唔知點揀好,而我哋因為夜晚關係就散叫,當中仲有一啲款式係平時日式放題會食到嘅嘢!例如係芝麻雞翼,芝士年糕~ 我對呢幾款嘢都係愛不釋手、而且價錢好均真,可能因為係做屋村生意為主,我哋覺得都好抵。味道都唔錯,不過不失,炸物都係熱辣辣,一定會會再幫襯!

味道都唔錯,不過不失,炸物都係熱辣辣,一定會會再幫襯!
2020-12-24 444 views
豆腐湯咸到一個點,無辦法飲第二啖,好似落左幾次鹽咁咸,認真無飲過咁咸嘅湯,第一次只飲湯只係飲到一啖。牛油炒菌d菌係苦嘅。七味雞無特別味,同普通煎雞扒無分別,而且雞好乾。
牛油炒菌d菌係苦嘅。
七味雞無特別味,同普通煎雞扒無分別,而且雞好乾。
豆腐野菜湯、炒牛油香菌、七味雞扒
2020-12-24
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$160 (Dinner)
2020-02-20 1197 views
新鮮~今時今日全城盲搶廁紙、搶消毒家品、搶口罩⋯夠擔生食,因為直得信賴食店新鮮飛機空運;章紅魚刺身、 巨型帶子 、牡丹蝦,魚売煲豆腐菜湯鮮甜味美,超正!經驗豐富廚師處理,食得開心又安心!
新鮮~
今時今日全城盲搶廁紙、搶消毒家品、搶口罩⋯
夠擔生食,因為直得信賴食店

,超正!
經驗豐富廚師處理,
食得開心又安心!
Other Info. : 朋友聚餐並沒有使用或接受任何優惠優㣥。
2020-02-06
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$2900 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2020-01-30 687 views
當時11:45進入富田餐廳,明白到12點才可入單,就算可以提前order,也是12點才開始傳入,到12:15時看到陸續比我遲入的客人也得到他們的餐點,以及跟我同樣的餐點。再催店員及長工,也是客氣回應“整緊,因為要燒”,我以明白的語氣回覆唔該,到12:20時我再催,店員答覆“就整好”,我再12:25,看到比我遲來的客人也食完離開,再催“如果未到,我就取消”結果到12:28, 我第四次叫店員幫我取消,店員說到已整好,我堅持取消。看到店員剛開始從禮貌的語氣到最後把收據dum在桌上的態度,還藐視地說道,“你的飲我地免費請你飲”。實在不明白已等待接近半小時餐點的我是理應因繼續被拖延。這樣不行的
2019-08-24 1124 views
以前去過一次食下午茶 個豬扒超油 原來已經black list左但油塘作為一個美食沙漠 除左超多大型連鎖餐廳外 都別無選擇唯有再次一試 整個體驗非常差 呢次叫左 日式炸雞定食 同 炭燒芝麻雞扒定食炭燒芝麻雞定食大約10分鍾就上左 但日式炸雞定食 要30分鐘後先上等到都凍曬 但問題係餐廳唔多客人 呢點扣分再講下食物 兩款雞肉都係嫩既 有汁 唔錯!但係炭燒芝麻雞扒邊位處理得好差 overcook左 食落又乾又柴 反而炸雞有D意外驚喜 雖然炸得唔脆 但起馬唔油膩 唯一覺得炸雞可以做小小既調味  個人認為個炸雞配沙律醬有D格格不入以上兩個定食 我覺得水平算OK 如果改善左以上問題 絕對會好味好多
但油塘作為一個美食沙漠 除左超多大型連鎖餐廳外 都別無選擇
唯有再次一試
等到都凍曬 但問題係餐廳唔多客人 呢點扣分
再講下食物 兩款雞肉都係嫩既 有汁 唔錯!
反而炸雞有D意外驚喜 雖然炸得唔脆 但起馬唔油膩
日式炸雞定食
炭燒芝麻雞扒定食
2019-08-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)