2011-05-10
今日老婆話想帶我試食新野!所以就到了這間鳥良喇!由於間鋪超細,所以係鋪外街邊放了多張桌,街外食壽司我係第一次,由於近入夜,所以不算太熱,但如果叫我下午咁坐法。。。我睬你都傻!先來三文魚腩和甜蝦壽司,睇樣有 85 分,但一食落口。。。舊飯係暖的。。。立即減 60 分。。。到鰻魚串燒,老婆的至愛!點知佢唔係用鰻魚汁,係用豉油燒烤汁黎代替。。。除了鹹左外,鰻魚本身唔夠肥。。。蔥粒吞拿魚腩軍艦,老婆話最好味,但可惜如果跟峰壽司比,差一段距離,無論用料和價錢,這個在峰食 $26 蚊,但在鳥良食要 32 蚊,所以如果要用咁既價錢去食,我不如返峰食好過 ~ 到手卷!一個係加州手卷,一個係三文魚腩手卷,加州果個 ok ~ 但可惜無用牛油果,三文魚腩手卷。。。又係熱的飯。。。除了影響食材味道外,紫菜好快軟哂。。。無哂脆脆的口感。。。另外一提。。。佢 d 飯好似無落醋咁。。。無醋味的。。。老婆想試食炸豬扒手打烏冬,咁就試下啦,烏冬幾好食,但豬扒有點多油,肉汁唔夠,所以下次只要食個淨烏冬好了!串燒雞加大蔥!都係鹹左一點。。。但蔥幾好味,雞就乾身左小小,但都可以入口 ~燒多春魚!我覺得 bbq 時,自己燒出黎
所以下次只要食個淨烏冬好了!
1)飯係暖的,問個侍應,佢話係因為師傅話咁樣可以在食材凍和醋飯熱時,
會做出一個對比,口感會是最好
3)通常師傅開三文魚會好小心那些骨刺,會用夾夾走哂佢,但我都明白,
有時難免會漏招,我居然食 8 舊入面,有 2 舊係有骨刺既。。。
最後,我想講下,通常壽司師傅會將醋飯冷卻,在手握或機握飯後時,放上食材
都要係快快手手,避免手溫令飯或食材過熱,影響食材味道。。。但這間鋪的師
傅所講的理論。。。我還是第一次聽。。。所以,除了我真係帶 King King 行街,
行到果邊,又想食壽司時,才會再次幫襯 ~
另外想讚一讚,就係其中一位侍應好 nice 好有禮貌!