2017-11-30 493 views
真的見笑,如果不是要寫這個開飯食評,都不知道原來店名是「茶 湯 會」而不是「榮 湯 會」😂與同事飯午飯後決定今日一定要試這間台式飲品店,因為每次經過都見到有一堆人在等待,證明勁有人氣。見到店內有三款推介,我點了其中一款 : 珍珠紅豆拿鐵,因為這店正在做推廣,可以免費把珍珠升級轉為「銀玉」,當時其實不知道甚麼是銀玉,但因為被「免費升級」吸引了就二話不説決定要試試。原來銀玉是透明的粒粒珠,較平時食開的珍珠細粒,也是Q彈有咬口的。雖然這裡的飲品看來比其他連鎖茶店的看來較細杯,但很欣賞這店對自家品質的堅持,於餐牌上有列明「堅持品質與風味,不提供去冰!」,而更要讚的是: 店員會詢問是否需要協助把飲管插好,超細心!
2017-11-28
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$27 (Lunch)
2017-11-28 290 views
平時黎都好開心因為啲野好飲。今晚突然好想飲但係知道都幾夜所以上網check幾時先close。擺明係十點先close,我九點五十分到。。。仲有十分鐘架但係都唔做生意嚡。。。我都做過service但都係做到close先!
嚡。。。我都做過service但都係做到close先!
2017-11-28
  • 觀音拿鐵珍珠
2017-10-21 639 views
一直覺得茶湯會的名字很特別,原來係有著「以茶會友」的意思,店內都會見到標語「一杯幸福茶 一份人情味」,而幫我落單的店員也帶有微笑,感覺很好店內有座位,人流不多時坐著等真係幾好今次選擇了凍珍珠奶茶,原本只打算喝最普通的版本,但店員表示有鮮奶沖製(+$6),諗到某書店內台式飲品店的也是鮮奶沖,很好喝,於是即刻轉呔,並選擇較清香的茶味,結果成了翡翠珍珠拿鐵@.@等了5分鐘左右就有,一入口,果然鮮奶沖是比較滑,加上淡淡的茶香,很清新,喝得很舒服,而且珍珠有別一般台式飲品店,偏向細小,但都有嚼口, 只可惜整杯size太少,喝得不夠喉

店內有座位,人流不多時坐著等真係幾好

2017-10-14 357 views
最近知道銅鑼灣開左間茶湯會,次次都飲天仁,今日就試新野啦!諗左一輪,最後都係試最basic ge珍珠奶茶,店員好體貼,落單時會問你想用奶粉定鮮奶沖,我地兩杯都叫左鮮奶,又會問想茶味濃d定清香d,珍珠仲可以免費升級做銀玉。落左單之後發現愈黎愈多人,但店鋪只有兩個人,一位負責收銀,一位負責沖飲品。等左十分鐘,有得飲啦,我個杯要左清香,微糖,微冰,鮮奶味較重,銀玉比細粒珍珠更細,好有'趙頭' 。順帶一提,如果揀奶粉,價錢會平六蚊。
最近知道銅鑼灣開左間茶湯會,次次都飲天仁,今日就試新野啦!

順帶一提,如果揀奶粉,價錢會平六蚊。

2017-10-14
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$25 (Tea)
2017-10-13 278 views
今日食完午餐,好想飲涼爽飲品,嘩嘩嘩,好多人排隊啊~我都加入排隊團隊好多選擇啊珍珠彈牙爽口,甜度適中,好好味綠茶好香,加上珍珠有咬口原本飲品有珍珠就可以免費升級,轉銀玉

好多選擇啊

珍珠奶茶

珍珠彈牙爽口,甜度適中,好好味

百香蘆薈綠19元加珍珠4元

綠茶好香,加上珍珠有咬口

原本飲品有珍珠就可以免費升級,轉銀玉

Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2017-09-30 373 views
10月天氣都仲係咁熱,梗係去飲番杯冰凍嘅珍珠奶茶,去左銅鑼灣春水堂旗下嘅茶湯會,選擇都幾多,不過見佢人氣no. 1係鐵觀會珍珠latte,就叫呢杯啦!當日人唔算多(你見我影到個counter都無人排就知),但都要15分鐘左右先攞到飲品,我就覺得佢嘅叫號方式需要即時改善!我當日係79號飛,不過阿姐嘅叫號次序就好奇怪!我明白一般珍珠奶茶鋪唔會請好多人,始終而家人工貴,鋪租貴,通常落單收銀同叫號攞奶茶嘅都係一個人做哂,明嘅!大家都體諒!而通常做法係會等到3,5,7杯做好哂,先一次過叫,都明嘅!不過阿姐完全無跟次序,求期攞起手就叫,搞到會令人有"遲黎先上岸"嘅感覺,而且香港人好醒,見到我前面個個人未攞,都會企佢後面排隊等攞,阿姐隨手攞起就叫,明明我上一個係78,佢突然就叫85,然後又81,之後又84,之後先到79,搞到現場的顧客都亂亂地!而且飲過咁多間,都無一間係咁叫嘅!間間都會順序叫,除非係某d製作需要耐d時間嘅缺特飲…我覺得咁樣亂叫號嘅安排係極差!你明明見到你杯茶係張枱到,但阿姐就亂叫明明係你後面嘅號碼,而且中途仲去收左兩次銀…點解我要比我黎之後嘅人等多5分鐘???終於亂叫到我!我杯野到左

終於亂叫到我!我杯野到左!

我叫左鐵觀音珍珠latte,完全無鐵觀音味,茶味淡,不過珍珠好新鮮,細細粒,但又幾彈牙!整體正正常常啦!如果鐘意食
珍珠嘅係可以去試下嘅!不過叫號方式要改善!!
1K
2017-09-11 412 views
人在九龍區番工,一星期有五日都喺油尖旺,到週末放假通常留喺新界西或者間中都會過海。去到銅鑼灣搵野飲我通常都係好老土地去誠品排下隊,順便食雪糕。最近見到希慎後面開左間茶湯會,如此一來,我就有多個選擇呢。以往淨係試過光顧天后同旺角嘅分店,驟眼睇覺得銅鑼灣呢間新店店面面積大較大,門口位置仲有放有一張小長櫈,怕等得耐嘅客人可以坐低等候,不過幾次黎都唔算話人流好多,所以都唔洗點等候市面愈黎愈多飲品店,各走不同路線,即使同為台式飲品店,主打嘅茶飲都有所不同。茶湯會嘅選擇唔算好多,主要係奶茶、拿鐵、紅綠茶等,不過價錢相宜,大概係$14-$28。而我一般係選擇拿鐵系列,分成紅茶、翡翠、紅豆、鐵觀音、芋香幾款配搭,有冇珍珠只係相差兩蚊,一般我都要埋,鐘意有少少咬口。觀音珍珠拿鐵 $25觀音拿鐵係茶湯會嘅人氣產品,但我都係第一次飲。買完之後因為落起大雨,我地都急急腳跑入商場,到冷靜落黎嘅時候,發現杯中嘅冰已經溶左一部分,幸好並冇影響本身茶嘅濃度。不過呢類始終係手調飲品,就算有固定份量,只要係人手沖,個個手勢唔同,即使每日沖過上百杯,都有機會杯杯略有分別。以今次黎計,茶味相當濃,奶味唔重,拿鐵唔會好厚身,加

觀音珍珠拿鐵 $25
觀音拿鐵係茶湯會嘅人氣產品,但我都係第一次飲。
以今次黎計,茶味相當濃,奶味唔重,拿鐵唔會好厚身,加上冰塊溶咁啲,都算係我地杯茶

珍珠比一般嘅細粒,有嚼勁,但唔算十分煙韌,但太細粒有個問題,如果太大力吸,一下子就跑左入喉嚨椗 (笑)。
觀音珍珠拿鐵
2017-09-09
Type of Meal
Tea
觀音珍珠拿鐵
2017-09-05 285 views
星期日同朋友仔去咗銅鑼灣行街,行行下因為天氣太熱啦,所以呢~我哋就去咗附近嘅“茶湯會”買嘢飲啦。🙋其實款式來說都算多, 令我同朋友仔都花多眼亂呀, 咁今次我就選擇珍珠奶茶啦, 因為我好怕甜, 所以都係叫少甜比較好, 而珍珠奶茶的價值為$19。而等候嘅時間都唔算太耐嘅, 大約5分鐘左右到就有得攞啦。😃先評論珍珠奶茶先:茶底方面: 茶味夠香濃, 奶味好夠, 唯獨是好甜, 其實我已經叫咗小甜, 但都覺得好甜。珍珠方面: 珍珠煙靭, 有咬口, 唔會太甜。而價錢亦算合理, 路過熱熱地, 買杯飲下就正啦。😄
我哋就去咗附近嘅“茶湯會”買嘢飲啦。🙋

而等候嘅時間都唔算太耐嘅, 大約5分鐘左右到就有得攞啦。😃
珍珠奶茶
先評論珍珠奶茶先:
珍珠方面: 珍珠煙靭, 有咬口, 唔會太甜。

而價錢亦算合理, 路過熱熱地, 買杯飲下就正啦。😄
2017-08-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2017-09-05 244 views
經常飲台式飲品,但就唔係成日見到茶湯會,可能因為唔係太多分店,而且上次試過覺得冇乜特別。週日打風唔成,極度焗促,喺銅鑼灣遇上茶湯會,呢間分店貌似開左唔係好耐,店面幾大,客人頗多,但等候時間唔長,而且同意前面食評所言,呢度嘅店員好有禮餐牌供應奶茶、鮮調茶、拿鐵等 定價$14-28,可加錢配珍珠/紅豆/蘆薈等。而為堅持品質,不提供去冰。我地點左兩杯飲品,企埋一邊等叫號,店面都愈黎愈多客人。珍珠紅豆拿鐵 $27:有別於一般台式拿鐵,奶味唔重,茶味亦都有待加強。紅豆份量都幾多,甜度適中,好似飲緊紅豆水咁。珍珠細細粒,有嚼勁,但唔算好煙韌。愛文芒果冰鑽 $26:夏季限定嘅芒果系列有三款:冰鑽、拿鐵、銀玉拿鐵。有食過台灣愛文芒都知道,呢款芒果甜到不得之了,所以製成飲品都係預期之中香甜。冰塊並冇打得好碎,飲落非常冰涼。不過提一提,唔鐘意愛文芒唔好立亂點,唔係個個受得了呢種甜啊。

我地點左兩杯飲品,企埋一邊等叫號,店面都愈黎愈多客人。

珍珠細細粒,有嚼勁,但唔算好煙韌。

愛文芒果冰鑽

2017-09-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$26 (Tea)
2017-08-24 227 views
家住銅鑼灣,發現最近開了這間台茶店。之前飲過天后的茶湯會,有少少失望。但係這間分店令我拾回對鉄觀音奶茶嘅熱情😋😋😋茶味濃、奶味香!又乾淨!店員們又醒目!讚!😍😍😍😍

茶味濃、奶味香!又乾淨!店員們又醒目!讚!😍😍😍😍
鉄觀音拿鐵
2017-08-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
鉄觀音拿鐵
2017-08-09 285 views
茶湯會開得越黎越多,好方便,之前都係要經天后先有得飲最愛嘅觀音珍珠拿鐵,個茶味真係好岀,做奶茶好特別,好好飲,我成日都念念不忘,一見到茶湯會就會飲😆近排想少飲凍嘢,要講下養生,熱到死都堅持要嗌熱飲,呢款觀音珍珠拿鐵都有熱,一樣好飲,仲濃郁過凍飲,啲珍珠偏細粒,好好咬口☺️ 其實佢仲有好多款飲品,但我都冇試過,下次可以試試!值得一讚係呢間分店有張長椅,等個陣有得坐,有時行左成日街都真係幾攰下😀😀😀

2017-07-22 459 views
去大球場睇波前,好想買一杯消暑解渴嘅飲品。路過希慎外面見到開左間茶湯會喎,二話不說馬上買返杯豆漿紅茶先。豆漿紅茶($19),多冰,微糖。坊間唔係好多台式飲品供應豆漿紅茶,多數係台式奶茶,而且用上奶精唔係好健康。豆漿紅茶可以話係健康之選,天氣太熱我要左多冰,微糖就因為想飲返個原味,如果初次飲的話,我會建議叫半糖少冰會適合啲。茶湯會係台灣著名台式飲品連鎖店,而家喺香港越開越多,雖然價錢比台灣果邊貴左少少,但係佢嘅豆漿紅茶同觀音拿鐵都幾好飲架。下次想加呢個珍珠
去大球場睇波前,好想買一杯消暑解渴嘅飲品。

豆漿紅茶($19),多冰,微糖。

下次想加呢個珍珠

2017-07-06 413 views
經過希慎側門竟然俾我發現開左間茶湯會, 以前睇FB 有疑似公關post話珍珠奶茶大決戰 佢評分好似都OK, 就一於試試!款式同一般珍奶店差不多,不過茶湯會由地點(對面係希慎寫字樓)、裝修(木色系,店面有數十尺空間俾人排隊,仲有張長木d凳添)、到廚房大小(好大!新開張得1個人整緊野飲,1個收銀,2個扮工..)都走珍奶高端路線xD  但價錢都同出面X茶/歇XX差不多,size就可能細少少,目測無500cc。叫左杯珍珠紅茶,半糖少冰,諗住飲肥仔水都唔好太過份,而且本人不嬲不好太甜;平時叫歇XX既半糖都會好甜,呢間既半糖幾岩我心水; 紅茶味唔會太濃,但都幾夠味,‘gip gip’地有D掛脷;少冰亦真係少左俾我,目測得3﹣4粒冰,唔會令到D茶淡晒或成手冰水。珍珠方面份量唔多,係細細粒版既珍珠,深褐色,煮得岩岩好,但本人prefer大粒版滿足我口癮珍珠無甜味, 所以overall都幾清,肥仔水都唔怕啦!(好似係)整體不錯,會再幫襯試下第D野~
整體不錯,會再幫襯試下第D野~
2017-07-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$17 (Tea)
包裝幾好,有啲東瀛feel,cs幾好,staff都後生有禮貌,但主打鐵觀音奶茶一般,茶味無對手天仁茗茶咁濃,叫左半糖,多冰既情況沖淡下有啲似飲糖水,大家都係銅鑼灣,會選擇天仁,但branding and packaging 明顯茶湯會係有啲class有啲文藝風,唔錯!
「茶湯會」是始於台中有名的飲品連鎖店, 以「一杯幸福茶、一份人情味」為品牌宗旨, 可惜分店不多, 得知在銅鑼灣希慎廣場後方開了一間新分店, 當然來捧場!🙈😏 「茶湯會」有多款與別不同的特色飲品, 招牌飲品如鐵觀音拿鐵、珍珠紅豆拿鐵、東方美人茶等, 珍珠和紅豆一向是小編最愛, 當然點珍珠紅豆拿鐵($27), 一次過滿足晒兩個願望✌🏻 不愧為「茶湯會」, 🌱茶味的確比其他同業香濃, 但取捨下,奶味不太重。 珍珠和紅豆的份量都算不少, 細圓的珍珠彈牙有嚼勁,紅豆圓潤甘甜 , 兩者配搭下起來,有多層口感呢! 珍珠煙韌,紅豆軟腍腍👄, 珍珠加紅豆,一次過滿足晒我兩個願望。☺️ 可是,以Size和價錢與其他同業比較, 茶湯會Size較細杯,只有16oz, 價錢相對亦較貴💸😭。
「茶湯會」是始於台中有名的飲品連鎖店,
以「一杯幸福茶、一份人情味」為品牌宗旨,
可惜分店不多,
得知在銅鑼灣希慎廣場後方開了一間新分店,
當然來捧場!🙈😏
「茶湯會」有多款與別不同的特色飲品,
招牌飲品如鐵觀音拿鐵、珍珠紅豆拿鐵、東方美人茶等,
珍珠和紅豆一向是小編最愛,
當然點珍珠紅豆拿鐵($27),
一次過滿足晒兩個願望✌🏻
珍珠紅豆拿鐵
不愧為「茶湯會」, 🌱茶味的確比其他同業香濃,
但取捨下,奶味不太重。
珍珠和紅豆的份量都算不少,
細圓的珍珠彈牙有嚼勁,紅豆圓潤甘甜 ,
兩者配搭下起來,有多層口感呢!
珍珠煙韌,紅豆軟腍腍👄,
珍珠加紅豆,一次過滿足晒我兩個願望。☺️
可是,以Size和價錢與其他同業比較,
茶湯會Size較細杯,只有16oz,
價錢相對亦較貴💸😭。
TakeAway
$27 (Tea)