Restaurant: Tsui Hang Village (Mira Place 1)
Info:

2020-10-06 1704 views
呢間野其實好好味LOL 食得多會厭但佢質素比其他集團茶樓好所以同屋企黎一次先到的湯同翅係絕對唔會同任何集團酒樓酒席上的生粉羹扯上到關係, 呢到好十倍因為我跌爆左電話鏡頭, 我要用前鏡影 LOL 每張都變成SELFIE 咁, 所以又有點矇呢個叉燒超級好味!係肉同膏比例完美, 入口軟琳琳我拒絕再進食任何HEA我的蜜汁叉燒畢竟人老了, 易胖又新陳代謝慢, QUOTA有限後仲哂位置食難食的野的話, 我情願唔食乳鴿冇咩特別直頭冇影因為其他茶樓新鮮燒的話的乳鴿仲好味這個就係令我很難忘的要預訂的牛肋排喔入口即溶嫁真係完全唔知點煮到咁軟化人地攞MICHELIN嫁好值得試呢個, 好軟琳琳AGAIN好味有個飯我忘了影, 因為冇咩特別, 作用係最後填飽客人而甜品呢, 本來係燕窩杏仁糊, 但我問人可唔可以轉薑茶湯圓LOL想來, 兩碗價格一定唔同, 我咁樣轉好似傻豬左但我想食的野就會無論點都變成無價寶LOL-有次去飲茶, 特登成碟叉燒咁叫黎食真係依然好好味, 好少食到咁軟咁化的叉燒絕對係完美脂肪比例呢個牛肚又係異常的軟, 入口即溶, 炆到好入味, 但其實牛肚我中意食爽口D個種蝦餃反而冇咩驚喜呢個煎堆仔超級極度好
呢間野其實好好味LOL 食得多會厭但佢質素比其他集團茶樓好
所以同屋企黎一次先
呢個叉燒超級好味!係肉同膏比例完美, 入口軟琳琳
我拒絕再進食任何HEA我的蜜汁叉燒

入口即溶嫁真係
完全唔知點煮到咁軟化
人地攞MICHELIN嫁
好值得試
呢個, 好軟琳琳AGAIN
好味
有個飯我忘了影, 因為冇咩特別, 作用係最後填飽客人
甜品呢, 本來係燕窩杏仁糊, 但我問人可唔可以轉薑茶湯圓
LOL
想來, 兩碗價格一定唔同, 我咁樣轉好似傻豬左
但我想食的野就會無論點都變成無價寶LOL

有次去飲茶, 特登成碟叉燒咁叫黎食
真係依然好好味, 好少食到咁軟咁化的叉燒
絕對係完美脂肪比例

蝦餃反而冇咩驚喜

呢個煎堆仔超級極度好味, 入面係蓮蓉, 又唔會太甜, 勁香滑真係好驚喜

糯米雞好足料
燒賣一樣冇咩驚喜
呢個都好好食, 可惜唔夠熱
2020-07-08 1624 views
通常遇啱平日有時間先去飲茶,今日第一次假日嚟飲。一早去完激安,未夠十二點諗住唔多人,原來都坐滿8-9成。今次試下平時無叫過嘅嘢。炸兩- 佢係假日推介,粉皮一如以往出色,但入面條油炸鬼偏硬。咁又唔係難食嘅~但下次食返叉腸蝦腸好食啲。素餃- 清清地,皮薄餡靚,呢啲素餃最怕啲大廚怕客人覺得寡所以加重調味或味精,呢個無,原汁原味,不錯!叉燒酥- 叉燒餡好食,肉都汁比例適中,個皮算香脆,仲有淡淡芝麻香,好食!脆味燒腩仔- 肉夠香又juicy,唔太肥,好好食,唯獨唔會塊塊都勁脆皮,不過都可返兜。今次唔係碟碟都好好食,比上次扣咗少少少少分啦!好啦~下次如果再食,叫咗其他點心又介紹下

今次試下平時無叫過嘅嘢。
脆皮燒腩仔

叉燒酥

炸兩

素餃

今次唔係碟碟都好好食,比上次扣咗少少少少分啦!
好啦~下次如果再食,叫咗其他點心又介紹下
2020-07-05
$180 (Lunch)
脆皮燒腩仔
叉燒酥
素餃
2020-06-21 2378 views
各大食肆為臨近的瑞午節作最後衝刺,在各大媒體推廣自家製的特色糉子,真的可謂五花百門,亦極盡奢華,牛肝菌、瑤柱、松茸、西班牙黑豚腩、冬蟲草、鮑魚 (由50頭、8頭、特大原隻南非鮑魚也有),頂級享受當然雖要頂級價錢。自問為食得來又唔想太花費的我,見到有酒家推出養生孖寶  ( 原價 178 優惠價$148) 包括黃金柑桔糭及養生姬松茸益氣糉各一隻,清清地食素糉也不錯。不過其實隻柑桔糭才我最大的目標。黃金柑桔糭傳統的鹼水粽就只有經鹼水處理過的黃色軟身糯米,無餡,吃時要洒上白沙糖,或有人喜歡蘸豉油一同吃,否則淡淡的,便真的只有食糯米黏糯的口感,對我之言,簡宜淡而無味。不過近年陸續出現了有豆沙、蓮蓉、棗蓉、金栗等作為餡料的鹼水粽,味道甜甜地又有質感,亦較白沙糖健康,起碼多一份纖維,所以又重拾我對鹼水粽的興趣。第二日朝早已急不及待煮來當早餐,這個鹼水粽,色澤金黃,糯米晶瑩通透,口感黏糯軟熟,再篤深一點,顏色以花生醬的餡料湧出,帶點點的果香味,不太甜,再張附上的柑桔醬蜂蜜醬淋在粽上,每一口都富有清新的柑桔味,酸酸甜甜十分清怡開胃,幸好我預早額外多買了一隻 ( $58) ,瑞午節當日又可回味一番。養生姬

黄金柑桔糭
黃金柑桔糭

養生姬松茸益氣糉

養生姬松茸益氣糉  (素食)
由高纖的三色藜麥、綠豆、花生、淮山、黨參、主角姬松茸製成,這款由白滑糯米製成的粽配甜豉油最合適,因為入面的餡料其實本身食味較淡,有幾條小小的黨參,一朵原粒姬松茸,一邊吃一邊聞到黨參的香味,並蓋過了姬松茸的清香,口感其實不俗,但並不是我喜歡的味道,對純素食者可能較合適。
TakeAway
黄金柑桔糭
2020-03-27 2998 views
月頭忍不住一個超級優惠而相約了好友去翠亨邨免費叫鴨,皆因店家推出了晚市四人惠顧即送片皮鴨一隻(價值$498),真的很難抗拒所以人少少去嘆了一頓晚餐! 餐前小吃有脆口不油的炸蝦片,以為只是小食嗎我太低估了它吧!稍後它就會大派用場啦! 先上檯是免費的北京片皮鴨(原價$498)麼麼皮、配菜一應俱全,而每家的配菜亦略有不同這兒有一般的青瓜、京蔥,另有甜椒、酸薑和沙葛條。 北京片皮鴨熱辣辣的送到席前由專人在堂弄片鴨,一隻烤鴨片出一碟鴨皮和一碟皮連肉份量不少耶! 先來品嚐鴨皮個人不算喜歡沾沙糖享用,返而用酸薑吃配吃我更加喜愛。 皮連肉的吃法我是最喜歡的,一來可吃到皮的甘香二來又吃到肉香好滿足! 我記憶中這兒的蜜汁叉燒$188質素上佳一於重溫!叉燒伴以蠔油豆賣相懷舊感甚濃,肥瘦均勻肉質豐腴加上香甜蜜味佳品也。 翠塘豆腐$188須則叫豆腐但其實跟豆腐毫無關係!皆因只是將蛋白蒸至如豆腐般滑溜而得名, 而配料則有鮮蝦、帶子和菜粒等再以上湯作琉璃獻,吃下口感滑溜非常佐飯良品。 接下來是特色的鍋貼牛奶拼均安魚餅$168,鍋貼牛奶鹹甜交錯惹人歡喜,而均安魚餅口

接下來是特色的鍋貼牛奶拼均安魚餅$168,鍋貼牛奶鹹甜交錯惹人歡喜,而均安魚餅口感超彈調味恰好,整體表現都十分討好。

有黒洞車爸爸在怎也要點個主食的!選了銀芽肉絲兩面黃炒麵$168大大碗銀芽肉絲跟炒麵分開上檯確可保持麵餅脆口,可惜事與願違皆因炒麵本身弄得不夠香脆喔!

此刻好友以小食炸蝦片盛載銀芽肉絲來吃,我也二仔底死跟著試果然又脆又好味喎!

飯後甜品有香脆合桃酥$42,脆脆的口感又不太甜OK啦~

桂花薑汁湯丸$48就麻麻哋了!桂花味不夠清新略嫌帶人工香味,可幸芝麻湯丸夠軟熟挽回少少分數!

最後還有壽桃$78須然沒人牛一但不須考究太多只要快樂嘛!
2020-03-11
Type of Meal
Dinner
2020-03-23 1598 views
甜醋豬腳薑,整豬腳要去毛這是基本烹調的步驟吧。 淨係用手機相機都清楚影到一堆一堆毛喺啲豬腳上面。 極度嘔心。 甜醋豬腳薑蘋內有四嚿支離破碎的豬腳, 每一舊都係咁多毛。 其實點可以賣畀客人食呢? 如果唔識整嘅話唔該請停售此產品唔好害人。
甜醋豬腳薑
2020-03-03 1566 views
好久沒有到此酒家。义燒,是此店的招牌菜色,沒有失水準。點心,有傳統的,也有新款的。本人最喜歡的是芝麻卷,很難在香港酒樓找到,因為是点心師傅有心機做。而且不是太甜,美味!
好久沒有到此酒家。
义燒,是此店的招牌菜色,沒有失水準。
點心,有傳統的,也有新款的。
2020-01-05 1937 views
現在到尖沙咀飲茶真是可以不用訂枱,反而屋苑酒樓不能訂枱兼要walk-in等位。今日到翠亨村飲茶,雖然已訂枱但亦可以隨時walk-in. 酒樓一路保持水準。由愛酥炸馬蹄條、古法馬拉糕。現在還有的芝麻卷、臘腸卷。應該要繼續支持。
2019-12-28 1989 views
有時會帶媽媽衝出自己住嘅地區飲茶。如出尖沙咀都會去翠享村,因為喜歡佢地點心即叫即做,無乜味精,又坐得舒舒服佢地無二人檯,二人都係坐四人檯,環境唔會迫夾。............隔咗一輪無去依舊好食又精緻。叉燒菠蘿包- 皮薄餡靚,係細咗少少。松露醬素粉- 果未咬落口已經好香松露味,好食。蟹籽瑤柱燒賣- 用料新鮮,蝦好咬口鳳凰千層糕- 也算不錯的,但$48再加一就覺得有點細舊.............服務方面,大部分都好nice,係有個男部長嚴肅咗一點啦!會再返去的
有時會帶媽媽衝出自己住嘅地區飲茶。

佢地無二人檯,二人都係坐四人檯,環境唔會迫夾。
............
隔咗一輪無去依舊好食又精緻。
叉燒菠蘿包- 皮薄餡靚,係細咗少少。
松露醬素粉- 果未咬落口已經好香松露味,好食。
蟹籽瑤柱燒賣- 用料新鮮,蝦好咬口
鳳凰千層糕- 也算不錯的,但$48再加一就覺得有點細舊..
...........
服務方面,大部分都好nice,係有個男部長嚴肅咗一點啦!

會再返去的
叉燒菠蘿包
松露醬素粉果
2019-12-28
$125 (Lunch)
叉燒菠蘿包
松露醬素粉果
2019-08-25 2904 views
見佢啲相就俾佢坤了,完全係想像之外,除了餸菜不掂之外,服務又差,碗白飯認真差勁,隻龍蝦都吾係好掂,啲脆米撈蛋白南瓜汁就幾好味,但蝦肉一點鮮味都没有,不知道是否急凍货式,碟叉燒就不錯,肥瘦適中,旁邊伴碟的蠔油豆就有一點點兒時味道,紅燒豆腐就不過不失,手撕雞没味道的,生炒骨放很久内裡仍很熱,苦瓜蛋白炒魚肚,魚肚很多,食多了就很易飽肚,一句到尾,中伏日記。

2019-08-16
Type of Meal
Dinner
2019-08-13 2213 views
同長輩飯聚,翠亨邨係唔錯嘅選擇。晚市菜式選擇多外,餐廳坐位闊落,環境清靜舒服。小食蝦片,每次食都係唔脆,待改善。有叉燒、乳豬,海蜇、拍青瓜及雞泡魚干。半肥瘦叉燒入口帶焦香,肉質軟腍。乳豬皮脆不膩,雞泡魚干香口佐酒一流。片皮鴨配料有別於一般傳統配搭,當中有醃蘿蔔及子薑。份量足,餅皮質地又薄又煙韌。鴨皮鬆脆,油香豐富,略嫌鴨片太大件。豆腐煎得焦脆略帶嚼勁,醬汁香菇味濃。魚肚爽滑,苦瓜唔苦但唔夠腍,蛋白滑溜。合桃露香滑,甜味適中。

小食蝦片,每次食都係唔脆,待改善。

乾隆一品拼

片皮鴨配料有別於一般傳統配搭,當中有醃蘿蔔及子薑。

份量足,餅皮質地又薄又煙韌。

北京片鴨
鴨皮鬆脆,油香豐富,略嫌鴨片太大件。

紅燒豆腐
豆腐煎得焦脆略帶嚼勁,醬汁香菇味濃。

涼瓜蛋白炒魚肚

魚肚爽滑,苦瓜唔苦但唔夠腍,蛋白滑溜。

合桃露
合桃露香滑,甜味適中。

2019-06-13
$350 (Dinner)
乾隆一品拼
北京片鴨
紅燒豆腐
合桃露
  • 上湯莧菜
2019-07-17 2358 views
同屋企人去下午茶 , 美麗華商場就呢間方便 , 但去到先知無下午茶 ,  都照食啦......一行6人叫左咁多點心 , 我地坐埋邊既枱 ,  覺得唔夠冷氣不過總算唔焗啦 , 我既飛佛係豬腳薑同叉燒酥 , 個豬腳好林好入味 , 醋有少少辣酸甜味啱啱好 , 2樣都好美味 , 蘿蔔絲酥餅好香口.....
2019-07-13
$80 (Tea)
雞絲粉卷
福建炒飯
栗蓉焗布甸
上海小籠包
XO醬炒腸粉
四人行放假心情大好決定食好西必食招牌叉燒 188$ 份量合理 咬落JUICY多汁 唔會太肥/韌,雖然每人食兩舊幾,但已經好難忘韭黃芽菜肉絲配煎麵底, 麵底煎得十分香脆, 絕對係水準之上, 肉絲份量都好多, 米芝蘭餐廳真係交足功課 唔馬虎啊~~炒菜就無咩特別, 唔會太油膩, 菜類都算新鮮, 不過不失~~紅燒豆腐估唔到反而有驚喜, 豆腐面煎到微脆, 配埋鮑汁加冬菇, 真係一人一碗白飯都唔夠!送飯真係一流之選。重頭戲蛋散,一人一舊剛剛好,炸到十分鬆酥配埋蜜糖,48$算係偏貴但絕對對得住呢個價錢。埋單先知AE白金卡有七折,抵到⋯⋯⋯每人加埋一200$都唔駛OMG
四人行放假心情大好決定食好西

必食招牌叉燒 188$

送飯真係一流之選。

埋單先知AE白金卡有七折,抵到⋯⋯⋯
每人加埋一200$都唔駛OMG
2019-06-08
$180 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 蜜汁叉燒
2019-05-18 2126 views
先黎一杯鮮榨西瓜汁,幾好,應該無溝水。海皇翅,十分咸,但足料既,下次廚師都係試下味先出俾人。依個鱈魚好好味,好脆,外脆內軟,魚肉好滑。豬油咸蛋叉燒飯,咸蛋皇好香,漏晒油咁,叉燒都ok,依個真係唔錯。嗌左碟菜,正常味道。最尾仲有杏仁茶,味道ok,但磨得唔夠滑。
先黎一杯鮮榨西瓜汁,幾好,應該無溝水。

海皇翅,十分咸,但足料既,下次廚師都係試下味先出俾人。

依個鱈魚好好味,好脆,外脆內軟,魚肉好滑。

嗌左碟菜,正常味道。

最尾仲有杏仁茶,味道ok,但磨得唔夠滑。
2019-05-09 1748 views
週末早上最好就係約埋朋友去飲茶,好彩去前book左,因為星期六朝早都幾多人。之前係翠亨邨飲過茶,佢d既水準一直keep住,蝦餃新鮮冇so味,燒腩仔皮夠脆。平時唔叫煎炸點心今次都破例叫左兩個,芋頭同蘿蔔酥,超香超好味
2019-04-18 2083 views
海底椰燉螺頭湯🥣,真材實料靚湯,味道鮮甜,飲時有淡淡的椰子香黑松露醬蟹肉菊花蛋🦀🌼🥚,蟹肉嫩滑,份量也不少,配以半熟半滑的炒蛋,不錯👏🏼個人不太喜好黑松露醬的香味,幸好吃時,醬的味道不濃玻璃明蝦球🍤,蝦球爽口彈牙,伴菜西蘭花🥦能應客人的要求,弄得淋些頭抽鱈魚球🐟,出乎意料的好味,外層煎得微脆,鱈魚肉嫩滑滋味,醬油的份量剛好,豆角又翠綠爽口,實在是完美的一道菜💯杜小月櫻花蝦炒飯♨️🍚,當然有櫻花蝦,還有叉燒粒、蛋白、小蝦、南瓜粒和少許菜粒等,飯炒得乾身,好味呢香芒凍布甸,布甸的蛋香味不夠,芒果不太甜,仍有很大的進步空間
海底椰燉螺頭湯

黑松露醬蟹肉菊花蛋

個人不太喜好黑松露醬的香味,幸好吃時,醬的味道不濃

玻璃明蝦球

頭抽鱈魚球

杜小月櫻花蝦炒飯

香芒凍布甸
2019-04-17
$280 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy