豬軟骨撈公仔麵 $35之前係香港仔分店食過一食就迷上左 , 點知尋日係銅鑼灣 呢間食就出事啦 麵質腍到死, 好明顯係過左火, 豬軟骨亦無上次食咁多肉, 而且仲無左個甜汁, 好好好好失望! 而付上既魚湯亦只係味精湯, 搵笨~ 唔會再去呢間分店食野, 因為客太多, 直接影響質素
豬軟骨撈公仔麵 $35

而付上既魚湯亦只係味精湯, 搵笨~

唔會再去呢間分店食野, 因為客太多, 直接影響質素

$40 (Tea)
2008-03-18 2 views
在老銅逛街,有點累和口渴,順便進來加油,見A餐是魚旦河加飲品,三十大元,涑飲加二元,正合我意.快速如澳牛,一分鐘有得食.魚旦有三粒,炸魚角有二片,湯底是乳白色的,有味精,魚味不太濃.辣椒油不辣不香.魚旦味道ok,不太爽,表皮硬了,可能放在空氣中太久.炸魚角吸了湯味,口感比較理想.河粉幼滑,份量不多,兩啖吃完.涷啡很好,在碎冰上再洒上咖啡粉沬,有急涷效果和冰溶後不會變淡.甚有心思.也算夠濃和香滑.今天的天氣頗熱,這裡泠氣不足,一邊吃,一邊抺汗.有小許不滿.要扣分.
(Non-member)
2008-02-20 8 views
第一次食呢間餐廳, 個時唔算係好旺場, 只係叫佢拾台同拎荼, 分別2個人黎, 我都有講唔該丫, 之後行過都黑口黑面, 態度極差, 簡直背脊骨落, 如果$20~30一個飯咁既態度都可以明白, $50一個飯唔包野飲仲要咁既態度真係世間難尋, 呢次係第一次更加係最一次會去!!
2008-01-30 17 views
我去左翠華食左個西冷牛扒餐!扒到了,沒有在我面前倒汁,所以唔駛驚炸到周身係!我要左黑椒汁,味道比起扒王之王更佳!值得一提係個焗薯,好香又好大個,食到我lam lam脷,好味啞!!!牛扒本身肉質鮮美,鋸既時候好易入手,無問題!
我去左翠華食左個西冷牛扒餐!

牛扒本身肉質鮮美,鋸既時候好易入手,無問題!
2008-01-09 11 views
2007年12月30日,翠華大清早與另一半行衛奕信徑2段(風景很美,不容錯過。),先來翠華吃個早餐。基本上只有三個餐。我們選了A和B:沙爹牛肉公仔麵+餐包轉多士+白菌炒蛋+熱朱古力鮑魚火腿通粉+餐包轉多士+煎雙蛋+熱朱古力可能是澳洲牛奶公司的多士和蛋都太好吃了,所以不期然作了比較。除了多士蛋一般外,其他的都可以啦,一般茶餐廳水準…
2007年12月30日,翠華

基本上只有三個餐。我們選了A和B:

沙爹牛肉公仔麵+餐包轉多士+白菌炒蛋+熱朱古力
鮑魚火腿通粉+餐包轉多士+煎雙蛋+熱朱古力

(Non-member)
2007-10-12 25 views
I need to complain that Tsui Wah is trying to rip off la. They already got a minimum charge for delivery of $150 but they also need to charge $15 delivery fee within Causeway Bay. This is really ridiculous!!!!
2007-05-12 4 views
我係第一次幫襯翠華,因為我不嬲對茶餐廳無乜興趣,但尋晚為求唔係等位,而咁啱佢又响我哋前面,於是我建議一試1)咖喱羊扒跟薄餅($58)~羊扒少羶肉嫩,咖喱本身唔辣,想食辣就撈埋d辣油,羊扒底有薯蓉幾有驚喜,幾ok,可惜無餐飲2)首爾牛抑($60)~牛扒肉嫩多汁,跟薯皮幾啱口味,連餐飲幾抵,極力推介二人共消費:$120

二人共消費:$120
2007-05-02 3 views
A餐:火腿通+豬仔包+雙蛋+凍奶茶--轉米粉加$2--成個餐幾清,叫佢係因為有雙蛋,又有包凍奶茶全冇茶味,勁多奶,放低杯野個陣勁大力!!=$2x(唔記得左)B餐:沙嗲牛肉公仔麵+三小條蜜糖腸仔+熱菜蜜--個麵煮得剛剛好,好食!但唔夠多沙嗲汁,叫左多汁ga lah, 但擺明聽完就算!!蜜糖腸仔正=$24一路食,一隻勁大的烏蠅不停飛來飛去...衛生有問題!!!
A餐:火腿通+豬仔包+雙蛋+凍奶茶
--轉米粉加$2
--成個餐幾清,叫佢係因為有雙蛋,又有包
凍奶茶全冇茶味,勁多奶,放低杯野個陣勁大力!!
=$2x(唔記得左)

B餐:沙嗲牛肉公仔麵+三小條蜜糖腸仔+熱菜蜜

=$24

一路食,一隻勁大的烏蠅不停飛來飛去...衛生有問題!!!
點了菠菜蝦餃豬較骨米線, 餃子ok, 豬較骨一般, 肉質較散. 湯底不錯, 頗濃!再加了半份牛油鍊奶脆脆, 這才是最正的部份! 脆脆外脆肉軟, 熱騰騰的加牛油鍊奶, 的確係致命的肥美組合, 但實在教人忍不住口.

2007-04-08
這間餐廳和銅鑼灣的合發中環的港式是同一集團menu也差不多一樣首先早餐選擇太少只有三樣其次標明說無骨海南雞飯結果碟雞骨多過肉不過要讚的是豬仔飽真係好好食而且服務以茶餐廳來說是很好門口掛著旅遊協會的優要求應該高d, 水準應高過同業望有待加強

首先早餐選擇太少只有三樣

其次標明說無骨海南雞飯結果碟雞骨多過肉

不過要讚的是豬仔飽真係好好食而且服務以茶餐廳來說是很好

2006-12-07 5 views
晚飯時間銅鑼灣周圍都咁多人, 想坐耐D, 唯有揀茶餐廳。兩個女仔入呢間翠華, 坐非吸煙區, 但其實同吸煙區只係隔一條走廊仔, 有得於無。唔想食咁飽, 我就叫個熱狗, 原來佢係特大熱狗, 11吋長司華力腸, 加生菜, 番茄, 茄汁同芥辣, 仲有茄汁豆做side dish, 非常豐富。個熱狗熱辣辣, 芥辣都幾辣, 食完非常滿足, 下次想食熱狗都會返呢度。
晚飯時間銅鑼灣周圍都咁多人, 想坐耐D, 唯有揀茶餐廳。
2006-11-28 4 views
我叫左個lunch,係炸蟹蚶豬排,配薯菜,飲中湯個湯熱辣辣, 粉''got''湯,無味精!但炸蟹蚶..super no good..
我叫左個lunch,係炸蟹蚶豬排,配薯菜,飲中湯
個湯熱辣辣, 粉''got''湯,無味精!
但炸蟹蚶..super no good..
2006-11-28 5 views
沙爹牛麵:牛肉and 麵非常彈牙,而且又份量十足!雖然無餐包or 多士or 煎蛋,但都有兩塊午餐肉^_^
沙爹牛麵:牛肉and 麵非常彈牙,而且又份量十足!
雖然無餐包or 多士or 煎蛋,但都有兩塊午餐肉^_^
2006-08-05 7 views
有時都會到翠華食飯,但都唔知有奶油豬仔飽,朋友介紹下,點了,重要大火(代表燶d),真係好味!脆卜卜!
2006-02-20 9 views
自從無響對面海返工之後,都無食過翠華,尋日行開銅鑼灣見到佢就入左去食叫左兩個lunch,分別係炸蟹蚶松板牛肉同埋咖喱豬頸肉飯,松板牛肉都ok,炸蟹蚶一般但勝在熱辣辣呢間野茶餐廳黎講,質素叫左有保證先,埋單七十蚊,座位好迫好窄,lunch時間迫人到死