2019-08-31 85 views
一如西灣河老店的美味☺~~~餐廳名稱:翠湖海鮮飯店 (西環)餐廳地址:西環堅尼地城吉席街61號卿旺大廈地舖~~~下星期是大舊阿姨生日 為了給阿姨慶生 我們就帶她去這家翠湖海鮮飯店食海鮮 之所以會選這間 是因為大舊說他姨姨以前住在西灣河 那時候姨姨經常帶他和爸爸媽媽一起去這間西灣河的老牌飯店食晚飯 姨姨一直都很喜歡這飯店的海鮮 但自從姨姨搬了去西環半山之後 由於離西灣河和翠湖的另外一間炮台山分店都比較遠 所以少了很多機會去那邊吃晚飯~~~然後剛好前幾日我們在上網找餐廳選地點吃晚飯時候 發現翠湖原來最近在堅尼地城開了新的分店 姨姨在西半山走路過來應該不用20分鐘 非常方便 所以就book了在這裡為她慶生~~新店地方好寬闊 一進去滿滿都是人 還好我們有提早定了位 這次大舊爸媽剛好去了旅行 所以只有姨姨 我和大舊 三個人吃 但我們也叫了好多東西 例如有太極鴛鴦飯 拍青瓜伴海蜇 蒜蓉開邊蒸海中蝦 果皮蒸大連鮮鮑魚 和蒜蓉粉絲蟶子等等 全部東西份量都非常多 吃得我們肚皮快要爆炸 第一碟先上的鴛鴦飯 被肚子餓的我們迅速吃光 連拍照都來不及拍 青瓜帶一點麻辣味 清新中又有點爽辣感 海蜇彈牙份量多 蟶子
一如西灣河老店的美味☺
~~~
餐廳名稱:翠湖海鮮飯店 (西環)
餐廳地址:西環堅尼地城吉席街61號卿旺大廈地舖
~~
新店地方好寬闊 一進去滿滿都是人 還好我們有提早定了位 這次大舊爸媽剛好去了旅行 所以只有姨姨 我和大舊 三個人吃 但我們也叫了好多東西 例如有太極鴛鴦飯 拍青瓜伴海蜇 蒜蓉開邊蒸海中蝦 果皮蒸大連鮮鮑魚 和蒜蓉粉絲蟶子等等 全部東西份量都非常多 吃得我們肚皮快要爆炸 第一碟先上的鴛鴦飯 被肚子餓的我們迅速吃光 連拍照都來不及拍 青瓜帶一點麻辣味 清新中又有點爽辣感 海蜇彈牙份量多 蟶子海中蝦和鮑魚全部都新鮮得不得了😍輕輕的調味已經好好吃 吃完之後 口中留下海鮮的鮮甜味 久久就不散 超級正 姨姨讚口不絕 說這家新分店跟西灣河的老店一樣水準很高 很懷念他們美味的海鮮 又很近她家 以後可以經常來 很多謝我們帶她來這裡慶祝生日☺
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥(5🔥為最高)
2019-08-31 65 views
今晚行過西環吉席街,見有間新張飯店,門口燈光火猛,十分搶眼。行近看,原來是新開張的翠湖海鮮飯店。其實翠湖海鮮飯店係西灣河是老牌食肆,食品優質,價錢經濟,在西灣河最具人氣。由於近家,亦是我家飯堂。除這西環吉席街新店外,在炮台山亦有分店。西環分店開業,新張酬賓,推出多款特價小菜、燒味和海鮮。適逢其會,當然不會錯過新張優惠,於是入去試試。酒樓裝飾簡潔,燈火通明,地方開揚,環境舒適。坐下看看菜牌,有多款小菜、燒味和海鮮特價優惠,任君配搭,眼花繚亂 。於是就 不費心思,簡單叫了個二人套餐。二人套餐有紅燒竹笙翅 、燒味雙拼、龍躉兩味(翡翠炒球和清蒸頭腩)、金銀蛋浸時蔬和合時甜品。二人套餐只售$328,非常抵食 。先來紅燒竹笙翅,竹笙翅湯熱辣辣,竹笙翅材料十足。竹笙翅爽口,配肉絲,翅湯清甜微稠,口感不錯。燒味雙拼是叉燒配貴妃雞,貴妃雞雞肉嫩滑,义燒肥瘦比例恰好,帶點脂肪,肉質鬆化,肉香充沛,有點蜜甜,兩者水準都不錯。龍躉兩味是翡翠炒球和清蒸頭腩,翡翠炒球上碟賣相不錯,碧綠西蘭花襯白玉龍躉球,外觀吸引。 龍躉片厚身,經大火爆熟,魚肉嫩滑,仍保留肉汁,伴碟西蘭花灼得剛好,不會熟透。清蒸頭腩 用木耳,茄

龍躉兩味是翡翠炒球和清蒸頭腩,翡翠炒球上碟賣相不錯,碧綠西蘭花襯白玉龍躉球,外觀吸引。 龍躉片厚身,經大火爆熟,魚肉嫩滑,仍保留肉汁,伴碟西蘭花灼得剛好,不會熟透。清蒸頭腩 用木耳,茄子幼絲、蔥絲、椒絲和薑絲蒸熟,頭腩肉非常軟滑,鮮甜好味,稍嫌份量比較少一點 。

金銀蛋浸時蔬,就大大碟,份量十足。時蔬採用和金銀蛋是絕配的莧菜,莧菜經上湯浸得冧甜,配面頭豐富皮蛋粒、蛋白和爆蒜,保持傳統金銀蛋莧菜的風味。

合時甜品是紅豆沙,紅豆冧甜,煲到起沙,紅豆沙雖然是大路野,但不失為飯後最佳甜品

翠湖海鮮飯店,可以說是大排檔價錢,大酒樓水準,價錢親民,而且西灣河、炮台山和西環都有分店,三間親民飯堂,梗有一間系你左右。
這天回到老公長大既地方跟伯父一聚。伯父帶我地試下呢間電車路旁新開既飯店睇睇餐牌,小菜款式種類多之餘,仲有好多組合、特價菜式,搞到心多多既我好多野想試~見鄰檯大大碟豬手好吸引,原來係川式秘製既沙薑川味豬手。以白雲豬手既做法,先經冰鎮處理令豬皮脆爽,骨膠原蛋白豐富。 肉質帶嚼勁Q彈而不腻,入口麻椒香味重,雙唇舌尖都有"麻"感覺,而且久之不散! 翠盞千島明蝦球用上了體形均等既中蝦,已清除蝦腸,外層沒有過量沾蘸粟粉,蝦身落鑊炸至脆身乾爽且不油膩,咬下仲係熱騰騰冒煙,口感完全係爽口彈牙有蝦汁。面層的千島醬酸酸甜甜,灑上芝麻確實清新開胃,上碟時用一片生菜盛載著金黃蝦球份外美觀吸引! 石窩麵醬茄子斑腩以石窩盛載,講求既就係熱辣辣,做到醬汁彈跳發出咋咋聲果份效果,呢味餸上檯保證你定必食指大動。不去皮既茄子經油泡後依然腍身呈微黃兼收醬油香之效,斑腩煎至兩面黃金略脆,加上魚腩位置肉厚無骨既特質,加入多種配料、蠔油爆香後,吃起來份外滋味。再點個特價菜式:瑤柱琵琶豆腐豆腐菜式中,琵琶豆腐都算係最愛點的~將豆腐加入魚肉、豬肉 、冬菇等搓成球狀,炸出黎濃郁豆腐味又夠香口,簡直老少咸宜!最後淋上瑤柱芡汁,賣相又up
這天回到老公長大既地方跟伯父一聚。
伯父帶我地試下呢間電車路旁新開既飯店
見鄰檯大大碟豬手好吸引,原來係川式秘製既沙薑川味豬手。
以白雲豬手既做法,先經冰鎮處理令豬皮脆爽,骨膠原蛋白豐富。
沙薑川味豬手

翠盞千島明蝦球
石窩麵醬茄子斑腩
再點個特價菜式:瑤柱琵琶豆腐
豆腐菜式中,琵琶豆腐都算係最愛點的~
最後淋上瑤柱芡汁,賣相又upgrade左~
瑤柱琵琶豆腐
最後店員還主動問我地要咩糖水,有南瓜西米露 、紅豆沙,兩者味道唔甜,唔錯!

Type of Meal
Dinner
沙薑川味豬手
瑤柱琵琶豆腐
2019-08-29 83 views
翠湖海鮮飯店🍚Environment: ★★★★☆Service: ★★★★★Taste: ★★★★★最近我曾到翠湖海鮮飯店用餐,發現食物質素不錯。翠湖一直在西灣河開業,有賣海鮮和其他菜式,後來於炮台山和西環都開有分店,今天就和大家談談我於西環店的用餐經驗吧。川味沙薑豬手 $68:沙薑味香濃,很野味,令人十分開胃。另外,豬手肉質頗軟,煮得很入味,豬皮爽口彈牙。蒜香脆皮雞 $108:雞肉嫩滑,脂肪不會過多,雞肉的分量亦多。雞皮方面十分香脆,配上香滑的雞肉十分好吃。西蘭花花姿玉帶 $138:花姿彈牙,有很多塊。帶子頗鮮甜,分量適中。富貴黃金蝦 $68:黃金蝦十分香脆,亦有咸蛋黃的香味。總結:翠湖的食物的分量頗多,價錢亦很大眾化,難怪平日夜晚也有不少客人光顧。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️西環堅尼地城吉席街61號卿旺大廈地舖
翠湖海鮮飯店🍚

Environment: ★★★★☆
Service: ★★★★★
Taste: ★★★★★

川味沙薑豬手 $68:

蒜香脆皮雞 $108:

西蘭花花姿玉帶 $138:
花姿彈牙,有很多塊。帶子頗鮮甜,分量適中。

富貴黃金蝦 $68:
黃金蝦十分香脆,亦有咸蛋黃的香味。

總結:

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 富貴黃金蝦
  • 脆皮雞
2019-08-29 302 views
一直都食開屋企附近個間🤤行過去不需要10分鐘😂因爲係西灣河係老牌食肆,質素當然有番咁上下😍我屋企人都好中意食,但一到食飯時間就會爆場,一定要等位,佢就由一個鋪位開到係隔離都租多個鋪位,而家原來開埋係炮台山同西環,西環依間雖然新開,但係都好多人食了‼️-原本好想叫賴尿蝦,但係已經賣晒😭店員話賴尿蝦好搶手好早就賣晒😭-1️⃣炸桶蠔 $158/桶 [滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️有6舊巨大桶蠔,有成個拳頭咁大,一咬落去成口都係蠔既感覺真係不得了!又新鮮!6舊岩岩好2個人食,食多舊都會開始滿足過頭咖喇😂🤤好食到「哇」一聲!必叫!推薦!/2️⃣蒜蓉粉絲蒸蟶子 $23.8/隻⭐️⭐️⭐️⭐️呢道餸係我同屋企人必叫嘅海鮮,會有好多蒜蓉鋪面,聖子又新鮮,粉絲又索晒個汁,將佢一次過倒晒落口,三樣野係超級夾😍😍😍/3️⃣鐵板黑椒牛仔骨 $98[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️呢個牛仔骨令我有啲震撼,竟然係有店員出嚟即場整,因為好似得我哋叫依個餸,之後全部人聽到一落汁既「炸炸聲」,就望晒過嚟,店員先放洋蔥係鐵板,就已經好大聲「炸炸聲」同埋出晒煙,之後我再放黑椒汁同埋牛仔骨,即刻勁香😍😍牛仔骨勁林,索晒黑椒汁,超入味💕-西環呢一間比起西灣河嗰間大啲,都幾闊
1️⃣炸桶蠔 $158/桶
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
2️⃣蒜蓉粉絲蒸蟶子 $23.8/隻
⭐️⭐️⭐️⭐️
3️⃣鐵板黑椒牛仔骨 $98
[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️
西環呢一間比起西灣河嗰間大啲,都幾闊落,坐得幾舒服👍🏻
環境:7/10
服務:7/10
好味指數:8/10
回頭率:9/10
2019-08-28
$200 (Dinner)
2019-08-28 59 views
走進一間酒樓,鄰近巴士站,相約剛放工的同事一起晚飯🥣,好像是剛剛開業的,我們第一批人進去很多服務員都在迎接我們,冷氣溫度都可以,我們坐下後陸續開始人多了,坐下看見不一樣的餐牌有很多選擇,有小菜配飯有海鮮,我們點了三樣餸菠蘿咕嚕蝦球蝦🦐很彈牙五菇鮮菌大雜燴普通西蘭花花枝玉帶最好味,值讚豬手做主打,我們都點了一客,都可以。跟普通酒樓差不多,沒太多特別驚喜,無論服務環境及食物質素都尚可接受,去過一次便夠。

菠蘿咕嚕蝦球
蝦🦐很彈牙

五菇鮮菌大雜燴
普通

西蘭花花枝玉帶
最好味,值讚

豬手做主打,我們都點了一客,都可以。

2019-08-28 99 views
沙薑川味豬手🐷$68真係幾好食👍食落爽口彈牙☺醬汁濃郁,帶有四川麻辣香,非常幾惹味😛二人套餐🍽$328套餐組合相當豐富😏菜單如下:燒味雙拼😛龍躉兩味-翡翠炒球👍龍躉兩味-清蒸頭腩😎金銀蛋浸時蔬😉紅燒竹笙翅🤤綠豆沙糖水😃燒味雙拼☺叉燒拼燒肉👍叉燒肥瘦適中😎燒肉皮夠脆☺龍躉兩食😎翡翠炒球😏龍躉肉煎到金黃色🤩賣相相當吸引👍而且非常新鮮,肉質爽口彈牙🤤清蒸頭腩🐟鮮甜肥美多膠質 😏雖然肉無咁多,但相當入味😛金銀蛋浸時蔬😉鹹蛋、皮蛋作金銀蛋😎上湯煮莧菜,鮮甜十足😏消暑清甜,惹味提鮮👍紅燒竹笙翅🤤幾百蚊套餐竟然有翅食😮仲要份量不少,用料十足☺而且上湯的味道亦夠濃郁👍綠豆沙糖水😃每位贈送合時糖水👍綠豆夠腍仲要起沙🤩唔會太甜,完全做到消暑清熱🙈整體相當滿意☺價錢實惠,仲滿足到我😎餸菜亦夠豐富,有魚有肉有菜😛仲係四餸一湯加甜品🙈真係好抵食👍
沙薑川味豬手🐷$68
真係幾好食👍
食落爽口彈牙☺
醬汁濃郁,帶有四川麻辣香,非常幾惹味😛

二人套餐🍽$328

龍躉兩食😎
翡翠炒球😏
龍躉肉煎到金黃色🤩
賣相相當吸引👍
而且非常新鮮,肉質爽口彈牙🤤

清蒸頭腩🐟
鮮甜肥美多膠質 😏
雖然肉無咁多,但相當入味😛

金銀蛋浸時蔬😉
鹹蛋、皮蛋作金銀蛋😎
上湯煮莧菜,鮮甜十足😏
消暑清甜,惹味提鮮👍

紅燒竹笙翅🤤
幾百蚊套餐竟然有翅食😮
仲要份量不少,用料十足☺
而且上湯的味道亦夠濃郁👍

綠豆沙糖水😃
每位贈送合時糖水👍
綠豆夠腍仲要起沙🤩
唔會太甜,完全做到消暑清熱🙈

整體相當滿意☺
價錢實惠,仲滿足到我😎
餸菜亦夠豐富,有魚有肉有菜😛
仲係四餸一湯加甜品🙈
真係好抵食👍
2019-08-27 57 views
女朋友知我鐘意食海鮮所以就帶我黎食好野雖然平時係附近返工不過就從來未入黎食過今日終於有機會啦話明食好野,梗係唔止叫一味餸啦足足叫左五味餸連隔離枱望到都眼突突xd第一道係黃金蝦黃金係指咸蛋黃原先以為會好漏好膩點知食落完全無依種感覺咸咸甜甜,調味適中食落就知係用新鮮蝦唔會“梅”哂,蝦味鮮甜第二道係避風塘瀨尿蝦避風塘味唔重,唔會太咸通常唔太識剝蝦都會損手爛腳但依到好貼心拆埋蝦殼瀨尿蝦夠新鮮第三道係蒜蓉粉絲扇貝隻扇貝仲大過隻飯碗,仲係做緊特價依度既海鮮都好新鮮,好安心咁食粉絲食到“雪雪”聲,蔥油好香每人兩隻都唔過份XD第四道係西蘭花炒龍躉球魚肉結實彈牙,又夠嫩魚膠感好強,好似食緊花膠咁用蒜蓉炒確實要加分最後一道係豉油雞本身見到特價紙寫住$68一心諗住唔太討好點知一個大反差,好食到不得了豉油雞好入味,甜豉油調味好出色用黎撈飯都得(不過冇加到飯)雞脾位超嫩滑,唔洗點咬都吞到真係好抵食依間鋪頭我覺得cp值都幾高約埋三五知己/一家大細黎食更佳海鮮夠新鮮,處理得好好地方夠闊落,冷氣好凍不過夏天真係爽YY叫支藍妹,把酒談心,認真唔錯
女朋友知我鐘意食海鮮
所以就帶我黎食好野
雖然平時係附近返工
不過就從來未入黎食過
今日終於有機會啦

話明食好野,梗係唔止叫一味餸啦
足足叫左五味餸
連隔離枱望到都眼突突xd

第一道係黃金蝦
黃金係指咸蛋黃
原先以為會好漏好膩
點知食落完全無依種感覺
咸咸甜甜,調味適中
食落就知係用新鮮蝦
唔會“梅”哂,蝦味鮮甜

第二道係避風塘瀨尿蝦
避風塘味唔重,唔會太咸
通常唔太識剝蝦都會損手爛腳
但依到好貼心拆埋蝦殼
瀨尿蝦夠新鮮

第三道係蒜蓉粉絲扇貝
隻扇貝仲大過隻飯碗,仲係做緊特價
依度既海鮮都好新鮮,好安心咁食
粉絲食到“雪雪”聲,蔥油好香
每人兩隻都唔過份XD

第四道係西蘭花炒龍躉球
魚肉結實彈牙,又夠嫩
魚膠感好強,好似食緊花膠咁
用蒜蓉炒確實要加分

最後一道係豉油雞
本身見到特價紙寫住$68
一心諗住唔太討好
點知一個大反差,好食到不得了
豉油雞好入味,甜豉油調味好出色
用黎撈飯都得(不過冇加到飯)
雞脾位超嫩滑,唔洗點咬都吞到
真係好抵食

依間鋪頭我覺得cp值都幾高
約埋三五知己/一家大細黎食更佳
海鮮夠新鮮,處理得好好
地方夠闊落,冷氣好凍
不過夏天真係爽YY
叫支藍妹,把酒談心,認真唔錯
  • 豉油雞
  • 蒜蓉粉絲扇貝
  • 黃金蝦
😎😙男朋友系呢頭返工,知呢間西灣河老牌食店,炮台山都有店呢間西環系新開嘅,近近地去左食個飯🤤☝🏻👉🏻蒜蓉粉絲蒸元貝(4隻)❤️ 做緊特價$23.8一隻太抵食,一叫就4隻,每隻元貝粒平均3指嘅大細,味道夠鮮,仲有好多粉絲墊底,識食都知粉絲角色好緊要,望到都開心🥳👉🏻富貴黃金蝦❤️ 呢個一開始擔心會膩,蝦🦐嘅大細啱啱好,炸過嘅殼基本都已同蝦肉離離地,剝上尼方便,食得黃金蝦當然要啜過蝦殼咸蛋醬先再咬蝦肉,濃味咸蛋味配合彈牙蝦肉,所以就叫左枝藍妹配一配🍻👉🏻避風塘生炒賴蝦肉❤️ 呢味最方便d懶得剝殼嘅朋友,賴尿蝦殼刺比較多,剝完又要洗手,拆晒賴尿蝦肉啖啖肉擺入口,其實都仲食到賴尿蝦肉身味,避風塘唔太濃,特顯番肉質味道👉🏻翡翠炒龍躉球❤️ 西蘭花同龍躉球配合左蒜蓉都紅黃椒炒,龍躉球比較實身,食到少少魚皮似花膠個種膠狀粘粘地口感,蒜蓉去炒真系好夾,唔會蓋左龍躉魚肉味👉🏻頭抽鼓油雞(半隻)❤️ $68呢個優惠價原本對鼓油雞冇乜期望,點知雞皮出奇地入味,雞嘅肉質亦非常之滑,如果用尼送飯會更好,不過今日實在點得太多餸所以就冇跟飯喇✍🏻總體尼講同朋友、同事、親戚吹水食飯都唔錯,入面環境就一眼望晒四四方方,食飯嘅時候
😎😙男朋友系呢頭返工,知呢間西灣河老牌食店,炮台山都有店

呢間西環系新開嘅,近近地去左食個飯🤤☝🏻

👉🏻蒜蓉粉絲蒸元貝(4隻)❤️
富貴黃金蝦

👉🏻富貴黃金蝦❤️
避風塘生炒賴蝦肉

👉🏻避風塘生炒賴蝦肉❤️
翡翠炒龍躉球

👉🏻翡翠炒龍躉球❤️
頭抽鼓油雞(半隻)

👉🏻頭抽鼓油雞(半隻)❤️
豐富嘅海鮮晚餐

✍🏻總體尼講同朋友、同事、親戚吹水食飯都唔錯,入面環境就一眼望晒四四方方,食飯嘅時候都有唔少家庭系隔離左右開飯,客源都唔少,相信質素都有保證~

🤭隔離枱伙記介紹,有味沙薑豬手好正,凍上面頭有辣椒碎仲配個似口水雞嘅辣醬去上,眼見隔離枱上左都唔錯,下之要回頭試下先得🥰

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱着支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-08-26
$330 (Dinner)
富貴黃金蝦
避風塘生炒賴蝦肉
翡翠炒龍躉球
頭抽鼓油雞(半隻)
豐富嘅海鮮晚餐
2019-08-24 114 views
翠湖海鮮飯店在西灣河是老牌食肆,最具人氣嘅海鮮飯店,佢係炮台山亦有分店,現在西環亦開咗分店,走街坊海鮮路線,性價比極高的一間海鮮飯店。蒜蓉開邊蒸中蝦手掌搬長的海麻蝦,開邊,配上金銀蒜,用粉絲鋪底清蒸,鮮味非凡,養蝦跟本無得比。蘇淮山木耳炒藕片所有食材都新鮮健康,爽脆清甜,多食亦唔怕肥,完全無壓力。油浸筍殼魚($98)師父功夫了得,筍殼炸得酥脆甘香,魚骨越咬越甘香,讚黑椒茄牛仔骨($88)好大的一碟黑椒茄牛仔骨,牛仔骨份量極多,而且火候掌握好,茄子完全吸收了牛仔骨的油香,開胃入味送飯一流。南瓜西米露(免費)

蒜蓉開邊蒸中蝦

蘇淮山木耳炒藕片

所有食材都新鮮健康,爽脆清甜,多食亦唔怕肥,完全無壓力。

油浸筍殼魚($98)

師父功夫了得,筍殼炸得酥脆甘香,魚骨越咬越甘香,讚

黑椒茄牛仔骨($88)

南瓜西米露(免費)
  • 油浸筍殼魚
  • 黑椒茄牛仔骨
  • 鮮淮山木耳炒藕片
  • 蒜蓉開邊蒸蝦
2019-08-23 558 views
記得哩間翠湖海鮮酒家之前係西灣河同屋企人食過晚飯係一間老牌食肆黎架,上星期又去左炮台山既分店同姨媽慶祝生日咁岩今日黎到西環慶祝朋友新屋入伙,發現原來喺西環都開左分店呀,一於晚飯就黎哩度食啦酒家既佈局好傳統,地方好寬敞呀,可以放到好多圍枱,而且座落唔會好逼,好舒服,好適合一家大細黎食野呀,酒樓既食物種類同總店一樣多,有各式各樣既孖寶,重點係好抵食呀,酒樓仲做緊6週年酬賓,有特別既海鮮優惠,朋友都係點解可以咁正既最後我地嗌左「啫啫豬潤雞煲」,「海蜇燻蹄」,「豉油雞」,「梅菜扣肉煲」同「上湯浸菜心」「啫啫豬潤雞煲」熱辣辣一上枱個煲既香味四溢,豬潤唔會好老,又唔會硬,加埋滑雞,同唔同既配菜,好惹味呀。「海蜇燻蹄」份量足夠,燻蹄啖啖肉,加埋白醋,真係好好既開胃菜「豉油雞」真心抵食呀68蚊半雞,雞大大隻,而且好入味,雞都好新鮮呀,好值得推介「上湯浸菜心」大大煲,菜好新鮮,而且好夠熱「梅菜扣肉煲」真係好香呀扣肉肥得黎唔會好滯最重要係夠熱呀,因為佢係喺我地旁邊落料,好震撼呀整體黎講呢間酒樓係高質既,都好抵食呀!
記得哩間翠湖海鮮酒家之前係西灣河同屋企人食過晚飯
係一間老牌食肆黎架,上星期又去左炮台山既分店同姨媽慶祝生日

「啫啫豬潤雞煲」熱辣辣

「豉油雞」真心抵食呀
68蚊半雞,雞大大隻,而且好入味,雞都好新鮮呀,好值得推介

「上湯浸菜心」大大煲,菜好新鮮,而且好夠熱

「梅菜扣肉煲」真係好香呀
扣肉肥得黎唔會好滯
最重要係夠熱呀,因為佢係喺我地旁邊落料,好震撼呀

整體黎講呢間酒樓係高質既,都好抵食呀!
2019-08-23
Type of Meal