2012-01-23
新一年的大年初一,總要食甜品應應節!大年初一,今年到港島區行了一轉~坐巴士到左北角,基本上新城市,國貨公司等等都休息於是行去每次到北角都一定去ge北角道的''翠苑甜品轉家''看看有否開門。去到見到佢開左一半閘,望入去見到有一兩台客不過今日大年初一,門口貼住年初一,二每碗甜品加兩蚊但係本身佢d甜品價錢同質素都唔錯,所以照入去環境光猛,坐落靜幽幽,幾舒服!個時都中午近1pm,閘只開了一半,所以更少人入黎~所以比較清靜,更令人可以慢慢品嘗熱熱的甜品入到去員工係入面洗緊工具,有位客人幫手叩叫左員工出黎接生意之後我地叫左2款甜品分別係翠苑芝麻糊---HKD$12 >>未+2芝麻糊只售HKD$12,遠遠已嗅到很香很香的芝麻味!筆者除了燉奶外,糊類之中最愛莫過於芝麻糊!而且,另一台客話:新年,一定要食糊!HAHA 這款看看也知,整碗芝麻糊十分滑~磨得非常徹底,沒有一舊舊的口感暖暖的,滑滑的,冬天暖胃超好!!!!!!!!!!正=)那股幽幽的芝麻香,令人難以忘懷。另一款是''大良燉奶''這張拍得有點矇燉奶好多地方都有得吃個人認為翠苑的燉奶也算可以香香的奶味,而且十分滑不會熱得太過分而出
大年初一,今年到港島區行了一轉~
坐巴士到左北角,基本上新城市,國貨公司等等都休息
去到見到佢開左一半閘,望入去見到有一兩台客
不過今日大年初一,門口貼住年初一,二每碗甜品加兩蚊
但係本身佢d甜品價錢同質素都唔錯,所以照入去
環境光猛,坐落靜幽幽,幾舒服!
個時都中午近1pm,閘只開了一半,所以更少人入黎~
所以比較清靜,更令人可以慢慢品嘗熱熱的甜品
入到去員工係入面洗緊工具,有位客人幫手叩叫左員工出黎接生意
之後我地叫左2款甜品
分別係翠苑芝麻糊---HKD$12 >>未+2 芝麻糊只售HKD$12,遠遠已嗅到很香很香的芝麻味!
筆者除了燉奶外,糊類之中最愛莫過於芝麻糊!
而且,另一台客話:新年,一定要食糊!
HAHA
這款看看也知,整碗芝麻糊十分滑~
磨得非常徹底,沒有一舊舊的口感
暖暖的,滑滑的,冬天暖胃超好!!!!!!!!!!正=)
那股幽幽的芝麻香,令人難以忘懷。
另一款是''大良燉奶'' 這張拍得有點矇
燉奶好多地方都有得吃
個人認為翠苑的燉奶也算可以
香香的奶味,而且十分滑
不會熱得太過分而出現了一陣怪味
有些店的燉奶太熱,奶因過份的變性作用,吃了幾口就有種口渴之感
但翠苑的燉奶熱度適中,讚!
這所甜品店的桌多了一張日本雜誌訪問的文章, 連外國也有訪問,品質和味道也不差啊!
文中有介紹芝麻燉奶但MENU不見~
下次去開會點那款的^^
後來我地先知新年3pm先正式開店,不過中午都有大部分甜品供應
而且唔知員工唔記得左定因未正式開店,他們沒算多我們2元一碗……
anyway,有空到北角走一轉都會到翠苑光顧一下啊
順帶一提::
*新年初一至二或特別節日,甜品店價錢照menu加兩蚊
*新年期間於3pm正式開店,不過一早都可照入。