2022-09-22 331 views
每一次經過都見到呢間餐廳人山人海今日終於約到屋企人黎呢到食lunch試下定食方面都很多選擇 屋企人揀咗味噌燒三文魚定食 都幾豐富 三文魚油脂濃郁 鰻魚口感豐腴味美 沙律同凍豆腐冰涼酸甜 吃下很開胃燒肉定食 (豬肉片&牛肉片 )豬肉片唔會太肥 肉味濃郁 牛肉鮮嫩點埋佢哋提供嘅醬汁好滿足一於追加豬肉片,加咗三次 🌹醃漬吞拿魚刺身丼御膳呢個上枱就有d失望 因為吞拿魚切得較薄入口沒什鮮味,而且同白飯都比較少於是我就追加左天婦羅食炸嘢,一定要配埋啤酒呢度啲天婦羅炸得幾好 唔會有好多油在碟底有蝦,冬菇,番薯,秋葵,南瓜全部都炸得,很香脆,而且脆漿不會很厚不錯呢
每一次經過都見到呢間餐廳人山人海
今日終於約到屋企人黎呢到食lunch試下

燒肉定食 (豬肉片&牛肉片 )
豬肉片唔會太肥 肉味濃郁 牛肉鮮嫩點埋佢哋提供嘅醬汁好滿足

一於追加豬肉片,加咗三次 🌹

醃漬吞拿魚刺身丼御膳
呢個上枱就有d失望 因為吞拿魚切得較薄
入口沒什鮮味,而且同白飯都比較少
於是我就追加左天婦羅

食炸嘢,一定要配埋啤酒
呢度啲天婦羅炸得幾好 唔會有好多油在碟底
有蝦,冬菇,番薯,秋葵,南瓜
全部都炸得,很香脆,而且脆漿不會很厚
不錯呢

2022-09-06 560 views
沙田分店座位闊落舒適,之前幾次約朋友都黎衣到食。本來每次必吃美人鍋,但今次老公話唔肚餓,所以3個大人1個小朋友,叫咗好少嘢食。1. 三文魚框飯一個小胃女生份量,但三文魚大大舊,蛋絲托底,重點有魚子加持,好好食,仲要熱焫焫👍🏻2.海老牛油果美人卷味道較淡,凍食,當壽司咁食係唔錯嘅。3.三文魚親子鹽昆布炒飯炒飯鐵鍋上桌時蛋液墊底,蛋液受熱慢慢煮熟,我地掛住食其他嘢忽略咗個蛋汁熟到收乾,不過完全冇影響個炒飯質素,魚子鋪面伴勻入飯,入口增加層次同咸香,但又唔會咸得滯,好好食👍🏻4.梳乎厘玉子燒 -蟹肉蛋好香,臨上桌時先當面由焗鍋轉落碟以保持梳乎里形態及熱度,不過略嫌只食到蛋香味,蟹肉及蟹味較少,同埋食到一半有d 出水,少少影響口感。最後叫咗甜品,都係美人卷:美人甜卷(時令水果、白玉、紅豆)食落冇水果,反而係紫薯、麻薯、牛油果,配咗少少應該係黑糖漿,味道唔差嘅,但同心目中有水果喺入面嘅甜品有點落差。環境:🔴🔴🔴🔴⭕服務:🔴🔴🔴🔴⭕衛生:🔴🔴🔴🔴⭕食物:🔴🔴🔴🔴⭕️

沙田分店座位闊落舒適,之前幾次約朋友都黎衣到食。

1. 三文魚框飯

2.海老牛油果美人卷
味道較淡,凍食,當壽司咁食係唔錯嘅。

3.三文魚親子鹽昆布炒飯

4.梳乎厘玉子燒 -蟹肉

最後叫咗甜品,都係美人卷:
美人甜卷(時令水果、白玉、紅豆)

環境:🔴🔴🔴🔴⭕
服務:🔴🔴🔴🔴⭕
衛生:🔴🔴🔴🔴⭕
食物:🔴🔴🔴🔴⭕️
三文魚框飯
海老牛油果美人卷
三文魚親子鹽昆布炒飯
梳乎厘玉子燒 -蟹肉
美人甜卷(時令水果、白玉、紅豆)
2022-09-04
$120 (Dinner)
三文魚框飯
海老牛油果美人卷
三文魚親子鹽昆布炒飯
2022-09-06 363 views
同男朋友第一次食依間嘢,我以為就200一個定食又係商場入面衰極有個譜,點知係咁難食1. 南蠻炸雞 ,唔知點解個碟底有啲水,唔知係額外嘅汁定雞汁,搞到個炸皮冧曬,面衣又厚,好似食紙巾包雞肉咁2. 呑拿魚定食,呑拿魚好唔新鮮,唔知點解食落好乾柴柴地。wasabi係用個啲好cheap會攻鼻到爆嘅wasabi3. 乜鬼鹽鞠鹿兒島豚肉,依個係最嬲!168一個定食,難食過三餸飯嘅炸豬扒。冇鹽香味,冇煎肉香味,好油,有豬臭腥味失望到爆,份量又少,我以為係佳寶肉,邊到鹿邊到兒邊到島?同男朋友2個定食餐加埋服務費埋單要400幾,依個價錢我寧願争鮮食到嘔!依間嘢除左地段好,裝修靚,價錢一流,味道九流,唔推薦

失望到爆,份量又少,我以為係佳寶肉,邊到鹿邊到兒邊到島?

依間嘢除左地段好,裝修靚,價錢一流,味道九流,唔推薦
2022-09-06
$200 (Lunch)
Being on leave this afternoon, I went shopping at New Town Plaza at Shatin. Afterwards, I had late lunch at Tsujaka Nojo 塚田農場, one of my favorite restaurants selling Japanese food.I dined at various branches of Tsujaka Nojo from time to time in appreciation of its quality food and good service.There are many attractive lunch sets for your choice. As I had plenty time today, I took grilled free range chicken with raw ginger set. This unique set has been on my wish list for some time.It was sta

It was stated in the menu that it would take longer to prepare this set. The set arrived in 15 minutes and it was worth the wait.

The chicken was cooked and served on a hot grilling pan. You may choose the degree of ripeness. The chicken was boneless, lean and fresh. Though it was minimally seasoned, it was full of texture and flavour. You may dip it with the raw ginger sauce which enhances the flavour of the chicken. The set came with a drink, rice, miso soup, tofu and tempura. Tempura was also very good, especially the shrimp tempura was delicious.

I enjoyed this set very much and considered it a healthy and delicious choice. It was good value for money and worth trying.

For drink, I opted for hot green tea which was served in a metal pot. It made the tea more enjoyable.

Mini matcha anmitsu parfait is a perfect dessert to end this lunch. It is light and not too sweet.

• grilledfreerangechickenwithrawgingerset
呢間日本菜已經係沙田屹立多年,基本上側邊所有舖頭都換晒佢都仲係到,上次朋友食完佢哋下午茶覺得唔錯,今次拉埋我到訪,食完就明點解佢咁西利🫡帆立貝玉子壽司卷 ($78)驟眼睇似其實有少少似燒賣🤣其實係外層由薄薄嘅蛋皮包住入面蟹柳同青瓜絲,上面放咗帆立貝~帆立貝新鮮鮮甜,成個卷物食落去唔會太heavy啱啱好🌿三文魚牛油果美人卷 ($48)賣相精緻,米紙卷包住大大件三文魚同芝士,牛油果啱啱好平衡咗油膩感,加埋蔬菜絲令個卷物有多層口感🥰卷物同沙律醬都幾夾🤪抹茶餡蜜芭菲 ($58) 抹茶雪糕奶味比較出,四粒白玉同埋兩個大大嘅抹茶蕨餅都好煙韌💗不過加咗抹茶醬之後抹茶味都足夠,紅豆亦都夠甜👍🏻鈴蘭 ($88) 用咗好多奇異果為基礎,味道甘甜嘅雞尾酒🍹自己飲落都覺得幾容易入口,唔係好飲得酒嘅朋友都可以一試🥝總括嚟講,呢間嘅食物貴精不貴多,以食物質素取勝(❛◡❛✿)店員服務都唔錯,佢哋午市同下午茶仲抵食,有興趣可以留意下🤪

• 三文魚牛油果美人卷
2022-08-12 611 views
今日同女女去沙田行街街,我就揀左間坐得舒舒服服嘅餐廳。美人框飯御膳 $158 前菜:刺身沙律🥗、冷豆腐、味噌湯小食:天婦羅蒲燒鰻魚框飯蟹肉三文魚籽框飯+牛肉時雨煮框飯飲品:橙汁三心兩意嘅我就揀左美人框飯御膳,係塚田農場其中一個招牌,可以自選御膳有多款飯,飯嘅口感感覺煙煙韌韌有點黏,有點似糯米飯,今次揀左蟹肉鮮甜配大大粒三文魚籽同大大粒豆添,而牛肉飯牛肉薄片、洋蔥滋味。前菜嘅魚生沙律🥗配上柚子醋,酸酸微微好開胃,天婦羅炸得香脆,有蝦、蕃薯、南瓜、冬菇等,冷豆腐配左脆米又幾特別有口感。鰻魚玉子丼味噌湯橙汁鰻魚軟滑量多、玉子都滑、鰻魚醬汁香濃,女女成碗清哂。甜品:綠茶培茶雪糕,茶味香濃
今日同女女去沙田行街街,我就揀左間坐得舒舒服服嘅餐廳。

美人框飯御膳 $158

前菜:刺身沙律🥗、冷豆腐、味噌湯
小食:天婦羅
蒲燒鰻魚框飯蟹肉三文魚籽框飯+牛肉時雨煮框飯
飲品:橙汁

鰻魚玉子丼

味噌湯
橙汁
鰻魚軟滑量多、玉子都滑、鰻魚醬汁香濃,女女成碗清哂。

甜品:綠茶培茶雪糕,茶味香濃
2022-08-10 481 views
……………………塚田農場 ……………………沙田沙田正街18號新城市廣場1樓105號舖—————-—————-—————-—————-沙田和風食店可以打邊爐又可以散點定食 燒肉環境夠闊落,舒服😌好多大台 卡位啱晒成班朋友gathering每張枱都有電磁爐 知你需要打邊爐門口已經被一藍藍 打邊爐材料蔬果籃吸引住 色彩繽紛 睇落夠新鮮下次先打邊爐今日試吓啲散點沖繩唐揚魷魚🦑———都係第一次食沖繩魷魚🦑———老實講 食唔出有咩分別———不過炸出尼又幾好味———呢個時候飲杯可樂或者啤酒 🍻爽爽炸海老燒雞腿肉糯米飯🍚———-採用日本糯米冇睇佢size細細 食落都幾飽———-雞腿肉以及雞皮嘅油份滲晒落去糯米飯到三文魚蟹肉沙律壽司卷
……………………塚田農場 ……………………
沙田沙田正街18號新城市廣場1樓105號舖

———-採用日本糯米冇睇佢size細細 食落都幾飽
———-雞腿肉以及雞皮嘅油份滲晒落去糯米飯到

三文魚蟹肉沙律壽司
2022-08-09 344 views
新城市一樓真係好多野食今次過左黎塚田農場店舖日式裝潢仲有個開放式廚房地方闊落 坐得舒服QR code落單方便又清楚今次揀咗鰻魚忌廉芝士美人卷 $42賣相精緻 晶瑩通透嘅和風米紙卷 忌廉芝士味濃 同鰻魚好match NOJO南蠻原味炸雞 🍗$78唔算油膩 好香脆肉質juicy 配埋香醋沙律🥗 yummy 🤤 三文魚親子鹽昆布炒飯 $93好有特式 上菜時 staff會淋上雞蛋液鐵板熱度令雞蛋🥚變熟 炒飯好香口 鐵板又保溫 整體食物質素不錯 坐得舒服 值得一試🙌🏻
新城市一樓真係好多野食

炒飯好香口 鐵板又保溫

整體食物質素不錯
坐得舒服 值得一試🙌🏻
2022-08-09 270 views
消費券一出立即出去同老公食飯慶祝一番,呢間塚田農場經過好多次都見到好多人等緊位,好好奇到底有乜咁好食就試吓,真係唔錯喎原來舖頭係主打美人鍋,有角色各類嘅美人鍋,我哋今次就揀咗蕃茄美人鍋,有得配套餐,兩個人都只係498 ,以沙田市中心來講,算係性價比非常高。一坐低侍應好快就遞上兩杯水等候服務相當不錯,落單係用QR code,我真係天才落錯單,好彩侍應都立刻幫我處理,服務好抵讚!上菜亦都好有次序,先來頭盤鰻魚忌廉芝士美人卷,用上平時越南菜用的紙米卷去包住鰻魚、芝士,配搭非常之新鮮,味道都非常不錯,芝士味好濃郁,如果你係芝士控的一定要一試!三文魚蟹肉壽司卷,好鮮味的蟹肉,配上三文魚,雖然份量細咗少少但係味道搭救,好新鮮美人鍋以蔬菜為主,配上幾塊煙肉、雞肉、雞肉丸。煙肉唔算好鹹,但如果換上薄切豬肉或牛肉我會覺得比較配合。雞肉新鮮,三款肉類當中最好。蔬菜非常之足量,對於想食得健康的人來講,美人鍋係好好的選擇,最後選擇一切個湯底,非常鮮甜,並非一般味精湯底。忍唔住飲咗兩碗。

🍅🌾【 塚田農場 】👨🏻‍🌾🥬 ⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄來自日本宮崎縣的人氣居酒屋,部分食材由日本直送,為你帶來健康又新鮮的滋味🌿🌱⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍳三文魚親子鹽昆布炒飯($93)臨上桌前店員在鍋邊打雞蛋,熱辣辣,香噴噴,勁吸引!三文魚籽好新鮮,鹹鹹地,仲有飯焦。美人卷盛合($118)米紙半透明,可以睇到各款餡料嘅顏色,賣相非常吸引。點「美人卷盛合」可以試齊三款美人卷,個人最鍾意「三文魚牛油果」,感覺清新。🦐海老牛油果美人卷🧀鰻魚忌廉芝士美人卷🥑三文魚牛油果美人卷🍦石鍋雪糕新地:抹茶朱古力( $58 )雪糕放入凍冰冰嘅石鍋,冇咁快融,仲配搭味道濃郁嘅芝士蛋糕,邪惡得來令人無法抗拒😍⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場1樓105號舖⋄⋄
🍅🌾【 塚田農場 】👨🏻‍🌾🥬

—————⧫♟⧫—————

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

🍳三文魚親子鹽昆布炒飯($93)

美人卷盛合($118)
米紙半透明,可以睇到各款餡料嘅顏色,賣相非常吸引。

🦐海老牛油果美人卷

🧀鰻魚忌廉芝士美人卷

🥑三文魚牛油果美人卷

🍦石鍋雪糕新地:抹茶朱古力( $58 )

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場1樓105號舖

2022-07-28
Type of Meal
Dinner
2022-07-31 316 views
沖繩唐揚魷魚 ($58)一黎到已經香噴噴,啲魷魚粒全部都大大粒好有咬口,再配七味沙律醬真係好夾。辣中帶酸吊起個味!和風泰式海鮮咖哩沾烏冬 ($83)超香咖喱味再加上日式烏冬。staff送來嘅時候都叫我哋小心,個碗啲有啲熱,好細心。個烏冬非常煙靭,再用沾嘅形式去食又唔會好似湯烏冬咁熱。味道唔會好濃烈啱啱好!鰻魚忌廉芝士美人卷($42)個美人魚有芝士有菜外面仲包住個米卷,本身嗰卷係凍既,仲配咗個汁係酸酸地非常開胃!口感都好豐富又有鰻魚又有菜又有芝士,一啖一舊岩岩好可以喺口入面慢慢咬!除咗鰻魚嘅美人卷同埋三文魚嘅美人卷仲有蝦既美人卷,如果你想叫晒佢都有一個set係三條有哂!下次可以考慮!雙拼年糕薄餅($88)呢個雙拼年糕薄餅係炙燒走地雞同海苔明太子 既混合體,各有一半,通常兩隻味試晒嘅話會貴啲但係呢度就無貴到感覺仲平左!佢呢度嘅走地雞需要講,因為真係好好食好。除咗雞肉之外佢呢個薄餅最出色嘅就係個餅底。正正佢叫年糕薄餅所以佢個餅底係比較特別,如果鍾意食飯焦嘅人就一定要試!都係第一次試過有個咁樣口感既薄餅!Calais Mango Sour ($58)其實本身住叫個梳打但係自己㩒錯,撳咗杯Sou

沖繩唐揚魷魚 ($58)

和風泰式海鮮咖哩沾烏冬 ($83)

鰻魚忌廉芝士美人卷($42)

雙拼年糕薄餅($88)
佢呢度嘅走地雞需要講,因為真係好好食好。

Calais Mango Sour ($58)
其實本身住叫個梳打但係自己㩒錯,撳咗杯Sour🤣。所以飲飲下嗰日開始飄。除咗有芒果肉之外仲有好清新嘅薄荷葉。下次我都係睇清楚再撳!但其實係幾好飲!

Total:$362 已連加一
$150 (Dinner)
2022-07-21 615 views
突發朋友叫去沙田就行吓囉,反正很久沒有去行完街有點累,看看那家食店吸引,就入去開心食吓。 朋友想食日本嘢,因為佢係日本控,疫情令佢去唔到,就食日本嘢補吓思鄉病。 剛好取票後,有一群人到,嘻嘻,早了點點就唔駛等咁耐。 看看網上食評,話年糕薄餅好食,咁我們就叫一個,以走地雞相配,有肉,有咬口的糯米好軟糯,朋友話激賞,我信佢,話晒日本控,當然我也喜愛此口感。 再來一美人農場沙律(因為配甘酒,好想試)因為想像不到味道,更要點賞。當沙律放在桌上時,真心欣賞好美麗,亦估唔到份量也不少,令人食指大動,甘酒沒有酒味,卻有酒香帶出甘甜,重視健康的你必選。 朋友話要一個牛肉時雨煮框飯,因為又係未試過,呵呵呵,好呀。BTW真的好細份,大食朋友就唔好選啦。但進深了解後,原來材料係糯米飯,大食朋友,都係輕嚐就好,怕胃部加重負荷。 三文魚牛油果美人卷:當送上來時,噢!我曾教人製過相類食品,那時用叉燒青瓜,紅蘿蔔做……所以此卷也是一定好食,又清新又健康。 愛試新嘢的朋友,可以嚟試下。
突發朋友叫去沙田
就行吓囉,反正很久沒有去
行完街有點累,看看那家食店吸引,就入去開心食吓。

剛好取票後,有一群人到,嘻嘻,早了點點就唔駛等咁耐。

愛試新嘢的朋友,可以嚟試下。

2022-07-21 342 views
沙田新城市廣場一樓好多嘢食,今日去咗塚田農場食晚餐Menu有好多選擇,諗來諗去,最後終於落到單😝牛肉框飯呢個框飯好有驚喜,係用咗日本糯米,口感非常之好,煙煙韌韌,一啲都唔乾,配上牛肉、蛋碎、醃製過酸酸的薑片,非常好食!年糕pizza平時食開西式Pizza,今次呢款日式Pizza都好有驚喜,個皮好薄身的,而個底部煎到好脆口,上面有年糕做配料,煙煙韌韌,加埋啲雞肉同埋紫菜,好好食咖喱錫包蠔上菜時係有個錫紙包住,熱辣辣,超香,食落去都好好食。叫埋有好多隻蠔,每隻蠔都肥美多汁,配上日式咖喱汁,好新鮮嘅配搭,但又好好食,另外都有金菇同其他菇類,同個咖喱汁好夾,推薦!三文魚牛油果美人卷呢個米紙卷做得好出色,裏面夾咗三文魚、牛油果、芝士同蘿蔔絲,一入口係食到好煙韌韌嘅味米紙,再咬落去,會食到其他配料,有好多其他層次,點埋附上嘅汁,甜甜地,非常夾
沙田新城市廣場一樓好多嘢食,今日去咗塚田農場食晚餐

Menu有好多選擇,諗來諗去,最後終於落到單😝

牛肉框飯

年糕pizza

咖喱錫包蠔

三文魚牛油果美人卷
2022-07-20
2022-07-18 446 views
今次走到去沙田農場去食個午餐先,咁當然要食個靚靚既午餐-美人框飯御膳 $158前菜: 刺身沙律+冷豆腐+味噌湯蒲燒鰻魚框飯+蟹肉三文魚籽框飯天婦羅(小食)熱咖啡美人御膳應該係塚田農場既其中一道招牌自選御膳,有多款飯仔由大家選擇,例如三文魚 鰻魚 蟹肉三文籽等等飯既口感偏向糯米飯,比較煙韌有口感,今次揀左蟹肉同鰻魚作配菜,肉既配料比較多小小,但鰻魚就小左小小,如果多2塊好似正d喔,婦羅方面就係雜錦樣樣都有一塊,就得一條要同你一啖我一啖-三文魚牛油果丼 $78 (Tea set)凍烏龍茶一見到牛油果三文魚即刻決定左要食,一上到枱馬上食,實在係太好食了喔,呢個組合永遠吾會輸,三文魚既魚油香真係好岩用牛油果去襯托喔-長崎蛋糕法式多士 $58 (Tea set)熱綠茶呢個多士比較甜小小,如果係螞蟻人既你就好岩試下,不過就細細份可能正係夠一個人份量,食完之後食啖綠茶都幾享受嫁
今次走到去沙田農場去食個午餐先,咁當然要食個靚靚既午餐

美人框飯御膳 $158
前菜: 刺身沙律+冷豆腐+味噌湯
蒲燒鰻魚框飯+蟹肉三文魚籽框飯
天婦羅(小食)
熱咖啡

三文魚牛油果丼 $78 (Tea set)
凍烏龍茶

長崎蛋糕法式多士 $58 (Tea set)
熱綠茶
  • 炙燒三文魚牛油果丼
店內既開放式廚房好吸睛日式和風嘅裝潢 座位闊落令人感覺好舒適!用QR code 自行落單 好方便餐廳主打『美人鍋』但今晚一人用餐怕食哂,所以揀咗👇🏻「三文魚牛油果美人卷」賣相精緻,晶瑩剔透和風米紙卷住大大件三文魚+牛油果+芝士+新鮮蔬菜絲, 多層口感! 配上沙律醬好開胃!「帆立貝玉子壽司卷」擺盤好有創意! 驟眼睇似 “蟹籽大蝦燒賣” 上面 ”紫漬” 酸酸甜甜既味道令到帆立貝更加帶出鮮味! 「沖繩唐揚魷魚配七味沙律醬」餐廳介紹呢款魷魚係捕獲自沖繩和奄美近郊海域, 誠意滿分!外脆內軟, 魷魚十分鮮甜! 調味岩岩好! 送酒一流「安納烤甜薯芭菲」安納芋地瓜標榜是黏性高,而且味道清甜!! 餐廳將佢焗熱然後配上冰涼雪糕, 再加入早餐甜脆片同磨菇朱古力餅! 配搭新穎又好味!! 估吾到所有野加埋係甘夾!!
店內既開放式廚房好吸睛
日式和風嘅裝潢
座位闊落令人感覺好舒適!

用QR code 自行落單 好方便

餐廳主打『美人鍋』
但今晚一人用餐怕食哂,所以揀咗👇🏻

「三文魚牛油果美人卷」

配上沙律醬好開胃!

「帆立貝玉子壽司卷」

擺盤好有創意! 驟眼睇似 “蟹籽大蝦燒賣”

上面 ”紫漬” 酸酸甜甜既味道令到帆立貝更加帶出鮮味!

「沖繩唐揚魷魚配七味沙律醬」

餐廳介紹呢款魷魚係捕獲自沖繩和奄美近郊海域, 誠意滿分!
外脆內軟, 魷魚十分鮮甜! 調味岩岩好! 送酒一流

「安納烤甜薯芭菲」

安納芋地瓜標榜是黏性高,而且味道清甜!!

配搭新穎又好味!!
估吾到所有野加埋係甘夾!!
2022-07-14
Type of Meal