2023-08-03 290 views
態度很差,不願理會食客,叫了一個lunch set,叫了多飯,但侍應沒有理會,整體份量很少。之後沒有問我要不要跟餐的飲品,到最後埋單時,食客才發現,叫侍應補回,但沒有理會,侍應態度極差劣,想騙人的。
2023-07-31 167 views
晏晝放lunch,路過一間印度餐廳🇮🇳,覺得好似有一排無食印度嘢就想試下😌餐廳有offer lunch set,大部分係印度咖哩,可配白飯或者印度烤餅Naan😊價錢一啲都唔貴$70-90左右👍🏻上菜超級快👍🏻我叫嘅係咖哩牛肉😍味道好唔錯,牛肉煮到好淋❣️下次會再黎試下咖哩羊肉😁

下次會再黎試下咖哩羊肉😁

2023-07-31
2023-07-19 148 views
要數一個我比較少吃的地方美食,非印度菜莫屬,它給我的印象是味道濃味和特別😆而這次在北角探望完朋友後,便和老婆一嚐究竟☺️-這次光顧的印度餐廳,開業已有十多年,曾經奪得米芝蓮等稱號,在食物質素上有保證👍🏻餐廳的裝修和擺設都極具印度風,而且服務員及廚師都是清一色印度人,令人感到置身在當地的餐廳一樣,毫無違和感🤩-1️⃣Happy meal for 1 (non-vegetarian) $158這個一人餐包含咖哩角、香草咖喱羊肉、印式烤餅、印度白飯和飲品,非常豐富。印式咖喱角和中式相比,外皮鬆化 ,size較大,餡料是滿滿的咖喱薯仔豆泥,沒有任何肉類,素食人士也適合吃👍🏻香草咖喱羊肉用了多種香料熬煮,羊肉軟腍入味,一點羶味也沒有🤤咖喱汁最啱配番煙煙韌韌的烤餅和傳統長而尖的印度米飯來吃,夠哂風味😋-2️⃣Mango Lassi (跟餐加$15)這杯芒果奶昔用上芒果、酸奶和一些香料調製而成,味道香甜,質感柔滑,最啱食完辣野後解辣😆-3️⃣芝士烤餅 $32和普通烤餅相比,芝士烤餅比它美味很多,剛剛出爐,烤餅內的芝士呈拉絲狀,又香又好食,完全不用蘸醬😋-4️⃣天多羅香燒雞(有骨) $134這種燒雞是很典型的一道印度菜
這次光顧的印度餐廳,開業已有十多年,曾經奪得米芝蓮等稱號,在食物質素上有保證👍🏻餐廳的裝修和擺設都極具印度風,而且服務員廚師都是清一色印度人,令人感到置身在當地的餐廳一樣,毫無違和感🤩

2️⃣Mango Lassi (跟餐加$15)

3️⃣芝士烤餅 $32

4️⃣天多羅香燒雞(有骨) $134
這種燒雞是很典型的一道印度菜,經香料醃製後,外皮和肉的顏色一併變成紅色,燒得帶點焦香,食落香辣惹味😋附上的鐵板更可以維持溫度,讚👍🏻

5️⃣印式香料燒魚 $142
魚是用上鱈魚柳,沒有骨頭👍🏻搽上咖喱醬汁後,再燒一燒,外脆內軟,美味滿分🤩

6️⃣瑪沙拉牛肉 $104
和咖喱醬相比,瑪沙拉的味道更豐富,用上的香料更多😂味道有點酸辣,令人很開胃👍🏻牛肉是用上牛腩,很有嚼勁😋
2023-07-13 940 views
印度是香料大國,所以幾乎每道餐點都味道濃郁,羅勒印度餐廳的廚師均是貨真價實的印度人,保證吃到的是正宗印度菜,羅勒印度餐廳頗有印度異國料理的特色,而且餐點多元,光是單點就超過過百種,素食葷食通通也有。酸奶醬配脆餅是印度街頭小食之一,脆餅脆口的外層由小麥油炸製作而成,脆餅中間放入薯仔、鷹咀豆等配料,吃的時候再淋上酸奶醬,酸奶醬以羅望子、薄荷等香料調成醬汁,入口酥脆爆汁非常過癮,酸酸甜甜充滿辣勁,又脆又清爽。Lassi是一種起源於印度的傳統乳酪飲品,Lassi主要以水果、香料、乳酪混合而成,想喝冰飲的話,非常推薦大家喝Mango Lassi。Mango Lassi超棒,芒果香味顯現,芒果的甜美加上乳酪的微酸,Mango Lassi比例完美。印式烤餅是北印度的主食之一,厚實香鬆的印式烤餅皮單吃就已很好吃,個人建議來印度餐廳就不要點飯了,印式烤餅配咖哩才是真理。黑松露烤餅塗上黑松露醬無敵香,鬆脆度與咬勁也拿捏得剛好,醮上咖哩汁吃,還能嚐到滿嘴印度咖哩香氣,多層次的享受。牛油雞以蕃茄為咖哩基底,然後加入牛油調和,整體味道濃郁溫潤,咖哩口味香甜,亦品味到牛油的脂香。雞肉使用無骨雞,肉質軟嫩,加上雞肉

牛油雞以蕃茄為咖哩基底,然後加入牛油調和,整體味道濃郁溫潤,咖哩口味香甜,亦品味到牛油的脂香。雞肉使用無骨雞,肉質軟嫩,加上雞肉沾上滿滿的印度香料,牛油雞好不入味,搭配黑松露烤餅吃美味極致,牛油雞是我當日最愛的咖哩。

一般外面吃到的咖哩都是牛肉、豬肉、雞肉三種肉品居多,沒想到在羅勒印度餐廳可以吃到腰果醬魚塊,裡頭添加了腰果、忌廉及印度咖哩香料製作而成濃厚的咖哩。用湯匙一撈,滿滿腰果醬魚塊,腰果香滲入魚塊,咀嚼時帶有濃滑的咖哩滋味。

約好與幾位舊同事去到北角吃米芝連餐廳果然👍🏻沒有令我們失望😄😄😄今次點了🧡黃扁豆配飯及檸角湯特別的湯飯原來已在湯裏頭😄香香甜甜的湯,味道特別好飲啊🤭🤭好適合開胃前吃👍🏻👍🏻🧡芝士naan我最愛的芝士naan一定要配上醬汁令味道更上一層樓由於我不吃肉,所以選擇好配上牛油番茄🍅印度芝士令芝士更有芝士濃香🧡牛油番茄🍅印度芝士配上牛油令整個芝士更香濃幼滑這道芝士好好味🤤橙色醬料,酸酸香香甜甜的👍🏻👍🏻🥰🧡pani poori酸奶薯仔配上炸麵包炸麵包裏頭有酸奶,再加上薯仔🥔充滿口感和不同味道的層次餐廳有配上辣汁,再加上辣汁令麵包有另一番味道😊但辣汁都偏辣,如果不太喜歡辣建議只加少許汁😄🧡北印度香料蝦好味道😊😊😊煮到香香的鮮蝦,令我一試難忘👍🏻👍🏻👍🏻🧡蘑菇炒飯味道不算濃烈炒到粒粒米分明可以配上咖哩醬或素菜咖哩會更好😃但淡淡的炒飯都有點兒辣味🤭🧡butter milk乳酪味不重酸酸甜甜鹹鹹的味道🤭都幾特別推介:🧡黃扁豆配飯及檸角湯🧡牛油番茄🍅印度芝士🧡北印度香料蝦

約好與幾位舊同事去到北角吃米芝連餐廳
果然👍🏻沒有令我們失望😄😄😄

今次點了
🧡黃扁豆配飯及檸角湯
特別的湯
飯原來已在湯裏頭😄
香香甜甜的湯,味道特別
好飲啊🤭🤭

令芝士更有芝士濃香

🧡牛油番茄🍅印度芝士
配上牛油令整個芝士更香濃幼滑
這道芝士好好味🤤
橙色醬料,酸酸香香甜甜的👍🏻👍🏻🥰

🧡pani poori
酸奶薯仔配上炸麵包
炸麵包裏頭有酸奶,再加上薯仔🥔
充滿口感和不同味道的層次

🧡北印度香料蝦
  • 黃扁豆配飯及檸角湯
  • 牛油番茄🍅印度芝士
  • 北印度香料蝦
羅勒印度餐廳北角七姊妹道7號昌輝閣地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:印式牛油雞,椰奶咖哩羊肉,咖哩牛肉,天多羅無骨燒雞,酸奶醬配脆餅,芒果奶昔等候時間:0分鐘印式牛油雞:雞塊放在微辣的橙紅色醬汁中,加上數圈牛油,賣相華麗,這個牛油雞可與蒜香印度薄餅一起享用,味道更佳!😋😋😋椰奶咖哩羊肉:羊肉放在深啡色的咖哩汁中,煮至羶味全消,還滲出淡淡椰奶香,這個咖哩羊肉可與芝士烤餅一起享用,更添滋味!👍👍👍咖哩牛肉:肥瘦適中的牛肉放在金黃色的咖哩汁中,煮得非常入味,這個咖哩牛肉可與黑松露脆餅一起享用,令人食慾大增!😍😍😍天多羅無骨燒雞:雞肉塊燒至火紅色,有微微的焦香,非常惹味,食完個個讚好!👏🏻👏🏻👏🏻酸奶醬配脆餅:六個圓圓的脆餅,內有濃香酸奶醬,把冰涼的凍果汁倒進其內,一啖入口,酸奶醬與凍果汁噴灑而出,當堂暑氣全消!😄😄😄芒果奶昔:由芒果、酸奶和香料混製而成的冰涑飲料,充滿香濃的水果味和酸奶味,香滑清甜,非常解渴!❤️❤️❤️
羅勒印度餐廳

北角七姊妹道7號昌輝閣地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

等候時間:0分鐘

2023-07-09
$250 (Dinner)
  • 印式牛油雞
  • 椰奶咖哩羊肉
  • 咖哩牛肉
  • 天多羅無骨燒雞
  • 酸奶醬配脆餅
  • 芒果奶昔
2023-07-09 117 views
羅勒印度餐廳地址 : 北角七姊妹道7號昌輝閣地舖 味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐最近,很想吃印度餐,我和家人都異口同聲說不如去羅勒印度餐廳吃過晚餐吧!今次我們去北角正店,原來最近在筲箕灣東大街和鰂魚涌海光街也設了分行,有機會我一定會再試其餘兩間分店。原來餐廳曾獲米芝蓮推介,當然要試下!餐廳位置方便,北角地鐵站步行30秒便到。餐廳環境舒適寬敞,富有空間感,充滿印度式彩的裝修。服務員殷勤又體貼,有不明印式牛油雞 Butter Chicken 紅咖哩、蕃茄和雞肉等煮成,一點也不辣,適合不能吃辣的人士。上面配加上牛油,自己攪勻之後,更加香味濃郁。咖哩牛肉Beef Curry 咖哩牛肉必食!少少辣,稔身多肉,非常適合香港人的口味。椰奶咖哩羊肉 椰奶咖哩配羊肉,味道非常配合,羊肉沒有騷味,而且香濃軟稔。天多羅無骨燒雞Chicken Tikka 用鐵板盛上,熱辣辣、香噴噴的放在枱上,我很喜歡這菜式,因為沒有骨,啖啖肉,非常容易入口,而且雞肉保持濕度,唔乾柴,好好味。😋😋😋酸奶醬配脆餅Pani Poori 波波形狀的脆餅內有酸酸甜甜的酸奶醬、軟軟綿綿的鷹
羅勒印度餐廳
地址 : 北角七姊妹道7號昌輝閣地舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

餐廳位置方便,北角地鐵站步行30秒便到。

餐廳環境舒適寬敞,富有空間感,充滿印度式彩的裝修。

服務員殷勤又體貼,有不明

印式牛油雞
Butter Chicken

咖哩牛肉
Beef Curry
咖哩牛肉必食!少少辣,稔身多肉,非常適合香港人的口味。

椰奶咖哩羊肉
椰奶咖哩配羊肉,味道非常配合,羊肉沒有騷味,而且香濃軟稔。

天多羅無骨燒雞
Chicken Tikka

酸奶醬配脆餅
Pani Poori
波波形狀的脆餅內有酸酸甜甜的酸奶醬、軟軟綿綿的鷹豆蓉, 自己再加入特製的湯料,味道非常之有新鮮感,非常推介👍👍👍

咖哩角(3件)
Samosa
雖然只得三件,但每件都大大隻,非常飽肚,唔會餓親! 外皮鬆化實在,內裏飽滿多餡。

黑松露脆餅
Black Truffle Naan
黑松露味重,香餅鬆脆可口。

芝士千層餅麵包
Paneer Paratha
芝士味重,千層餅麵包比較鬆軟可口,配上咖哩,特別好吃!

蒜香印度薄餅
Garlic Nsan
蒜香味的印度薄餅,香香脆脆,帶點蒜味。

芝士烤餅
Cheese Naan
香脆的烤餅加上印度芝士,脆卜卜,芝士味濃。

芒果奶昔
Lassi Mango
由芒果、酸奶和香料混製而成,飲充滿香濃的水果味和酸奶味,香滑清甜!

凍檸茶
Iced Lemon tea
2023-07-08 107 views
有一晚約左舊同事食印度菜,餐廳在北角。雖然有點遠,但難得可以品嚐米之連餐廳,乜都值得啦。咖哩牛肉很少印度餐廳有牛,始終香港人都好愛牛,包括我。牛肉嫩滑,咖哩是黃咖哩,帶有香葉,食起來微辣。咖哩角香脆可口,餡料滿滿,餡料有咖喱薯蓉,青豆,素食人士都岩食。外皮雖厚,但鬆脆。我覺得有啲辣,朋友覺得辣度夾到他。mango lassi 一直喜歡芒果飲品,果味香濃,濃郁乳酪味道,好香甜又醒胃,酸酸甜甜,食辣野飲返杯都好解辣。蒜蓉烤餅外層微脆,勁香的蒜蓉味,食起來有煙韌的口感。椰奶咖喱魚塊很濃味,如果喜歡重口味,就一定要叫。魚塊滑溜,無骨,醃得入味,咖哩混和椰奶,充滿椰香。

咖哩牛肉

咖哩角

mango lassi

蒜蓉烤餅外層微脆,勁香的蒜蓉味,食起來有煙韌的口感。

椰奶咖喱魚塊

2023-07-06 70 views
約了星期六的12:30,環境不錯而且乾淨冷氣夠!叫了一人set再加很多東西,食物ok, 不過由白飯轉黃飯加了$25但份量很少,可以直接叫一個其他飯set. Tomato base curry chicken, 幾特別,不是時常吃到的口味,可以試!跟set的加喱羊是正常的,有印度風味!飲品本地化左,最喜歡的mango lassi有啲怪,Frd的凍檸茶也很似巢檸加檸檬…而整體比較太甜,可叫少甜!入坐後才跟店員話OpenRice booking, 佢叫我下次早講可以有啲頭盤,而家完左😓⋯⋯
約了星期六的12:30,環境不錯而且乾淨冷氣夠!

跟set的加喱羊是正常的,有印度風味!

2023-07-06 94 views
平時唔多食印度嘢,但知道呢度有間評價幾高嘅餐廳,即刻約咗朋友嚟食gogogo ~7點鐘去到都好多人,大約7:30 打後陸續少咗人容易攞位Mango Lassi芒果汁好傑好足料, 啲芒果蓉夠甜,等啲冰融下更好飲。 黑松露Naan黑松露香噴噴,味道尙算濃郁,🤩青瓜酸奶如果有order烤肉,非常建議叫呢一個。 呢款乳酪味道好fresh!! 青瓜爽脆索索聲,切幼絲,同任何烤肉都好夾,令到d烤肉帶出清爽嘅口感,食幾多都唔覺得膩,正!拼盤肉食啱個次序都幾重要,由口味較輕去到重(通心卷—>烤雞—>雞脾—>燒羊架)餣料好惹味,肉質keep到淋之餘唔dry, 而且放心不辣的。咖哩角沙律🥗壓碎嘅咖哩角撈青瓜同蕃茄仔,啲醬係似mustard,但唔辣,酸酸甜甜。小提示🔔:佢會擺上一支樽裝水,收費十蚊。
7點鐘去到都好多人,大約7:30 打後陸續少咗人容易攞位

Mango Lassi
芒果汁好傑好足料, 啲芒果蓉夠甜,等啲冰融下更好飲。

黑松露Naan
黑松露香噴噴,味道尙算濃郁,

🤩青瓜酸奶

拼盤肉

咖哩角沙律🥗

小提示🔔:
佢會擺上一支樽裝水,收費十蚊。
2023-07-03
Type of Meal
Dinner
  • 青瓜酸奶
  • 拼盤肉
2023-07-04 71 views
係YouTube周不時都會見印度街頭美食,所以我一直都想去正宗嘅印度餐廳試吓,羅勒印度餐廳係朋友介紹嘅,見佢裝修都幾有印度風又乾淨,之前仲要攞過米芝蓮,所以決定特登去北角試吓😆😆餐廳有唔同嘅印度小食,咖喱,烤餅,烤雞,沙律,飲品等,價錢都比較貼地,而家仲有啲套餐可以叫,岩晒我唔太熟印度菜既人😆最後叫左個二人餐🤣🤫酸奶醬配油炸麵包呢個小食好開胃,甜甜地又香脆,中間有少少酸奶同薯仔,口感幾有層次咖喱角&香燒雞咖喱角都幾大隻,外皮香脆,中間有滿滿嘅咖喱薯仔,咖喱味香濃,加上薄荷乳酸醬,特別得黎又好味,香烤雞肉嫩又入味,好香香料味同有烤過既風味馬沙拉羊肉瑪莎拉係一種香料,感覺上同咖哩幾似,但個香料味好豐富,有微微既辣,越食越開胃,羊肉又炆得軟淋同夠入味,瑪莎拉蒂醬汁配上薄餅,真係冇得頂😋😋雜菜咖喱咖喱味香濃,當中亦帶有豐富嘅香料味,當中應該有南瓜,洋蔥,豆等等既蔬菜 ,呢個有較清甜嘅蔬果味道印度烤餅廚房新鮮製作,烤餅餅底香脆又帶點煙靭,又香麵團味道,烤餅配上咖喱或馬莎拉嘅醬汁真係冇得頂😋😋印度炒飯印度炒飯係用真正嘅印度米,米飯較幼長,以米飯冇配上香料,所以米飯會有淡淡的香料味,加上馬莎拉同咖喱

酸奶醬配油炸麵包

咖喱角&香燒雞

馬沙拉羊肉

雜菜咖喱

印度烤餅

印度炒飯
印度炒飯係用真正嘅印度米,米飯較幼長,以米飯冇配上香料,所以米飯會有淡淡的香料味,加上馬莎拉同咖喱醬汁好好餸飯,成個飯好快就食晒🫣😋

芒果乳酪&印度奶茶
乳酪係真材實料,所來杯野都幾杰身,香甜嘅芒果加上酸酸地既乳酪,飲完好開胃🫣😆

印度拉茶同平時飲得嘅奶茶係兩件事,拉茶入面有小小嘅香草味道,對我黎講係新食品,唔錯👍🏻
2023-07-04 131 views
今次黎到位於北角,米芝蓮推介既印度餐廳新分店!!!!羅勒印度餐廳係香港已經十多年,一直係香港人食印度菜既首選,餐廳內既員工都係地地道道既印度人,今次叫左啲平時多人叫既單點野食,佢地都有套餐揀既。牛油雞($104)紅咖哩汁本身非常濃稠,入面有蕃茄、紅蘿蔔等作烹調,味道偏甜少少。咁雞肉就都有10舊左右,本身都相當嫩滑又無骨,而家唔辣又易入口。加上面頭有溶左既牛油,自己撈一撈個汁又更香更滑。椰奶咖哩羊肉($128)咖哩汁本身都係非常濃稠,加上用椰奶同香料去烹煮出黎,令咖哩汁香氣更特出。咁羊肉都係有10舊左右,可能咖哩較為濃味少少,所以食落羊騷味又唔算好勁,羊肉都夠淋。佢本來都有少少微辣既,想辣啲既朋友仔落單時都可以叫師傅加辣架。黑松露烤餅($32)一共有4片烤餅,每片上面都有適量既黑松露醬。就咁食既話有少少少「煤氣味」既幽香,烤餅外層夠脆,內層又夠煙韌,口感都唔錯。之後我就分別沾左牛油雞既紅咖哩,同咖哩羊肉既咖哩汁,味道又唔同,真係各有特色啊!牛肉串燒($128)牛肉串燒係鐵板上既,到面前都仲係熱辣辣出曬煙,咁個牛肉係配搭上兩種唔同嘅醬汁淋上面食,其中包括薄荷醬同酸酸地既梅醬。mango L

今次黎到位於北角,米芝蓮推介既印度餐廳新分店!!!!
牛油雞

牛油雞($104)
椰奶咖喱羊肉

椰奶咖哩羊肉($128)
黑松露烤餅

黑松露烤餅($32)
牛肉串燒

牛肉串燒($128)
Mango   Lassi

mango Lassi($48)
滿滿一杯自家製芒果酸奶,飲落有芒果既甜又有少少酸奶既微酸,芒果味酸奶味都非常夠。口感濃郁醇厚,質地又夠滑,大人細佬都一定like😍

餐廳內既裝修主要都係以紅金色為主,裏面既凳都係梳化質感,坐得都幾舒服。餐廳中間有個大大既水晶燈,兩面牆上都有以金色雕刻作相框既掛畫,同曾經米芝蓮推介既獎牌等,非常有印度既感覺😆

2023-07-03
$242 (Dinner)
牛油雞
椰奶咖喱羊肉
黑松露烤餅
牛肉串燒
Mango   Lassi
  • 椰奶咖哩羊肉
  • Mango Lassi
2023-07-02 46 views
Lunch break 和同事試新嘢😆 這間位於北角地鐵站旁的印度餐館,比想像大間,望上去都寬敞,我地被安排坐在corner 的四人卡座,略有privacy….😇Lunch set有不同種類,雞、牛、羊,蔬菜為主打,配上不同口味的印度咖喱或sauce….都幾吸引。而我揀選的set, 什麼都有少少⋯份量都大既,未必食得晒😅😅📍跟餐 蕃茄湯賣相普通。而味道上,比較甜口,食到少少蕃茄味但不算突出,有點似扒餐既蕃茄汁味。不太合我既口味😅📍Indian Thali (non-veg) $90都算大盤,令有少少吸引人眼球的。食物包括:3款咖喱,印度香米白飯,2塊Naan,1塊pani !? 一塊燒雞再加蕃茄和青瓜。先講講咖喱:-雞:應該係chicken masala牛: 應該係coconut beef雜菜:veg curry 我有點困難去描述3款咖喱不同之處,味道有少少不同,但3款都幾好味,配飯一流,我比較鍾意牛果款,幾開胃架。至於veg curry 係比較結身,配Naan 都唔錯。再講下Naan, 有2大塊,係original 口味,略嫌有少少厚身。至於烤雞,都幾腍,食到烤焗和陣陣香草既味道,我

📍跟餐 蕃茄湯

跟餐蕃茄湯

📍Indian Thali (non-veg) $90

雞:應該係chicken masala
牛: 應該係coconut beef
雜菜:veg curry

至於烤雞,都幾腍,食到烤焗和陣陣香草既味道,我個人覺得幾好味。

以我既食量黎講,都幾大份,唔會食得晒。首推米飯配咖喱,再食烤雞,再食Naan..

跟餐有餐飲,揀左熱檸檬茶,味道正常,冇咩特別。
Indian  thali  (non-veg)

📍Indian Thali (veg) $90

同事都揀左呢set, 不過係veg….分別在於curry 都係veg, 而烤雞就轉為samosa…. 都幾大件。
Indian  thali  (veg)

用饍期間,都見到有不少人寫字樓返工既人過來食lunch, 有local 亦有外籍人士,當然也有印度人,未至於坐到full house, 但一定有捧場客。餐廳職員亦都很友善…..

我覺得幾好食,可能下次食lunch set 飯餐,再試試咖喱味道😆😆

事後食評:-

服務:4.0/5.0
2023-06-28
Type of Meal
Lunch
Indian  thali  (non-veg)
Indian  thali  (veg)
2023-06-25 36 views
我作為麵包着迷人士,深深被印度烤包嘅特色吸引着,嗰種口感,比起一般麵包更為鬆軟,又比起Pizza更有質感,令我喺去到勁鍾意食嘅程度!一場嚟到一定要盡興,叫咗蒜蓉烤餅and芝士烤餅,呢度嘅烤餅係一份一份咁叫,一份大概有四至五片,差唔多一個10吋Pizza咁上下份量,30幾蚊一份嚟講,真係好抵食👍烤餅全部即叫即整,放入特有嘅烤缸,快速加熱令到佢可以個餅底有特有嘅炭火香,無論係餅面鋪滿蒜蓉,或者烤餅中間夾咗溶心芝士,兩款口味都好好味!識食一定係點勁多汁,所以主菜方面配合烤餅配搭返牛油雞、黃豆咖喱and椰漿咖喱煮全條鯧魚。咖喱今次揀咗唔係咁辣嘅,用來整魚我哋唔係太習慣,配黃豆就勁好味。我尤其鍾意呢種半軟硬,食起嚟仲有豆豆嘅口感,特別香!牛油雞都食到舔舔脷,雞肉都幾滑,尤其個醬汁甜甜地,帶少少獨特嘅印度spicy ,食落好惹味,沾滿汁嘅烤包完全係停唔到口lol!

2023-06-23 840 views
天口㷫,都鍾意食一啲香辣嘢,印度菜自然係其中最好選擇,呢日就黎到北角七姊妹道試下「羅勒印度餐廳」,唔講唔知,原來佢曾經獲米芝蓮推介,覺得試吓都無妨,點知真係非常有驚喜😍😍Chicken Tikka Chaat($128)🐤🐤烤雞肉肉質鮮嫩多汁,口感十分美味。再加上特別的醬料,味道辛辣過癮,讓人回味無窮,適合作開胃菜。Rogan Josh($128)🐑🐑由羊肉和濃郁的咖喱醬汁組成。羊肉被煮熟後,放入由椰漿、辣椒和香料等熬制的咖喱醬汁中,混合了許多香料和酸奶,使得它具濃郁的味道和香氣,這道菜餚酸辣適中,口感一流。Hara Bhara Kebab($57)🥙🥙由搗碎的蔬菜、印度咖哩芝士和各種香料混合而成,然後製成小餅狀,淺炸至金黃色。味道略帶辣,青豆的甜味和奶油味使其口感細膩,質地柔軟,略帶脆性,是一款非常好的小吃。Garlic Naan($32)🫓🫓具濃郁的大蒜味和酥脆的口感,它的質地柔軟而有彈性,非常適合搭配印度咖喱一起享用,非常味美。Kadai Panner($90)🥗🥗由印度咖喱芝士混合蔬菜製成,與洋蔥和青椒一起烹制,混合許多香料和調味料,如姜、大蒜、辣椒粉和孜然等,味道非常美味。M

Chicken Tikka Chaat($128)🐤🐤

Rogan Josh($128)🐑🐑

Hara Bhara Kebab($57)🥙🥙

Garlic Naan($32)🫓🫓

Kadai Panner($90)🥗🥗

Mango Lassi($48)🍹🍹
由酸奶、芒果和一些香料混合而成,質地非常柔滑,味道濃郁。

Prawn Vindaloo($117)🦐🦐
使用蝦製成,辣度屬於大辣魔鬼級別,味道非常濃烈,具有混合香料的特殊味道,口感濃郁,亦保持蝦的鮮嫩口感。

Paratha($26)🫔🫔
加入了黃油,所以更脆口和美味,外層酥脆,內部柔軟。

羅勒印度餐廳 (七姊妹道)
地址:北角七姊妹道7號昌輝閣地舖
2023-06-21