2022-03-01 429 views
很喜歡吃酸菜魚,但不是每次都好吃,因為食材,調味不同,最差的是用雪藏魚,那就怎麼調味都沒用,因為鮮味很調制出來。今天經過這裡看到有酸菜魚,食慾把我帶進來,不貴,酸菜魚午餐只是$72,就算不好也湊合一餐。想不到酸菜魚出奇的好吃,魚肉新鮮,湯汁香辣齊全,還不鹹,吃得非常滿足。👍
2022-02-27 1824 views
今天我和老公來到觀塘逛街,一段時間沒來之後發現裕民坊商場已經有很多餐廳食肆,所以我們便隨便選擇一間餐廳吃午餐,今次先嚐嚐麻辣的菜式No.1【川式口水雞】$58由於我們點了少辣,所以口水雞只是微辣而已,而且它的辣油味道和「譚仔皮蛋」的辣油十分相似,非常適合怕辣的朋友,至於雞肉的肉質則柔軟嫩滑,鮮美多汁,讓人陶醉其中,吮指回味No.2【牛肉麻辣香鍋】$59雖然這份牛肉我們都是點了少辣,不過由於是麻辣的關係,它的辣度比起剛才的口水雞更為辣一些,怕辣的朋友可能要注意一下。幸好牛肉的肉質亦相當嫩滑可口,鮮甜美味,我們都吃得津津有味,不亦樂乎No.3【幺妹兒冰粉】$26其實我並不太喜歡吃冰粉的,覺得它的甜味有點像藥水的味道,不過它卻是解辣一流的好東西,當吃辣食物的同時再吃一口冰粉,便不會再感到辣,個人極力推薦給怕辣的朋友No.4【檸紅茶和可樂】$5午餐跟餐免費贈送包裝的檸紅茶,老公飲了味道不錯,至於我怕辣所以轉了零度可樂,因為可樂都算可以解辣的價錢方面,川式口水雞 $58,牛肉麻辣香鍋 $59,幺妹兒冰粉 $26,可樂 $5,餐廳服務費 $2.6,最後兩人總共 $150總結來說,這間餐廳的午餐應該

No.1【川式口水雞】$58

No.2【牛肉麻辣香鍋】$59

No.3【幺妹兒冰粉】$26
幺妹兒冰粉

幺妹兒冰粉
No.4【檸紅茶和可樂】$5
檸紅茶

總結來說,這間餐廳的午餐應該是裕民坊商場中最便宜的一間,而且它的食物味道亦相當不錯,下次有機會的話我們應該嚐試一下它們的晚市套餐
2022-01-29
$75 (Lunch)
2022-01-07 366 views
觀塘裕民坊樓上個凱匯單位就抽唔中我啦 都嚟呢個新商場行吓啦 嚟咗平台花園嘅十二味食個午餐😗呢間餐廳午市套餐嘅價錢 喺呢啲高尚住宅樓下算係幾平 大概五十幾六十蚊就有個主食同白飯 真係唔貴😎川式口水雞 賣相幾特別 啲雞嘅擺盤係好似用隻碗cup出嚟 由於呢間野主打食辣 所以我都只係夠膽叫小辣 辣味就唔係好出 麻味比較重少少 幾啱我口味🤪 雞嘅質素就唔需要有期望啦 主要都係食個麻辣味 另外啲雞骨比較碎 食嘅時候要小心啲川香回鍋肉 完全好難想像係咁嘅樣 望落一啲都唔吸引 豬肉好鞋 又冇香味 蓮藕仲有啲怪味 非常唔推薦大家叫呢個餸😣蔥油拌麵 呢碟最有驚喜 蔥油味爆發出嚟 麵質都幾有彈性 非常不俗😚原本諗住食啲辣野過吓癮 食完全餐都唔係好辣 如果有下次都係嗌返中辣以上嘅辣度🥰

2021-12-24 246 views
同屋企人嚟咗食酸菜魚, 兩個人食埋單七百幾蚊, 不過佢係有200蚊做會員, 下次嚟食會送價值二百幾蚊嘅酸菜魚仲有九折。 其實都唔錯味道比較濃郁, 啲魚冇骨白話啖啖肉, 酸菜魚真的好味十分入味, 兩個人食就叫唔到太多餸。

2021-12-15 235 views
愛吃酸菜魚的你~必定要嚟十二味試吓😆麻,辣,酸,三味齊哂!十二味嘅酸菜魚更多出一份鮮同香~人見人愛酸菜魚係呢到嘅主打菜式,“鮮”係嚟自軟滑爽口嘅魚塊魚肉切到晶瑩剔透,厚度適中,入口自然有爽脆嘅口感😗配料十足嘅湯底,未食都已經聞到香氣🍲配上魚塊同粉條,非常入味~酸菜魚嘅分量足夠2人食用,份量✅!雖然睇上去辣椒好多,但食落其實都算可接受範圍但如果嫌辣度唔夠,仲可以挑戰大辣加麻!食住辣嘢飲埋啤酒汽水,一個字“爽”啊🤪呢到嘅川味口水雞亦都做得唔錯,雞肉嫩滑又無雪味,厚厚嘅紅油但唔算辣,啖啖雞肉配以十足麻辣同埋辣椒香味,層次非常豐富。食辣野,當然都要嗌翻飲品搭埋,先夠爽架嘛☺️☺️☺️

愛吃酸菜魚的你~必定要嚟十二味試吓😆

麻,辣,酸,三味齊哂!
十二味嘅酸菜魚更多出一份鮮同香~
人見人愛酸菜魚係呢到嘅主打菜式,“鮮”係嚟自軟滑爽口嘅魚塊
魚肉切到晶瑩剔透,厚度適中,入口自然有爽脆嘅口感😗
配料十足嘅湯底,未食都已經聞到香氣🍲
配上魚塊同粉條,非常入味~
酸菜魚嘅分量足夠2人食用,份量✅!
雖然睇上去辣椒好多,但食落其實都算可接受範圍
但如果嫌辣度唔夠,仲可以挑戰大辣加麻!
食住辣嘢飲埋啤酒汽水,一個字“爽”啊🤪

食辣野,當然都要嗌翻飲品搭埋,先夠爽架嘛☺️☺️☺️
  • 川式口水雞
2021-12-12 181 views
今晚相約朋友食辣野,大家都是因為這酸菜魚而前來。一入門口,也有幾多人在等位,但不用等太耐就可以入場食。一入到店入,地下感覺油淰淰,有點不乾淨。店入用二維碼點餐,我們叫了標準酸菜魚,炒薯絲,皮蛋,炒乾鍋及甜品(忘記了名字)。酸菜魚,炒薯絲份量很大盤,食到最尾也食唔曬。酸菜魚的味道也很喜歡,魚肉很滑,入面的寬粉是很出色,朋友連湯也飲了一點。炒薯絲為偏向酸味,辣味不太出,但我喜歡。最後那甜品,是煩似炸年糕,上面有糖粉配以焦糖,我自己認為唔掂焦糖也很好味了!
2021-12-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-12-10 335 views
曾經食過其他川菜,他們的酸菜魚份量也很少, 可以叫嘢食嗰陣我哋就expect佢嘅份量好小,於是叫左好多菜。。。。【酸菜魚】喺餐牌度有一個係土豪酸菜魚寫住適合三至四人食, 我哋叫呢個係普通版, 但已經覺得超級多! 味道剛好, 酸菜分量很多但不會太酸, 魚肉也很嫩,整體味道一致很好吃!【水煮牛肉】水煮牛肉相當辣和麻, 有幾件牛肉很韌,牛肉質素普通。若果酸菜魚和水煮牛二選一,必選酸菜魚!【 霸王七椒蝦】一眼見到擺盤就覺得相當辣,事實上也是很麻很辣,此菜色用七辣椒炸和炒出來,蝦被麵團包住炸的脆脆的,但麵團依然很吸辣味,平時在譚仔食3小食完件都頂唔住個麻,朋友拆左個麵團淨食蝦,蝦都有麻辣味!呢樣值得一讚,因為相當入味,喜歡麻辣的朋友可以一試!【紅糖糍粑】 糍粑煙韌, 不黏口!糍粑沾紅糖和黃豆粉一起食,真的很好食!【 燒椒皮蛋】辣油味道不夠豐富, 吃下口感覺只有純粹的辣,欠缺辣香氣,相比之下,反而會鍾意米線店的皮蛋。【幺妹兒冰粉】實在有點太糖了,冰粉偏硬又大件,個人不太喜歡。【柚子茶】為左解辣而叫的,叫左3杯之後,職員過黎同我地confirm係咪要3杯,上飲品時終於明點解,因為好大杯。。。。雖然咁

【酸菜魚】

【水煮牛肉】
水煮牛肉相當辣和麻, 有幾件牛肉很韌,牛肉質素普通。

若果酸菜魚和水煮牛二選一,必選酸菜魚!

【 霸王七椒蝦】

【紅糖糍粑】
糍粑煙韌, 不黏口!糍粑沾紅糖和黃豆粉一起食,真的很好食!

【 燒椒皮蛋】

【幺妹兒冰粉】
實在有點太糖了,冰粉偏硬又大件,個人不太喜歡。

【柚子茶】
為左解辣而叫的,叫左3杯之後,職員過黎同我地confirm係咪要3杯,上飲品時終於明點解,因為好大杯。。。。雖然咁大杯,但都唔會淡左亦不會太甜,控制得剛好。

回頭指數:🐒🐒🐒🐒
抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌗
2021-12-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2021-12-07 149 views
嗌咗干扁四季豆,豬大腸and拌麵。。。之前朋友介紹話呢間嘢ok,所以嚟試下!講真,除咗個麵ok之外,真係唔覺其餘兩個餸有乜好食囉😒干扁四季豆炒得唔夠干又唔咸唔辣!豬大腸咧就炸到變成薯片咁脆。。。兩個餸啲份量係夠曬足料嘅!不過可惜就係味道真係夠晒麻麻地囉!其次,明知啲枱咁細張,點解仲要用咁大隻碟裝餸呢?😅😅😅😅我諗下次唔會再去囉!。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🤦‍♀️
嗌咗干扁四季豆,豬大腸and拌麵。。。
之前朋友介紹話呢間嘢ok,所以嚟試下!
其次,明知啲枱咁細張,點解仲要用咁大隻碟裝餸呢?😅😅😅😅
🤦‍♀️
2021-12-06 185 views
剛剛去完觀塘做嘢同同事仔食完飯lunch先再返公司, 即刻諗起十二味嘅酸菜魚, 知道佢有午餐而且價錢非常親民👍🏻一坐低即刻叫人見人愛🐟酸菜魚🥰因為同事仔唔食得好🌶,所以我哋今次叫咗小辣🌶一諗到午餐都可以食酸菜魚🐟🥢 正🥰係今天嘅。。小確幸 🍀魚片份量都唔少而且都係滑捋捋冇骨, 而且有萵筍, 有少少美中不足嘅就係冇寬粉, 如果有埋寬粉簡直係完美😅另外叫咗🐮牛肉香鍋牛肉🐮當然唔少得,而且又唔少配菜大豆芽, 🥔薯仔片同爽脆蓮藕片最有驚喜就係加8蚊嘅 百香果梳打好大杯,好抵,cp值高

一坐低即刻叫人見人愛🐟酸菜魚🥰
因為同事仔唔食得好🌶,所以我哋今次叫咗小辣🌶
一諗到午餐都可以食酸菜魚🐟🥢 正🥰
係今天嘅。。小確幸 🍀

另外叫咗🐮牛肉香鍋

最有驚喜就係加8蚊嘅 百香果梳打好大杯,好抵,cp值高

2021-12-02
2021-11-08 174 views
呢個酸菜肥牛麵58蚊,非常大碗,幾抵食。我會推薦佢,原因係隻辣夠四川feel,雖然就唔算話十分辣。我平時食開辣,對辣嘅食物都有啲要求,尤其偏好四川菜成都果種麻香加重辣椒味。而佢呢隻辣就正正做到呢一點,夠四川,仲有啲醋味👍🏻。另一值得我欣賞嘅地方,係有芫荽,好開心。如果唔啱芫荽嘅朋友可以透過qr code 點餐時走芫荽。又一值得欣賞地方是酸菜沒有喧賓奪主。我最怕有d地方d酸菜dish 太多酸菜,又酸又撓住曬d麵。d麵粗粗白色的,好吸味👍🏻。唯一係,如果煮熱d更開心。餐牌上只有一個麵餐,偏好食麵者可謂沒有選擇。

呢個酸菜肥牛麵58蚊,非常大碗,幾抵食。

我會推薦佢,原因係隻辣夠四川feel,雖然就唔算話十分辣。

d麵粗粗白色的,好吸味👍🏻。

唯一係,如果煮熱d更開心。

餐牌上只有一個麵餐,偏好食麵者可謂沒有選擇。
Type of Meal
Lunch
2021-11-07 184 views
裕民坊開咗一段時間嘅十二味,一直都想試好耐🤩🤩今日終於有機會去食!!酸菜魚- 出面好多都係用龍利柳,呢度唔係!好加分!辣子雞:好香口好惹味土豆絲:爽口一啖接一啖總括嚟講都唔錯,下次嚟再試其他😆

酸菜魚- 出面好多都係用龍利柳,呢度唔係!好加分!
辣子雞:好香口好惹味
土豆絲:爽口一啖接一啖

總括嚟講都唔錯,下次嚟再試其他😆
2021-10-27 170 views
之前來過兩次 兩次都係吃酸菜魚🐟這次同唔鍾意吃魚的朋友過來吃 轉個口味 叫麻辣香鍋😁🌶️經典香辣鍋🌶️鍋底$38 最少要加5個配菜我們加左👉🏻美國肥牛$52 👉🏻滷水肥腸$38👉🏻娃娃菜$28 👉🏻蓮藕片$28 👉🏻萵筍$28冇諗過香鍋原來會好吃過酸菜魚👍👍好大一鍋 材料真係落得好足 一啲都唔小氣肥牛好入味 娃娃菜都好入味 蓮藕同萵筍又脆又好吃😋兩個人 一個香鍋 一個蔥油拌麵 一個紅糖糍粑 兩杯熱情果蘇打已經飽袋不能再飽下次再來吃十二味 應該都係會選擇香鍋
之前來過兩次 兩次都係吃酸菜魚🐟

兩杯熱情果蘇打
已經飽袋不能再飽

下次再來吃十二味 應該都係會選擇香鍋

2021-10-25 169 views
由於本身都鍾意食辣,所以就試吓食依間。特別佢係裕民坊新開,所以更加有興趣試下。當日午餐叫左個酸菜魚同川式口水雞飯。酸菜魚確實不錯,雖然唔算太辣,但味道唔會太鹹。魚肉亦非常滑溜,口感不錯。而且,份量都算大,唔會只有幾塊魚肉。每片魚肉都非常大片,完全可以滿足到我。😊至於個口水雞就感覺麻麻了,無諗過個口水雞係有啲凍,雞肉唔係好滑,所以沒有食晒成碟。餐廳環境尚可,算闊落,唔會太迫。另外,佢哋係用QR CODE點餐,夠方便。

2021-10-21 188 views
十二味的分店越開越多,之前食過尖沙咀晚市。個人覺得佢嘅辣煮得唔錯,午市套餐有飯有小菜,仲配埋飲品,抵食好多。今次叫咗酸菜魚同雞翼麻辣香鍋,雞翼切開咗單骨,大約有六件左右,配料比較多,但我個人都鍾意食芽菜,蓮藕,所以覺得份量都ok,都幾入味。酸菜魚味道唔算太入味,但起碼唔會好油膩。午餐來講,算OK抵食有下次嘅打算
芽菜,蓮藕,所以覺得份量都ok,都幾入味。
有下次嘅打算
Type of Meal
Lunch
2021-10-19 109 views
放工想到新開的裕民坊行下,見到有十二味便決定嘗試。8點半左右來到,不用等位,環境不錯我們都喜歡食四川菜,今次試乾煱,因為辣的口味到處都有,我們試了秘製醬汁!注意喔,叫乾煱一定要叫5種餸,唔辣好送飯,但食到最尾略嫌過鹹,一定要配飯,不然真係太鹹啦。這秘製醬汁,應該以豆瓣醬為主。餸菜選擇都多,如果有雞肉就更好。另外,還叫了一個乾伴麵,份量比想像中少,但味道不錯,沒有很驚艷,但合格。整體而言,不過不失,會再次光顧,但未到驚艷的水平。
放工想到新開的裕民坊行下,見到有十二味便決定嘗試。

8點半左右來到,不用等位,環境不錯

餸菜選擇都多,如果有雞肉就更好。

整體而言,不過不失,會再次光顧,但未到驚艷的水平。