2021-08-27 1978 views
今日約咗朋友喺觀塘APM ,經過UCC Coffee Shop 聞到一陣好香嘅咖啡味,就入去食個午餐。由於中午12點,所以唔使等位可以直接入座餐廳內有好多位可以選擇。餐牌-烏冬類餐牌-意粉類,午餐仲可以加$35 升級為套餐,有沙律及飲品。仲有期間限定餐單外賣自取一定價錢會有折扣優惠1. 煙肉忌廉烏冬($103),烏冬好彈牙,溫泉蛋配上忌廉亦好味,只係忌廉汁偏稀,較難將汁掛在烏冬上。2. 照燒雞肉墨西哥薄餅併炸薯角($128),雞肉食落似韓式炸雞多過照燒味道,另外明明寫炸薯角,但上枱時變成薯條,真係要扣分3. 跟餐的沙律無特別,而咖啡則保持一貫水準整體來講,食物水準還可以,而店內將薯角無通知下改為薯條,服務水準真係唔合格,下次再多嚟到只係幫襯杯咖啡好了。

餐廳內有好多位可以選擇。

餐牌-烏冬類

照燒雞肉墨西哥薄餅併炸薯角

照燒雞肉墨西哥薄餅

3. 跟餐的沙律無特別,而咖啡則保持一貫水準

2021-08-20
$150 (Lunch)
  • 煙肉忌廉烏冬
  • 照燒雞肉墨西哥薄餅
  • 照燒雞肉墨西哥薄餅併炸薯角
2021-08-23 1146 views
我好鍾意寧靜,今日唔使返工,所以我一個人走咗去APM行街,順便去UCC食左一個休閒嘅早餐。UCC Morning Menu有5款早餐選擇,我揀咗一個較有特色嘅香腸炒蛋配牛角酥窩夫 $59。其實份量唔多,不過我鍾意樣樣食物都有啲。牛角酥窩夫好有特色,味道都唔錯,好滿足🥳因為UCC冇decaf coffee, 所以我餐飲揀咗熱奶茶,可惜茶味略淡。返工日子去食早餐,真係唔多人,坐得好舒服。雖然價錢係有點少貴,但係環境舒適又乾淨,都OK啦。

2021-08-17
$65 (Breakfast)
2021-08-22 627 views
🔅UCC Coffee Shop講真...UCC出名好食架啦...個個睇起都話唔差bor 😰咁我今日都同朋友叫個外賣試下🤤🏆🏆🏆 🦀茄汁海鮮意大利飯 💵$116首先.....我想講🤫佢呢個飯勁抵食😂海鮮勁多勁足料😎只係蝦都成4隻😱帶子有成4-5粒🥰仲要有青口呢🥳🥳蜆肉份量都好足🤪講真...個茄汁味好濃好重!個人認為好足料好味同抵食🤩🏆🏆🏆黑松露鮮白帶子意大利燴飯💵$119嗱..本身我同朋友都超鍾意食黑松露燴飯,咁諗住..UCC wor🥸有保證啦🙂點知....唔知係咪廚房無落鹽....聞有黑松露...食無😔成個飯係無味🥲我朋友食到背脊骨落......仲要成舊水🥲🥲🥲🥲朋友表示無下次呢個飯🙂🏠UCC Coffee Shop (觀塘)觀塘創紀之城5期APM LG樓層 LG-1 & LG-3號鋪 KT-002 單位味道:3/5環境 : N/A服務:N/A衛生:N/A價錢:4/5
🔅UCC Coffee Shop

🏆🏆🏆
🦀茄汁海鮮意大利飯
💵$116

🏆🏆🏆黑松露鮮白帶子意大利燴飯
💵$119

🏠UCC Coffee Shop (觀塘)

味道:3/5
環境 : N/A
服務:N/A
衛生:N/A
價錢:4/5
Delivery
2021-07-28 669 views
今日特別請假去APM行街shopping,為咗避開繁忙時間食飯,專登等到下午茶時間去UCC Hea下,嘆左一個日式洋食,過左一個悠閑嘅下午。下午茶時間人唔多,主要嘅顧客都係家長帶同放學嘅小朋友。除咗可以坐得鬆動一點之外,主要係因為下午茶餐份量較少,更加適合我。其實我睇完餐牌樣樣都好想試,最後我揀咗香草汁蜆肉本菇意粉。下午茶嘅份量講明係輕量級,但係對我來說,份量剛剛好,唔會浪費。灑少少黑胡椒,更加開胃。餐飲我揀左熱奶茶,普普通通啦。不過喺UCC用$68又有意粉又有餐飲,都算唔錯。

其實我睇完餐牌樣樣都好想試,最後我揀咗香草汁蜆肉本菇意粉。

灑少少黑胡椒,更加開胃。

2021-07-09
$75 (Tea)
2021-07-09 833 views
今晚星期五,食完晚飯同朋友想再食甜品吹水,在APM 間間餐廳都好full 排長龍,突然想起在一田超市旁的UCC coffee 餐廳,都有甜品! 好幸運!我地等了5分鐘就有檯,職員帶位入座,店細細但坐位闊落唔會好迫,我地睇睇餐牌,今期做多款芒果🥭主題推介甜品,睇相片好吸引!我是芒果迷,特別喜歡! 落單等了十分鐘就上檯,加$28仲可加配咖啡或茶! 我地叫了三款甜品,芒果芭菲、芒果西多士檸檬撻。 芒果芭菲:好正!包括有芒果雪糕、大片芒果肉、粟米片、士多啤梨、芒果醬汁、忌廉,一齊混在一起食,真係好好味!減肥就聽日先算啦! 芒果西多士:呢個甜品我地個個都讚好味,熱騰騰的西多士,配上芒果雪糕和芒果肉,冷熱交替,口感豐富好正! 芒果肉比較酸,但整體仍然好好味! 檸檬撻:細細件原來食完都好飽,味道比較檸檬酸味,怕酸的朋友就不要點,但其實都好好味,好香檸檬味,酸到大叫好爽! 不會甜! 食物整體而言,都非常新鮮好味、賣相一流!有心機製作而且快靚正! 最後,我要激讚俾五星星,因為臨走時,朋友留下手機在座位上便離開,店員立即追我們,大叫我們取回手機,幸好沒有遺失手機,好人好事!我要給店員100分! 下次會再光

最後,我要激讚俾五星星,因為臨走時,朋友留下手機在座位上便離開,店員立即追我們,大叫我們取回手機,幸好沒有遺失手機,好人好事!我要給店員100分! 下次會再光顧!

2021-07-09
5 Minutes (Dine In)
$80 (Last Night Supper)
2021-05-20 951 views
今日和朋友去呢間吃左個下午茶,因為時間剛好過左lunch時間,所以冇得跟餐叫飲品和前菜,所以散叫左個海鮮螺絲粉,個螺絲粉材料足,好食👍🏻但個磨菇雞肉包就差啲了,好似冇乜味道甘。
2021-05-13 776 views
約老朋友食午餐, 她一向鍾情UCC Coffee Shop😚, 我們以前亦經常到銅鑼灣的分店, 今次到觀塘APM的UCC, 餐廳在一田隔離很容易見到。 午餐~香草鮮蝦意粉$97、 煙肉忌廉意粉$92、轉套餐$70(包括沙律 &熱咖啡) 。🔸沙律🥗~ 沙律菜新鮮,好味。🔸熱咖啡☕~ 每次都是為這杯熱咖啡而來, 香濃好飲。🔸香草鮮蝦意粉🍝~ 鮮蝦唔夠爽口, 有點過熟, 香草意粉好味但太油。🔸煙肉忌廉意粉🍝~ 溫泉蛋好搶鏡, 整體味道唔錯。整體保持水準, 不過座位偏窄。

🔸沙律🥗~ 沙律菜新鮮,好味。

🔸熱咖啡☕~ 每次都是為這杯熱咖啡而來, 香濃好飲。
轉套餐$35一位(包括沙律 &熱咖啡)

香草鮮蝦意粉

🔸煙肉忌廉意粉🍝~ 溫泉蛋好搶鏡, 整體味道唔錯。
煙肉忌廉意粉

整體保持水準, 不過座位偏窄。
2021-05-13
$143 (Lunch)
轉套餐$35一位(包括沙律 &熱咖啡)
  • 轉套餐$35一位(包括沙律&熱咖啡)
  • 轉套餐$35一位(包括沙律&熱咖啡)
2020-07-20 2461 views
今天同朋友到UCC coffee食下午茶, 等位等得來唔緊要,但負責安排位置的中年資深服務員態度真係不能接受,我估她應該比其他年輕的服務員高級。我同朋友幾經辛苦坐低咗,接過下午茶餐牌,馬上點嘢食,朋友本身係唔食得豬肉的,佢見個Menu不論中文英文都冇話係有豬肉喺入面,佢就點左茄子肉醬意粉,我就點左香草蜆肉本菇意粉。嘢食到咗後,朋友向資深店員詢問,希望確定呢碟茄子肉醬意粉是沒有豬肉的,怎了那個資深女店員態度超差回答道:「呢啲肉醬果汁一定有豬肉喺入面㗎啦,點會冇啊!」我連忙跟她說因為中文及英文都沒有說明內裏有豬肉成份,一般嘅肉醬意粉都是以牛肉造的肉醬的。我只希望大家說道理,之後她竟然說:「果汁一定係豬肉做㗎啦,你唔想要我咪同你換過第二樣囉!」食得超受氣,最後朋友轉左食雞肉意大利燴飯,下午茶價錢所以份量細,我是明白的。但質素跟午餐或晚餐差太遠了,我嘅意粉感覺是未煮得熟透,有部份仍然是黐埋一舊硬硬的,但為免再受氣,決定食咗落肚算。但公道的說,它的咖啡還是很好飲, 特別係佢嘅咖啡奶, 令到成杯咖啡都好香。

2020-05-06 1837 views
剛在開源道見完客,順道到APM一田超市買点東西,當一踏入自動电梯之間,而漂來陣陣咖啡香,不知不覺被香味吸引,突然想起忙了大半天,原來還未食午飯🥣,Teatime 的時間到嚟啦,不如就入UCC coffee shop來個下午茶☕️👍等候時間而不忙先睇Menu太吸引啦,心想坐下來点什麼🤔?樣樣都好想試吓😜到我啦,到我啦,我就落單,$59一件焦糖朱古力脆脆三重奏配UCC house coffee☕️ 上層榛子慕絲,中間朱古力Mousse ,特濃朱古力cookie 碎做餅底加点焦糖伴碟😚一杯凍香濃蒸餾咖啡☕️好滿足

到我啦,到我啦,我就落單,

一杯凍香濃蒸餾咖啡☕️好滿足
2020-05-05
2020-04-25 966 views
最近已經好少出街食飯,但仍抵擋唔住可愛熊本熊的魅力😬忍唔住在3月時每星期都幫襯一次!隨了可愛嘅🐻🐻,我亦喜歡熊本熊限定menu 的每一樣食物(特別係pizza, 玉名蕃茄真係好甜),原本限定到三月已經完結,現在原來延長至四月,大家不要錯過哦🥰現在外賣自取仲有折頭,不過pizza我就唔建議外賣喇🤫
現在外賣自取仲有折頭,不過pizza我就唔建議外賣喇🤫
2020-03-25
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 熊本玉名蕃茄Pizza
2020-03-05 885 views
觀塘都係我嘅搵食區域😏😏UCC coffee來一個tea time 先🖤A・雜錦牛角酥窩夫🧇4 款口味(任選兩款)*咖啡忌廉*紅豆忌廉*士多啤梨忌廉*檸檬🍋吉士我就揀咗*士多啤梨忌廉*檸檬吉士味道兩款都是偏甜的,配上咖啡☕️味道恰到好處!休閒嘅下午茶就係要咁樣過嘅😆😆😆
UCC 招牌咖啡
觀塘都係我嘅搵食區域😏😏
UCC coffee
來一個tea time 先🖤
A・雜錦牛角酥窩夫🧇4 款口味(任選兩款)
*咖啡忌廉*紅豆忌廉*士多啤梨忌廉*檸檬🍋吉士

我就揀咗*士多啤梨忌廉*檸檬吉士味道
UCC 招牌咖啡
2020-02-21 967 views
係apm想行下,我哋個個都鍾意去一田買下嘢。之前成日都唔知可以食咩,依家有一個唔錯嘅選擇。UCC就係一田個層,係門口可以㩒飛,12點半黎左幾次都唔算難等位。比我想像中多選擇,佢無特別一個lunch menu,只係唔同時段有special 升級。要左佢招牌咖啡,倒落杯呢下好治癒,見到啲咖啡好靚,而且好香。咖啡係滑,個底係唔錯。黑松露醬帶子意粉,107元,佢實際係大碟,而且飯係多。撈得平均,每啖都有黑松露嘅香,收水都收得好好。帶子微煎過,都唔錯。煙肉忌廉烏冬,100元,呢個係有驚喜。蛋滑烏冬又掛到汁,而且唔會淡。其實我係食呢個,芝士菠菜三文魚焗螺絲粉,97元。初初以為等得耐,結果算係快嘅。上面係芝士焗香,撈落個底係好正,配搭算係唔錯。味道係正,三文魚好味。

2019-10-29 1134 views
除了樓上café或小型咖啡廳,令人垂涎欲滴的日式西餐也能在連鎖食店找到。來到觀塘最大型的商場,除了逛逛超市,也順道到旁邊的UCC Coffee Shop 吃一頓既寧靜又美味的日式西餐。兩個Set Dinner除了主食,亦包了沙津、餐湯及飲品。芝士菠菜三文魚焗螺絲粉.HK$139餐前的沙律是超級好食,強烈建議order! 沙律上的芝麻醬好滋味,所有食材都可以dip dip芝麻醬,蕃茄仔夠清新,生菜爽口又滰哂水,簡直係ichiban;餐湯是蕃茄羅勒湯,蕃茄blend哂亦嚐到少量蕃茄蓉,不過就冇乜蕃茄味;主食一反常態試試螺絲粉,雖然芝士份量較少,但大量的三文魚粒及豐富鐵質的菠菜,已令我滿心歡喜。另外,醬汁鋪底,令我可以好方便咁用螺絲粉dip汁,好彩焗完嘅螺絲粉唔算硬,好易掛汁。三文魚本菇烏冬.HK$127烏冬又係好好食,夠軟身又同個白汁好match。本來以為日式西餐廳擅長的只有意粉或pizza,但原來個烏冬都唔差,仲幾入味啊! 同樣地,三文魚粒都係以海量計算,菇類冇草青味亦係另一讚賞地方。總括而言,以set dinner 嚟講,都幾抵食。一個舒適環境令兩個人好好言談,甚麼煩腦事都一掃而空。

芝士菠菜三文魚焗螺絲粉.HK$139

三文魚本菇烏冬.HK$127

一個舒適環境令兩個人好好言談,甚麼煩腦事都一掃而空。
2019-10-25
2019-07-01 1618 views
UCC 其實都唔使多介绍,佢都算係日式洋食店打入香港市場的始早,九十年代進來佔市場是日本人聚腳地區,如黃埔花園、太古城等。如今香港人對日本食店嘅要求大大提高,所以相對於UCC仍然行比較單一洋食餐牌,的確有點失色。傳統如這個日式咖喱漢堡扒飯套餐,咖喱汁唔太出色,偏淡亦不濃口;塊漢堡扒似蒸肉餅,雖然已加了洋葱令其口感加強,味道亦因為有洋葱粒粒已增值,但係最失望係有煎香才上碟,水份還是得重 要讚好是杯招牌咖啡,水準之上,每間不同店舖都保持良好!香、醇、甘味配合上等之作!

日式咖喱漢堡扒飯
2019-05-30 1137 views
知道這裡有一間, 其實已經一段日子, 但總是找不到腳齊齊去。 今天太好了。。。。下班後齊齊來個下午茶, 因為咖啡控, 所以只在乎那杯中物, 真的非常非常好飲。 當然食物都中規中矩, 還可以啊!!
2019-05-27
$136 (Tea)