2017-07-31 632 views
喺尖東返工多數一人午餐,雖然尖東都有幾間茶廳,不過我獨愛一橋之隔既Uncle 4,起初幾次去都只會叫星洲炒米,因為材料多,炒得乾身,唔會太油,鑊氣夠,仲有咖哩香。之後再試其他炒野,都好夠鑊氣,又大碟。要一提40幾蚊一餐,有餐湯同埋飲品,尖沙咀黎講真係好抵食。今次想講吓咖哩芙蓉蛋飯。本身佢既咖喱汁已經好香,芙蓉蛋起碼有3~4隻蛋去炒,加埋入面既材料,蝦仁,叉燒,火腿,芽菜,好足料。另外,試過咖哩焗飯系列都值得一試既。
另外,試過咖哩焗飯系列都值得一試既。

咖哩芙蓉蛋飯

咖哩芙蓉蛋飯
  • 星洲炒米
2017-07-02 532 views
我是識食一定係但是找到平美正也是託家母長者智慧阿4 杯跟茶熱檸茶請看其檸之厚橫界面足足9-10 厘米沒大話40$50$🐷🍹🍳🍅🌶☕️🤗的餐樣樣都合在下口味無疑炒米粉油油的濃濃的但滋味夠watt他店不能比得上告訴你炒米要夠油少油 以為健康卻一點也不好吃也不耐飽好快肚餓得不償失寶貴教訓This is why I am good at eating 環境有番一定風情一定不差因為要行樓梯最新發現有酒喝有時候我有點自大我 認為食家自己當之無愧⋯⋯
我是識食一定係

認為
食家
自己當之無愧⋯⋯
2017-07-02
$42 (Tea)
  • 星洲炒米
  • 焗飯或意
  • 所有黑椒牛肉
2017-06-11 329 views
今日特登出到尖沙咀見工,見完已經就快5點!決定係附近搵下午茶黎食😀,窮L就只能食下午茶啊!!格價過後呢間算係幾平🤧平日下午時間人流不多,點左個公司三文治,都幾快就到左喇🤔麵包有烘過,咬落脆脆地,入面夾住既豬扒幾好食,但係皮同肉係完全分離,搞到食果陣好唔方便,整體黎講都係唔錯,但無奈冷氣太大搞到野食好快就凍。份量都算大,因為一碟有4件,女仔一個食完都幾飽。野飲方面點左杯好立克,咁就完成左一個下午茶~

平日下午時間人流不多,點左個公司三文治,都幾快就到左喇🤔

野飲方面點左杯好立克,咁就完成左一個下午茶~
2017-06-05
$36 (Tea)
2017-05-25 294 views
來過呢間幾次,一直覺得處於一個閣樓的位置令到成間店有點陰暗,燈光也總是打得不夠明亮。當然,如果食物好吃,感覺也可以的話,環境對我而言通常來說都不是那麼重要。食過一次普通套餐,印象唔深刻,又來食左兩次早餐,今朝係第二次。我要特別推薦下他們的海南撈米線,熱辣辣又超惹味,如果食得辣還可以加一匙辣椒醬。食到差唔多可以倒入另外那碗胡椒紫菜湯,將大碗裡所殘留的一起喝下去,才算完滿。我覺得如果吃膩了餐包/多士三明治和炒蛋煎蛋這不失為一個很好的選擇。值得一提的是,今朝7:30到,坐下以後發現只有幾個阿姨在做清潔,侍應姐姐還未到,所以我還有好幾台客人一直喊寫野都冇人理,清潔阿姨就很不耐煩的說了句侍應還沒到再等等。當時我其實很想走,但想想這附近吃來吃去都那幾間,換到第二間也沒什麼特別想食的。今天就下定決心要吃海南乾撈米線,所以就繼續等了5-10分鐘左右,直到侍應緩緩而來慢悠悠的走過來落單。我覺得嘛如果開了店門讓客人上樓,又不理不睬讓大家一直等真的不太好,況且你說好的7點開始營業,為什麼到了7:40才有東西吃呢?希望呢一方面改進一下。

2017-05-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Breakfast)
2017-02-17 1005 views
24$ sandwich breakfast Fair enough 🍳 and ham uncle four 's cup of milk tea A lady friend has good comment she has a grilled pork chop soup noodles with coffee set 30^....$Another has The grilled chicken breast and milk tea ☕️ delicious and fair price All satisfied Friday morning
2017-02-17
$25 (Breakfast)
2017-02-02 700 views
. watch out for the portions . i ordered two dishes as i was expecting a small portion but i barely managed to finish all this food . service is on point and it's pretty much what you can expect from a cha caan teng . nice comfort food that will easily fill you up .
. baked rice with chicken chop . cheese . black pepper sauce .
. fried fish with sausage and fries .
2017-02-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-01-01 669 views
因時間尚早在一月一日4時吃好野就炸雞肶辣拉面奶茶下午茶都好食也是極喜的風景秀麗奶茶色香味俱全阿四炸物出色辛辣面也色味超班最要緊價錢靚絕這條街36$在漆咸道南的阿四過元旦下午茶時光他炸的酥酥脆脆雞底面皆宜⋯⋯快樂的快餐店很難找到平而好過阿4!而且仲收8達通我推薦
2017-01-01
$36 (Tea)
  • 炸雞腿
2016-10-17 2207 views
行遍老尖沙咀要找一間有選擇價格合理又 收8達通早餐廳竟然連在下也找了半個鐘一口四叔奶茶可以解憂排毒都市人就算如我無殺人放火但自感都好毒因太多競爭遷就自我感覺不大佳飲口合口味奶茶可平穩情緒加上這個32港幣大早餐看我要的吉列朱少地方如此炸到透話之你城市人什麼健康健康請勿点炸豬仲有說明要炸出香的2烟肉簡直全人放鬆全日輕鬆因一日之計在於茶放諸天下全中國人皆宜只特別要求烟肉要香煎請看連煎旦我盤子上的也香煎四叔就像自己4叔我如何能不服還有餐紙任取收8 達通真是樂道之寶ps再一次又多吃了!內疚,痛而不苦信你不會看見我108元去日本吉列朱專門店吃一塊日本豬排
行遍老尖沙咀
你不會看見我
108元去日本吉列朱專門店
吃一塊日本豬排
2016-10-17
$32 (Breakfast)
  • 早餐吉列豬排
2016-10-14 787 views
去完科學館在附近找地方晚飯,這間真不錯。首先價錢在尖東來說,是相當抵食及相宜。另外,這裡比茶餐廳舒適,座位寬敞。我們兩大兩細叫了四個餐。兩個扒餐,份量足。塊雞扒煎得香,豬扒亦入味,還夾波浪薯條。椒鹽鮮魷,賣相不錯,但不入味,以及略細條。還有海鮮炒拉麵,很香。除了上述讚的地方,更讚的就是餐湯。嘩,白湯不是簡單溝出來的,內裡有菇、火腿等,感到有料及香味。另外是羅宋湯,有蕃茄味、辣味,豐富蔬菜,大大舊蕃茄。相信再來這附近都會再光顧:)**掛住食,食食下才記得影相
**掛住食,食食下才記得影相
2016-10-14
$60 (Dinner)
2016-10-01 636 views
有時收得太夜都會去食, 食物吾錯又大碟 今次叫左個咖哩排骨, 另外叫左兩個小菜(大腸同椒鹽鮮魷) 有埋餐湯, 就每款一個(羅宋湯、忌廉湯、中湯) 羅宋湯、忌廉湯味道都ok, 中湯味噌就多左小小😂 咖哩可以再濃味d其他都ok. 夠味同野味
有時收得太夜都會去食, 食物吾錯又大碟

羅宋湯、忌廉湯味道都ok, 中湯味噌就多左小小😂
咖哩可以再濃味d其他都ok. 夠味同野味
咖啡排骨飯
羅宋湯
中湯
忌廉湯
炒大腸
椒鹽鮮魷
2016-09-30
$65 (Last Night Supper)
羅宋湯
炒大腸
2016-05-21 1818 views
今日行遠少少食lunch喜出望外有驚喜,同事食過呢間話抵食,話味道可以但大家食完第一反應係下次幾時再來紅湯真係好掂酸度辣度都啱啱好,而且味道濃郁,有心機煮而且好多菜,建議大家係呢度唔好試白湯最普通粟米斑塊都有驚喜,芽菜都好好味汁夠濃,撈飯好好味,唯一較失色係塊魚,有少少乾同比較薄,個人比較鍾意厚身魚塊鑑於汁比魚出色,基本上都汁撈飯,魚塊未食完份量夠大,男仔都夠飽有突ps.同事都叫炒面炒飯炒粉絲,全部都好掂,炒即食面
今日行遠少少食lunch
喜出望外有驚喜,同事食過呢間話抵食,話味道可以
但大家食完第一反應係下次幾時再來
紅湯真係好掂
酸度辣度都啱啱好,而且味道濃郁,有心機煮
而且好多菜,建議大家係呢度唔好試白湯
最普通粟米斑塊都有驚喜,芽菜都好好味

鑑於汁比魚出色,基本上都汁撈飯,魚塊未食完
份量夠大,男仔都夠飽有突
ps.同事都叫炒面炒飯炒粉絲,全部都好掂,炒即食面
2016-05-05
$43 (Lunch)
2016-04-05 1345 views
原本打算食肉餅飯,奈何間鋪都無埋,唯有就近原則選擇左uncle4 講真尖沙咀返工,lunch$43蚊有湯有野飲,今日食海南雞飯,的確一飽口福,雞好滑,不會覺得膩,餐湯系老火湯,調味料味道剛剛好,會再黎
2016-04-04
$45 (Lunch)
2016-02-20 872 views
諗唔到食咩時, 通常都鐘意去茶記, 貪呢度多野揀, 就算唔同人想食唔同野, 都可以喺呢度解決到!!Uncle 4幾時都有好多選擇! 午餐仲會日日唔同, 可以睇定想食的菜, 果日再過黎食埋添. 粉麵飯樣樣齊, 炒又得, 湯又得, 焗又得. 成日都揀勁耐先揀到今日揀左黑椒牛柳絲炒烏冬+忌廉湯. 忌廉湯好快上枱, 大大杯, 入面都幾足料, 有菇、蟹柳...雖然唔係好creamy, 但都唔會太稀, 唔錯!湯都未飲完, 炒烏冬就到啦,,好快手!! 拿拿聲飲埋個湯, 就食烏冬啦. 一黎已經聞到好香黑椒味, 食落都係! 牛肉嫩滑, 用黑椒炒過, 所以好香, 黑椒幾時都夾牛肉! 哈哈!!  烏冬煮得啱啱好, 唔會太腍. 亦煮得好入味! 而且份量超多!! 食到勁飽, 友人份炒米粉食左2/3到添咋!最後再飲埋杯熱奶茶, 奶茶都幾有茶味, 香濃夠滑! Uncle 4份量多, 選擇多, 好味又抵食! 以後諗唔到食咩, 都隨時可以黎呀!!

今日揀左黑椒牛柳絲炒烏冬+忌廉湯.

最後再飲埋杯熱奶茶, 奶茶都幾有茶味, 香濃夠滑!

2016-02-19
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
2016-02-14 579 views
今天情人節,我男友想睇波,但不想吃西餐和打邊爐,晚上九點幾,走近尖沙嘴bar街,想找又有波睇又附合我們要求的餐室,望上露台便看到有個露天騎樓有英超睇仲24小時,人又唔多,於是就上黎試試。普通茶記feel格局,但地方大寬敞又人小小,食物款式算多。我們都覺得好好,食左個焗咖哩海南雞飯同烤魚,絕不欺場,算不錯,價錢又實惠,服務幾好。推介!
2016-01-28 474 views
下午三時多,在尖沙咀下午茶,揾一間又想坐久一點的茶餐廳,並非易事,咁岩見一樓有間食肆,行一層樓梯碰碰運氣。店內人客唔多,有卡位,而且仲係疏化位,唔錯。叫了個乾炒三絲河,份量居然與午餐、晚餐一樣。味道方面,作為鑊頭嘢,最緊要睇下個碟底係咪好多油,呢個碟底頗乾身,加分。 賣相算吸引,第一啖食落口,厚厚的河粉加上均勻的豉油充滿整個口腔,個種滿足感,實在難以形容。一間坐得幾舒服既茶餐廳。不過手抱BB、有BB車或上年紀既老人家就唔多建議。

店內人客唔多,有卡位,而且仲係疏化位,唔錯

乾炒三絲河
2016-01-23
$39 (Tea)
乾炒三絲河