2023-01-17 21 views
行過間見到呢間韓式料理店很吸引,見到兩個客人食大大碟炸雞,店子用紅色白色我覺得好好睇,環境好乾淨,裏面有個電視播嗰啲烹飪製作,剛剛介紹部隊鍋,見到就係想食或者可以試吓屋企自己整,播放著K-Pop音樂,食炸雞一流。同女服務員要講英文,佢好有禮貌。炸雞醬汁選擇冇想像中咁多,不過有蜂蜜芥末醬已經係最理想啦,我最鍾意呢款,小份$148,兩個人分食都有四件,非常酥脆,肉質嫩滑,好。食炸雞唔可以唔配韓國啤酒 Hire Beer $25。午餐抵食,點了牛肉拌飯 $107,相比散點平咗少少之外仲多咗個湯,呢個飯最正就係啲牛肉碎係脆脆地,口感極之正,韓式甜辣醬汁非常好味,整個飯係非常好食,個人覺得比炸雞更正。泡菜煎餅 $78 亦非常之好,原本見幾得意點,冇點錯,剪得好薄,軟軟地同時又脆脆地,泡菜唔算好辣,主要係香。

炸雞唔可以唔配韓國啤酒 Hire Beer $25。

2023-01-14 18 views
今日係附近做完運動之後食lunch見到呢間啲lunch sets都幾吸引, 好多學生嚟食,好彩我哋唔使等好耐都入到入面裝飾都幾有氣氛每人會送一個魚餅湯,清清甜甜,入面有一整塊魚餅叫左牛肉拌飯套餐好似石鍋拌飯,有芽菜、蘿蔔、青瓜同太陽蛋,牛肉肥瘦適中,加上調過味,就咁食都好惹味,加埋韓式辣椒醬撈埋好好食!牛肉泡菜薯條大大份好足料,鋪滿晒泡菜、芝士、牛肉同蔥絲,味道超豐富。薯條係啱啱炸起,熱辣辣又香脆去骨雞配醬油大蒜、炒年糕,炸餃子和蔥絲入邊咬到真材實料嘅雞肉,唔會得炸粉,肉質都算鮮嫩多汁,醬汁香香甜甜,加埋蔥絲中和左炸雞嘅油膩
今日係附近做完運動之後食lunch

入面裝飾都幾有氣氛
每人會送一個魚餅湯,清清甜甜,入面有一整塊魚餅

叫左牛肉拌飯套餐

牛肉泡菜薯條

去骨雞配醬油大蒜、炒年糕,炸餃子和蔥絲

3K
2023-01-13 17 views
今早在西營盤開完會,跟同事去了高街一帶搵食。見一間韓國餐廳,看過門前菜牌,覺得價錢合理,環境也不錯。牛肉拌飯即是韓文嘅 bimbimbap, 石窩飯。吱吱渣渣,熱呼呼的,將蔬菜,牛肉,煎蛋撈混入飯,再加醬,簡直太完美。層次感豐富。套餐包括湯,飲品就差不多半價,抵食。烤芝士玉米粒粒粟米有嚼口,芝士拉絲,邪惡至極。甜辣炸雞韓式炸雞,份量不少。無骨雞件非常方便食。外脆內軟熟。蘸著甜辣醬更味美。最後還點了甜品,完美的午餐。

牛肉拌飯
套餐包括湯,飲品就差不多半價,抵食。

烤芝士玉米
粒粒粟米有嚼口,芝士拉絲,邪惡至極。

甜辣炸雞
韓式炸雞,份量不少。
無骨雞件非常方便食。
外脆內軟熟。蘸著甜辣醬更味美。

最後還點了甜品,完美的午餐。
2023-01-13
$200 (Lunch)
👉在西營盤的小區🀄️,🈶️很多特色小店,能吃到各地不同餐飲,著實不錯。☺️.現在天氣清爽,小店把門面落地玻璃打開,感覺開揚放鬆。📌無骨炸雞配蜂蜜芥末醬(小)$148 ~ 小份炸雞份量其實不少,選了無骨啖啖肉,大小適🀄️,新鮮即炸脆卜卜。☺️自家調製蜂蜜芥末醬味道不太濃,配炸雞件剛剛好。👏📌炸雞漢堡配炸薯條燒烤醬 $128 ~ 又大又厚的炸雞塊,咬開肉汁四溢,饀料🈶️芝士、蕃茄🍅、紫椰菜、千島醬⋯酸汁很開胃。漢堡底面均已香烤及塗上牛油🧈,大口開懷暢食,還🈶️1⃣️大盤香脆波浪薯條,大胃王也夠飽‼️😆📌泡菜煎餅 $78 ~這裏的泡菜煎餅,🈶️別一般吃到的,狀態就像「薄罉」,入口🈵️🈵️的泡菜,酸酸辣辣的,是不錯的小食。。😀🏬 安客蔥雞 (西營盤)🚦  西營盤高街59號地下D舖
現在天氣清爽,小店把門面落地玻璃打開,感覺開揚放鬆。

📌無骨炸雞配蜂蜜芥末醬(小)

自家調製蜂蜜芥末醬味道不太濃,配炸雞件剛剛好。👏

📌泡菜煎餅

🏬 安客蔥雞 (西營盤)
🚦  西營盤高街59號地下D舖
2023-01-07
$205 (Dinner)
2023-01-05 200 views
位於西營盤高街的「安客蔥雞」,係一間已開業多年的韓國菜餐廳,主打韓式炸雞🍗店內佈置有心思,座位舒適。餐牌上嘅食物選擇種類都幾多元化韓國泡菜 & 漬蘿蔔先點咗個韓國泡菜作為開胃前菜。口感爽脆,微微辣~漬蘿蔔係order炸雞跟配的,有助於吃炸雞時清新味蕾及解膩The Padak Boneless餐廳招牌無骨炸雞,有大或小size可選,另外可從四款醬汁中選一款,我就揀咗經典韓式甜辣醬🌶️炸雞份量十足,適合2-3人共享。炸得金黃酥脆,外脆內軟,啖啖肉,好juicy!每一件表面都沾上甜辣醬,入口微甜,辣度適中,好好食哦!搭配少許蔥絲一齊食,有助減低油膩感✨當中仲有炸餃子及炒年糕,邪惡滋味,夠晒飽肚石鍋牛肉飯熱辣辣嘅石頭鍋飯,冬天食就啱晒!牛肉已經切成細碎,方便拌飯,牛肉味好濃郁呢~仲有其他配料如香菇、青瓜、紅蘿蔔絲、大豆芽、牛肉、紫菜碎及太陽蛋等等,七彩繽紛,好足料,味道豐富,底下仲有飯焦添

韓國泡菜 & 漬蘿蔔

The Padak Boneless

石鍋牛肉飯

$160 (Dinner)
2023-01-03 46 views
位於西營盤的韓國炸雞店,地方不大,位置不多。餐廳色彩繽紛,掛著大電視,播放韓國音樂。餐牌選擇不多,主打炸雞及幾款韓式主食。Appetizers: 芝士蛋卷蛋卷厚實,經已切成六件,上面加上蕃茄醬及沙律醬。入面一層一層,富層次感,除了有拉絲芝士外,還有粒粒洋蔥。Korean Fried Chicken: 去骨雞配蜂蜜芥末醬份量分8隻或16隻,這份是全份,相當有份量。雞件新鮮即炸,上枱時還是很熱。外皮炸得金黃香脆,炸粉不厚,雞肉多肉汁,嫩滑。蘸點蜂蜜芥末醬,甜甜的,更加開胃。Gourmet Korean Dishes: 泡菜煎餅煎餅薄片大塊,煎得脆口,中間部份軟,麵餅有切碎了的泡菜、青蔥及青椒。另外還有韓式酸辣醬汁,淋一點在煎餅上更加滋味。
位於西營盤的韓國炸雞店,地方不大,位置不多。
餐廳色彩繽紛,掛著大電視,播放韓國音樂。
餐牌選擇不多,主打炸雞
及幾款韓式主食。
Appetizers: 芝士蛋卷

蛋卷厚實,經已切成六件,上面加上蕃茄醬及沙律醬。
入面一層一層,富層次感,除了有拉絲芝士外,還有粒粒洋蔥。

份量分8隻或16隻,這份是全份,相當有份量。
蘸點蜂蜜芥末醬,甜甜的,更加開胃。
Gourmet Korean Dishes: 泡菜煎餅

煎餅薄片大塊,煎得脆口,中間部份軟,
2023-01-02 45 views
今日係上環做完yoga後見到呢間韓國餐廳幾吸引🤪🤪店員都係韓國人,要用英文點餐都幾多野食石鍋牛肉飯好足料,勁多紫菜、香菇、青瓜、芽菜等配料,牛肉調過味,加埋少少韓式辣醬,撈埋一齊真係好惹味混合沙律幾新鮮,加左芝麻醬,食落比較refreshing, 加埋車厘茄、紅蘿蔔絲同蛋,都幾飽肚甜辣炸雞最後當然唔少得炸雞,可以簡雞肉定雞翼定全雞,都可以簡有骨或無骨,我地簡左最基本既有骨甜辣,咩部位既雞都有,食落雞肉夠嫩滑同juicy,值得一試
今日係上環做完yoga後見到呢間韓國餐廳幾吸引🤪🤪

店員都係韓國人,要用英文點餐
都幾多野食
石鍋牛肉飯

混合沙律

甜辣炸雞

2023-01-02 36 views
📍Uncle Padak(syp)🍽 lunch combo with soup + beef bimbimbap with soup + egg roll + yuzuade + iced lemon tea 😋 媽咪同我都鐘意事韓國嘢,今日就嚟試試佢先🍗 lunch combo with soup $108覺得呢個combo夠兩個人食🫶🏻有齊曬無骨雞塊/醬油雞翼/飯糰/沙律/蘿蔔同湯~佢哋醬油雞翼嘅皮炸到好酥脆!佢地仲提供埋甜辣醬🥰同雞塊一齊食啱曬!🥞 beef bimbimbap with soup $108熱辣辣嘅石鍋牛肉拌飯🔥牛肉甜甜地~同樣係份量好大!跟餐嘅湯好清甜!🍰 egg roll $68芝士拉絲超!級!正!入口滑捋捋,蛋味濃,絕對值得試!☕️ iced lemon tea & yuzuade $20 & $20💰$356
📍Uncle Padak(syp)

😋 媽咪同我都鐘意事韓國嘢,今日就嚟試試佢先

🍗 lunch combo with soup $108

🍰 egg roll $68
芝士拉絲超!級!正!入口滑捋捋,蛋味濃,絕對值得試!

💰$356
2022-12-31 17 views
這家位處西營盤的炸雞小店, 晚上超爆場, 明明只是小區為什麼會這樣呢?原來因為他們的炸雞超大份, 但是價格卻10分便宜!裝潢是像酒吧的設計,坐滿密密麻麻的人服務生都是講英文的,當天晚上忙得不可開交,但是態度相當好食品Half and half $218點了半隻有骨雞,半隻無骨雞分量意想不到地大那半隻有骨雞爽脆多肉, 味道是滿不錯的,但仍未留下深刻印象而那半隻無骨雞實在是太出色了,鬆軟爽彈,肉量大, 皮薄而口感豐富,加上醬油調味,超級好吃!芝士雞蛋卷$74長長的雞蛋捲, 中間釀入不少的莫札里拉芝士,入口鬆軟可口,香甜味清芝士薯條$68用上不一樣的芝士醬, 鹹香濃郁, 曲薯條口感不錯,正!雞絲韓國沙律$88這份韓國沙律跟一般的沙律不同,酸酸甜甜的醬汁裏,有大量的蒽絲緊青瓜,還有生洋蔥,是非常開胃的小品這家餐廳的菜色份量偏大,來這裏吃的朋友要有心理準備啊!

裝潢是像酒吧的設計,坐滿密密麻麻的人

服務生都是講英文的,當天晚上忙得不可開交,但是態度相當好

食品

Half and half $218
點了半隻有骨雞,半隻無骨雞
分量意想不到地大
那半隻有骨雞爽脆多肉, 味道是滿不錯的,但仍未留下深刻印象

芝士雞蛋卷$74

芝士薯條$68
用上不一樣的芝士醬, 鹹香濃郁, 曲薯條口感不錯,正!

雞絲韓國沙律$88

這家餐廳的菜色份量偏大,來這裏吃的朋友要有心理準備啊!

高街食肆林立,但同時間餐廳易手亦都快😬。幸好其中一間我好鍾意嘅韓式食店「安客蔥雞Uncle Padak」,多年來仍然獲得街坊愛戴,屹立不倒。不過自從餐廳無同訂枱平台合作,冇咗折扣優惠之外,我就少咗幫襯🙈。原來呢度年頭重新裝修過,環境靚咗好多,有大大幅牆畫🎨,而且亦佈滿節日裝飾🎄,但空間依舊少迫。餐廳假日都有提供午市套餐,實在太好了👍,因為唔使嗌原份炸雞之餘(兩個人食唔晒),仲可以食佢個Combo Set!佢定價都OK,午餐大約一百蚊左右有交易。Lunch Combo($108),呢個午餐拼盤非常豐富,可以一次過食到多款滋味😋。內容包括無骨雞塊(甜辣醬)、醬油雞翼、飯團、沙律同蘿蔔等。🐔炸雞塊有好多件,無骨大大啖肉,而且外層炸得酥脆而唔油膩,吱上甜辣醬令佢無咁乾身。另外仲有四隻雞翼雞鎚🍗,肉質嫩滑多汁。齋係呢啲雞嘅份量我就覺得個餐物有所值。🍙 韓式飯團波波有四個,餡料只得蟹籽、芝麻同紫菜,但已經好好味,又飽肚。沙律同蘿蔔就正常,可清清味蕾。Beef Bimbimbap($108),🍚牛肉拌飯好多地方都有得食,不過呢度嘅出品出色。飯份量超多,我諗四個人都夠食囉,所以定價稍高都合理‍。同時,
Lunch Combo
Lunch Combo($108),呢個午餐拼盤非常豐富,可以一次過食到多款滋味😋。內容包括無骨雞塊(甜辣醬)醬油雞翼飯團沙律蘿蔔等。🐔炸雞塊有好多件,無骨大大啖肉,而且外層炸得酥脆而唔油膩,吱上甜辣醬令佢無咁乾身。另外仲有四隻雞翼雞鎚🍗,肉質嫩滑多汁。齋係呢啲雞嘅份量我就覺得個餐物有所值。🍙 韓式飯團波波有四個,餡料只得蟹籽、芝麻同紫菜,但已經好好味,又飽肚。沙律同蘿蔔就正常,可清清味蕾。
Beef Bimbimbap
Beef Bimbimbap($108),🍚牛肉拌飯好多地方都有得食,不過呢度嘅出品出色。飯份量超多,我諗四個人都夠食囉,所以定價稍高都合理‍。同時,拌飯餡料亦一樣震撼,有烤牛肉🥩、青瓜、紅蘿蔔、紫菜、芽菜、冬菇同煎蛋🍳等,再落埋少少辣醬撈,每一啖都好滿足。
蛋卷
蛋卷($68),蛋卷一客切成六件🥚,煎蛋一層疊一層,食落具層次感。由於新鮮熱辣辣煎起,藏喺入面嘅芝士變成拉絲,再加埋沙律醬同茄汁🥫,同蛋卷味道好夾,提升鹹香得嚟又無蓋過蛋香。我估計蛋漿加咗高湯,所以本身已好夠味。
烤芝士玉米
烤芝士玉米($62),作為芝士控嘅我難以抗拒呢道菜式。🌽每粒粟米都充滿牛油香,而且又爆晒汁,再喺面頭淋上經炙燒過嘅芝士🧀,邪惡到一個點。不過記得一定要襯熱食,芝士凍咗變硬就爭好遠。
韓式魚糕湯
套餐奉送湯,可能唔係日本餐廳嘅關係,所以跟嘅並非麵豉湯,而係韓式魚糕湯🍢。我本身都想嗌,而家正中下懷,細細碗,濕下口都唔錯。
凍檸茶
午餐唔包飲品,我要咗凍檸茶(+$20),茶底唔澀,整體亦唔太甜🍋,但唔太抵飲。甜品反而比較吸引,只可惜售罄,無機會一嚐。
總括嚟講,Uncle Padak多年來保持高水準,佢嘅韓式食物好啱我口味🇰🇷,而且午餐絕對係性價比高之選。女店員們真係韓國人嚟㗎,要用英文溝通,但佢哋好有禮貌呢,抵讚。
$200 (Lunch)
Lunch Combo
蛋卷
2022-12-20 44 views
💖聽講西營盤呢個韓國菜🇰🇷幾高質,今日跑黎試下佢地嘅午餐~1⃣️Gannam style chicken burger🍔 $108💖漢堡嘅炸雞好驚喜,炸皮好香脆,醬汁完全無整淋佢,而且酥脆無厚重,入面嘅肉質又嫩🤤。面頭嘅芝士厚香,半溶嘅口感好正。另外仲有沙律椰菜🥗、番茄🍅等,食落更清新,口感豐富。醬汁有酸香開胃嘅千島醬同微辣清新嘅辣醬,前者配沙律菜、後者配芝士。佢地嘅漢堡包皮濕潤度適中,咁多醬汁都唔會soggy。💖漢堡可以配沙律或者薯條🍟,我要左後者,份量多到癲😂。外脆內粉嫩,仲有千島醬同微辣嘅茄汁🥫搭配,不過薯條本身就有辣粉調味,所以唔點醬都好味😋。2⃣️Cream cheesecake🍰 $38💖口感較普通嘅cheesecake更軟,因為有啲朱古力蛋糕胚🍫所以食落香甜。面頭淋左朱古力醬,仲有迷你oreo🍪同士多啤梨🍓朱古力條。朱古力雪糕口感香滑,入面有朱古力粒粒。💖環境幾好坐,仲有聖誕節🎄同世界盃⚽️嘅裝飾,配埋kpop歌🎵氣氛唔錯!聽到👂隔離檯韓國人用韓文係度講佢地炸雞🍗好好味,搞到我都心郁郁,下次要order成碟食先!

💖聽講西營盤呢個韓國菜🇰🇷幾高質,今日跑黎試下佢地嘅午餐~

2⃣️Cream cheesecake🍰 $38

2022-12-13 59 views
今日屋企冇煮飯,決定喺屋企附近搵一間餐廳食晚飯😆呢一間韓式餐館開了不久,成日見到生意挺好,主打韓式炸雞,今日一於試吓先!🤪睇一睇餐牌,相對簡單 有小食、沙律、主食等等炸雞有多款味道選擇,仲要係無骨,正到爆!🥰叫咗幾款試吓蛋卷🍳冇蛋不歡的我見到蛋捲當然要叫!蛋卷加上了蕃茄醬 整得好滑溜 味道更上一層😚韓國年糕屋企人好鍾意食年糕,年糕同埋啲三色椒一齊炒 再配上韓式辣醬 又香又好味⭐️🍜拉麵,有辣有唔辣韓國拉麵質地好彈牙,再配上蛋花 蔬菜、紅蘿蔔等等 飽肚之選!炸雞🍗我哋揀咗蜂蜜芥末味道,雖然叫咗個size small 但係份量好大!望上去有10幾件!🤪🤪肉質鮮美 又夠脆,配上甜甜地嘅蜂蜜芥末好好食😛而家世界盃開鑼,好適合買一盒炸雞返去一路睇一路開心share 💯
今日屋企冇煮飯,決定喺屋企附近搵一間餐廳食晚飯😆

睇一睇餐牌,相對簡單 有小食、沙律、主食等等
炸雞有多款味道選擇,仲要係無骨,正到爆!🥰

叫咗幾款試吓

蛋卷🍳

韓國年糕

🍜拉麵,有辣有唔辣

2022-12-12 42 views
安客蔥雞 西環西營盤高街59號地下D舖Shop D, G/F, 59 High Street, Sai Ying Pun, Western District都唔明點解女生咁迷韓國男團, 對我來說個個一樣樣, 女朋友喜歡追韓星同睇韓劇, 連平日食飯都是食韓國炸雞, 部隊鍋, 辣炒年糕等韓食。我無韓仔咁高瘦靚仔, 不想被厭棄, 也要陪女友去食韓食。店員會先端上食炸雞必定小不了架好伴侶- 醃蘿蔔粒,酸酸甜甜的很開胃。$218 半半半大份量炸雞, 要了原味,ranch 雞還是吃原味才最捧捧, 體會到脆脆的外層, 不會覺得油膩的炸雞, 同醃蘿蔔粒一起食,吃完都唔覺得有負擔。$68韓式蛋捲入面有半融芝士和紅蘿蔔碎,令刊口感同味道都較豐富。上面擠了茄汁和沙律醬是特式, YUMMY‧$78 年糕煙勒好吃點鮮韓國人食咁多炸雞, 都可以咁瘦又唔出ANCE, 天下間一大迷思, 真不公平。
安客蔥雞
西環西營盤高街59號地下D舖

$78 年糕煙勒好吃

2022-12-12 29 views
平時食炸雞都會去尖沙咀或者銅鑼灣或者旺角🤣今次竟然可以喺屋企附近食到成間舖頭同平時嘅炸雞店都好唔同😁好fusion,仲要有波睇添🤪食物種類都算多,除咗食炸雞,連burger都有得食😛我哋叫咗個雙拼炸雞,一隻韓式辣醬味(red),一隻芥末(gold)😌件件都炸到熱辣辣脆卜卜,份量仲要好多甜,兩個人根本食唔晒要打包添🤣佢入邊仲要加埋炸餃子同炸年糕,好有咬口好煙韌最勁就係個burger😆炸雞店都可以整到好好食嘅burger😎中間塊肉好香口好juicy,唔會好易散,仲要多醬!薯條又炸得夠脆😃個蛋餅就韓式味好重😆正安客蔥雞 (西環)西環西營盤高街59號地下D舖

食物種類都算多,除咗食炸雞,連burger都有得食😛

個蛋餅就韓式味好重😆正

安客蔥雞 (西環)
西環西營盤高街59號地下D舖
2022-12-09 25 views
🌟今日同朋友去開講到,朋友呀依家西半山開咗好多新嘅餐廳,有酒吧同埋好多唔同地方嘅菜式;今次就揀咗一間食韓國菜嘅餐廳,見裝修都幾特別——————🐽 芝士年糕芝士年糕食落非常之煙靭,個汁比起泡菜年糕會甜少少同埋冇咁辣,可能佢有芝士嘅關係令到到幾啱小朋友食🐽 韓色炸雞(原味,辣醬油)炸雞炸到好出色,外邊嘅皮非常之脆,入邊仲好嫩滑好多汁,最特別嘅係辣醬油炸雞佢會好似將啲雞浸咗落啲辣豉油度,令到每一啖都食到醬油嘅香味🐽 泡菜剪餅泡菜煎餅好大塊,咬落外脆內軟,好重泡菜味好足了
🌟

——————

🐽 芝士年糕

🐽 韓色炸雞(原味,辣醬油)

🐽 泡菜剪餅
泡菜煎餅好大塊,咬落外脆內軟,好重泡菜味好足了