2022-04-18 17 views
最近發現中環有間好正既素食cafe 💕Veggie4love,環境特別❤️以50年代美國為主題。素食以多國菜為主題,好有創意,原來食素多甘多選擇,口味豐富👍💯🥑甜紅椒黑醋汁牛油果田園沙律 $78清新的沙律,有我最愛的牛油果,配d花生碎,香口😉🍴🌶️辣素仁當配椰漿飯, 烤花生,醃蘿蔔,青瓜 $148好正宗嘅口味,用咗素肉代替巴東牛肉, 但真係幾可亂真💯👍🍴🍴星洲喇沙濃醬汁花生椰汁咖哩腰果雜菜飯😍 $148咖哩汁又濃又香,配多款蔬菜,好健康🍀🍀🍸Mojito $78充滿薄荷葉,清新解渴。☕黑糖薑茶 $28熱飲夠暖胃。

🥑甜紅椒黑醋汁牛油果田園沙律 $78

清新的沙律,有我最愛的牛油果,配d花生碎,香口😉

🍴🌶️辣素仁當配椰漿飯, 烤花生,醃蘿蔔,青瓜 $148

好正宗嘅口味,用咗素肉代替巴東牛肉, 但真係幾可亂真💯👍

🍴🍴星洲喇沙濃醬汁花生椰汁咖哩腰果雜菜飯😍 $148

咖哩汁又濃又香,配多款蔬菜,好健康🍀🍀

🍸Mojito $78

充滿薄荷葉,清新解渴。

☕黑糖薑茶 $28

熱飲夠暖胃。

2022-04-18
點解我咁遲先知呢間店!!以美國五十年代做主題,成間店每個角落都有擺設,每個位都係打卡位,餐廳叫Veggie 4 love 當然是係素食餐廳。環境一入到去已經好打卡,周圍都放滿懷舊擺設,每一個位我都想影!最重要係坐得舒服,唔會好似一啲打卡餐廳坐到勁逼!餐牌選擇都不少,由前菜到主菜都有,重點係全部都係素食。Kobe’s Favourite $158 呢個可算係招牌,幾乎枱枱都會點,Burger好大個,素漢堡扒配燒烤汁,素漢堡扒應該是用紅菜頭製成,吃下去好有口感,不會重大豆味覺得不舒服,還有芽苗,整個burger吃下去很清新,不會有平常吃肉burger的膩感,而且燒烤汁很惹味。Vietnamese Fried Veggie Roll $78 因為不太餓,呢一款點了店員推薦的前菜,素春卷,外型故意卷成蝦的樣子,配上麵條吃,挺特別的。Secret $68 由於其他款的Shakes已賣光,試了餘下的Secret,是朱古力加香蕉,入口好濃郁,也不錯。總結來說,會再光顧,環境漂亮坐得舒服,食物也不錯!

餐牌

選擇都不少,由前菜到主菜都有,重點係全部都係素食。

Kobe’s Favourite $158

Vietnamese Fried Veggie Roll

Secret $68

總結來說,會再光顧,環境漂亮坐得舒服,食物也不錯!
Vietnamese Fried Veggie Roll
餐廳:Veggie4love (中環)地址;中環士丹利街11號10樓呢間喺中環開業超過10年嘅人氣fusion黃店素食餐廳Veggie4love @veggie_4love 相信唔少人、尤其素食嘅人都有去過🥙,佢哋嘅特色除咗以50年代美國舊金山主題去裝修成間餐廳,啱晒鍾意打卡嘅人之外📸,招牌仲有超正嘅多國素菜式,例如北京填鴨、漢堡、越南撈濛🍜,其他西式、越南、泰國素菜等,緊有啲嘢食喺啱你食😏餐廳有超超超級多嘅裝飾同擺設,掛畫🖼、公仔、模型📺、貼紙,成個場一眼睇晒但喺就好色彩繽紛,真喺令人一望到就不禁「嘩」咗一聲😎除咗喺一間全素嘅餐廳,佢哋整嘢食用嘅糖都喺100%純天然嘅Natvia甜味劑,除咗低升糖指數之外,生酮同戒糖嘅人仕都適合食👍✝️北京烤片 $78一份有6件,雖然賣相就唔太似,見唔到肉同皮相連嘅烤鴨片🦆 ,佐菜無京蔥只喺得青瓜絲🥒,餅皮亦唔喺圓形熱辣辣軟腍腍嗰款,但估唔到食落嗰種醬料香同整體味道層次又真喺同平時食嘅北京填鴨幾相似🤣,果然有驚喜🎉✝️KFC:韓式炸素雞粒 $78唔知點解叫做KFC炸雞🍗,不過如果話喺韓式炸雞嘅話100分我會比99分似🤩,面頭加咗惹味嘅韓式辣醬、芫荽同芽菜
餐廳:Veggie4love (中環)
地址;中環士丹利街11號10樓

餐廳有超超超級多嘅裝飾同擺設,掛畫🖼、公仔、模型📺、貼紙,

✝️北京烤片 $78

✝️KFC:韓式炸素雞粒 $78
唔知點解叫做KFC炸雞🍗,不過如果話喺韓式炸雞嘅話100分我會比99分似🤩,面頭加咗惹味嘅韓式辣醬、芫荽同芽菜,看似好無關係不過食落又幾match!
炸雞粒香脆可口得嚟,無論口感定味道都十足十似平時食嘅炸雞粒👏,我同朋友食完都擺出難以置信嘅樣繼續停唔到口咁食晒啲炸雞😈

✝️Kobe’s Favorite $158
呢個素漢堡扒伴惹味燒烤醬,一見到確實好吸引,burger 嘅size亦都好大🍔,除咗素漢堡扒之外仲加咗小菜苗同番茄🍅,
燒烤醬汁嘅味道成為咗成個burger嘅重點,鍾意濃味嘅人應該會覺得唔錯,不過我就鍾意淡味啲咁先可以品嘗到其他材料嘅原汁原味,但話時話個素漢堡質感同味道都唔錯,下次加埋vegan cheese一齊食應該會仲正;
另外仲有沙律同薯角做伴菜🥗

✝️Oakland Breeze $138
呢個越式撈米粉(室溫)配咗炸豆腐、
用大豆整成好似烤蝦尾嘅炸物🍤、香草🌿、腰果、芽菜同紅蘿蔔絲,撈埋自家製嘅有機檬汁同青檸都幾開胃,我幾鍾意佢比我哋平時食開嘅米粉較硬身同爽口彈牙,炸物香口而唔油膩,值得再encore😋
2022-04-17
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$240 (Lunch)
2022-04-16 25 views
Veggie4love 中環士丹利街11號10樓在NETFLIX看了幾奪有關環境同健康的短片, 都不若而同討論到食素對內外凡影響。內在是人體的健康, 如何減重及一止疾病, 病人食素後生活質素得到改善。而食物供應饑荒, 畜牧用的水及能源,比起食素種植植物是相杷差最少數十倍。有見及此,最近生活上都主動找尋素食餐廳, 看看能否開始身體力行改善晚餐同女朋友去食素,呢度環境裝修幾打卡 IG-ABLE, 女朋友可乘機放IG$78 laksa squid balls ,素丸子幾彈牙,加埋辣咖哩汁,真是分不出是素肉。$148 union square ,焗意大利香草甜椒汁雜菜意粉伴腰果香草醬。個甜椒汁幾惹口味,加上黑橄欖及蔬菜,本身意粉靠個醬,好味呢!$148 laksa cha cha cha 星洲laksa 花生椰汁咖哩腰果雜菜飯,個汁椰香撈飯好開胃,令我本身怕的蔬菜會好單調,但佢組合成多顏色,增添胃口。個presentation 好靚,使人食慾大增。餐廳好多小擺設都非常打卡,眼花撩亂。
Veggie4love
中環士丹利街11號10樓

$148 laksa cha cha cha

和吃素的朋友吃午餐,朋友選擇了這間位於中環的素食餐廳,餐廳是五十年代美式復古裝修,每個角落都擺放了美式的懷舊玩具和裝飾,好像進了古玩店一樣。食物方面款式都很新穎,有提供多國的菜式,港式、印尼、韓式、美式、越式等等,應有盡有。Soi Nam Chick'n Rice($148)素海南雞半配黃薑油飯、時菜,素海南雞以腐皮取代,時菜是白菜,油飯都幾有薑味,最特別是伴碟的醬汁,真係跟足真的海南雞飯,有自家製薑蓉、辣醬和甜醬。不過份量少,我就覺得唔夠飽。Kobe’s Favorite ($158)漢堡包裏面有素漢堡扒和份量超多的苜蓿芽,伴惹味的燒烤醬,素漢堡扒像真度都幾高,味道唔錯,伴碟有沙律菜和炸薯角。整體來說,食物幾特別,不過食物定價較高,份量少,性價比不算高。

Soi Nam Chick'n Rice($148)

Kobe’s Favorite ($158)

2022-04-11 40 views
當日放工一個人想過一個人的浪漫。從地鐵站走過來不到十分鐘搭了電梯,眼見餐牌非常合意pretty,於是點了一款很出名注重健康的RANCH 99 BURGER😝😘首先這款漢堡最大特色就係非常注重健康,適合每位都市打工仔,個包唔太甜。配料裏邊有蓿芽,紅菜頭,這些配料竟然帶出他們的甜味及酸味刺激食感,簡單嚟講就更加香。配上佢哋特有嘅CHEDDER CHEESE,薯條真係每一位女士都會覺得飽肚又冇得彈。我自己最喜歡就係佢哋真正嘅番茄紅湯。一來補身二來又夠營養,現在這個抗疫季節絕對是非常重要。☺☺☺裝修格調elegant,而且幾優雅。
當日放工一個人想過一個人的浪漫。
裝修格調elegant,而且幾優雅。
以50‘s 舊金山為餐廳主題的餐廳,相信有一定的獨特性。餐廳內裝潢看以雜亂無章,其實隱藏寶藏。大家不妨花點時間看看每個角落的擺設,大家一定會找到很多有趣的東西,尤如迷你歷史博物館。@Veggie4love 沒有為菜式設立固定框框,有西式、越南、泰國素食,菜式名字也很有心思,用上人名、美國各省來設,看餐牌、和擺設也花上了不少時間,倒是衷心佩服店主的堅持,將自己嘅心血放在餐廳公諸同好。打卡位實在太多在此影相不能盡錄Kobe’s Favourite $158素漢堡扒拌燒烤醬先切開一半,見到內有漢堡扒,蕃茄、苜蓿芽等,但最吸睛係多到滿寫嘅醬汁,一咬落去bid 曬出嚟,好冶癒!包體烘得微脆,漢堡扒以大豆製成漢堡取代,雖然冇咗肉味但是口感卻是十分實在,植物肉做得頗像真,纖維和口質地也扎實,加上大量的苜蓿芽,令口感更豐富,吃完也又沒有令腸胃有太大負荷。還有另一款是值得推介的Oakland Breeze $138越式撈米粉拌香草、腰果、紅蘿蔔茸、炸豆腐、大豆卷成炸物、自家製醬汁。每種食材也足料,我最想試就係模仿大蝦形狀炸成的炸大豆卷,外皮又薄又脆裏面包住豆乾,估佢唔到味道又唔錯,另外嘅炸豆腐熱辣辣,好
以50‘s 舊金山為餐廳主題的餐廳,相信有一定的獨特性。

餐廳內裝潢看以雜亂無章,其實隱藏寶藏。

@Veggie4love

打卡位實在太多在此影相不能盡錄

Kobe’s Favourite $158

素漢堡扒拌燒烤醬

還有另一款是值得推介的
Oakland Breeze $138

豆乾,估佢唔到味道又唔錯,另外嘅炸豆腐熱辣辣,好味。
香草絕對發揮左應有嘅角色,包括有檸檬草、芫荽等,其香氣四溢,食之前將所有食材撈埋,每口米粉都吃到香草和自家製醬汁嘅味道,醬汁味道不死鹹,並帶少甜味; 大量嘅腰果令到成碗撈米粉口感昇華,推薦!

有機豆奶泰式熱奶茶 $48

基本上就係一杯正常嘅泰式奶茶但以豆奶取代牛奶,茶味頗香濃,我喜歡。

男友揀咗杯
Mixed Berries $68

藍莓加紅莓變成紫色 ,加上一大 pat 忌廉,相當 ig-able !
佢要求少甜所以飲落較酸。
一杯雜莓沙冰有豐富的Vitamin C, 疫情下要多補充不同營養,維持身體健康。

2022-04-09
Type of Meal
Lunch
  • Kobe’s  favourite
轉咗手繼續高質仲升格黃店嘅Veggie4love💛保留美帝裝修,菜式繼續玩味十足,每次都有創新嘅全素令人大開眼界。北京烤片 HKD 78純素北京填鴨整到好精緻,除咗素鴨,配料有齊片皮鴨要有嘅元素青瓜、蒸粉皮、照燒醬,再灑上啲紅椒粉,賣相一流。素鴨食得出係豆乾仿製,有模仿鴨肉鴨皮嘅texture, 同坊間買嘅素鴨腐皮卷唔同,食落真係有啲彈牙嘅質感。主要畫龍點睛嘅係醬汁,因為實在太像真⋯竟然令我有一種好懷念以前食真填鴨嘅感覺😳包埋一齊真心似得有啲恐怖,美中不足係,欠缺咗京蔥😌涼拌手撕雞🐓HKD 78 呢個係店主推薦要試,像真度比北京填鴨更高😳素雞唔用豆製品咁求其,而係用素食界常見嘅香蕉花扮雞🍌香蕉花以往係扮素魚嘅常客,但扮素雞真係好少見。手撕雞撕得好細碎,連除香蕉花嘅纖維,食落去連雞骨同雞肉嘅血絲位都有齊😱調味上有麻油,少少辣又幾清爽,加埋芝麻青瓜絲冇得輸,連身邊嘅非素食朋友都食到o咗嘴🤭I’m Fabulous🍔 HKD 158 轉手之後仍然保持到水準之外,更特別係店主更注重健康素食嘅理念,用上紅菜頭豆蓉磨菇腰果整嘅patty比以往減咗一半糖分,配搭草青味較重嘅目蓿芽,紅菜頭嘅清甜中和左

北京烤片 HKD 78

涼拌手撕雞🐓HKD 78
涼拌手撕雞

I’m Fabulous🍔 HKD 158
轉手之後仍然保持到水準之外,更特別係店主更注重健康素食嘅理念,用上紅菜頭豆蓉磨菇腰果整嘅patty比以往減咗一半糖分,配搭草青味較重嘅目蓿芽,紅菜頭嘅清甜中和左目蓿芽嘅苦澀令成個burger口感昇華咗,啡菇同腰果泥味道好香濃,同紅菜頭各有千秋而且有肉感,feel唔到係素食🌱純素漢堡包嘅麵包由於冇蛋奶,麥味更加香。伴碟嘅沙律菜夠fresh, 超粗嘅薯角略鹹。
I’m  Fabulous

Mixed Berries Soy shake 🥤HKD 68
椰子cream味道清清地唔化學👍🏻vegan milkshake 都幾creamy, 同樣係低糖製作,soy milk mix落berries 又比想像match唔會酸😙豆乳奶昔整體好refreshing,但飲到底溝埋椰子cream都會偏膩🫐題外話,當日隔離枱有人飲剩一大杯冇飲,嗰下我地有衝動想搶左佢😂🤫
Mixed  Berries  Soy  Shake

Secret Menu: 純素白汁意粉 (Rating: 8.7/10)
店主當日喺度研發新menu,順便整個俾我試食🤣看似勁普通,但個味道其實比想像中特別,純素白汁用豆乳製作,但食到有啲菇同粟米嘅甜味,有陣特別嘅味坊間比較少食到,不過店主話神秘,冇透露落左咩秘方要客人自己估😂配料有番茄、西蘭花、磨菇等嘅配料基本上唔會差,待日後真係出新menu可以再執得獨特啲就好🙃

佢個餐牌喺疫情關係,當日暫停左茶漬飯,下次有機會一定要食🥴睇見新店主不停鑽研緊健康又創新嘅純素體驗,絕對值得支持,到場打個卡無任歡迎💛
2022-02-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
Celebration
Birthday
涼拌手撕雞
I’m  Fabulous
Mixed  Berries  Soy  Shake
2022-03-24 533 views
一間50年代為主題嘅素食西餐廳🍴餐廳既裝飾同背景音樂🎵🎶,已經可以令我坐足全日😍😍😍不單懷舊既陳設,而且好多都係古董,直情如寶一樣🏺👑氣氛令小編沉醉一整日😌所以今次相片會由店面開始🤗食物都以素食烹調,而且佢地都以半糖既模式處理食物,好味又健康👏👏1️⃣Peking Wrap🫔(6pcs)食法如同片皮鴨一樣,今次叫作頭盤👏用皮包住素鴨,青瓜絲🥒,連同同片皮鴨一樣既烤鴨醬😘😘口感同味道都好似食緊真片皮鴨一樣😍2️⃣Union Square with hot sauce 🍝焗意大利香草紅甜椒汁,配上雜菜意粉🍝自家製嘅汁醬配上番茜味道非常濃郁😍裏面有西蘭花🥦,茄子🍆,粟米粒🌽,翠玉瓜等等😋令每一啖都非常爽口,而且汁醬都有一種令人開胃嘅感覺,酸甜平衡得剛剛好👍👍3️⃣I am fabulous🍔 (Burger)素食漢堡扒用左紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉做,食落都有漢堡扒肉嘅質感👍佢有大大塊厚切蕃茄🍅同意大利芽菜,連上面扮芝士個醬都係素食嚟㗎🥰味道亦都模仿得非常相似👏👏漢堡包另配上雜菜沙律🥗同埋超巨型薯角😘😘薯皮表面都脆卜卜雖然佢唔係真正嘅肉類,但食完都非常飽肚🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️4️⃣Drinks: Wake up /

一間50年代為主題嘅素食西餐廳🍴
餐廳既裝飾同背景音樂🎵🎶,
已經可以令我坐足全日😍😍😍
不單懷舊既陳設,
而且好多都係古董,直情如寶一樣🏺👑
氣氛令小編沉醉一整日😌
所以今次相片會由店面開始🤗
食物都以素食烹調,
而且佢地都以半糖既模式處理食物,
好味又健康👏👏

1️⃣Peking Wrap🫔(6pcs)
食法如同片皮鴨一樣,
今次叫作頭盤👏
用皮包住素鴨,青瓜絲🥒,
連同同片皮鴨一樣既烤鴨醬😘😘
口感同味道都好似食緊真片皮鴨一樣😍

焗意大利香草紅甜椒汁,
配上雜菜意粉🍝
自家製嘅汁醬配上番茜味道非常濃郁😍
裏面有西蘭花🥦,茄子🍆,粟米粒🌽,
翠玉瓜等等😋
令每一啖都非常爽口,
而且汁醬都有一種令人開胃嘅感覺,
酸甜平衡得剛剛好👍👍

3️⃣I am fabulous🍔 (Burger)
素食漢堡扒用左紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉做,
食落都有漢堡扒肉嘅質感👍
佢有大大塊厚切蕃茄🍅同意大利芽菜,
連上面扮芝士個醬都係素食嚟㗎🥰
味道亦都模仿得非常相似👏👏
漢堡包另配上雜菜沙律🥗
同埋超巨型薯角😘😘薯皮表面都脆卜卜
雖然佢唔係真正嘅肉類,
但食完都非常飽肚🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️

4️⃣Drinks: Wake up / Secret🍹🥤
-Wake up
佢係一杯冷榨果汁,
有甘荀🥕,檸檬🍋,雪梨🍐同蘋果🍎
非常健康又有益,飲落好醒神,
酸酸甜甜,亦好解渴💦
Wake up哩個名果然好貼題👍

-Secret🤫
其實佢一啲秘密都冇🤣,
因為一望就知佢係杯凍朱古力🍫🥤
特別之處係佢哋嘅忌廉係用椰油等植物所造,
飲落除咗有濃厚可可味,
仲有啖啖椰子香🥥🤩🤩
作為甜品或飲品都一樣咁出色👍

總結:個人評價 4.7/5星
2022-03-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2022-03-12 101 views
我最喜愛素食餐廳餐廳位置方便,服務同食物質素💯松本茸湯漬飯 $188+第一次食湯漬飯,稍稍將配料撥開再淋上黑虎掌野菌湯,非常順口,素鴨有淡淡柚子味,清新開胃素海南雞拌黃薑油飯$148+係我食過最好味嘅素海南雞飯,黃薑飯無雞油,但有獨特嘅香味,比有雞油嘅海南雞飯更加吸引KFC:Korean Fried 🐓$78+一定要嗌!上菜時覺得其貌不揚,食落竟然一有驚喜,調味同以前係海南餐廳食嘅燒雞串有幾分相似,口感同樣very good,我覺得佢嘅辣度🔥介乎三哥嘅小辣與大辣之間,唔太食得辣嘅朋友記得嗌野飲北京烤片 $78+素肉放上烤片,加少少醬同青瓜絲包好,一啖放入口層次豐富,相當惹味食物💯服務💯店員細心介紹湯漬飯食法而且非常親切有禮,食得好開心另外餐廳嘅裝修擺切充滿懷舊美國風,非常特別
我最喜愛素食餐廳
餐廳位置方便,服務同食物質素💯

松本茸湯漬飯

KFC:Korean Fried 🐓$78+

北京烤片 $78+

泰式豆奶茶  美國進口樽裝可樂
食物💯服務💯
店員細心介紹湯漬飯食法而且非常親切有禮,食得好開心
另外餐廳嘅裝修擺切充滿懷舊美國風,非常特別
松本茸湯漬飯
素海南雞飯
KFC  Fried  Chicken
2022-03-02 31 views
今天在中環做完嘢就想去喜歡的Veggie4Love,吃一點light的小吃來慰勞自己。順便在周圍很多餐廳都關門的日子,去撐一下這些值得撐的優質小店。在去之前,先打個電話確認一下,下午茶時間有冇開。因為夜晚六点鐘後沒有堂食,只有外賣至十點。所以倒是歡迎我在下午茶時間來堂食消費的。因為還是怕肥的所以就點了一個蜂蜜有機鐵觀音檸檬茶及牛油果刺身。這不是普通的一般檸檬茶,用的是有機鐵觀音來沖泡,所以那茶底有濃濃的茶香,帶點從蜂蜜以外的微甜。很優!牛油果刺身用了整整一個果肉豐滿的牛油果,配以刺身豉油及WASABI,是一個既幾飽肚,又健康,而又不會太肥的下午小食。可能是客戶不知道他們下午茶時間還可做堂食,所以店裏面沒有其他客人。在吃下午茶時間,就有人來買外賣。原來他們外賣還有八折!喜歡這裏素食的人,就不要錯過這很好的折扣呀!這裏的環境非常舒適,是一個很好吃飯聊天的地方。若趕不了午膳時間,或者希望一個比較寧静的空間,就不如選擇下午茶時間過來試試。建議大家先打電話來訂位確認。食評外小故事:年輕老闆本來就是一個非常善心的人,看到買外賣的小姐,就問她可需要現在外面一盒難求的《蓮花清心膠囊》。因為老闆剛好能有

食評外小故事:年輕老闆本來就是一個非常善心的人,看到買外賣的小姐,就問她可需要現在外面一盒難求的《蓮花清心膠囊》。因為老闆剛好能有幾盒貨源就看看可有需要的人,以來貨價轉售他們。令有需要的人,得以幫助,這種善心值得稱讚!

2022-03-01
$100 (Tea)
  • 牛油果刺身
上星期跟同事周末去了中環的素食新餐廳 吃完之後已經急不及待很想推介給大家! 它不但是間主打素食的餐廳🥒🥦 原來還是間良心店和宣傳佛學的餐廳!💛-一入門口已經覺得餐廳裝潢是走復古美式風🇺🇸 特別有California街頭店舖的味道!🏈 各式各樣的擺設令到店舖玩味感很重 超colourful!🖍 打卡影相都冇難度!📸🔻🔻🔻🔻🔻✨Kobe’s Favourite ($158)素漢堡扒伴惹味燒烤醬 🍔老實說一般會對素食的味道不會有太大期望! 但這個真的有驚喜!!!😍 燒烤醬有陣陣的煙燻味 而且素漢堡扒弄得超不像素食 是有肉質感的漢堡扒🍔 薯角也烤得很不錯!🍟 -✨Hot Mama Rendang ($148)辣素仁當配椰漿飯第一次吃這個辣素仁😆 口感好像雞粒🐣🤣 旁邊配料有 烤花生、酸蘿蔔、青瓜、蕃茄 椰漿很香濃再加上清新的配料 整個感覺就是甜甜辣辣🥰-✨Soy Shakes ($68)🌟🌟各位!!! 這杯豆奶昔絕對要推介給大家🥺 上面的忌廉是由椰子製成🥥 而奶昔就是用新鮮水果和豆奶攪拌而成 我選的是士多啤梨味🍓 喝上去第一口是酸甜的味道 感覺超級似益力多🤣 但店員說其實加入了新鮮檸檬汁🍋 健

🔻🔻🔻🔻🔻
✨Kobe’s Favourite ($158)
素漢堡扒伴惹味燒烤醬 🍔

✨Hot Mama Rendang ($148)
辣素仁當配椰漿飯

✨Soy Shakes ($68)
🌟🌟各位!!! 這杯豆奶昔絕對要推介給大家🥺 上面的忌廉是由椰子製成🥥 而奶昔就是用新鮮水果和豆奶攪拌而成 我選的是士多啤梨味🍓 喝上去第一口是酸甜的味道 感覺超級似益力多🤣 但店員說其實加入了新鮮檸檬汁🍋 健康又好喝🥺🥰🥰

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Veggie4love (中環)
🗺 中環士丹利街11號10樓
2022-02-03 39 views
VeggieSF轉咗手之後第1次黎食,環境同菜式同以前大致相約。紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬 ($158)漢堡扒用紅菜頭扁豆蓉代替,質感較易散。食到有一粒粒紅菜頭,加入沙律醬,味道好豐富,有少少黑椒味。漢堡包好軟熟,幾好食。印尼加多加多沙律、炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯 ($148)第2次食呢個飯,一如以往咁好食,素串燒口感似熱食版齋雞粒,幾香脆同夠味。炸豆腐外脆內滑。餐湯: 紅菜頭湯飲品: 抹茶綠茶、甘菊椴花薰衣草茶

紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬 ($158)

紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬

印尼加多加多沙律、炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯

餐湯: 紅菜頭湯

餐湯(紅菜頭湯)

飲品: 抹茶綠茶、甘菊椴花薰衣草茶

2021-12-24
Type of Meal
Lunch
紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉 伴乾太陽蕃茄豆醬
印尼加多加多沙律、炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯
由於現在六點就要禁堂食,就諗下有乜外賣可以買做晚飯。做完嘢已經七時多,喺中環,就諗不如去買愛吃的素菜椰漿飯!去到知道了他們外賣開到十點,仲有8折!正!即叫即做!118元就有得吃!買了至愛TripToBali! 好味!外賣無損它的美味!味道和堂食沒大分別!六點到十點都有人,方便我們那些做到不知時候的人,就算OT到八、九點都有得吃好吃的素食♥Trip to Bali 有D乜嘢?有素蝦片,炸豆腐,串起豆干配satay sauce, 有印尼沙律,有至愛的椰漿飯,香蕉,青瓜,tomato加腰果。配2大杯sauce, 一個是點豆腐,一个是satay sauce! 對愛sauce 的人來説會很高興!就算無堂食,無阻放工后繼續尋美食!

Trip to Bali 有D乜嘢?

就算無堂食,無阻放工后繼續尋美食!

2022-01-20
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$118 (Dinner)
  • Trip to Bali
🎈環境一出升降機,已好有懷舊感,不論燈光、擺設、陳列,如杯碟、掛鐘、汽水樽、玩具、黑膠唱片封套等都充滿50年代美國舊金山的情懷。.🎈餐牌.🎈食物.👇Avocado salad $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️這碟沙律份量好大,都好飽肚,材有牛油果、甘荀、紅椰菜、蕃茄、果仁等。.👇Laksa Cha Cha Cha $148 ⭐️⭐️⭐️⭐️這個星加坡叻沙可選飯或印度薄餅roti,我們要了薄餅,特別些,叻沙湯與平時的不一樣,保留了濃味的感覺,裡面的豆腐索足了味好正!.👇Hot mama Rendang 辣素仁當配椰漿飯 $148 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 椰漿好香,食慾大增。..🎈總結✅打卡一流✅環境及氣氛都有懷舊感,有另一番風味✅食物有創意,而且是素,值得支持
🎈環境

🎈餐牌

🎈食物
👇Avocado salad $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Avocado salad

Laksa Cha Cha Cha

椰漿好香,食慾大增。

Hot mama Rendang

🎈總結
✅打卡一流
✅環境及氣氛都有懷舊感,有另一番風味
✅食物有創意,而且是素,值得支持
2021-12-20
$220 (Dinner)
Avocado salad
Laksa Cha Cha Cha