2021-07-19 460 views
越來越多素食主義者,🥬素食餐廳也越開越多。這間📍位於佐敦主打純素健康環保的咖啡店,餐廳室內設有鞦韆打卡位,最適合愛好打卡文青一遊。純素食與素食的最大不同之處在於,素食只是不吃肉不吃魚,純素食除此之外,還不吃任何產自動物的食品。這間純素咖啡店,所有食物都不含肉類、雞蛋、牛奶,減少對地球的傷害,認真環保♻️。🍀全日早餐$148 💛💛💛/5有植物牛肉漢堡、芝士大啡菇、無麩質酸種麵包、無花果、香蕉、哈蜜瓜、沙律菜、牛油果,植物牛肉漢堡與真牛肉味道及口感都無異😅。🍀綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗$98 💛💛💛💛/5超多新鮮水果,有香蕉、藍莓、無花果、芒果、奇亞籽、粟米片、燕麥、果昔等,非常健康,飽肚感十足。🍀抹茶紅豆純素蛋糕$54 💛💛/5🍀伯爵茶純素蛋糕$54 💛💛/5小編平時整蛋糕就多,今次才第一次食純素蛋糕,沒有牛奶、牛油、雞蛋做的蛋糕,略嫌口感比較乾身。🍀Rose Matcha Latte$58 💛💛💛💛/5抹茶甘香,茶底帶淡淡玫瑰香味,值得一試。🍀Dirty$50 💛💛💛/5雖然沒有用牛奶整的Dirty ,層次無咁分明,咖啡還是不錯的。

🍀全日早餐$148 💛💛💛/5

🍀綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗$98 💛💛💛💛/5

🍀抹茶紅豆純素蛋糕$54 💛💛/5
🍀伯爵茶純素蛋糕$54 💛💛/5

🍀Rose Matcha Latte$58 💛💛💛💛/5
抹茶甘香,茶底帶淡淡玫瑰香味,值得一試。

🍀Dirty$50 💛💛💛/5
2021-07-17
$200 (Lunch)
早幾日黎到依間主打純素食加動物友善嘅cafe🤪間舖分開左兩邊,cafe裝修好有文青feel,木系餐枱真係好適合打卡🤓🔻1️⃣純素三文魚.吞拿魚牛油果沙律碗 $125見到佢份量好多下,雖然係素但係食完都好飽肚,而且見到佢好colorful, 有牛油果、蕃茄仔、中華沙律、紫菜,而啲吞拿魚同三文魚應該就係蒟蒻黎,但口感食落好似真嘅刺身一樣😍😍🔻2️⃣綜合水果.奇亞籽.果昔燕麥碗 $98呢個好健康,有好多生果,例如香蕉、藍莓、士多啤梨,加埋個底嘅奇亞籽同側邊嘅燕麥同脆片,好豐富同好健康🥗🌿🔻甜品方面就有3️⃣純素朱古力Brownie $30 同4️⃣伯爵茶純素蛋糕 $54,甜品個人覺得一般,不過感覺冇咁heavy同健康啲😌至於飲品就有5️⃣蝶豆花梳打$50 同6️⃣cold brew $58, 呢度啲咖啡都係幾出名,值得一試🤩
1️⃣純素三文魚.吞拿魚牛油果沙律碗 $125
2️⃣綜合水果.奇亞籽.果昔燕麥碗 $98
2021-07-16
Type of Meal
Lunch
2021-07-19 32 views
喺尖沙咀行完街,又想食得fresh d就喺附近搵咗呢間素食店,menu上嘅菜式同飲品全部係純素食。店舖有好多好靚既打卡位,自助形式。我哋叫咗黑松露醬大啡菇芝士牛堡配牛油果沙律同泰式香芒牛油果蝦沙律。仲叫咗一件抹茶紅豆蛋糕同一件紅絲絨蛋糕做甜品。飲品方面就點咗蝶豆花柚子梳打同雜莓smoothie。先講牛堡,用咗竹炭包都幾有特色,不過有少少硬,夾住大啡菇、impossible素牛肉漢堡、芝士等材料,個黑松露醬都幾香。配嘅牛油果沙律就冇咩特別。香芒牛油果蝦沙律,用咗泰式醬汁做base加埋芒果同牛油果,酸酸甜甜,都幾開胃,蝦當然係素蝦,不過賣相就十分似真,差d俾佢呃到。兩款蛋糕比較實淨唔算鬆軟,口感較似brownie,可能係因為冇用蛋同牛奶。蝶豆花柚子梳打藍橙漸變色,打卡一流。至於雜莓smoothie莓味同顏色都比較淡。。。齋啡尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖。。

店舖有好多好靚既打卡位,自助形式。

仲叫咗一件抹茶紅豆蛋糕同一件紅絲絨蛋糕做甜品

飲品方面就點咗蝶豆花柚子梳打同雜莓smoothie。

齋啡
尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖

2021-07-18 27 views
一直都見到好多人post呢間咖啡店,見今日朝早冇乜嘢做,就同左男朋友去食個Brunch!咖啡店面不大,有兩間細鋪仔,一間主要負責點菜同廚房,之後就需要自己捧餐去到隔兩個鋪位嘅用餐區!用餐區裝修都好靚,仲有打卡專用嘅鞦韆!另外近門口位都有個黃色嘅打卡專用位置😍😍🍡Dirty HK$50Dirty一般第一啖都會先飲到濃郁嘅咖啡,之後再飲出牛奶嘅味道!由於呢間咖啡店係以素食為主,所以佢嘅牛奶係會用燕麥奶去代替!但飲一啖之後發覺同一般嘅牛奶味道差別不大!🍡Rose Latte HK$50玫瑰咖啡一向係我至愛!聞到好香玫瑰味,咖啡又濃郁,燕麥奶又好飲!🍡植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅 HK$138薄餅底超級脆,植物牛肉嘅感覺好得意,同一般牛肉真係好似,蕃茄亦都帶有少少酸酸地嘅味道,成個感覺好match !🍡全日早餐 HK$148有香蕉,番石榴,牛油果,素食嘅肉扒,大啡菇,沙律菜,哈密瓜,同埋無澱粉質麵包!所有水果都好新鮮,素食嘅肉扒亦都好好味,大啡菇略嫌比較濕,沙律菜配埋醬汁好Fresh,可惜個麵包對我嚟講比較硬!🍡抹茶紅豆蛋糕 HK$54之前食過幾間素食甜品,呢間算係我食過當中最好食嘅!食第一啖就

用餐區裝修都好靚,仲有打卡專用嘅鞦韆!
另外近門口位都有個黃色嘅打卡專用位置😍😍

🍡Dirty HK$50

🍡Rose Latte HK$50

🍡植物牛肉,蕃茄及火箭菜薄餅 HK$138

🍡全日早餐 HK$148

🍡抹茶紅豆蛋糕 HK$54

之前食過幾間素食甜品,呢間算係我食過當中最好食嘅!食第一啖就已經食到好香嘅抹茶味,同時亦都食到軟綿綿嘅紅豆!蛋糕感覺唔會太濕,但都唔會太乾,恰到好處!

🍡朱古力布朗尼 HK$30

相反布朗尼就比較失色,識落比較乾身,食完會想飲啲嘢潤下個喉嚨!同時朱古力味亦都唔重,口味比較淡🥲

2021-07-18 1159 views
雖然自己並非素食者,但近年自從試過唔同素食後,都唔太抗拒幫襯素食餐廳,開始覺得食素都可以係一個有趣又較健康嘅體驗。當日去下一個行程前尚有啲時間,就同友人造訪呢間小有名氣嘅純素餐廳。全日早餐 $148 純素版全日早餐款式估唔到都頗豐盛,包括有植物肉漢堡扒、鷹嘴豆沙、酸種麵包、大啡菇、牛油果、綜合水果同沙律菜。以Impossible Meat製成嘅植物肉漢堡扒可以模仿真肉嘅肉碎口感,配以半融素芝士另添一份鹹香。大啡菇亦值得欣賞,咬落多汁厚身。綜合水果.奇亞籽.果昔燕麥碗 $98水果燕麥碗份量驚人,適合兩人開心share。殼物有粟米片同麥片,配以奇亞籽、芒果、香蕉同無花果等配料,整體感覺透心涼又清爽。抹茶紅豆純素蛋糕 $54初嚐純素蛋糕,可能因為不含蛋奶成份,口感比想像中結實,相對無咁濕潤。抹茶紅豆味幾濃郁,偶爾會食到紅豆粒增添口感。忌廉雖稱唔上十分輕盈,但亦未至於膩口。伯爵茶純素蛋糕 $54同樣小巧可愛嘅伯爵茶純素蛋糕,味道相較抹茶紅豆來得清淡沉實,如果茶香味可以再濃香啲、餘韻更悠長會更好。蝶豆花柚子梳打 $50具漸層效果嘅梳打特飲,拌勻後可以飲到柚子嘅清甜蜜味,感覺幾潤喉。香蕉芒果沙冰

全日早餐 $148

綜合水果.奇亞籽.果昔燕麥碗 $98
水果燕麥碗份量驚人,適合兩人開心share。

抹茶紅豆純素蛋糕 $54

伯爵茶純素蛋糕 $54

蝶豆花柚子梳打 $50

香蕉芒果沙冰 $52
欣賞沙冰嘅溫度唔會過凍,質感亦攪拌至綿密細滑嘅程度,香蕉味幾突出,可惜唔太品嚐到芒果味。
題外話:欣賞餐廳非常關心香港社會狀況同為香港打氣,可惜服務態度有待改善,自助點單時感覺店員唔太想理客人,有簡單問題都唔太樂意解答。希望呢點可以改善吓,以免影響食客對餐廳觀感。
2021-07-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2021-07-18 23 views
- ̗̀ 黃店系列 ̖́-很喜歡這間Vego Coffee良心咖啡店☕️ 他們以🌱純素✧🦮動物✧🏳️‍🌈平權 為主題♡ 所有産品都不包含肉類◦雞蛋同牛奶🥛 等大家食得安心又健康☺️ 店內的環境很舒適 以木系簡約風為設計 充滿住多個打卡位📸 先在主店落完order 再到旁邊隔一個鋪位坐底等🪑 以自助形式用餐 食完記得要清理乾淨唷🧴 先講下食物方面 我哋試咗個植物牛肉☓蕃茄及火箭菜薄餅🥰 植物牛肉沒有傳統牛肉的油脂感 食落口感好清新😘 餅底烘得鬆脆可口 令人一試愛上😍 另外無花果和牛油果多士🥑 都很新鮮 配上以天然酵母發酵的酸種麵包🥯 很特別哦๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ 值得一試.ᐟ 而紅絲絨和伯爵茶純素蛋糕🍰 的質感比普通蛋糕結實 不會有creamy的感覺😋 ᴗ 飲品方面 試了杯玫瑰鮮奶咖啡🌹 玫瑰味道幾香 不會蓋過咖啡味💕 而Smoothie係由羽衣甘藍◦香蕉◦亞麻籽◦沙冰🧊調製而成🍸 營養豐富又健康🧎🏼 無添加糖分 甜味主要來自香蕉🍌 飲落順滑又不會太甜🙈 大家一定要去懲罰下呢間高質素咖啡店💛
- ̗̀ 黃店系列 ̖́-

• 無花果及牛油果酸種麵包
  • 伯爵茶蛋糕
2021-07-17 63 views
之前一直都未食過素食餐廳,今次終於嚟到好多人都推介嘅純素cafe💛 Cafe細細間分2間店面,木系風格周圍都可以文青打卡☺️無論係飲品、主食定係甜品識落都好有健康感~🔸 植物牛肉,蕃茄,火箭菜薄餅(HK$138)12寸薄脆底嘅Pizza食落脆卜卜,上面有impossible牛肉粒,食落口感同真嘅肉差唔多😎配埋蕃茄同火箭菜一啲都唔覺得油膩🍕🔸 手工竹炭bagel配泰式金不換雞肉(HK$125)竹炭Bagel超大個,餡料都有分好多種,今次試咗最新推出嘅泰式金不換雞肉,配埋新鮮嘅蔬菜蕃茄同埋羽衣甘藍好match🍅雖然bagel口感硬左少少,但食完都飽好耐🤪🔸 芝麻latte(HK$48)凍latte好順滑,純素嘅關係所以係用燕麥奶沖👍難得有我鍾意嘅芝麻味😍飲落甜度適中天然,推介呢~🔸 抹茶玫瑰latte(HK$58)抹茶味latte上有玫瑰花瓣,好清新🥰抹茶味如果再濃啲就更滿足啦~🔸 純素蛋糕(HK$54)喺點餐隔離有個櫃擺齊晒純素蛋糕,外貌好吸引🤪即刻試吓其中兩隻味,伯爵茶味茶葉味尚可,比較鍾意紅絲絨,食落更綿蜜。第一次食純素蛋糕,口感原來係咁得意🍰
植物牛肉,蕃茄,火箭菜薄餅

🔸 植物牛肉,蕃茄,火箭菜薄餅(HK$138)
手工竹炭bagel配泰式金不換雞肉

🔸 手工竹炭bagel配泰式金不換雞肉(HK$125)

🔸 芝麻latte(HK$48)

🔸 抹茶玫瑰latte(HK$58)
純素蛋糕

🔸 純素蛋糕(HK$54)
植物牛肉,蕃茄,火箭菜薄餅
純素蛋糕
成日經過呢度都想試呢間復古文青風純素咖啡店😀😀呢日我一開門就去到😀😀即揀打卡最靚位影相📸️❣️是日餐單🥗全日早餐 VEGO All Day🍽我去食時轉左menu, 全日早餐的內容有點不同。沒有了竹炭bagel🥯,改為酸種包也很不錯😀也是的喜歡吃的麵包🍞伴hummus和牛油果🥑食超美味😋😋素漢堡扒像真度高但少了一點油膩,配上純素芝士更咸香而唔漏👏🏻👏🏻沙律菜爽脆而新鮮,配上鮮無花果令沙律無咁單調。最後食埋西瓜🍉同香蕉🍌令原本已經好健康嘅餐點更完滿🥰🥰又好味又有營養🥗P.S.仲有一隻大啡菇跟餐配一杯麥茶,同食物好配合。下次我一定會試竹炭bagel同埋紅絲絨蛋糕🥰🥰個樣太靚喇🥰🥰
❣️是日餐單
🥗全日早餐 VEGO All Day🍽

全日早餐

跟餐配一杯麥茶,同食物好配合。
純素無花果撻

$148 (Lunch)
全日早餐
植物牛肉+蕃茄+火箭菜pizza食落根本唔會覺得係植物牛肉😯芝士味夠濃,蕃茄同火箭菜都好新鮮,個餅底夠晒薄脆,正😋 綜合水果奇亞籽燕麥碗有令人眼前一亮嘅感覺😍好colourful😍材料有香蕉🍌藍苺🫐士多啤梨🍓無花果,奇亞籽,雜錦燕麥,乾果,果仁,食用花&薄荷葉🌱而個base就係香蕉藍苺Smoothie😋絕對係一個清新又健康嘅配搭🥰Rose latte & Banana mango smoothie玫瑰味相當突出😯仲有幾片玫瑰花瓣喺面頭🥰又靚又好飲😚杯smoothie就香蕉味重d嘅,整體入口順滑😋紅絲絨蛋糕+伯爵茶蛋糕第一次食到純素嘅甜品😊蛋糕做得好靚呀,好igable🥰 質感方面,無論係面頭嘅cream定係蛋糕體都比一般坊間嘅來得較為厚實,口感明顯係實在d。兩者之間,個人比較喜歡紅絲絨蛋糕🍰齋啡係一間寵物友善餐廳,有養寵物嘅可以放心咁帶你哋嘅主子嚟到呢個木系得嚟又帶點波希米亞風嘅環境打卡影相📸️+食好西😋
植物牛肉+蕃茄+火箭菜pizza

綜合水果奇亞籽燕麥碗

紅絲絨蛋糕+伯爵茶蛋糕

2021-07-15 18 views
🥗純素三文魚呑拿魚牛油果沙律碗💰$125😈 呢到主打係素食小店係唔會有肉食肉食朋友要注意⚠️同埋呢啲所有咖啡都係用燕麥奶🍼同埋呢到係自助落單入去量完體溫就可以過隔離到落單之後會有個電子牌再自行取餐💛今日天氣咁熱就試下夏季Style既沙律碗🥗佢成個沙律碗顏色都好Colourful沙律菜都好新鮮同好爽脆加左少少酸酸甜甜既和風汁好開胃牛油果🥑都好新鮮同埋我幾鍾意佢個個三文魚同呑拿魚🐟我本身少食素食都覺得幾好食佢個扮三文魚口感好似真係我地食左好耐都未知係咩🤔最尾問返店員原來係蒟蒻🤤但真係做得好似真係似食緊刺身咁🥯自選手工竹炭比高包💰$125😈呢個竹炭Bagel有5種我今次揀左個口味比較清新既泰式金不換雞肉🐔佢個Bagel份量都好大個同埋好多菜😂對於我呢啲會食到周圍都係既人都幾狼狽下不過佢個生菜好新鮮同埋Bagel個包皮食到淡淡既竹炭味而包皮唔會太硬個面仲少少脆入面就質地煙Un我覺得唔錯幾有嚼口🤤而佢個金不換雞肉都好泰式口味仲有少少花生幾好食同埋佢呢個Bagel份量都好大個下🍰伯爵茶蛋糕 • 紅絲絨蛋糕💰$54 (一件)😈收銀位置下面個甜品櫃睇上去好吸引同好精緻🤤今次揀左伯爵茶蛋糕同紅絲絨蛋糕各一
🥗純素三文魚呑拿魚牛油果沙律碗
💰$125

🥯自選手工竹炭比高包
💰$125

🍰伯爵茶蛋糕 • 紅絲絨蛋糕
💰$54 (一件)
😈收銀位置下面個甜品櫃睇上去好吸引同好精緻🤤今次揀左伯爵茶蛋糕同紅絲絨蛋糕各一件試下🍰佢呢到啲蛋糕唔同平時食個啲一樣佢呢到無落到牛奶雞蛋同牛油既因為素食😬所以食落會比較厚實💛我比較鍾意伯爵茶蛋糕佢呢個口感食落無咁實而伯爵茶味道都好食有唔會太過濃而蛋糕上既忌廉都好Creamy而紅絲絨蛋糕就係用紅菜頭而整成既食落唔會太甜同太膩同埋賣相真係好靚好岩打卡

☕️Iced Rose Latte
💰$50
😈呢杯Iced Rose Latte飲落有淡淡既玫瑰味🤤呢杯咖啡都係無用牛奶而用燕麥奶取代飲落好滑同好清新輕盈🥛飲落都覺得健康啲又無奶咁飽

🍸Iced Butterfly Pea Yuzu Soda
💰$50
😈叫左一杯咖啡另一杯就叫左杯比較Fresh既蝶豆花柚子梳打🍹飲落好清新蝶豆花味都好岀成杯個顏色都好靚紫紫地色💜夏天咁熱飲真係成個人都爽唒同埋柚子梳打甜度都岩岩好唔會太甜⚠️提提大家記得食完野要自己清理返個枱面同Dum埋垃圾最後就還返餐盤同個個籃俾返店員💛整體呢間素食我都幾推薦大家黎試環境主打木系設計有種遠離市區既感覺幾舒服幾岩同朋友黎Chill下打下卡
話說維持初一、十五食蛋奶素呢個習慣已經大約五年,有時真係食到無咩好食⋯嚟嚟去去都係嗰幾間餐廳,主要係因為其實素食並唔會特別平,如果搵到啲有質素又就腳嘅素食餐廳基本上就直接變飯堂,好少會有試新嘢嘅衝動🥴今次趁初一去試咗尖沙咀呢間純素cafe🧚🏻‍♀️ 估唔到有驚喜,價錢合理食物又有心思,特別係個純素蛋糕,雖然無落蛋奶但口感同味道依然出眾,加上地方佈置得休閒舒適,如果夏天想keep fit食得健康啲又唔想食到口寡寡嘅話可以同朋友一齊去試吓😽✧ 泰式香芒牛油果蝦沙律 $𝟙𝟚𝟝有成半個牛油果嘅沙律🥑 超級大兜好啱share,第一眼望以為做咩淨係得牛油果、菜同蕃茄仔,原來啲素蝦同芒果係晒底,仲要都幾多吓🥭😻 個泰式醬汁酸酸辣辣好開胃,各種食材mix埋一齊味道多層次唔會悶又有滿足感,唯一美中不足係有芫荽👻 唔食芫荽嘅朋友可能要落單嗰時講聲走芫荽🤧✧ 越式雞肉法包配沙律 $𝟙𝟛𝟠呢個法包有成7吋,仲要跟個沙律,啱晒啲怕食素食唔飽嘅男仔🥸 雞肉有沙嗲味加持過好惹味,配上切成細絲有撈檬汁味嘅蘿蔔絲,夠晒清爽唔會太重口味!但個法包同全天下嘅法包一樣咁難咬,少啲牙力都食唔到呀😣 如果餐廳可以將佢先切開一半會比

泰式香芒牛油果蝦沙律

✧ 泰式香芒牛油果蝦沙律 $𝟙𝟚𝟝

越式雞肉法包配沙律

✧ 越式雞肉法包配沙律 $𝟙𝟛𝟠
呢個法包有成7吋,仲要跟個沙律,啱晒啲怕食素食唔飽嘅男仔🥸 雞肉有沙嗲味加持過好惹味,配上切成細絲有撈檬汁味嘅蘿蔔絲,夠晒清爽唔會太重口味!但個法包同全天下嘅法包一樣咁難咬,少啲牙力都食唔到呀😣 如果餐廳可以將佢先切開一半會比較容易進食🥖 同埋又係有芫荽嘅🤣

純素紅絲絨蛋糕

✧ 紅絲絨蛋糕 +$𝟜𝟠
話說我超鐘意食紅絲絨蛋糕😻😻😻 不過喺香港好似比較少見呢款蛋糕,而且喺唔同餐廳食過都唔太好味。
呢度嘅紅絲絨雖然係無落蛋奶嘅純素蛋糕,但口感keep到溼潤而紮實,同啲柔滑嘅cream好夾好香好好食🤤 如果要喺呢間cafe揀一樣我最鐘意嘅食物,一定就係呢個紅絲絨蛋糕!🥰💓 如果跟餐叫加$48就食到,單叫就要$54。

伯爵茶蛋糕

✧ 伯爵茶蛋糕 +$𝟜𝟠
雖然呢款蛋糕個口感都溼潤,但比起紅絲絨蛋糕會鬆軟一啲無咁紮實。味道唔係好濃厚,係偏清香嘅茶味,怕甜膩嘅朋友應該會比較鐘意呢款蛋糕🫖

ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ  /  ʀᴏꜱᴇ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ

✧ ʀᴏꜱᴇ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ +$𝟛𝟠
整體嚟講唔係好飲到玫瑰嘅香味,淨係有少少甜味,個抹茶味又太濃,再加埋本身latte個味係到互搶,三個味道好分開,好似平衝得唔太好😣

✧ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ +$𝟛𝟘
焙茶同豆奶味好夾,口感順滑,不過味道會偏淡。但如果送口感味道都濃郁嘅紅絲絨蛋糕就啱啱好😸

ʕ•ᴥ•ʔ

泰式香芒牛油果蝦沙律
越式雞肉法包配沙律
純素紅絲絨蛋糕
伯爵茶蛋糕
  • 紅絲絨蛋糕
2021-07-12 39 views
去到先知呢間係全素咖啡店,但素食都可以咁好食,環境也很舒適紅絲絨蛋糕 $54伯爵茶蛋糕 $54賣相超好又好食既蛋糕 😍質地比較黏同濕潤搭配cream也都唔會好甜私心比較鍾意紅絲絨,味道會比伯爵茶濃郁Mixed Fruit Oatmeal Smoothie Bowl $98呢個賣相都好靚勁多水果 (有香蕉/無花果/藍莓/草莓) 加上oatmeal食落好健康😛三色墨西哥Taco $138有雞肉/蘑菇/肉丸3種雖然係素食,但肉丸同雞肉同一般既好似!覺得雞肉既最好食呢個要盡快食,如果唔係個taco皮就會軟掉,有點可惜😢我覺得主食越南法式雞肉麵包好特別!麵包好食,唔會乾!但超大個,有小小困難去食裡面既雞肉係用素食豆乾,食落酸酸甜甜但又有小小辣😋還有附一小碗沙拉好清爽
去到先知呢間係全素咖啡店,但素食都可以咁好食,環境也很舒適

紅絲絨蛋糕 $54
伯爵茶蛋糕 $54
賣相超好又好食既蛋糕 😍
質地比較黏同濕潤
搭配cream也都唔會好甜
私心比較鍾意紅絲絨,味道會比伯爵茶濃郁

呢個賣相都好靚

三色墨西哥Taco $138
有雞肉/蘑菇/肉丸3種
雖然係素食,但肉丸同雞肉同一般既好似!
覺得雞肉既最好食
呢個要盡快食,如果唔係個taco皮就會軟掉,有點可惜😢

我覺得主食越南法式雞肉麵包好特別!
麵包好食,唔會乾!
但超大個,有小小困難去食
裡面既雞肉係用素食豆乾,食落酸酸甜甜但又有小小辣😋
還有附一小碗沙拉好清爽

2021-07-05 48 views
純素Cafe✨是日手沖咖啡//dirty//紅絲絨蛋糕//朱古力布朗尼😆純素蛋糕其實好難整得好食但係呢一間唔錯🤘🏻紅絲絨蛋糕😋加埋忌廉令到成個口感啱啱好唔會太dry亦都唔會太膩💖另外一個朱古力布朗尼都唔算太甜💯呢間除咗有咖啡蛋糕正餐之外亦都有其他嘅產品可以買下買咗呢一包泰式香料可以係屋企度加生豬肉整返幾味🤤
純素Cafe✨

另外一個朱古力布朗尼都唔算太甜💯
呢間除咗有咖啡蛋糕正餐之外亦都有其他嘅產品可以買下

買咗呢一包泰式香料可以係屋企度加生豬肉整返幾味🤤

2021-07-04 54 views
Green Monday之選 大大份純素食餐廳咖啡選用燕麥奶 好味👍🏻 木系咖啡店 寧靜而撲實 裝修以乾花為主題 很有秋意的怖置 配上陰陰天 是洗滌心靈又漫活的一天「齋啡」🍄大啡菇芝士bagel-因為太大份 如果上菜時 可以幫手分一半會更貼心🥑和風牛油果吞拿魚墨西哥卷 -平時食牛油果好快膩 食左半份都唔膩 好似食緊沙律甘新鮮👍🏻🍰紅絲絨伯爵茶蛋糕 -本身麻麻地茶味食物 覺得茶味偏重🍫朱古力麩質蛋糕 -濃濃朱古力味 似食緊海綿蛋糕 好味👍🏻👍🏻

Green Monday之選

紅絲絨伯爵茶蛋糕
和風牛油果吞拿魚墨西哥卷
朱古力麩質蛋糕
2021-07-01 37 views
近幾年香港人都注重健康未必餐餐都要食肉 有時想食清淡啲既話可以選擇去齋啡No.1和風牛油果吞拿魚墨西哥卷🌮️ (跟餐💰 118) 8/10墨西哥卷餡料豐富 有好多 羽衣甘藍 生菜素吞拿魚大概有五塊 每塊都幾厚 但唔算重牛油果味 跟餐既話 可以加錢(💰 15)轉咖啡No.2 All day breakfast (💰 148) 6.8/10🥯 bagels 唔會好硬配埋低脂高營養Hummus豬柳一塊 無油 健康 食完唔會有負擔感 個人認為香蕉可以用火槍烘熱一下No.3伯爵茶純素蛋糕🍰(💰 54) 6.2/10🙅🏻‍♀️雞蛋同牛油既蛋糕 都做到口感鬆軟👍🏻但唔重伯爵茶味 留意😌客人要自己過去拎嘢食同執枱Cafe有好多打卡位 但鋪位唔算大要早啲過去影相 📸️作為細食既女仔黎講份量適中普通男仔既話就未必夠飽😂
近幾年香港人都注重健康
未必餐餐都要食肉 有時想食清淡啲既話