2018-12-16 556 views
和朋友吃飽飯後,經過見到蘋果批好想食,但又唔好意思兩個人只點一個蘋果批所以企左係門口一陣,之後店員出來招乎,我地就表明來意,店員亦表示無問題!好高興無因為我地點咁少野而要最低消費,服務態度亦無因此而有改變,店員亦好有禮貌!蘋果批味道不錯,甜度合適如可帶點點酸味就更完美!另外,如果係配雲呢拿雪糕會更好(個人口味問題覺得配雲呢拿會夾啲,其實佢個朱古力雪糕係好味嘅,入面有啲朱古力碎)已Bookmark下次來試試佢嘅晚餐!支持小店!
已Bookmark下次來試試佢嘅晚餐!支持小店!
蘋果批
蘋果批
2018-09-22 763 views
My friend m and I just had a lunch today at this restaurant, which we thought was the worst lunchset ever. We usually have a weekend lunch together and have tried a lot of restaurants in the town, from economical to expensive ones. This is the worst experience we have had, poor air-con even in September when the weather is bit of cooler. We were attracted to the place by its interior design. However, we were shocked after sitting down.The soup is extremely small which we thought it was for placi

The soup is extremely small which we thought it was for placing the sauce. The bread was neither warm nor spongy, though it looked so.

We ordered a spaghetti and risotto. Neither of them is even above the standard. The spaghetti is more like a soup noodles with “tons” of tomato sauce at the bottom. For the risottos my friend had, it is just a small plate that not even enough for a girl.

Fortunately, the beverage is not bad ( we had hot milktea and Coca-Cola)

We were surprised that there is no any negative comments!!! Hope we were just an occasional case that had the annoying dining experience.
2018-09-22
$90 (Lunch)
2018-06-22 1166 views
今晚去了太子嗰頭 Dinner,搵到間裝修唔錯,好有歐洲古船風格。仲可以 candle dinner 添。兩個人唔一定要食兩個 full sets,叫一個就夠 ($358),再加多一個三文魚凱撒沙律一齊 share 就夠晒喇。我留意到隔離好多張檯都係 reserved,最初以為係裝假狗,坐坐下,又發現原來真係有客的,仲越坐越滿。八卦問咗老闆娘中午開唔開? 佢話淨係星期五六日的中午才會開,平時至會開夜晚,六點才營業。我心諗,咁都為到皮,證明經營有道,食物水準一定高,招呼一定好,才留到班消費高的熟客。【三文魚凱撒沙律 $78】、【黑椒半燒薄切鮮吞拿魚】兩個starters 都一齊來,在燭光照影下,分外吸引。【三文魚凱撒沙律 】幾塊厚切煙三文魚放在羅馬生菜上,有黑醋汁和煙肉粒。生菜新鮮爽脆,三文魚口感豐膩,配搭一流。【黑椒半燒薄切鮮吞拿魚】吞拿魚輕輕燒過,切片,在上面淋咗些特製嘅汁,裡面有生紅蔥粒、蒜粒,少少酸,幾開胃的。吞拿魚如此製法,食落口感有少少似食燒牛肉,好神奇,總之好食。【意大利鮮牛肝菌泡沫忌廉湯】有好濃烈好香的牛肝菌味,質感好細膩。【House Bread】自家製麵面,配芝士醬,

仲可以 candle dinner 添。

【三文魚凱撒沙律 $78】、【黑椒半燒薄切鮮吞拿魚】
兩個starters 都一齊來,在燭光照影下,分外吸引。

【三文魚凱撒沙律 】

【黑椒半燒薄切鮮吞拿魚】

【意大利鮮牛肝菌泡沫忌廉湯】
有好濃烈好香的牛肝菌味,質感好細膩。

【House Bread】
自家製麵面,配芝士醬,搽滿塊麵包,超好食。

【燒焗芥茉脆皮澳洲羊鞍扒】
有四件,火喉剛剛好,肉嫩唔羶。上面的脆蒜粒好香口。配菜的薯角、茄子和特大雞脾菇都唔錯。

【芒果奶凍】
這個甜品好滑,不太甜,還有芒果味,我好鐘意食。

【咖啡】
唔知道來源,不過,應該係貴嘢。

今餐 $480,食物質素高,招呼非常好,值得推介。
2018-06-20
Dinner
當你喜歡一個人,你就會願意無條件的為他付出,就好像我和老公一樣,不是特別的日子,我也會買份小禮物哄哄他,他又會投我所好,約我去特別的餐廳吃好食的。這一晚,他就帶我到了太子一間帆船主題餐廳晚飯啦,餐廳不算很大,卻頗有氣氛的。我們點了一個set dinner,再叫了點小食。Starter是黑椒半燒薄切鮮吞拿魚,吞拿魚以半燒的方式烹調,保留魚的鮮味,而旁邊的沙律菜有點點芥辣味道,酸甜得來多了一個味道層次,很醒胃。湯是意大利鮮牛肝菌泡沫忌廉湯,細滑的忌廉湯帶着濃郁的菌香,還食到粒粒牛肝菌。Main course是炭燒西牙極黑豚架佐無花果肉汁,每次見到餐廳有黑毛豬也想去試試,伴無花果肉汁還是第一次。黑豚架火喉燒得剛好,入口軟稔,沾無花果肉汁吃味道不錯的。另外我們亦點了一個蘋果批,女人有第二個胃嘛,這裏的蘋果批是餐廳推介的,需焗20分鐘。清甜的蘋果肉批配上雲呢拿雪糕,一冷一熱的口感,緩緩融化在口中,感受到一絲絲甜意,你一口我一口,就像戀愛中的情侶,百般滋味。

2018-04-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2018-03-31 532 views
本身係太子搵地方晚餐,行到旺角警處附近,地點好易搵,就係正七喜對面!門口有個小counter 放左menu, 小裝飾,剛好又想試試西餐,所以就入左去。一開頭待應方排我們二人坐近門口餐枱,但我們一問之下佢地又立即安排入小小餐枱給我們,十分合作,而且態度友善!食物方面也挺有心思同質素,係太子區來講比較少有,因為有質素的可能已經要去尖沙咀地區,先吃八爪魚沙律,個汁好特別,食材新鮮!份量兩位女士剛好,另外我們叫了兩個main, 西冷牛扒配闊麵,闊麵個汁好滑、又不會擺左一陣變乾,好好味!西冷也不錯,熟度適中!同時我們也order 了另一個虎蝦同魚柳,虎蝦雖然只有一隻,但食得出好新鮮,魚柳個底汁好夾、好滑!兩人晚餐大約五百三十元,女仕來說份量可以的,環境衛生,而且不會嘈,傾計也十分舒服!!一定會再同其他女士朋友來!!

一定會再同其他女士朋友來!!

2018-03-30
  • 八爪魚沙律和西冷牛扒闊麵
2018-03-22 420 views
1522年9月6日, 由麥哲倫所率領的維多利亞號團隊返抵西班牙,完成了歷史上首次環球航行。而L今晚則跟女友於"維多利亞”…餐廳來一次環遊世界。話說與女友到太子花墟買她心愛的繡球花後又到晚餐時間,無心插柳下留意到松記糖水旁有一間低調外觀又確實難以發現的餐廳。L認為一間餐廳與一個人相似的地方,外觀低調的往往是很有實力的。進門後發現餐廳裝潢以航海為主題,帶點中世紀歐洲的風格。藏紅花茄蓉海鮮湯裡有大蜆、青口、小魷魚、大蝦、椰菜花、洋蔥及番茄。青口同大件都冇沙粒,不得不提的當然是全球最昂貴的香料藏紅花。其珍貴在於產量少而且難收成,是香料中的黃金。氣味特殊而且味道微苦。藏紅花只是因明代由西藏傳入得名,藏紅花真正的起源地是伊朗。西至歐洲,東抵印度中國,漂洋過海,經歷了漫長而有趣的旅程,於旅途中帶給世界各國芬芳。其後阿拉伯人將藏紅花的種植帶入西班牙,演變成今日的海鮮飯。麵包軟熟,配合芝士醬或牛油都是等待上菜時的良伴。原隻澳洲大龍蝦配芝士忌廉汁啖啖肉的蝦肉好多汁,是一種負擔到但奢侈的享受。 蝦肉的鮮味亦沒有因為芝士忌廉汁而蓋過。最後甜品是蘋果批伴雪糕牛奶味雪糕,為這次環球航行劃上一個圓滿的句號。女友提議

進門後發現餐廳裝潢以航海為主題,帶點中世紀歐洲的風格。

其後阿拉伯人將藏紅花的種植帶入西班牙,演變成今日的海鮮飯。

麵包軟熟,配合芝士醬或牛油都是等待上菜時的良伴。

女友提議生日再來這裡慶祝,讓L不用再為選地方食飯而煩惱。

2018-03-18
$458 (Dinner)
  • 原隻澳洲大龍蝦配芝士忌廉汁
  • 炭燒西班牙極黑豚架佐無花果肉汁
2018-03-10 1152 views
放假約了好友見面,係花園街附近見到有一間門面幾有特色既西餐廳。餐廳環境昏暗舒服,靜靜地。播著一些純音樂,氣氛好好。好岩與朋友係度傾計談心,慢慢享受美食。😊-食物選擇都多,餐廳亦好細心 提供食物既相片,等我地可以參考一下!最後我地選擇左一道小食同兩道主菜😉-點完餐,先來一份餐包給我們。😋除左配有牛油,還附上 🧀芝士醬 。😍芝士醬好濃郁,連埋餐包一起吃,比起牛油更加好味! !而且餐包食落相當鬆脆可口。-小食:香煎法國鵝肝多士😋鵝肝味好香而且份量都幾大同肥厚!鵝肝煎到外脆內軟。煎得剛剛好,不會話煎到好熟,令到鵝肝好乾。而且一啖食落去,鵝肝油即刻流出,口感相當豐富,好肥美!😍多士吸收左流出的鵝肝油,令到多士更加香口! 另外配有黑醋沙律,相當開胃,亦可解一解油膩。🙂-主菜(一)🍝:炭燒頂级西冷牛扒配彭馬芝士鮮忌廉寬條麵 🙂這塊西冷牛扒既牛味比一般既煎牛扒味道更加濃烈,食得出有一陣陣既炭燒味道! 而且牛扒不會過熟。食落肉質好嫩滑,好juicy!而寬條麵以芝士鮮忌廉汁煮成,食落芝士味好重,好濃郁!!忌廉汁更令到寬條麵好 creamy,好滑! 😋好好味!-主菜(二):鮮蟹肉海膽藏紅花忌廉飯🍝望落相當吸

最後我地選擇左一道小食同兩道主菜😉
點完餐,先來一份餐包給我們。

😋除左配有牛油,還附上 🧀芝士醬 。😍
小食:香煎法國鵝肝多士😋

鵝肝味好香而且份量都幾大同肥厚!

而且一啖食落去,鵝肝油即刻流出,口感相當豐富,好肥美!😍
多士吸收左流出的鵝肝油,令到多士更加香口!
另外配有黑醋沙律,相當開胃,亦可解一解油膩。🙂
主菜(一)🍝:炭燒頂级西冷牛扒配彭馬芝士鮮忌廉寬條麵 🙂

主菜(二):鮮蟹肉海膽藏紅花忌廉飯🍝

望落相當吸引!有很多既海膽同三文魚魚籽舖係面。😍

海膽肥厚新鮮,且好重海水味。
連埋三文魚魚籽一起吃,不會覺得腥。反而更加鮮甜!😋
而且蟹肉混入左係忌廉汁裡,每一啖飯都食到蟹肉既味,令到有多重既鮮味口感。這道菜很好吃!👍
想不到這間西餐廳的食物質素咁高水準,而且價錢又合理,令到我們食得相當滿意。😊
2018-03-07 182 views
早前為了迎接新年,經常到花墟逛逛打算購置年花。逛街後少不免醫醫肚,就在鄰近花墟的街道,讓我發現了這間「Victoria Restaurant」。餐飲我點了一杯凍檸茶,糖漿是另上,可以按自己的喜好調整甜度;茶香充足,味道不錯。先點了一份小食,就是半燒薄切吞拿魚柳。除了主角吞拿魚柳,碟邊還有清新的沙律菜🥗半熟的口感更有層次感,外層熟了的吞拿魚柳口感帶點鬆軟,內裡的生吞拿魚柳則口感較軟,有種溶化的感覺面層的醬汁帶有芥末味,只是略嫌醬汁有點多,建議先把醬汁撥開再品嚐吞拿魚柳,不然會覆蓋了魚柳的味道。我選擇加$58配上餐湯和餐飲,只因這藏紅花茄蓉海鮮清湯對身體健康有很大的作用。當中的藏紅花對調理女性週期有不少益處,更有養顏功效,可以一試。麵包籃有香脆的麵包配著餐湯享用,最特別是配備的醬料是芝士醬,一揮平日沈悶的配搭。是晚主菜我點了安格斯肉眼排,配菜有烤菇和焗薯等。牛排的份量不錯,只是表面的調味放得有點多而令到味道有點鹹,可以先撥開面上的調味再品嚐牛排,這樣更能嚐到牛排的原味。牛排內部的肉質呈粉紅色,熟成程度控制得不錯,能夠保留鬆軟的肉感。整頓晚餐下來,我留意到店員會一道道菜慢慢地上,不會一窩蜂上
是晚主菜我點了安格斯肉眼排,配菜有烤菇和焗薯等。

整頓晚餐下來,我留意到店員會一道道菜慢慢地上,不會一窩蜂上畢所有的點單,好讓我可以慢慢享受美食,更可保持食物品質,希望能繼續保持呢。
1K
2018-03-06 185 views
旺角,人多車多,加埋大媽獻唱,真係不敢恭維。所以我A姐真係好少去旺角,反而會選擇去過少少嘅太子,喺街角小巷尋寶,搵到好多特色小店。今日,就去試一試Victoria Restaurant。主菜加38蚊就可以轉餐,有湯,麵包同飲品,非常划算。意大利鮮牛肝菌泡沫忌廉湯嘩!一嚟到,就聞到好香菇味。入口香滑,好Creamy,仲有六七片磨菇,又有得飲,又有嘢咬下,口感豐富,好足料。特色麵包三款麵包都係暖笠笠,而且仲好脆口,香草味濃,配埋個湯,Perfect!黑豚鞍架伴無花果肉汁厚切黑豚鞍架,啖啖肉,爽口肉汁豐富,最鍾意邊位嘅脂肪,好香油脂味,點埋甜甜哋嘅無花果汁,吊出豚肉嘅鮮味。配菜一樣吸引,薯仔連皮烤焗,非常香口,青瓜同雞肶菇加入香草,烤得啱啱好。燒檸香脆皮地中海黃油雞半隻黃油雞,燒到啱啱好,外皮香脆,裏面嘅雞肉啱啱熟,嫩滑多汁,不過唔係好覺有檸檬味,似普通燒雞。配菜同極黑豚鞍架一樣,正。By A姐M佬 玩樂日記(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記

(記住Like同Share畀朋友)
2018-03-05
2018-03-02 879 views
有晚朋友約左我黎呢度食飯店內唔算好大,但環境同裝修都唔錯,氣氛幾好啵當晚我地揀左個Chef Recommended 既“西冷牛扒配忌廉芝士闊條麵”HKd168+10%同要左份“燒焗芥末脆皮澳洲羊鞍扒”HKd$198+10%,然後再加38蚊轉做跟湯既套餐先黎既係奉送既麵包籃同牛肝菌忌廉湯個湯香滑得黎又夠熱,仲有好濃郁既菇菌味,朋友試左啖之後就即刻散點一碗,話要獨自嘆返碗嘆完個濃郁香滑既忌廉湯之後,我地既pasta都隨即呈上牛扒雖然唔係厚切,但有一整塊,計埋有成八大片,份量一啲都唔少!!!食落既味道都唔錯,肉腍無筋,而闊條麵亦能掛上滿滿既芝士忌廉汁之後既主菜羊鞍既份量更加唔野少,呢四件羊鞍都係厚切又大塊羊鞍燒焗既程度掌握得岩岩好,色澤粉嫩亦無多餘既血水食落肉質香軟,連同邊位既羊脂一同吃下,羊香既滋味在口腔散發,確為滋味而伴旁既薯菜也同樣燒至惹味最後飲埋呢杯帶酸解膩既lemon teaaa,咁就又係一個great night 啦
有晚朋友約左我黎呢度食飯

店內唔算好大,但環境同裝修都唔錯,氣氛幾好啵

先黎既係奉送既麵包籃同牛肝菌忌廉湯

嘆完個濃郁香滑既忌廉湯之後,我地既pasta都隨即呈上

之後既主菜羊鞍既份量更加唔野少,呢四件羊鞍都係厚切又大塊

羊鞍燒焗既程度掌握得岩岩好,色澤粉嫩亦無多餘既血水

而伴旁既薯菜也同樣燒至惹味

2018-03-02 154 views
忙完一輪終於有長假放~但屋企嘅遊戲唔足以慰藉我空虛嘅心靈,所以去旺角物色一堆順便係附近食個晚飯再反屋企大戰途經一間西餐廳,門口望落好有氣氛就比佢吸引左入去店入面嘅裝修佈置以船艙設計,牆上擺滿海圖船舵等等,更加有氣氛前排食過一次黑毛豬之後驚為天人,所以今次見set dinner有炭燒西班牙黑毛豚架,二話不說就點咗落去先上頭盤法國鵝肝~鵝肝美味之處在於佢入口即溶,仲有淋係上面甜甜既蜜糖,又甜又香,可惜係火候控制方面,表面煎得老咗少少伴鵝肝仲有沙律菜,蔬菜新鮮爽口值得一讚,不過黑醋有啲酸餐湯牛肝菌忌廉湯,忌廉湯有淡淡嘅黑松露香味又唔會好嗆,湯入面仲有好多牛肝菌肉,同鵝肝一樣入口即溶,味道甘甜軟滑值得一試期特左好耐既主菜黑毛豬架終於隨住飄香上枱~肉質結實肥美,啖啖都充滿油香肉味,仲有微微既甜味,非常美味最後一個跟餐甜品芝士蛋糕作終結,食飽飽反去大戰360個回合

途經一間西餐廳,門口望落好有氣氛就比佢吸引左入去

伴鵝肝仲有沙律菜,蔬菜新鮮爽口值得一讚,不過黑醋有啲酸

最後一個跟餐甜品芝士蛋糕作終結,食飽飽反去大戰360個回合
2018-02-15 695 views
仲有幾日就過年了,放工撲左去花墟,打算入番盤靚水仙同蘭花賀新春。點知人多到爆,離遠已經見到人山人海,湧入花墟果條窄窄的巷仔。見勢色唔對,我地當機立斷,一於响附近醫左肚先,打算等之後人潮散左再去。行行下見到一間餐廳好似幾好,門口仲大大塊招牌寫住$688 for two 情人節套餐,有沙律、有餐湯、有主菜、有甜品仲要各兩款真係好抵喎。佢格局似傳統西餐,但都冇就住呢個《掠水節》趁火打劫,認真抵讚。雖然未到情人節,但係我哋都俾佢吸引,入左去試吓。  時間尚早啱啱好唔使等位,個場唔太大,但係都舒適好坐。裝修好雅緻,牆上面有好多船,令人感覺好似置身中古時代船艙裏面食野咁,氣氛一流。望望餐牌,我最喜愛的牛同羊都 sold out,咁今日唯有鋸豬了,我地仲叫左幾款嘢食一齊share。首先是餐湯同餐包有驚喜喎!個湯好濃好重料,一放低已經聞到,有好濃郁的牛肝菌味餐包係麵包條同脆口麵包片,配上芝士醬,一流。麵包用來點湯都唔錯,如果份量多DD就正啦!呢個沙律很特別,除左沙律菜之外仲加左芝士粒粒 (feta cheese?) ,仲有香味格外特別之青橄㰖,加上沙律油之調味 ,清新健康又開胃,同一般響香港食到的唔同

首先是餐湯同餐包有驚喜喎!

[牛肝菌忌廉湯 $38]
個湯好濃好重料,一放低已經聞到,有好濃郁的牛肝菌味

牛肝菌忌廉湯

[希臘田園沙律配 Pita bread $58]
呢個沙律很特別,除左沙律菜之外仲加左芝士粒粒 (feta cheese?) ,仲有香味格外特別之青橄㰖,加上沙律油之調味 ,清新健康又開胃,同一般響香港食到的唔同。佢仲伴有四小片 pita bread, 是薄薄的一種,揾唔到個袋 。沙律味濃,麵包味淡,呢個配搭真不錯。
希臘田園沙律配 Pita bread

[炭燒西班牙極黑豚架佐無花果肉汁 $208]
上枱既時候,見到啲黑豚架仲出緊煙熱辣辣。呢款黑豚架,燒起上嚟好香口。肉質亦都好淋,用刀輕輕一切就已經切開了。食落好有豬味,完全唔鞋。黑豚架冇調味,再點吓佢配的無花果汁,甜甜地,但唔算好夾。配菜有雞脾菇、翠玉瓜、同埋焗薯,都燒得好鮮味一啲都唔失色。
炭燒西班牙極黑豚架佐無花果肉汁

[炭燒頂級西冷牛扒配彭馬芝士鮮忌廉寬條麵 $168 ]
雖然冇牛扒鋸,但竟然會有炭燒西冷芝士寬條麵,都幾創新。
牛扒都真係有足全塊,好淋。闊條麵充滿芝士味好正,食完好飽。
炭燒頂級西冷牛扒配彭馬芝士鮮忌廉寬條麵

最後是餐飲熱奶茶,茶包比較淡及水唔夠熱。有少少失色。

我哋食完呢餐燭光晚餐之後,人朝終於散去啦。我哋當然唔執輸,入花墟大掃特掃啦!
希臘田園沙律配 Pita bread
炭燒西班牙極黑豚架佐無花果肉汁
炭燒頂級西冷牛扒配彭馬芝士鮮忌廉寬條麵
  • 希臘田園沙律配Pitabread
2018-02-14 697 views
今日係我同男友既週年紀念,梗係要食番個西餐浪漫下😚順便想去花墟公園行埋年宵,所以就黎左太子搵食。環境細細但滿有情調,裝橫帶點古典味道。燈光暗暗的,但枱上有燭光作點綴。不過咁啱無位要坐四人枱,同隔離緊貼住,稍欠私隱度。掙扎左好耐食乜😆黑豚架一早鎖定要食,咁梗係叫set dinner啦。不過想食意粉但佢又無set, 雖然可以加湯,但少左套餐既前菜,飲品,湯同甜品。癈事兩個人爭野食,最後都係叫左兩個set.✨黑椒半燒薄切鮮吞拿魚:作為前菜已經充滿驚喜,面頭超多洋蔥碎,加上酸酸地既汁同辣辣地既黑椒~配埋吞拿魚真係超好味👍🏻個汁我勁鍾意,味道好開胃好豐富,撈埋沙律菜very good✨香煎法國鵝肝伴蜜糖香桃:我未食過鵝肝多士個鵝肝係超級大舊!😭真係好邪惡,雖然講過唔食鵝肝因為覺得d 鵝好慘,但男友叫左又忍唔住食晒,好罪咎。。個鵝肝煎到帶點脆身,真係好肥美甘香😍,下面個包亦都非常鬆脆。食食下有點漏,不過好彩有個沙律中和下,蜜桃唔係好多,我無食到添😢✨意大利鮮牛肝菌泡沫忌廉湯:呢個湯真係可以用超級滑黎形容!散發淡淡菇菌味,入面仲有d 菌粒。個人覺得味道可以濃番d, 不過真係非常高質,好耐無飲過咁滑既

黑椒半燒薄切鮮吞拿魚

香煎法國鵝肝伴蜜糖香桃

意大利鮮牛肝菌泡沫忌廉湯:呢個湯真係可以用超級滑黎形容!散發淡淡菇菌味,入面仲有d 菌粒。個人覺得味道可以濃番d, 不過真係非常高質,好耐無飲過咁滑既湯🤤

✨麵包有兩款,非常鬆脆,仲有個芝士醬,不過芝士味略嫌比較淡,但已經誠意十足。

極黑豚架伴無花果肉汁:個黑豚架真係好厚,食落爽口多勁肉汁!不過肉質比較瘦,如果可以肥番d 會更加好食😚。無花果汁味道配肉唔夠突出,反而配菜有驚喜
極黑豚架伴無花果肉汁

個瓜同雞脾菇食落腍身juicy 大大舊,加埋個汁甜甜地好好味👍🏻而薯仔外皮脆脆地又幾香口。

燒檸香脆皮地中海黃油雞:呢隻雞真係fit 到漏油🤤要食一定食個脾先,超級嫩滑仲勁多汁,外皮燒到微微脆,不過檸味就欠奉。伴菜同上一道菜都係一樣,如果可以轉薯蓉 or 多d 變化就更加分。
燒檸香脆皮地中海黃油雞

✨食呢兩個set, 太多肉有d heavy, 甜品仲要係cheese cake, 真係超級飽。下次都係叫個意粉好d~ 整體幾滿足,前菜同湯係令我最suprise, 份量夠多,質素幾高,下次一定再encore.
黑椒半燒薄切鮮吞拿魚
香煎法國鵝肝伴蜜糖香桃
2018-02-12 331 views
餐廳係一間充滿歐陸風情嘅小木屋,喺太子花園街呢條舊區中嘅老街顯得份外突出。室內裝潢如出一轍,木枱木櫈加上暖色吊燈,配上柔和輕音樂,俾到食客一種溫暖感覺。兩人叫左一個Set Dinner同一個主食。Set Dinner $358 包括頭盤、湯、主菜,奉送是日甜品。【香煎法國鵝肝伴蜜糖香桃沙律】未上菜前以為前菜只係細細件薄薄地嘅鵝肝,我錯鳥。鵝肝有大半隻掌心嘅尺寸,而且夠厚,底下仲有層鬆脆多士。鵝肝皮煎得香脆,內裡口感軟滑,帶少少羶味,最正係爆油嗰種感覺。跟餐除咗麵包仲有兩條麵包條,最特別係有軟滑芝士醬,唔係次次牛油咁悶~【意大利鮮牛肝菌泡沫忌廉湯】唔見有泡沫,不過忌廉湯軟滑creamy。濃濃嘅菇菌味,上面再加咗香蔥提味,相當唔錯。【炭燒西班牙極黑豚架佐無花果肉汁】極高質嘅豬鞍,無需要燒到全熟,就係為咗食佢嘅Juicy同質感。豚肉輕輕兩下就可以切開,見到肉質粉嫩再帶點肥美,油脂加肉汁混合,非常美味。炭燒味道就唔夠出,不過豚架上面鋪滿香蔥同香草,倍添美味。是日甜品係【芝士蛋糕】,我覺得好好食。【炭燒頂級西冷牛扒配彭馬芝士鮮忌廉寬條麵$168】牛扒大約五成熟,肉味豐富,最出色係牛扒下面擺咗條百

兩人叫左一個Set Dinner同一個主食。

是日甜品係【芝士蛋糕】,我覺得好好食

【炭燒頂級西冷牛扒配彭馬芝士鮮忌廉寬條麵$168】牛扒大約五成熟,肉味豐富,最出色係牛扒下面擺咗條百里香,令到肉味帶點芳香。寬條麵芝士味香濃,口感好creamy,絕對唔係配角。

寒冬中安坐溫馨小木屋,伴隨輕柔音樂,享受美味佳餚,感受到濃濃暖意同輕鬆愜意。呢一餐,非常滿足!
2018-02-11 291 views
收工之後去咗花墟揀定兩盤靚年桔俾阿媽,同埋訂定情人節花俾Honey,然後去接埋Honey 去吃飯。又行番去花園街,貪呢邊閒閒地有幾十間嘢俾Honey 去選擇。Honey 覺得呢間門面係成條街至靚嘅一間,就揀咗入去食晚餐。 入到去,仲靚!佈置以歐洲舊式帆船為主題。無論是燈飾、掛畫、其他擺設,甚至播放著的音樂都很講究。坐在這裡吃飯,就好似電影橋段中,到了上兩個世紀,坐在歐洲遠洋船吃晚餐,好有 feel。 我哋點了一份晚餐套餐和一份前菜一齊吃。晚餐套餐是【炭燒澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌燒汁】,有餐湯、主菜和咖啡,而前菜是【黑椒半燒薄切鮮吞拿柳】,另外,餐廳奉送 House Bread。 【牛肝菌忌廉湯】個湯好 creamy,牛肝菌味道很濃郁,很香滑,很好飲。 【House Bread】麵包是自家製,好脆,好食。 【車士打芝士】這個芝士實在出色,很香濃,好好味。我哋仲同靚女 waitress 講,啲麵包好好食添。估唔到,之後,老闆娘親自送多份麵包和車士打芝士俾我哋食,很感激!前菜【黑椒半燒薄切鮮吞拿柳】賣相好靚,一邊是沙律菜,另一邊是吞拿魚。 吞拿魚柳燒至半熟,外皮佈滿黑椒粒。很奇怪,食落唔

入到去,仲靚!

【牛肝菌忌廉湯】

個湯好 creamy,牛肝菌味道很濃郁,很香滑,很好飲。

【House Bread】

麵包是自家製,好脆,好食。

【車士打芝士】

前菜【黑椒半燒薄切鮮吞拿柳】
黑椒半燒薄切鮮吞拿柳

賣相好靚,一邊是沙律菜,另一邊是吞拿魚。

黑椒半燒薄切鮮吞拿柳

吞拿魚柳燒至半熟,外皮佈滿黑椒粒。很奇怪,食落唔似是食緊魚肉,而是似食緊燒牛肉,好有驚喜,好好食。

主菜【炭燒澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌燒汁】
炭燒澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌燒汁

要求燒至七成熟,有炭燒香味。牛肉很有質感,配埋牛肝菌燒汁一起食,一絕。不過,Honey想吃鹹一點,所以,向靚女 waitress要了些海鹽。Waitress 好體貼,還拿了些 honey mustard 俾我 Honey 添。

配菜嘅燒茄子和燒雞脾菇都燒得唔錯。

薯蓉雖然很香,不過就乾咗啲。如果是炸薯角的話,我Honey會更鍾意。

最後嘆埋杯熱咖啡,就perfect晒。

快快樂樂享受了這個船河晚餐。
炭燒澳洲M6霜降西冷牛扒佐牛肝菌燒汁