2024-02-21 59 views
餐廳整體嘅食物都好好食 個碟生蠔唔記得咗價錢 所以冇寫出嚟俾大家睇🥲另外餐廳嘅氣氛都好好 環境裝修得好睇 感覺上係比較復古 而且見到有梳化同黃燈 都比較溫馨 碟嘅擺盤都好好睇 好適合大家影下相同埋情侶拍拖約會🤪法式龍蝦湯 $108望落去好似好足料有龍蝦肉放咗喺中間度 仲有香草吊一吊味道 呢個龍蝦湯比我想像中有啲水 味道有啲淡 但係個龍蝦肉食落去又有啲鹹 但係嗰種鹹味唔似係龍蝦肉嘅味道🤔🤔香煎鴨肝配下腰隻牛扒 $308佢呢個擺盤好靚 有啲脆脆包住咗鴨肝 好有趣 仲有小蕃茄點綴 食落去味道都好好食光有鴨嘅油脂食落去成個口都好香 加上佢一邊係脆脆 一邊係腍鴨肝散發着香氣 成個口感都好正好豐富!佢牛扒都好正 叫咗三分熟就真係三分熟上枱 唔會話太過熟 牛扒放落口啲汁水出咗嚟 而且牛扒非常嫩口蟹膏蟹肉燉飯$198佢呢個飯就俾佢個龍蝦湯有味好多! 表面望落去都已經見到蟹膏蟹肉 撈勻咗嚟食,佢每一粒飯都比呢個蟹味包住味道非常之鮮!生蠔叫咗兩款一款係辣味一款係芝士味 值得一讚嘅係佢生蠔真係好鮮甜!! 感覺上辣味嘅生蠔比芝士味生蠔更加好食 芝士嗰款芝士嗰款比較鹹咗啲 但辣味就係啱啱好!

法式龍蝦湯 $108

香煎鴨肝配下腰隻牛扒 $308

蟹膏蟹肉燉飯$198

生蠔
  • 香煎鴨肝配下腰脊牛扒
  • 蟹膏蟹肉燉飯
2024-02-19 53 views
行過石塘咀,呢間餐廳勁有情調嘅餐廳,個名叫Vie-wonwon都十分盞鬼。入到去先發現呢間餐廳都真係超大,有兩層,而佈置都好有心思,仲會隨住唔同節慶換裝飾,好有氣氛。我哋叫咗兩個主食,第一個係「蟹膏蟹肉燉飯」($198)呢個飯除咗蟹肉以外,仲有大量香料,好豐富,而海鮮味道都好濃重,因為入面仲撈咗好多蝦米、乾貝同蘑菇,個意大利燴飯底煮到半生熟,煙韌得嚟又有咬口,非常之creamy。另一個主食就係「鹵水香煎鴨肝芝士燉飯」($192)上面嘅鴨肝外層煎到金黃焦香,加埋極多嘅鴨油,好惹味。而呢款飯有啲中西fusion嘅感覺,鹵水味濃,鴨肉粒又有好多,感覺都幾新鮮。之後就食咗一客甜品:「迷幻蘑菇」($98)就係呢度嘅招牌,佢係一個野莓同白桃雪葩,造型出色,好有Gimmick ,切開仲有啲果肉餡料,側邊有開心果餅乾碎增加口感最後叫咗個啤酒:「一代宗師」($68)呢款啤酒甜度適中,而且有熱情果、蜜桃 、野莓、柑橘等等果香 同花香、麥香融為一體,飲落十分舒服呢度真係三五知己、情侶拍拖嘅好去處。
行過石塘咀,呢間餐廳勁有情調嘅餐廳,
個名叫Vie-wonwon都十分盞鬼。

入到去先發現呢間餐廳都真係超大,有兩層,

而佈置都好有心思,仲會隨住唔同節慶換裝飾,好有氣氛。

我哋叫咗兩個主食,第一個係「蟹膏蟹肉燉飯」($198)

呢個飯除咗蟹肉以外,仲有大量香料,好豐富,
而海鮮味道都好濃重,因為入面仲撈咗好多蝦米、乾貝同蘑菇,

另一個主食就係「鹵水香煎鴨肝芝士燉飯」($192)

上面嘅鴨肝外層煎到金黃焦香,加埋極多嘅鴨油,好惹味。

感覺都幾新鮮。

之後就食咗一客甜品:「迷幻蘑菇」($98)

就係呢度嘅招牌,佢係一個野莓同白桃雪葩,
造型出色,好有Gimmick ,
切開仲有啲果肉餡料,側邊有開心果餅乾碎增加口感

最後叫咗個啤酒:「一代宗師」($68)

呢款啤酒甜度適中,而且有熱情果、蜜桃 、野莓、柑橘等等果香
同花香、麥香融為一體,飲落十分舒服

呢度真係三五知己、情侶拍拖嘅好去處。
2023-11-30
$300 (Dinner)
以為係新餐廳原來已經開咗一段時間由香港大學站出嚟行幾分鐘就到夜晚去嘅話小心行過發現唔到間餐廳入到去覺得有啲似博物館嘅感覺特別係掛滿晒畫嘅特色樓梯忍唔住講咗幾次真係好靚✨麻辣凍的蜆係花椒嗰種麻辣墊底有少量爽口嘅魚皮唔腥幾開胃蜆冇沙但唔算係好新鮮嗰種千杯不醉單骨雞翼好香口有少少酒味似係用啤酒醃過之後炸嘅但份量比較少抹茶燒羊架呢個撘配第一次試肉質同配菜嘅味道都唔錯食到最尾略嫌有少少乾因為冇乜汁龍蝦沾麵係我覺得最值得一試嘅龍蝦汁好香唔係純蝦頭味少量蘑菇同洋蔥亦唔會喧賓奪主每條意粉都有掛汁但食完唔覺得漏作為約會或拍拖嘅餐廳嘅話絕對合格裝潢設計大加分亦可以周圍打吓卡嘢食份量比較少適合兩個人share 如果多人聚會嘅話可能就唔太夠分價錢性價比唔算高但以細節氣氛取勝嚟緊情人節不妨考慮一下💕
以為係新餐廳原來已經開咗一段時間

嘢食份量比較少適合兩個人share
如果多人聚會嘅話可能就唔太夠分
價錢性價比唔算高但以細節氣氛取勝
嚟緊情人節不妨考慮一下💕
$450 (Dinner)
2024-01-10 75 views
千杯不醉單骨雞翼 $88用酒醃咗嘅雞翼炸得脆卜卜,食落仲好香口😋迷幻蘑菇 $98食落去係慕絲蛋糕嚟,有海綿蛋糕做底,食落去好有層次感😋牛油果奶昔 $62啲牛油果味好重,加埋啲奶昔好滑,好飲😋
千杯不醉單骨雞翼 $88
用酒醃咗嘅雞翼炸得脆卜卜,食落仲好香口😋

迷幻蘑菇 $98
食落去係慕絲蛋糕嚟,有海綿蛋糕做底,食落去好有層次感😋

牛油果奶昔 $62
啲牛油果味好重,加埋啲奶昔好滑,好飲😋
2024-01-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
【有情調古堡西餐🍹必嗌蘑菇造型雪糕🍄】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #西環 - 𝗩𝗶𝗲 𝗪𝗼𝗻 𝗪𝗼𝗻香港大學站一出行3mins有間悠閒度假風嘅餐廳 ⛱️ 室內裝修好有格調,整體氣氛好適合拍拖👫 必嗌一定係佢個「迷幻蘑菇🍄」造型嘅雜莓雪糕🫐【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 $𝟭𝟵𝟴|9/10 🌟蟹肉比預期多好多🦀️ 真係可以食到一絲絲蟹肉,蟹味好出,第一次食risotto𢳂蟹容易過𢳂飯😂◐ 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗧𝘀𝘂𝗸𝗲𝗺𝗲𝗻 $𝟮𝟯𝟮|7/10 📸️「龍蝦沾麵🦞」從味道方面比「蟹肉risotto」略為遜色。龍蝦沾麵用小麥製拉麵撈上龍蝦汁,龍蝦尾大隻,肉質彈牙(´▽`) 不過影相就推薦呢個!整體高貴vibe 👑◐ 𝗠𝗮𝗴𝗶𝗰 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 $𝟵𝟴|8/10 🌟搞鬼蘑菇造型雪糕🍄 (呢個應該係我人生食過顏色最顯眼嘅菇…🫢) 上面個菇頭係雜莓雪糕,下面係雲尼拿雪糕🍦碟旁有餅碎做到好似草地咁◐ 𝗖𝗮𝗻𝗱𝗹𝗲 𝗟𝗶𝗴𝗵𝘁 $𝟵𝟰|7/10芒果汁/ Vodka / Rum / 紅石榴 / 檸
【有情調古堡西餐🍹必嗌蘑菇造型雪糕🍄】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌘
📍HK #西環 - 𝗩𝗶𝗲 𝗪𝗼𝗻 𝗪𝗼𝗻

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 𝗠𝗮𝗴𝗶𝗰 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 $𝟵𝟴|8/10 🌟

◐ 𝗖𝗮𝗻𝗱𝗹𝗲 𝗟𝗶𝗴𝗵𝘁 $𝟵𝟰|7/10
芒果汁/ Vodka / Rum / 紅石榴 / 檸檬汁🍋
味道酸甜容易入口,造型都好似個蠟燭咁好可愛

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗩𝗶𝗲 𝗪𝗼𝗻 𝗪𝗼𝗻
🥢 @viewonwon
🚶 香港大學站B1出口,步行約3分鐘
📍 西環石塘咀南里8號地舖

🏷️
地區:#laymao_西環
分類:#laymao_西式 #laymao_酒吧
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
  • 迷幻蘑菇
  • 蟹膏蟹肉燉飯
2023-12-28 105 views
其實成間餐廳嘅嘢食都唔錯即係呢間餐廳得過廚師係冇問題中立啲個落單都冇問題去到個主管道就出事我叫個甜品冇幾耐就識來收我錢只為方便自己埋單叫完等左15分鐘出餐出左隔離枱再5分鐘出對面枱,我即刻催佢之後先來同我上d甜品碟同餐具即係原來錢記得收,野就唔識上最離譜係再等多10分鐘都係唔識來既個甜品佛都有火啦,你單你係落左、餐具你都知要俾你同我漏單漏兩次,仲要係唔同員工Serve個個都冇記性,洗唔洗我寫埋memo紙俾你阿?!你一日唔上餐一日唔好搣!我真係今日算好氣,如果唔係同女友來我真係同你坐到11點 收哂爐再問你個甜品係邊然後你地全店人同我係度等我收工啦!
其實成間餐廳嘅嘢食都唔錯

冇幾耐就識來收我錢只為方便自己埋單

叫完等左15分鐘出餐出左隔離枱

再5分鐘出對面枱,我即刻催佢

之後先來同我上d甜品碟同餐具

即係原來錢記得收,野就唔識上

最離譜係再等多10分鐘都係唔識來既個甜品

佛都有火啦,你單你係落左、餐具你都知要俾

你同我漏單漏兩次,仲要係唔同員工Serve

個個都冇記性,洗唔洗我寫埋memo紙俾你阿?!

你一日唔上餐一日唔好搣!

我真係今日算好氣,如果唔係同女友來

我真係同你坐到11點 收哂爐再問你個甜品係邊

然後你地全店人同我係度等我收工啦!
2023-12-28 88 views
係西環呢間fusion西餐想試好耐!終於的起心肝去試下先❤️餐廳裝修好精緻☺️不論係野食定係環境都非常打卡able😳  滷水香煎鴨肝芝士燉飯 💰$192個鴨肝既口感勁似鵝肝 唔睇都唔知🤩咬一啖即溶 飯又好creamy粒粒飽滿有咬口😍啲油脂同啲意大利飯一齊溶係個口到🙌🏼之後上面d芝士又可以拉絲😆特別之處係個鴨肝滲出陣陣的滷水鹹香, 勁惹味😝中西合璧好創新好衝擊 同埋好好食🫣  慢煮西班牙豬肋骨 (half)💰$268
豬肋骨表面好有光澤,充滿油香🤩另外因為係慢煮既關係,入面肉質好鎖水! 出面有小小焦香👍🏼個汁配上個肋骨 好惹味😋另外配有少量既沙律菜, 牛蒡漬, 原個烤蒜, 值得一試😌  九州和牛吞拿魚他他💰$178
食落口感係入口即溶🤓和牛同吞拿魚估唔到又幾夾😏唔會覺得好腥 同埋食落好新鮮😎(冇肚痛事後)不過牛油果係比較硬身d😗 但配番他他一齊食 就會覺得食落有口感啲😉 迷幻蘑菇💰($98)最signature莫過於呢個甜品🍄超級打卡able😜煙薰過既迷幻磨菇頂部係紅桑子moose配草莓醬~~底部係白桃moose配玫瑰荔枝醬 同埋有啲餅乾碎😙食落又唔會話太過甜, 唔錯!!🥳 Vie Won
係西環呢間fusion西餐想試好耐!
終於的起心肝去試下先❤️
餐廳裝修好精緻☺️不論係野食定係環境都非常打卡able😳

滷水香煎鴨肝芝士燉飯 💰$192
個鴨肝既口感勁似鵝肝 唔睇都唔知🤩
咬一啖即溶 飯又好creamy粒粒飽滿有咬口😍
啲油脂同啲意大利飯一齊溶係個口到🙌🏼
之後上面d芝士又可以拉絲😆
特別之處係個鴨肝滲出陣陣的滷水鹹香, 勁惹味😝
中西合璧好創新好衝擊 同埋好好食🫣

慢煮西班牙豬肋骨 (half)💰$268
豬肋骨表面好有光澤,充滿油香🤩
另外因為係慢煮既關係,入面肉質好鎖水! 出面有小小焦香👍🏼
個汁配上個肋骨 好惹味😋
另外配有少量既沙律菜, 牛蒡漬, 原個烤蒜, 值得一試😌

九州和牛吞拿魚他他💰$178
食落口感係入口即溶🤓
和牛同吞拿魚估唔到又幾夾😏
唔會覺得好腥 同埋食落好新鮮😎(冇肚痛事後)

迷幻蘑菇💰($98)
最signature莫過於呢個甜品🍄超級打卡able😜
煙薰過既迷幻磨菇頂部係紅桑子moose配草莓醬~~
底部係白桃moose配玫瑰荔枝醬 同埋有啲餅乾碎😙
食落又唔會話太過甜, 唔錯!!🥳

Vie Won Won 鬼混
📍石塘咀南里8號地舖
2023-12-20 86 views
難得放假約朋友食飯,今次揀咗位於西環嘅Cafe,環境好chill,侍應服務都非常好,可以慢慢傾偈飲嘢!.當日我哋lunch hour入座,不過咁啱嗰日冇lunch set,所以我哋想叫咗幾樣食物同飲品❤️✨黑松露蘑菇湯黑松露味道非常濃郁,入口好Creamy好smooth✨龍蝦沾麵龍蝦新鮮爽口,沾麵味道也很好✨抹茶巴斯克芝士蛋糕✨原味巴斯克芝士蛋糕巴斯克芝士蛋糕可以話係呢度嘅招牌,可以做到軟心效果,芝士味道濃郁之餘又Creamy✨Iced mocha✨Hot latte.📍 Vie Won Won (西環)西環石塘咀南里8號地舖
✨黑松露蘑菇湯
黑松露味道非常濃郁,入口好Creamy好smooth
✨龍蝦沾麵
龍蝦新鮮爽口,沾麵味道也很好
✨抹茶巴斯克芝士蛋糕
✨原味巴斯克芝士蛋糕
✨Iced mocha
✨Hot latte
📍 Vie Won Won (西環)
西環石塘咀南里8號地舖

HKU MTR旁的南里聚集了不少特色餐廳,這間裝修別具心思的Fusion餐廳,不但環境寧靜,氣氛慢活悠閑,裝修更是令人留下深刻印象。古堡式復古搞怪風格,燈光暗黃,神祕又高貴。適逢Festive Season,除了餐廳佈買外,每一桌都有聖誕小裝置,未開餐心情已很愉悅!香煎鴨肝配下腰脊牛扒 Bottom Sirloin w/ Foie Gras $308擺盤精美吸睛,下腰脊牛扒份量不少,Medium Rare熟度完成度很好。平時較常吃油花豐富的Ribeye牛扒,這次吃到比較少吃的下腰脊部份,肉質特別細緻幼嫩,油脂雪花不多,但牛肉味濃郁,是牛魔皇的健康選擇。另外,秘製醬汁惹味不死鹹,配上綿滑薯蓉和鴨肝剛剛好。滷水香煎鴨肝芝士燉飯 Foie Gras Marinated Risotto $192本身芝士燉飯已經很吸引,燉飯粒粒飽滿有咬口,芝士份量足以拉絲,濃郁Creamy。另外,特別之處在於香煎鴨肝滲出陣陣的滷水鹹香惹味,鴨肝油拌飯更是邪惡得不能抗拒,好有中西Fusion的滋味,與芝士100% Match!一代宗師 Grandmarstro $68Made In Hong Kong的手工啤品牌
一代宗師
一代宗師 Grandmarstro $68
Made In Hong Kong的手工啤品牌「獅子山啤」,不太好啤酒苦澀味的倆口子也接受得到這種Mild口味,口感濃而不烈,也有一點點的甘苦餘韻。
一代宗師
喺石塘咀,要搵嘢食,即刻喺人肉電腦💻裏邊搜尋一吓,唔使2秒就搵到呢間,於是就決定過去開餐🤣呢度有幾款 Set Lunch 可以選擇,咁我揀咗 $158「炒辣肉腸配辣肉醬芝士通粉 Chorizo with Chili Con Carne Mac & Cheese」🤣Starter 有 Daily Soup 同埋 Garden Salad 🥗 二揀一,我揀咗餐湯,係「蕃茄雜菜湯」,簡單幾好飲😆「炒辣肉腸配辣肉醬芝士通粉」:西班牙🇪🇸 chorizo 我不嬲都鍾意食,有辣有唔辣,呢度嘅辣辣哋,加埋豬肉碎一齊煮通心粉,仲落啲芝士🧀喺上邊,芝士🧀焗溶咗,好香口🤩;仲有,上枱嘅時候連隻碟都超級熱辣辣🤩跟午餐加咗個甜品,係$38 Cheese Cake,夠 creamy 夠滑夠濃郁,幾好味🤩食完之後要咗杯 熱辣辣嘅 Americano, 都幾香滑😋
食完之後要咗杯 熱辣辣嘅 Americano, 都幾香滑😋
$216 (Lunch)
好耐之前食過一次 (仲起銅鑼灣嘅時候),估唔到搬咗嚟西環依然走鬼馬高檔路線👻一入去已經好有feel,周圍裝飾好靚,仲有聖誕節氣氛餐廳有兩層,上層先係座位打開Menu有幾樣想食:桂花烤野雞、龍蝦沾麵、risotto等▶️ 蟹膏蟹肉燉飯 ($198)賣相吸引,第一次見咁大堆蟹肉咁足料🤯好似拆晒成隻蟹啲肉出嚟咁食落超香蟹肉鮮味🦀有啲一絲絲,仲有幾嚿原條蟹肉蟹肉之間混入蟹膏,變成醬料咁,超正!Risotto熟度啱啱好,偏硬身,粒粒分明非常有質感咬口👍🏻配埋忌廉汁入口creamy,有奶油香味但唔會heavy低調地加咗好多迷你蝦乾,帶鹹香之餘又令口感豐富啲面頭嘅沙律菜亦加入咗蟹籽粒雖然食食吓會覺得佢有啲鹹,但勝在蟹味超濃,夠惹味🤤超推介!▶️ 香煎鴨肝配下腰脊牛扒 ($308)可以揀熟度,揀咗五成熟切開入面仲係粉紅色,但唔會有血水咬落肉質軟腍,一啲筋都冇🐂外層做到煎至焦香嘅脆口明顯用新鮮牛肉🥩食得出牛味底部有薯蓉,壓得好蓉,入口細滑,不過略嫌欠缺薯仔香味或調味🥔朋友話鴨肝一般,如果厚身啲會正啲🤣幾得意係鴨肝放起一片半月形嘅黑色蝦片上面,成件事好high class🖤▶️ 熱帶水果烏龍茶 ($52)似台式
好耐之前食過一次 (仲起銅鑼灣嘅時候),估唔到搬咗嚟西環
依然走鬼馬高檔路線👻
一入去已經好有feel,周圍裝飾好靚,仲有聖誕節氣氛
餐廳有兩層,上層先係座位

▶️ 蟹膏蟹肉燉飯 ($198)
食落超香蟹肉鮮味🦀有啲一絲絲,仲有幾嚿原條蟹肉
蟹肉之間混入蟹膏,變成醬料咁,超正!

配埋忌廉汁入口creamy,有奶油香味但唔會heavy
低調地加咗好多迷你蝦乾,帶鹹香之餘又令口感豐富啲
面頭嘅沙律菜亦加入咗蟹籽粒
雖然食食吓會覺得佢有啲鹹,但勝在蟹味超濃,夠惹味🤤超推介!
蟹膏蟹肉燉飯

▶️ 香煎鴨肝配下腰脊牛扒 ($308)
可以揀熟度,揀咗五成熟
切開入面仲係粉紅色,但唔會有血水
咬落肉質軟腍,一啲筋都冇🐂外層做到煎至焦香嘅脆口
明顯用新鮮牛肉🥩食得出牛味
香煎鴨肝配下腰脊牛扒

朋友話鴨肝一般,如果厚身啲會正啲🤣

▶️ 熱帶水果烏龍茶 ($52)
似台式水果茶🍹
冇咩烏龍茶味,主要係橙味,唔會酸,反而好清新
甜度啱啱好,冰融咗會淡味啲
上面有幾片橙同青蘋果可以食埋🍏
熱帶水果烏龍茶

▶️ 熱帶雨林 ($62)
係沙冰黎,所以好凍但爽
主要係熱情果同菠蘿🍍食到粒粒籽
熱帶雨林

食物好食有質素,超越一般Cafe水準
裝飾至賣相都好仔細📸有啲fine dining風格
飲品都出色,以上兩杯好fresh,見佢仲有大量梳打、酒精飲品,值得試

服務幾好,見佢哋好有系統,同事之間有溝通,入座更有同事帶位
環境💯,算係見過裝修得最靚最有心嘅餐廳之一,優雅高級得來帶啲搞鬼風,周圍都好啱打卡

位置近香港大學站B1出口,並位於一個隱世嘅角落,寧靜啲
價錢合理,計埋加一大概$350/人,俾咁足料嘅蟹肉同靚牛扒我,絕對值得🫶🏻
見唔少食客嚟慶祝生日或聖誕節,的確係一個唔錯嘅選擇⛄️未搵到餐廳不妨safe呢間

(全部照片為原圖)
$350 (Dinner)
蟹膏蟹肉燉飯
熱帶水果烏龍茶
熱帶雨林
尋日去咗西環嘅一間西餐廳食晚餐😛餐廳環境好靚 暗調風格每張枱頭頂嘅吊燈都唔同 各有特色枱上面仲有蠟燭 好romantic啱晒couple去撐枱腳🤭雖然史努比唔系去拍拖😂但都好有feel~👍🏿烤穀飼牛骨髓配麵包片 $198大大個牛筒骨切開一半 加咗少少辣椒粒 蒜等等嘅調味焗香嚟到已經聞到好香😳平時好少見餐廳有咁大條原條牛骨髓今次系史努比第一次試牛骨髓含豐富牛脂 入口即溶🤤配上烘到脆卜卜嘅麵包片食成口都充滿住牛脂嘅香氣Appreciate佢嘅麵包片脆得嚟帶少少鹹香唔會好plain😆好食! 不過牛骨髓對史努比嚟講有啲太油🫣媽媽👩🏻就覺得好正😂味道: 8/10性價比: 6/10👍🏿龍蝦沾麵 $232賣相好靚😍龍蝦肉好大舊食落鮮甜 而且實肉彈牙😋店員話用嘅麵條系日式沾麵嗰啲麵條所以同平時嘅意粉好唔同比較粗身 食落好有咬口 系史努比鐘意嘅軟硬度😆個sauce充滿住龍蝦嘅鮮甜味食落creamy但又唔膩👍🏿不過份量就唔太多 男士食未必夠飽味道: 8/10性價比: 6/10👍🏿Pink Lady $98呢杯系媽媽👩🏻嗌嘅由vodka 提子 石榴同埋popping candy調出嚟嘅酒🤪佢話甜甜地咁幾好飲
尋日去咗西環嘅一間西餐廳食晚餐😛
餐廳環境好靚 暗調風格
每張枱頭頂嘅吊燈都唔同 各有特色
枱上面仲有蠟燭 好romantic
啱晒couple去撐枱腳🤭
雖然史努比唔系去拍拖😂但都好有feel~

👍🏿烤穀飼牛骨髓配麵包片 $198

衛生: 9/10
抵食: 6/10
回頭率: 3/10
2023-12-15 34 views
西環玩味感的創意酒吧餐廳✨⭐️✌🏻🦥🎉這間餐廳於「香港大學」站一出便到達,位置方便,日頭是cafe,晚上是神秘感滿滿的特色酒吧餐廳,裝飾環境滿有心思,以不同的飾物和畫作為環境增添氣氛,充滿著神秘感,特別是樓梯的位置,必要打卡!📸✨✨是日晚市光顧,餐牌上的菜式很有驚喜!非常特別!《烤穀飼牛骨髓配麵包片》$198此菜式製作需時30分鐘,很少地方有真正的牛骨髓吃,而且是穀飼牛骨髓,用了烤的方式烹製,非常矜貴,用匙舀出軟綿綿油脂香的牛骨髓,吃一口,驚喜是牛味非常濃郁!!!像吃牛腩的那種味道!好吃!《威靈頓白吞拿魚》$338特色的威靈頓用了名貴的白吞拿魚來烹調,外脆內嫩,魚肉結實,魚油香,味道更加香濃,酥皮脆帶有牛油香,切開後內裏的白吞拿魚很豐富,非常有驚喜的菜式!《滷水香煎鴨肝芝士燉飯》$192用了潮州菜的滷水烹製方式來香煎鴨肝,充滿了濃濃郁郁的滷水鴨肝,加入芝士而成的燉飯,口感軟綿,味道充滿衝擊!原來中西合璧有這樣的效果,創新,有心思!好吃!《西芹檸檬青蘋果梳打》$52《牛油果奶昔》$62油吧餐廳當然有多種cocktails的選擇,不酒的朋友也有特色的健康飲品選擇呢!
西環玩味感的創意酒吧餐廳✨⭐️✌🏻🦥🎉

是日晚市光顧,餐牌上的菜式很有驚喜!非常特別!

《烤穀飼牛骨髓配麵包片》$198

《威靈頓白吞拿魚》$338

《滷水香煎鴨肝芝士燉飯》$192

《西芹檸檬青蘋果梳打》$52
《牛油果奶昔》$62
復古大宅的裝潢特色,融合暗黑古典的歐式古宅設計。店內更擺放了大量裝飾,包括雕塑、桌椅及復古燈具等,佈置得非常有心思,環境打卡一流!連接上下層的樓梯牆壁亦掛有油畫展品,令整間餐廳都充滿藝術感,置身其中有在歐洲城堡莊園的感覺!聖誕期間已經放咗聖誕樹!本身餐廳都好多裝飾品,好似去咗個藝術館咁,每一個角落都好多嘢睇🤩▪蟹膏蟹肉燉飯($198)🦀米飯粒粒分明,食第一啖已經充滿着濃稠嘅忌廉汁,超濃郁!😋面頭上仲有大量蟹肉同蟹籽,入面有蘑菇同菠菜。鹹香味剛剛好,又可以突出蟹肉嘅鮮味!係我暫時食過最好食嘅意大利飯😍▪椰椰咖喱粉薯條($72)🍟我哋揀咗配Sriracha sauce(是拉差醬),味道係M記嗰隻甜辣醬~薯條好大碟,熱辣辣外脆內軟!每條都充滿咖喱粉十分香濃。見到仲有薰衣草櫻花薯條,唔知係點樣嘅味呢🤣▪迷幻蘑菇($98)🍄侍應拎上枱打開嗰時有煙霧效果,外型仲要好可愛,影相一流!味道就係紅桑子雲呢拿雪糕,雲呢拿雪糕入面會有荔枝醬同荔枝肉,紅色部份就有紅桑子醬。▪熱帶雨林($62)🍍係一杯酸酸甜甜嘅沙冰。有菠蘿、檸檬、熱情果喺入面!飲飲下仲會食到整碎咗嘅果肉,真材實料。▪Coconut candy

▪蟹膏蟹肉燉飯($198)🦀

▪椰椰咖喱粉薯條($72)🍟

▪迷幻蘑菇($98)🍄

▪熱帶雨林($62)🍍

▪Coconut candy($50)🥥☕️
估唔到杯咖啡上面會有椰子碎,飲落又唔會好甜,帶有淡淡嘅椰子香味,同nutty咖啡好夾!呢杯咖啡只有熱飲~
2023-12-14 1717 views
西環海邊有唔少西餐廳,不過今日我去開香港大學站附近食午餐,自然就諗起呢間裝修非常有特色嘅餐廳- 鬼混午餐有好多選擇,有lunch set 亦可單點,考慮左好耐終於拍版叫咗以下食品:自制蕃茄醬蟹肉意大利飯真材實料打成嘅蕃茄湯🫶🏻意大利飯非常chewy,蟹肉份量好多,蕃茄醬味道適中,啖啖都有豐富嘅蕃茄同蟹肉鮮味,非常配合🫶🏻凍檸茶with honey - 酸酸地,透心涼,解膩⼀流自家製培茶bagel +薯餅+牛油果招牌自家製bagel,切落去已經覺得同出邊街邊買到嘅非常唔同,佢係咬口十足再配合佢獨家嘅麻糬同味道非常濃嘅培茶,呢個係出邊冇乜機會食到嘅❤️再加牛油果同脆薯餅,好飽肚Ginger honey coffee 我好鍾意飲薑味,呢度嘅薑味鮮奶咖啡完全冇令我失望,飲得出係鮮磨薑汁,啱晒冬天嘅天氣🫶🏻芝士蛋糕-芝士控嘅我哋梗係要試埋呢度嘅招牌甜品,芝士蛋糕焗得啱啱好亦都唔會太甜,啱晒我哋食飯之後想食一點點甜嘅感覺❤️餐廳除咗有佢本身嗰啲好有玩味嘅擺設,聖誕臨近,佢哋都有好多聖誕嘅小裝飾,同佢哋嘅古典大屋嘅感覺非常配合,好有feel 🙏🏻👹

自制蕃茄醬蟹肉意大利飯

凍檸茶with honey - 酸酸地,透心涼,解膩⼀流

自家製培茶bagel +薯餅+牛油果

Ginger honey coffee