2009-09-15 12 views
我同男朋友兩個第一次去試呢間餐廳,先叫左個手撕雞沙律,但一放入口,酸到完全唔可以接受。D沙律主要係白羅白同紅羅白,但感覺係好似去左上海飯店食個D前菜酸瓜咁,碟野一黎到我地兩個都FEEL到唔對路,成陣酸味泊鼻,我地都好小心只係將一條羅白放入口,但SORRY囉,真係無可能繼續食埋碟野落去,無辦法下都叫左個侍應幫我地換另一樣野,好彩佢都肯換比我地。我地為保安全,將個沙律改左做馬拉盞炒通菜,另外再叫左雜錦拼盤同沙爹牛肉炒金邊粉,呢三個餸既COMMENT都係得一個字"鹹",唔係!應該係兩個字"超鹹"。個雜錦拼盤雖然"鹹",但細細舊,一野吞左佢都還可以。但個馬拉盞炒通菜鹹到我地都頂唔順,叫左個侍應比碗白滾水我地過一過河先食。至於碟沙爹牛肉炒金邊粉除左KEEP住個"鹹"之外,其實一放低都覺得有D貨不對版,話晒係炒丫麻,D金邊粉擺明係"綠"完放底,上面再加沙爹汁,完全無炒過,D金邊粉係又濕又"淋"既。總之呢間野無下次囉,我唔想有腎病呀!!

總之呢間野無下次囉,我唔想有腎病呀!!

2009-09-13
$90 (Dinner)
無論什麼時段搭車經過這間"香葉越式料理',入面總不會冷清,而黃金晚飯時段也必定會很多食客的. 之前,單看外表,我一直以為這間食店價錢賣的是中上價,但今天看openrice,價錢是$40-$100,而今晚我和朋友也會經過這地方,所以今天便和朋友來試一試了.今晚,我們分別order了1) 燒豬肉湯檬-$31只是試了幾啖,也覺得燒豬肉味道真是不錯加上湯檬這個拍檔,真是絕配. 這一年,我也去了不少越南料理食湯檬,米線,這間真的是不錯.2)香滑手撕雞飯-$48這個手撕雞,真的不似手撕的. 反而我覺得這個名是無骨海南雞飯反而會更加貼切,只不過醬汁不同. 不過,這個手撕雞味道也不錯.我知道這餐廳還有其他美味的美食,但今晚只有我和朋友兩個,下一次和多幾個朋友來,一起試多點新美食吧!

今晚,我們分別order了

1) 燒豬肉湯檬-$31

2)香滑手撕雞飯-$48

$43 (Dinner)
2009-08-23 1 views
行行下入左去 唔使等位 食七點半倒叫左牛肉撈檬同一碟菜牛肉撈檬一黎到真係呆左d肉少得可憐 同埋係冇咩配料架喎 紅蘿白絲都冇總之就係一句: 冇料味道平平 唯一可取之處係坐得幾舒服不過 一定唔會再去架喇唔明點解咁多好評 如果因為睇到咁多好評而去..... 一定勁失望-完-
行行下入左去 唔使等位 食七點半倒

唯一可取之處係坐得幾舒服

不過 一定唔會再去架喇

-完-
2009-08-19
$37 (Dinner)
2009-06-23
一個人下午6時左右去食晚飯,D服務都係唔好,侍應企曬度睇電視,我想攞走個甜品,態度好差咁話唔得,我強調真係食唔落,先語氣衰衰咁話要加1蚊,車,一個外賣杯,我比得起,但如果識做生意,又唔係一般市井D的餐廳,唔洗計得咁盡囉!跟住個侍應裝起個甜品比返個杯我,是接近拋去張枱,好無禮貌!結果杯野就打橫訓左係枱上面,好彩是有蓋子的!點解做客人的已經唔該前唔該後,D侍應仲要一副「你欠左我」既樣?食物味道普通,價錢都唔係平,咁唔係SELL服務係SELL咩?我真的以後都不想去了!

$60 (Dinner)
2009-03-08 10 views
今晚公司ot, 我地訂左位4個同事黎左呢到食飯, 我地果日係星期五黎, 我地差唔多7點去到, 但唔爆囉....不過7點半後就好多人黎啦!我地叫左兩個二人套餐( 小食一款, 主菜2款, 配2碗白飯, 同飲品, 糖水)(凍食)札肉 : 切到好薄, 入口乾身, 幾好味(凍食)手撕雞 : 必食...啲雞好滑...浸埋啲汁食仲正牛柳粒 : 熱食就好味, 但放耐左凍左就麻麻地, 啲肉有啲un豬頸肉 : 普普通通...都唔差茄子煲 : 同酒樓食果啲差唔多馬拉菚炒通菜 : ok...但有啲比較硬飲品 : 咸檸七 (咸柑桔真係好大粒, 其他越南餐館只會比半粒或切片, 但呢到就一大粒比你糖水 : 越式糖水, 好似西米露咁, 但放左啲芋頭粒, 越式糕落去, 但食落唔差家!

(凍食)札肉 : 切到好薄, 入口乾身, 幾好味
(凍食)手撕雞 : 必食...啲雞好滑...浸埋啲汁食仲正

馬拉菚炒通菜
茄子煲
咸檸七
2009-03-04
$100 (Dinner)
2009-02-15 21 views
以前都有黎過, 加左價lu一個set $3x-$5x 不等, 包野飲同甜品不過我都係懷念以前個set 包埋春卷多d, 因為佢既春卷真係幾好食睇返散叫, 都要$31 5條叫左個燒牛撈濛個濛水真係好好味架, 成日黎食都係食佢渣檬水咋d 牛肉都夠林, 但間唔中有d 筋, 都過關比較驚喜係佢個甜品, 竟然係紅豆沙... 同哩間野唔係好match我仲以為會係雪糕/ 啫喱o個d不過都ok. 個紅豆沙煲到d 紅豆好林, 冇乜咬口, 但成碗野唔似水狀, 所以都唔難食星期六去食, 所以冇學生餐同埋1點前去食唔駛加一
以前都有黎過, 加左價lu
一個set $3x-$5x 不等, 包野飲同甜品
睇返散叫, 都要$31 5條

叫左個燒牛撈濛
個濛水真係好好味架, 成日黎食都係食佢渣檬水咋
d 牛肉都夠林, 但間唔中有d 筋, 都過關

我仲以為會係雪糕/ 啫喱o個d

星期六去食, 所以冇學生餐
同埋1點前去食唔駛加一
$40 (Lunch)
2009-01-18 2 views
2008/1/17來吃晚飯,2人吃了沙嗲牛河+咖哩牛腩飯+2杯熱檸水,共$88.以價錢來看, 絕不應有太高要求.1) 沙嗲和咖哩都偏甜, 沒有香料的'香'.2) 餐廳座位以2~4人位為主,一般舒服.
以價錢來看, 絕不應有太高要求.

1) 沙嗲和咖哩都偏甜, 沒有香料的'香'.
2) 餐廳座位以2~4人位為主,一般舒服.
$44 (Dinner)
2008-12-29 28 views
12月25日(星期五)下午,明天就是鄒生大喜日子,但是今天身為伴郎的我今天才去試伴郎禮服,所以收工後就約了女友在尖沙咀地鐵站等然後一同前往試衫。因為沒有女友幫我過目評審,我會不知道是否衣著是否合適和稱身。其實試禮服的過程頗順利,但是鄒生在我剛剛試完禮服的時候就給了我一項Mission Impossible,頓時令我方寸大亂。雖然我和女友都沒有吃過午餐,但已無閒去想這個問題,剛離開「百利」就見到這間餐廳,不作細想就入了去,我們進去之時好像得一檯客。食物方面完全交給女友“發辦”,我就繼續去處理我的Mission Impossible。女友點了特式全牛河粉(set)和米紙春卷。特式全牛河粉入面有牛肉、牛展、牛丸、牛栢葉碎,全部都味道不錯,最有印象的是湯底,因為湯底濃郁鮮甜,充滿牛味,應該是不加味精的;米紙春卷則是剛炸起,卻不油膩,口感和味道皆不錯。下午茶餐原來包糖水和餐飲,糖水好像是喳咋,很香的椰汁味但很甜,女友很喜歡,餐飲要了熱檸蜜,味道一般!差不多食完之際,我幾經辛苦終於完成那項Mission Impossible,可以鬆一口氣!@_@
米紙春卷
特色全牛湯河
Type of Meal
Tea
米紙春卷
特色全牛湯河
2008-10-16 26 views
今日我同bb睇完戲之後o係呢頭附近~~ bb就話我知呢度有間出名既越南野~其實你問我越南菜有乜菜...我唔識答架...我地去到門口見到個2人餐好吸引架, 不過就貴左少少, 所以入到去散叫啦!叫左入面最貴個碗海鮮金邊粉, 個湯底紅色架, 有蟹肉, 蜆仔肉, 青口, 蟹柳, 魚肉丸~ wooo勁好味同勁開胃架!!湯底酸酸地好似茄汁, 但又唔係茄汁...haha... 總之我地都讚好!跟住黎左個咖哩牛腩撈濛...估唔到呢d一般茶餐廳都整得好食既野佢又整得咁難食wor!!d咖哩汁唔可以話有問題ge, 但撈完有d核突, 個味都怪怪地...最過份都係牛腩, 成舊leminton蛋糕咁大wor...正方立體每邊4cm果隻呢...= ='''''''''''咬落去, 發覺咬唔落去... 吱到d汁出黎, 發覺冇味.......= =''''''就係咁... 我放棄左佢... focus係個牛油 雞翼度!!好正呀, 雖然係肥d但真係好好吃!! 我最鍾意食雞翼不過今次都係第一次試牛油雞翼咋!!~bb話墊底個塊菜有牛油味都好好食添!!就係咁~ 我親愛既bb就讓我食碗海鮮粉, 一個人吞左碗好難食既牛腩粉..就算
其實你問我越南菜有乜菜...我唔識答架...
bb話墊底個塊菜有牛油味都好好食添!!
就算再比我食牛腩, 都一開四先比我^^!!
之後仲有野飲同甜品綠豆沙~~~ 飲到我賴尿咁滯丫!!
最後埋單先驚, 原來佢冇得碌卡, 加埋一超貴bor..............*o*好彩有bb打救我
另外可以提一提果度有好多鬼佬客架~~

$85 (Dinner)
2008-09-23 4 views
08.09.05 香葉越式料理@尖沙咀最近公司在趕出貨到外地工場的女工不夠,只好全公司動員到屯門幫忙從早站到晚,忙的不得開支8點多才回公司,決定今晚要吃好一點慰勞一下自己本來這周要開始減肥的了先不管啦~~~~~肚子在哇哇叫,一個人在尖沙咀有什麼好吃的呢?韓國菜?最近腸胃不是很好,不能吃辣忽然想吃海南雞想起九記附近有一家泰式還越式的小店常常都有雜誌介紹就去那家吧!!!8點40分到達香葉的門口裏面巳經擠的滿滿都是人看到巳無座位想轉身離開剛好有一雙情侶結帳yeah !!!!拿著餐牌雖然說本來是想來吃海南雞飯的卻又被晚餐及其他餐牌上單點的東西把我的注意力給分散了想來想去最後點了一個手撕雞飯套餐,配飲料及甜品另外再加一個燙青菜青菜只有一種:就是生菜,沒得挑飲料點了越式咖啡要另加$6,超貴的咧!不過越南的咖啡可出名呢,反正這頓飯也不便宜,豁出去啦~~~手撕雞是早巳經處理好的東西所以手撕雞飯最先上場雞跟白米飯是分開放的所謂手撕雞,也不是真的用手撕而是用刀切成一小條一小條雞上滿滿是紅色的泰式酸辣汁,黃雞皮油的發亮吃一口就知道是新鮮雞!雞味香郁,不是冰鮮的!巳經去骨的雞肉超級嫩滑,雞皮也充滿著油香因為怕
08.09.05 香葉越式料理@尖沙咀

最近公司在趕出貨到外地
工場的女工不夠,只好全公司動員到屯門幫忙
從早站到晚,忙的不得開支
8點多才回公司,決定今晚要吃好一點慰勞一下自己
本來這周要開始減肥的了
先不管啦~~~~~

肚子在哇哇叫,一個人在尖沙咀有什麼好吃的呢?
韓國菜?最近腸胃不是很好,不能吃辣
忽然想吃海南雞
想起九記附近有一家泰式還越式的小店
常常都有雜誌介紹
就去那家吧!!!

8點40分到達香葉的門口
裏面巳經擠的滿滿都是人
看到巳無座位
想轉身離開
剛好有一雙情侶結帳
yeah !!!!

拿著餐牌
雖然說本來是想來吃海南雞飯的
卻又被晚餐及其他餐牌上單點的東西把我的注意力給分散了
想來想去
最後點了一個手撕雞飯套餐,配飲料及甜品
另外再加一個燙青菜
青菜只有一種:就是生菜,沒得挑

飲料點了越式咖啡
要另加$6,超貴的咧!
不過越南的咖啡可出名呢,反正這頓飯也不便宜,豁出去啦~~~

手撕雞是早巳經處理好的東西
所以手撕雞飯最先上場

雞跟白米飯是分開放的
所謂手撕雞,也不是真的用手撕
而是用刀切成一小條一小條
雞上滿滿是紅色的泰式酸辣汁,黃雞皮油的發亮
吃一口就知道是新鮮雞!雞味香郁,不是冰鮮的!
巳經去骨的雞肉超級嫩滑,雞皮也充滿著油香
因為怕胖,所以還是得去皮
皮跟肉輕輕用筷子就能撥開
其實不吃這裏的雞皮是有點可惜啦,皮連著肉吃超香的咧…
唯一投訴的,是酸辣汁太酸,個人覺得辣一點會更能提升食味
而且白米飯熱度不夠
剛盛上來巳經是微暖
當我邊吃邊拍照
白米飯都巳經涼掉了…
白米飯是要熱的才有飯香的嘛
所以手撕雞我都給清掉,白米飯只吃了半碟

價格6大元的越南咖啡
淡奶另外奉上,隨自己喜好加多少就多少
其實淡奶還沒加上,咖啡巳經帶著泡沫
所以我也只加了一點
越南的咖啡跟平常的很不一樣
我不太會品評咖啡
它就是很順口,不酸不苦的
平常喝的咖啡,喝完嘴巴總是有點酸酸的
要馬上喝點白開水清潔一下口腔的味道
這裏完全不會嚕…
因為沒有對咖啡很著迷,所以嚐一下就好,下次來也不會再點啦,哈哈

今天的甜品是芋頭西米露!
我最愛的芋頭!!!
本來這周要戒甜,結果為了這道甜品而破戒
而且是一發不可收拾…(下刪一百字)

座位旁的牆上打著店裏主打”檬要”的廣告
其實是海鮮湯檬粉
有機會一定要來嚐嚐看

照片及詳細網誌請看這:

Type of Meal
Dinner
今日星期天,同honey去尖沙咀行到2點幾,經過漆咸道香葉越式料理見唔係太多人,便入去試下,平日晚上見佢爆哂架!order左手撕雞飯及咖哩牛腩飯,連三色冰及青檸梳打。牛腩先到,嘩,面頭鋪滿哂油,牛腩好林,但超肥,d油我要用匙片走,手撕雞飯到,分開上,但雞唔係手撕既,係用刀切成一片片,有些搵笨,雞就冇乜雞味,唉有二片雞仲有d血添!好失望,三色冰又太甜,唔係咁正,食物都好粗!唔明白晚上點解咁多人,可能佢地要求唔高,埋單一百二拾多元,會一次過囉!後記:咁既價錢,我perfer去山林道老趙越南餐廳食,佢仲有小食跟,d河粉湯底仲好濃牛香味架!
2008-08-21
同事們午饍喜愛的選擇。價錢不算便易,但勝在食物水準平均。午餐份量大份,一眾男士們都吃得很飽。午饍時侯總是坐滿,需在門口等候入坐。幸好,老板娘可預先安排落單,入坐後便可立即上菜。個人覺得在室外三十多度下,坐在冷氣開放的環境下進食熱辡辡的牛河是一大享受。特色牛河$46河粉很滑及湯底很清甜,食後不口渴。女同事小美最愛吃檬要$53,大大碗的有很多海鮮(軟殼蟹,青口,蝦仁,蟹柳..),湯底很濃很香蟹味。

2008-08-20
去過兩次,點過愛吃的春卷撈檬,味道OK,生牛肉湯河,我喜歡它的香料,不知道是葱還是香葉之類.午餐附有飲品,甜品送.甜品在一個午餐對我來說也很重要,有的時候,吸引我再去的原因可會是那餐廳的甜品.不過這裡要加一,所以比較貴,而空調也比較涷,兩次進去也泠得要命.一點前結帳九折(即是不用加一).
  • 春卷撈檬,生牛肉湯河
2008-08-15
香葉, 係我由在poly 讀 u , 到出左尼做野 , 讀part-time 返學時的飯堂 , 不過係lunch 定係 dinner 都成日去食.食物都唔錯, 最緊要係價錢平而食物又ok 嘛 !o係咁多食物之中, 覺得最好食的係 "檬要" , "五香牛肉粉" 同埋 "牛肉粒紅飯 " : "檬要" : 海鮮夠料 , 湯好味而唔太salty , 而且唔肥膩 ~"五香牛肉粉" : 好清的湯 , 牛肉唔算多, 都係o個句, 唔肥膩 "牛肉粒紅飯 " : 好好味好香又有肉汁的燒牛肉粒, 加上炒紅飯 , 濃味愛好者推介其實仲有沙嗲都咖哩都係好有香味 , 不過本人食野好怕油怕肥膩 , 就覺得太濃味囉 ~咖哩羊肉都好好食 , 如果份量大o的就更加好啦 !

咖哩羊肉都好好食 , 如果份量大o的就更加好啦 !
$50 (Lunch)
  • 牛肉粒紅飯
  • 五香牛肉粉
2008-07-23
來這家店試,因為是小卡的舊同事搞的(正確來說,是小卡舊同事的先生開的),不過她和那位舊同事不算太熟,所以沒有折扣(笑)。漆咸道地鋪的租金一定不會平宜吧,不知要賣幾多碗湯河才可維持收入?小卡的湯河屬合格水平,湯頭夠濃,材料新鮮,河粉幼滑。我的茄汁牛尾湯檬亦不俗,牛尾燜得腍,茄汁濃稠,浸透湯汁的檬粉自然美味。越式春卷只是一般,外皮厚故此炸完後頗硬。軟殼蟹米紙卷的外皮也是很厚,但軟殼蟹十分香脆,有點意外驚喜。滴漏咖啡有點取巧,因那個只是濾壺而不是滴漏壺,一放上桌咖啡已經全滴進杯內了。咖啡濃而不香,練奶又不夠,喝的不過癮。水準一般,不知為什麼這麼多人排隊。

小卡的湯河屬合格水平,湯頭夠濃,材料新鮮,河粉幼滑。

越式春卷只是一般,外皮厚故此炸完後頗硬。

水準一般,不知為什麼這麼多人排隊。
$90 (Dinner)