2023-01-15 1037 views
☺️ 依日喺西營盤遊走嘅時候,經過見大名鼎鼎嘅中指貓,再望望餅店名,即刻決定買啲蛋糕返屋企食![ 亂闖試食 ]🍰 紙包蛋糕 😋😋😋😋😋傳統老餅店甜味紙包蛋糕嘅味道!😚 畀咗一件老人家試食,都好滿意,話係以前傳統味道,口感鬆軟。佢哋仲印咗自家制嘅圖樣喺蛋糕上,帶啲新潮感覺!🥳🍰️ 班蘭蛋糕 😋😋😋😋有微微班蘭嘅香甜味,蛋糕都係好鬆軟,比紙包蛋糕大個少少。☺️下午茶 💵 約港幣$20/人 💁🏻‍♀️ 有得打卡,又食得返傳統餅店嘅味道!小店仲有好多傳統糕餅賣㗎!大家去開西營盤,不妨去幫襯下!😉 好搞笑㗎!佢哋仲提供兩盤Mirror同Error嘅月餅模型畀大家打卡影相㗎!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍰 紙包蛋糕 😋😋😋😋😋

🍰️ 班蘭蛋糕 😋😋😋😋

下午茶 💵 約港幣$20/人

2022-12-07
TakeAway
$20 (Tea)
2023-01-01 1127 views
今次黎朝聖《華爾登餅店》!佢既出品打卡真係幾靚!紙包蛋糕不外乎都係用雞蛋、麵包、水用出黎,味道上同屋邨麵包舖都差不多。佢仲有出好多懷舊西餅,味道都係打卡水平。支持香港良心店!
今次黎朝聖《華爾登餅店》!
佢既出品打卡真係幾靚!

佢仲有出好多懷舊西餅,味道都係打卡水平。
支持香港良心店!

2022-10-30 1766 views
見華爾登擺市集就去潮聖一下由於未試過佢既出品,所以好多野都好想買😆都抱有期望咁去試架😸==========🔹皇牌必吃花生朱古力 $80吃的是懷舊喔🫰🏻花生朱古力每一件都幾夠份量👍🏻花生🥜非常香脆,同朱古力🍫好夾,甜度適中花生本身好飽肚,所以就算當零食的話,食1-2件都好夠之前食過四喜既花生朱古力,無論口感同味道都同華爾登好相近,不過四喜會抵食d🥹 沒比較沒傷害🫣推介指數:8.5/10==========🔹爸爸曲奇(原味多朱古力)$60爸爸曲奇係用兩塊原味曲奇二合為一,再沾上朱古力🍫,朱古力會呈現出有頭髮,眼同口既樣子👨🏻‍🦱,幾特別一盒有9件曲奇入口非常酥脆鬆化,朱古力香濃,牛油味豐富,甜度適中,不過多吃會膩😅推介指數:9/10==========🔹蛋黃酥拼皮蛋酥 $20蛋黃酥同皮蛋酥均層次分明,但酥皮偏乾同硬,冇乜香味而且有少少粉味😮‍💨鹹蛋黃算幾香,冇漏油皮蛋比較實,皮蛋香欠奉🤥蓮蓉份量多,夠滑,但甜度對我黎講太高啦🙇🏻‍♀️加上價錢進取,唔係太推薦😶推介指數:5/10==========🔹雞批拼叉燒批 $40兩款批既皮都做得幾香脆,甜度適中,食到幾濃牛油味,不過批皮略厚叉燒批皮仲有
見華爾登擺市集就去潮聖一下
🔹皇牌必吃花生朱古力 $80
吃的是懷舊喔🫰🏻
花生朱古力每一件都幾夠份量👍🏻
花生🥜非常香脆,同朱古力🍫好夾,甜度適中
花生本身好飽肚,所以就算當零食的話,食1-2件都好夠
推介指數:8.5/10
🔹爸爸曲奇(原味多朱古力)$60
一盒有9件
推介指數:9/10
🔹蛋黃酥拼皮蛋酥 $20
鹹蛋黃算幾香,冇漏油
皮蛋比較實,皮蛋香欠奉🤥
蓮蓉份量多,夠滑,但甜度對我黎講太高啦🙇🏻‍♀️
加上價錢進取,唔係太推薦😶
推介指數:5/10
🔹雞批拼叉燒批 $40
叉燒批皮仲有黑芝麻點綴,令批皮更香口🫠
餡料方面,雞批裡面的雞肉🐥同洋蔥🧅用白汁調味,雞肉唔算太有口感,味道正常但未算驚喜
叉燒批選用的豬肉比較"鞋"口,勝在叉燒醬味道唔錯😬
$20一個價錢略貴🥲
推介指數:7/10
🔹蛋糕仔 $30
一包有超過10粒
蛋糕質感較鬆散而且偏乾,味道方面屬正常水平,蛋味唔算好突出,甜度適中
$30感覺偏貴🙇🏻‍♀️
推介指數:6/10
==========
整體黎講質素有好有一般,沒有很驚喜,而且個人感覺價錢略高,同價錢應該會有更好選擇喔🤨
有機會都想試下佢地既麵包🍞同西餅🍰,希望會有驚喜🤭
2022-10-20 1485 views
經過舊式餅舖。入去睇下。心型餅好吸引。點知..似隔夜西餅。鬆散。價錢吾平$13 一個. 金華好食好多。忍唔住掉咗。第二個肉鬆餅。(如果冇記錯)又係掉咗。😩冇肉鬆。似老婆餅。真係冇下次。失望.
第二個肉鬆餅。(如果冇記錯)又係掉咗。😩冇肉鬆。似老婆餅。
真係冇下次。失望.
2022-10-19
2022-10-11 1286 views
🇭🇰 創意可愛紙包蛋糕一個紙包蛋糕加一杯牛奶是筆者小時候經常作為早餐的組合,是簡單的快樂。長大後,物質豐富了,選擇多了,烘焙店也比較少看到有販售。這次到位於西營盤的華爾登餅店買了三個紙包蛋糕,沒有說很喜歡,卻是好好回憶一下兒時的味道。華爾登餅店的月餅及西餅一直名聲甚響,店內的曲奇也是長期大熱款式。🥚 紙包蛋糕 $6店中以Happy cake 命名,大概是對兒時最歡快的時光作出致敬。蛋糕上的烙印富特色,有Hong Kong,Pepe 和貓貓,貓貓。紙包蛋糕鬆軟,有回彈感,是最原始純樸的雞蛋蛋糕味道,打卡一流。筆者能感受到食物所傳遞的情感,你有感受過嗎?👅 味道:4/5💰 CP值:4.8/5🕴🏻 服務:5/5🔰 餐廳環境:4/5👀 回頭率:4.8/5🍽 店舖:華爾登麵包餅店🌐地址: 西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖🐮 #cowing吃在西營盤 #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #西營盤美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #華爾登麵包餅店 #香港餅店
🇭🇰 創意可愛紙包蛋糕

🥚 紙包蛋糕 $6

筆者能感受到食物所傳遞的情感,你有感受過嗎?

👅 味道:4/5
🌐地址: 西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖

🐮 #cowing吃在西營盤

2022-10-06
2022-09-28 1923 views
除左試華爾登月餅之外,仲有買傳統港式西餅,食過就知港式西餅有自己嘅魅力🧞‍♂️🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊西營盤🐠 #小胖遊西環🐠 —————————————————🔹綠茶蛋黃豆沙月餅 $40估唔到個月餅咁迷你個月餅大到咁🌕,餅皮好香茶味🍵,紅豆🫘蓉好綿滑無渣、甜甜地配合咸蛋黃,食落無咁漏,好好味😋除咗字得意,味道都有驚喜🧚🏻仲有「神徒」、「我愛姜濤」等月餅🥮🔹荷蘭撻 $13呢度荷蘭撻係心型♥️所以係全球獨家🌏😂中間突起♥️蛋糕表面塗上甜甜黃梅果醬,入面仲有忌廉,食落牛油蛋糕質地鬆軟,配上牛油撻皮,口感十足,味道比較樸實,但係滿滿澱粉嘅快樂💫🔹菠蘿蛋糕 $10十分推薦!一小片菠蘿🍍,表面Glaze晶瑩剔透、少少偏甜,連埋軟熟又濕潤蛋糕食就剛剛好,🍍味超級岀💛🔹朱古力蛋糕 $10 表面鋪滿朱古力碎🍫,質地十分結實偏乾,似麵包比較鞋口😂勝在飽肚感十足,相對不太推薦🐒—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌖🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌗🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:/🤤回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑.♟Overall♟傳統港式西餅買少見少,其他款例如黃梅醬蛋糕、三角朱古力蛋糕🍰

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊西營盤🐠 #小胖遊西環🐠
—————————————————

🔹綠茶蛋黃豆沙月餅 $40
除咗字得意,味道都有驚喜🧚🏻
仲有「神徒」、「我愛姜濤」等月餅🥮

🔹荷蘭撻 $13

🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:/
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
傳統港式西餅買少見少,其他款例如黃梅醬蛋糕、三角朱古力蛋糕🍰都值得試!
特別喜歡🍍蛋糕,可惜有點遠,otherwise應該會更大機會回購🫣
荷蘭撻
菠蘿蛋糕
2022-09-21 808 views
每次到訪華爾登,都有種莫名興奮及回心微笑的感覺。記得3年前,特登去買粗口月餅,因為我喜歡舊式麵包店,就是喜歡它扎扎實實的感覺。今次特登去買月餅,最後一個奶黃月餅俾我買咗,仲咁岩見到真香蕉蛋糕出爐,就試吓佢個真香蕉蛋糕有幾真!感覺好紮實,真係冇用香蕉油整嘅!超級正呀喂!奶黃月餅不含防腐劑,食落去仲有好實在嘅感覺!真係有別於其他大型麵包連鎖店嘅出品!當一間一間舊式餅舖,被這石屎森林壓倒的時候,希望大家繼續支持香港人的創意和堅持。
每次到訪華爾登,都有種莫名興奮及回心微笑的感覺。

2022-08-23
  • 紙包蛋糕
  • 月餅
  • 蛋糕
2022-07-30 1757 views
呢間敢言出名既餅店小編想朝聖好耐好耐架啦!不過一直未有機會去。 最近小編朋友好想食花生朱古力,亦曾經食過呢間華爾登,就決定一齊去買返幾盒享用亦可孝敬下屋企人😂【 花生朱古力】$80/盒朱古力唔會死甜,咬落口d花生仲超級無敵香!相信呢樣絕絕係佢既賣點。超好味!不過一盒好細架咋,我諗得果10幾舊,都成6-7蚊一舊仔唔算平,但久唔久食一盒都幾過癮!🤩😋【 紙包蛋糕】~$6/$7紙包蛋糕就麻麻地,有點偏乾身唔係想像中咁軟棉棉。分數:(10分滿分)味道:8價錢:7環境服務:7(以上評分只是小編個人口味而已)

【 花生朱古力】$80/盒

【 紙包蛋糕】~$6/$7
紙包蛋糕就麻麻地,有點偏乾身唔係想像中咁軟棉棉。

分數:(10分滿分)
味道:8
價錢:7
環境服務:7
(以上評分只是小編個人口味而已)
2022-06-19 2098 views
不用多說應該好多人都識呢間餅店店舖地址較遠,但係周不時會係港九新界唔同屋邨商場擺幾日檔,,方便市民🥰前幾日有幸係屋企附近擺檔既然咁難得 亦要捕實開檔/加貨時間掃左一堆名物 (其實全部都係第一次食)必買必食 花生朱古力👍👍👍開要見到價錢$80有少少卻步但一開蓋已經聞到個陣花生味已經心心眼好食到真係會 唔覺唔覺就食哂花生係店家新鮮炒過 所以係特別香終於明白點解咁搶手👀而爸爸曲奇 就真係食回憶 曲奇夠鬆脆外觀夠可愛 係兩塊曲奇痴埋變左頭咁不過味道係普通牛油曲奇加左朱古力🙈另外試左杏仁酥 一盒兩件 唔會太重牛油味但聞落好香 酥皮好多層 相信如果剛出爐即食口感一定更佳!🙈另外必買曲奇 我會揀班蘭味 曲奇本身鬆脆不用多說 聞落去未必咁出色,但係食完之後 啲班蘭味更出!! 呢個會回頭!!😈😈至於伯爵茶 其實都出色 但係覺得牛油味太重 較班蘭味遜色少少 強烈推介 花生朱古力 班蘭味曲奇🥰🥰👍
不用多說應該好多人都識呢間餅店
前幾日有幸係屋企附近擺檔
既然咁難得 亦要捕實開檔/加貨時間
掃左一堆名物 (其實全部都係第一次食)
必買必食 花生朱古力👍👍👍
但聞落好香 酥皮好多層 相信如果剛出爐即食口感一定更佳!🙈
強烈推介 花生朱古力 班蘭味曲奇🥰🥰👍
  • 花生朱古力
2022-06-06 1681 views
( ^_^)/❤︎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈有日假期同朋友去左西環買曲奇食曲奇有好多種口味🫶🏻搞到我心郁郁揀左好耐┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜伯爵茶蛋白曲奇 茶味好香好足夠,食完口入面會散發出伯爵茶味🍵而且曲奇真係好鬆化,有少少易散呢食得多都唔會好乾👍🏻重要少甜,加分😋佢哋包裝都好方便,食唔完收起都唔洗另外搵袋放┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈舖頭入面好多鏡仔應援外仲有好多好正既字句🤣🤣同擺設,好有特色而且除咗曲奇同麵包仲有drip bag賣下次有機會經過會買黎試下!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
( ^_^)/❤︎
有日假期同朋友去左西環買曲奇食
曲奇有好多種口味🫶🏻搞到我心郁郁揀左好耐
𐂐 ⠜伯爵茶蛋白曲奇
茶味好香好足夠,食完口入面會散發出伯爵茶味🍵
而且曲奇真係好鬆化,有少少易散呢
食得多都唔會好乾👍🏻重要少甜,加分😋
佢哋包裝都好方便,食唔完收起都唔洗另外搵袋放

舖頭入面好多鏡仔應援外
仲有好多好正既字句🤣🤣同擺設,好有特色
而且除咗曲奇同麵包仲有drip bag賣
下次有機會經過會買黎試下!

2022-04-24 1481 views
上一編食評見到話大西北牛牛試到今日屯門牛都有福喇!社交平台見到話華爾登有臨時檔!立即衝過去買!唔洗坐個丫幾鐘車過海喎!緊係即到!去到買咗盒雞仔餅同伯爵菜曲奇!店員力推貴妃糖,因店都長期缺貨,但對糖麻麻… 本來好想買埋朱古力花生😍 但唔食得朱古力住🥲 唯有下次先…雞仔餅係傳統小食,以前北上會買,喺香港好多餅店都做得麻麻… 即使係老字號餅店,一係就好死實,一係就唔夠味唔香..唔係誇張!呢個係食過最好食雞仔餅! 暫時未搵到更好!好食主要因為 佢咬落好鬆化,唔會咬到牙都崩!又唔會係淋晒咁!有啲太多豬油太濕都會好淋,太乾又好硬。 呢個就好鬆! 最難得係佢南乳非常香!啖啖都食到豬肉😍無錯!雞仔餅中間一定係肥豬肉,各位減肥人士可以繞路😏 但呢個值得一試!得返最後一盒,食到真係好滿足! 伯爵茶曲奇都唔錯,好鬆,亦好香茶味。 咬落似遊客好鍾意果款曲奇,但好食同勝在係有良心 唔知係咪仲會有pop up store , 如果唔介意脂肪同膽固純,絕對要試雞仔餅!
上一編食評見到話大西北牛牛試到

唔洗坐個丫幾鐘車過海喎!緊係即到!

去到買咗盒雞仔餅同伯爵菜曲奇!
但唔食得朱古力住🥲 唯有下次先…

唔係誇張!呢個係食過最好食雞仔餅! 暫時未搵到更好!

最難得係佢南乳非常香!啖啖都食到豬肉😍
無錯!雞仔餅中間一定係肥豬肉,各位減肥人士可以繞路😏
但呢個值得一試!得返最後一盒,食到真係好滿足!

• 雞仔餅
2022-03-28 1474 views
ღ西環良心餅店💛ღ 荷蘭撻 $13未食過荷蘭撻聽個名好特別🤣係好靚嘅撻😻中間凸起心形係牛油蛋糕,上面有個果jam😚撻面灑滿糖霜,食到底會有忌廉😛食落偏甜仲有啲膩🤓ღ 快樂蛋糕 $6係一個好靚又抵食嘅紙包蛋糕😹口感都算軟熟有蛋香味,但都幾乾身🥲ღ 經典鮑魚酥 $6由南乳、芝麻、瓜子仁等等整成😚食得出鹹香味,入口幾酥脆😛==============================🍴華爾登麵包餅店📍西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖==============================

西環良心餅店💛

ღ 荷蘭撻 $13

ღ 快樂蛋糕 $6

ღ 經典鮑魚酥 $6
由南乳、芝麻、瓜子仁等等整成😚食得出鹹香味,入口幾酥脆😛

🍴華爾登麵包餅店
📍西環西營盤第二街120-126號仁福大廈地舖
有日去西環食嘢行下,咁都出開去西環,咁就梗係要幫襯下華爾登🥰💙牛油杏仁曲奇💙💵$50曲奇一向係華爾登嘅其中一個招牌item,我亦都回購好多次佢個唧花曲奇😋嗰日去到嗰陣已經4點幾5點,淨返好少款揀🥺就揀咗款杏仁曲奇,食落好鬆脆,仲要係少甜 version~正😍不過我覺得杏仁味嘅香氣比較弱同埋都係偏乾,要配茶或咖啡☕️💚快樂蛋糕💚💵$6依個真係一眼就俾佢個字同貓貓吸引咗😂好cute🥰而且個蛋糕就算係隔咗一日先食都仲係好濕潤鬆軟😋唔錯~💕overall💕唧花曲奇真係好好食👍

💙牛油杏仁曲奇💙

TakeAway
牛油杏仁曲奇
快樂蛋糕
  • 唧花曲奇
-🦄華爾登餅店 @wahyeetang1984-咖啡蛋白曲奇 Hkd45Rating🌕🌕🌕🌑🌑終於終於 都可以朝聖大名鼎鼎嘅華爾登喇🤤好多人都推介佢哋嘅蛋白曲奇 主打少甜健康口味選擇好多 選擇困難症嘅人一定會好辛苦除咗曲奇之外 華爾登仲有賣香港🇭🇰傳統西餅而家好少可仲會搵到呢啲傳統嘅味道 買少見少所以 係華爾登到見到佢哋 不禁令人心中暖暖的-而我今次係專程由大西北出發到訪華爾登買曲奇想買曲奇比我親愛嘅妹妹品嘗 係充滿愛嘅行程曲奇比我想像中大盒得多 本身諗住45蚊都幾貴點知原來一盒真係好巨大 所以呢個價錢超抵呀w曲奇係傳統嘅唧花形狀 每塊曲奇都好鬆化架因為我一拎起手嘅時候 已經掉哂啲曲奇碎出嚟所以食嘅時候都要小心啲 要完美地一口吃掉同時我亦都會感受到 曲奇係店家特別用心製作無出面嘅曲奇咁油膩 我拎上手影相都唔會成手油入口甜度適中 唔會過分甜 少糖版本真係太好了而超級咖啡控嘅妹妹表示 呢隻曲奇嘅咖啡味唔夠佢期望會有更濃郁更苦嘅咖啡味 所以佢仲未滿足而且佢本人唔太好牛油 所以有無牛油香都唔重要甚至乎佢會覺得呢隻曲奇嘅牛油味比較重 較濃厚濃厚到會有少少🤏🏻蓋過了佢愛嘅咖啡味 有啲可惜不過曲奇口
🦄華爾登餅店 @wahyeetang1984

所以 係華爾登到見到佢哋 不禁令人心中暖暖的
而我今次係專程由大西北出發到訪華爾登買曲奇
想買曲奇比我親愛嘅妹妹品嘗 係充滿愛嘅行程

曲奇比我想像中大盒得多 本身諗住45蚊都幾貴
點知原來一盒真係好巨大 所以呢個價錢超抵呀w

曲奇係傳統嘅唧花形狀 每塊曲奇都好鬆化架

如果大家鍾意咖啡嘅獨特香味 呢隻曲奇都好啱你
佢唔會太苦或者太澀 呈現出一定層次嘅咖啡味道
華爾登嘅曲奇 無令人失望 唔知你又會推薦咩口味呢
2022-01-17
$45 (Tea)
2022-01-19 1311 views
嚟到 西營盤 食完午餐😍 行街就唔岩我😂最後又去買嘢食 @ 西營盤餅店華爾登餅店。不少報導講兒時西餅😂其實我未試過😂專登過嚟買返件,黃梅果醬幾好味,蛋糕口感幾好仲有椰絲,忌廉甜度不高帶丁點咸好味,$12有點貴但都絕對可一試。見到紙包蛋糕上面印公仔幾得意,又抵食買咗件做早餐,口感都軟熟但帶點乾身。奶茶有分普通同茶走,買了枝普通奶茶,包裝幾靚,份量不大枝但真心幾好味夠濃又滑,$25價錢偏貴。因只買一件西餅和 #紙包蛋糕 ,分2袋裝,西餅沒有厚紙底所以好快粘落袋內,幸好沒有影響味道