2020-08-06 310 views
長期work from home就會掛住返公司有得隨時去買咖啡飲. 由於太多日冇出過去,今日又唔係十分之忙,就決定放飯時間出去行個圈.前幾日已經做好資料蒐集,知道嚟間cafe係置樂同杯渡附近都有舖頭.今日就出去買埋個晏食,所以近市中心就方便啲.鋪頭充滿咖啡嘅香味.可能因為疫情同閒日關係,成間舖頭得一張枱有人坐,但係等緊外賣時都陸陸續續有人入嚟買咖啡拎走. 掙扎咗好耐飲唔飲honey latte,但係第一次飲要試就梗係試最普通嘅latte先知好唔好飲㗎嘛. 叫左大杯500ml先$28!會唔會太抵!店主見我對啲蛋糕有興趣都好有耐性介紹俾我,最後我加咗$22要多個tiramisu蛋糕. 咖啡有拉花,味道係我中意嘅,一啲都唔會酸,夠牛奶味但又唔會俾咖啡蓋過.Tiramisu就唔係正宗版,芝士味唔夠重同埋用咗咖啡蛋糕嚟代替手指餅.下次會想試啲芝士蛋糕同今日見唔到嘅sconeOverall, 嚟個價錢杯咖啡係超值!已經諗緊下次幾時再去過買~

Latte
Tiramisu
2020-08-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
Latte
2020-07-03 309 views
在屯門的咖啡廳不多,大部分在新墟/置樂花園一帶位置。這次去了一家開了分店的咖啡廳,其實在總店時顧過一次,但當然給靜靜的感覺一般😅。因為店舖環境細少,那次飲的咖啡豆感覺很酸,所以就有點失望。這次經過看到新墟附近開了新店,而且地方較大可以坐下來休息一下吧,所以就進去飲杯咖啡,看看素質會否所不同🤔。這家店舖的環境挻涼快,而裝修是簡約小清新風格。💥焦糖咖啡 | 香草咖啡 HKD$33,點了中杯咖啡,堂食用了保溫杯裝著可以保持咖啡的溫度💕。咖啡味道香濃,咖啡味重不會感到酸,而且還有美美拉花😍,性價比不錯。另外有豆奶可供轉換挻好,這個價錢不算太貴可以接受。而且還有輕食供應,享受一個悠閒的下午放空一下。工作日去人流不多,所以比較寧靜。

2020-06-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$33 (Tea)
2020-06-30 196 views
早餐榛子咖啡與英式鬆餅,英式鬆餅烘過,外脆暖,正!可惜沒有任何奶油或果醬,齋食餅就乾左啲,如果有果醬跟埋就完美了。如果喺食物方面做得精緻一些,相信一定能吸引更好多人來光顧。
早餐榛子咖啡與英式鬆餅,英式鬆餅烘過,外脆暖,正!
如果喺食物方面做得精緻一些,相信一定能吸引更好多人來光顧。
2020-06-27
$43 (Breakfast)
  • 英式鬆餅
  • 榛子咖啡
2020-06-24 162 views
兩年前嘅屯門,只有一至兩間嘅精品咖啡店。但今時今日屯門已經有好多,今日嚟到我一間最想常飲嘅咖啡店。 有三大特點要推薦比大家。1. 佢真係好抵! 一杯牛奶咖啡只係20幾蚊,下日炎炎如果想轉凍飲都係一樣價錢,出邊應該$40/$50一杯,佢仲係要質素高。 2. 除咗意式咖啡之外,佢有10款豆手沖咖啡,佢哋好似有個合炒豆場,個人認為烘焙質素幾好,如果要買樓都有得賣,同埋都好平下。 3. 如果肚餓,加$10就有個芝士火腿三文治,或者牛角包鬆餅等等。我諗屯門人都會鍾意黎飲而家咖啡店
凍cappuccino
2020-06-19
$30 (Breakfast)
凍cappuccino
2020-06-04 149 views
近期很少光顧連鎖咖啡店,反而喜歡尋找不同小店式的咖啡店,因為每間味道不一,每次飲都會有驚喜。今次去了屯門的白羊咖啡,裝修是簡約風,咖啡價錢更平民化,中杯的latte也是$2x一杯起,但咖啡水準也聽說不錯。點了一杯400mL的熱green tea latte($23),抹茶味道也頗濃,與牛奶比例balance,不會太搶各自的味。沖調溫度也剛好呢!下次會來試試其他口味的latte!
近期很少光顧連鎖咖啡店,
反而喜歡尋找不同小店式的咖啡店,
因為每間味道不一,每次飲都會有驚喜。
今次去了屯門的白羊咖啡,
裝修是簡約風,
抹茶味道也頗濃,與牛奶比例balance,
不會太搶各自的味。
沖調溫度也剛好呢!
下次會來試試其他口味的latte!
2020-04-23 260 views
這間咖啡店地點不起眼。店子小小。白色的佈置好舒服!除了咖啡外,仲有咖啡豆買,咖啡可以加錢叫三文治或多士仲有鬆餅同酥餅,牛角包等叫了鮮奶咖啡,焦糖鮮奶咖啡,賣相好靚,仲有芝士火腿多士。夠熱,入面芝士半溶,夠夠,好味呀。焦糖咖啡,拉花好靚。味道也好好,唔會好甜,好香,拉花去到尾仲係度。煙三文魚多士,烘到金黃,夠香口,夠脆,好味。Scone,焗到熱辣辣,比正常大少少,切開佢食,好鬆化,好香,有小小提子。唯一要改善的地方是洗手間可以衛生多d!!
這間咖啡店地點不起眼。店子小小。

白色的佈置好舒服!

除了咖啡外,仲有咖啡豆買,咖啡可以加錢叫三文治或多士

仲有鬆餅同酥餅,牛角包等

煙三文魚多士,烘到金黃,夠香口,夠脆,好味。

唯一要改善的地方是洗手間可以衛生多d!!
2020-04-11
$35 (Lunch)
2019-12-27 329 views
人越大, 越唔想幫襯連鎖食店,因為覺得真正高手在民間, 佢地會比大集團更有心去經營,  為既只係食客既欣賞,而呢間民間咖啡店我想去左好耐, 今日終於有機會喇!!成間店都係用藍同白色做配搭, 感覺清新明亮,而menu好細心咁用圖去展示每一種咖啡既成份比例,價錢方面都好抵飲一開蓋見到有個肥肥心形拉花, 有驚喜第一啖飲, 我想講溫度拿捏得非常好!!! 平時飲熱啡, 點都一定會有燙既感覺, 但呢一杯係完全無!而奶同啡既比例, 飲落係唔會有任何一方既味道蓋過另一方雖然欠左d咖啡香, 但無論溫度同味道 都令人感覺到順喉既溫柔
人越大, 越唔想幫襯連鎖食店,因為覺得真正高手在民間,
佢地會比大集團更有心去經營,  為既只係食客既欣賞,
而呢間民間咖啡店我想去左好耐, 今日終於有機會喇!!

成間店都係用藍同白色做配搭, 感覺清新明亮,
而menu好細心咁用圖去展示每一種咖啡既成份比例,
價錢方面都好抵飲

caffe latte 400ml
一開蓋見到有個肥肥心形拉花, 有驚喜

而奶同啡既比例, 飲落係唔會有任何一方既味道蓋過另一方

2019-12-26
caffe latte 400ml
2019-12-08 213 views
為左唔幫襯連鎖咖啡店而係市中心搵到呢間小店就去試過叫左杯green tea latte$22(m) 同flat white$27(L)真係好抵飲不過味道方面係爭少少green tea latte 以前連鎖店既你會有想再飲既衝動但呢杯就不過不失而老公杯flat white 佢表示奶味唔夾下次會試冇奶既款式老公望到佢用維記奶沖既香港出品既奶都唔係真係純牛奶可能因為咁而影響杯野不過店員服務真係好好!會叫你小心梯級又會好有禮貌講拜拜!好warm!
為左唔幫襯連鎖咖啡店

香港出品既奶都唔係真係純牛奶
可能因為咁而影響杯野

TakeAway
2019-11-24 192 views
間coffee shop唔顯眼,仲要開係暗巷入面,要搵一搵先見到。間鋪頭有少少復古既感覺,佢地都有賣蛋糕,但未有機會試。買左杯大size既榛子咖啡,二十幾蚊既咖啡有拉花真係好有誠意。杯咖啡都唔錯,味道唔會苦澀,因為有加入榛子醬,如果係正常份量對我呢啲唔食甜野既唔太討好,所以特別要求少甜,佢地都可以做,很好。最後出黎甜味岩岩好,加入咖啡好夾,味道都幾濃郁,對於初飲咖既人,可以係入門選擇,因為咖啡味係同榛子味係各一半。下次有機會再試幾他。

下次有機會再試幾他。

榛子咖啡
榛子咖啡
2019-09-07 422 views
這篇食評是講個幾月前, 一直想寫但總是忘記。當日行過屯門杯渡站橋底位置,突然見到藍白🔵⚪️ 色的店面,細看原來是置樂「白羊咖啡」開左分店🤩。其實屯門真正 咖啡 小店唔多,白羊是我其中一間encore coffee shop☕️,所以忍不住走進店內幫襯下。新店店面大左好多,座位多左,還記得總店總是外賣拎走/ 站著喝。今次終於可以店內慢慢品嚐咖啡😌。例牌點了杯Flat white & 手沖咖啡。 啞黑色既咖啡杯,印上金色既白羊logo,感覺高雅。儘管係Flat white,但咖啡豆可選擇fruity/ nutty。當然單品手沖, 咖啡豆依舊有幾款供客人選擇。我最喜歡係咖啡師旁邊,觀看佢地沖調手沖咖啡既方法。其實除左咖啡豆唔同,每個咖啡師都有佢地沖咖啡見解。坐係吧台旁,由咖啡粉磨碎,水溫控制,再用熱水浸泡咖啡粉,手沖水量大細,加水時間段等,是互相研討既過程,亦是小店既好處。總結:比對一般咖啡店,白羊咖啡其實性價比高,因為佢地咖啡above average。單品咖啡雖然外貌一樣,但其實每杯都不同,各有驚喜。
這篇食評是講個幾月前, 一直想寫但總是忘記。

FLAT  WHITE

手沖咖啡

總結:
2019-07-28
$40 (Other)