2019-10-28 484 views
今晚又同女朋友去撐枱腳,去咗太子呢間 Wing's Kitchen挪威煙三文魚沙律,作為沙律佢加咗柚子醋,好醒胃。蔬菜新鮮,煙三文魚美味。本身想叫龍蝦伴西冷牛扒,但係因為咁啱龍蝦賣曬,所以店家就以燒春雞代替龍蝦。隻燒春雞燒得好香,肉質鮮嫩多汁,超好味。至於個西冷牛扒都唔輸蝕,非常之嫩,牛味都好重,點埋醬汁非常好食!烤豬仔骨,都係燒得非常香,外面係香濃嘅醬汁,入面係肥瘦均勻又嫩嘅豬肋骨,味道一流!莓味布甸,震騰騰嘅布丁加上草莓汁,非常得意北海道特濃芝士餅,啲芝士真係非常之香濃,好好味

莓味布甸,震騰騰嘅布丁加上草莓汁,非常得意

北海道特濃芝士餅,啲芝士真係非常之香濃,好好味
2019-09-25 363 views
呢間餐廳,由佢新開張果時,已經開始食佢,主打日式西餐。質素算係同區附近算好,而lunch 價錢唔算太貴而有質素,環境亦舒服唔迫。呢次lunch 唔太餓,所以揀左食漢堡飽跟薯條餐。個餐有濃湯或沙津,仲有餐飲。濃湯夠濃,係每次必點。點解唔會點沙津呢?係因為個漢堡包係會跟埋些少沙津,感覺平衡一下腸胃。個包黎到,一望塊肉都好厚,比連所快餐啲足三両厚,佢都好細心咁有支牙纖吉係中間,包同肉易拎同唔易走位。咬落去係有肉汁,同彈牙,食到有肉既纖維同牛肉味,而唔係碎到散修修既肉,或者係用粉令到佢做到漢堡扒。食到中間,都忍唔住影相。伴碟既沙津係配埋自家沙津醋,非常開胃,粗薯係剛炸好,唔會加過份既鹽,可以食到外脆內軟而有薯仔味既薯條。唯一不足係有時會等十幾分鐘先會有得食,以午餐時間一個鐘黎講,食得有啲急。但即叫即製先可以食到有水準而新鮮既食物,呢方面睇得出其他食客都會理解,期待食物既來臨,亦係享受食野既一部分。

Lunch
這間餐廳,星期五的晩上仍然是有晚市套餐的,以主菜的價錢,HK$200有找,包前菜 (沙律或湯),甜品和一杯飲品,仲要沒有加一服務費喔!(只有在週末及公眾假期先有加一)前菜:三文魚沙律一般般,味道中規中矩,菜是新鮮爽脆的。主菜:蒜香虎蝦帶子龍蝦汁扁意大利麵 (HK$178)嘩!好大只虎蝦喔。虎蝦切開後是超多肉,鮮甜,蝦頭多汁。帶子煎至焦香但內裡仍是剛熟狀態,正!扁意粉煮至 al dente。只可以說,龍蝦汁的味道比較淡,要再濃味先OK喔。甜品:香草奶凍奶凍很滑口,有看得見黑色一點點的香草籽,所以有很濃的香草味道,最正的是這個!餐飲:熱檸檬水

前菜:三文魚沙律
一般般,味道中規中矩,菜是新鮮爽脆的。

三文魚沙律

主菜:蒜香虎蝦帶子龍蝦汁扁意大利麵 (HK$178)

甜品:香草奶凍

香草奶凍

餐飲:熱檸檬水

熱檸水

2019-08-02
$178 (Dinner)
香草奶凍
熱檸水
2019-07-27 229 views
🍴 轉角. 遇到酒吧餐廳 🍴🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽今日跟大家介紹一間位於太子柏樹街的「Wings kitchen」平常很少到太子去吃飯, 今天與朋友在始創那邊逛街,走著走著便到了這邊.看到這間滴色的餐廳便入去了。😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛兩位女生吃得不用太多,兩款小食和一個主菜便夠廢話不多說! 直接切入主題來看看我們今天吃了什麼東西吧! ^^🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗* 水牛雞翼$88酸辣適中, 雞翼的外皮外脆內嫩。輕輕咬開雞肉時,感受到含著一點點肉汁煎蝦餅上菜的時候,是三塊圓圓的蝦餅他們炸到脆卜卜, 內里保留了蝦味是不錯的選擇, 隨碟附送的醬汁 用來配蝦餅是不錯。喜愛程度: ★★★★★魷魚墨汁意大利飯很邪惡的墨汁意大利飯, 每次點選這款菜式,都會擔心咀包括不會黏上黑色。 不過沒關係的這裏的意大利飯份量適中, 假若果他的意大利 更加creamy會更好食。 現在是適合一般比較清淡人只吃。 他的魷魚份量剛好每人也可以吃到三圈。😋😋😋😋😋😋😋😋😋最後我們點了一個手工啤酒, 喝下去有一點兒清甜感覺, 很適合女生聊天時用來喝酒🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💃💃💃💃💃💃💃

🍴 轉角. 遇到酒吧餐廳 🍴

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

看到這間滴色的餐廳便入去了。

😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛😛

兩位女生吃得不用太多,兩款小食和一個主菜便夠

🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

* 水牛雞翼$88

酸辣適中, 雞翼的外皮外脆內嫩。
輕輕咬開雞肉時,感受到含著一點點肉汁

煎蝦餅

上菜的時候,是三塊圓圓的蝦餅
他們炸到脆卜卜, 內里保留了蝦味
是不錯的選擇, 隨碟附送的醬汁
用來配蝦餅是不錯。

喜愛程度: ★★★★★

魷魚墨汁意大利飯

很邪惡的墨汁意大利飯, 每次點選這款菜式,
都會擔心咀包括不會黏上黑色。 不過沒關係的
圈。

小紅書 : 559380536
💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗
2019-07-22
Dinner
今晚去左太子呢間充滿外國街頭小店風格嘅西餐廳開餐室內裝修主要以木板為主晚市有提供 5 款嘅  Dinner Set 套餐南瓜湯口感 Creamy, 南瓜味香甜三文魚沙沙沙律菜非常新鮮, 有兩三片三文魚, 配上酸酸甜甜嘅沙律汁, 夠晒開胃美式焗薯殼薯殼口感香脆鬆化, 表面嘅芝士焗到半溶焦香, 中間釀入大量肉醬, 一切開好有爆醬嘅感覺, 超正蒜香虎蝦帶子龍蝦汁扁意大利麵蒜香味濃, 扁意唔會煮到過淋, 每條都沾有龍蝦汁, 味道濃郁, 虎蝦同帶子都好爽口彈牙意大利芝士菠菜雲吞配菠菜忌廉汁意大利雲吞呈方形, 餡料非常飽滿, 忌廉汁中加入菠菜 & 菇類作配料, 味道唔錯牛奶奶凍奶味香濃, 表面淋上朱古力醬法式焦糖布丁焦糖布丁表面燒到好香脆, 味道唔會太甜, 而且蛋味夠香, 口感幼滑
今晚去左太子呢間充滿外國街頭小店風格嘅西餐廳開餐

室內裝修主要以木板為主

晚市有提供 5 款嘅  Dinner Set 套餐

南瓜湯
口感 Creamy, 南瓜味香甜

三文魚沙沙

美式焗薯殼

意大利芝士菠菜雲吞配菠菜忌廉汁

牛奶奶凍
奶味香濃, 表面淋上朱古力醬

法式焦糖布丁
2019-07-23
2019-07-24 450 views
係太子呢一帶其實都有相當多食店,都係小店經營,今晚行過見到呢間西餐廳,門口裝飾得幾精緻,推門前見網上食評都唔係伏店,一於試下!店內環境幾有特色,紅磚牆以各式酒樽裝飾,播住爵士音樂,令人有放輕鬆感覺,係度飲返杯先開餐都可以有單叫及套餐供應,價錢合理價見到呢個二人套餐 ($328),有湯/沙律,自選兩個主菜,仲要有甜品及餐飲,都係三百幾,抵食到有點懷疑人生吧.............哈..哈...!以為餐湯應該都係好細客啦,點知侍應上左呢客忌廉南瓜湯,同單點份量有得揮,入口味道偏淡,飲到少少南瓜甜味!同樣煙三文魚沙律份量都唔細,真係可以二人分享; 煙三文魚捲成玫瑰花狀,有唔少爽口沙律菜,唔係用沙律醬,而係酸汁,令口感更添清新!主菜之一係呢客鮮墨魚汁墨魚意大利燴飯,黑白色加上一點紅,配色吸引意大利飯用上湯加上墨魚汁煮成,最怕食到有D"半生熟",呢度嘅飯粒口感軟硬適中,醬汁調教味道岩味,就咁單食都好味; 而個墨魚圈以半煎炸煮成,所以外面有少少香脆感,入口軟腍!跟住就到露絲瑪莉香草烤香鷄出場,原隻烤鷄,伴以薯蓉及蒜蓉瓜菜,醬汁另上!烤鷄烤至外皮帶有少少焦燶位,顏色都算吸引鷄皮下無咩脂肪,放心連皮

有單叫及套餐供應,價錢合理價

烤鷄烤至外皮帶有少少焦燶位,顏色都算吸引

鷄皮下無咩脂肪,放心連皮食,入口滿滿香草香味,皮香肉仍算嫩,點少少醬汁食都幾好味!

聽聞呢度嘅水牛鷄翼 ($88)出色,友人都讚成試下,一客8隻,中間伴住沙律菜,擺盤唔錯!

鷄翼都唔細隻,外皮塗上香辣濃味醬汁,有辣度,皮帶點脆口,而肉幾滑,食緊鷄翼之餘,又可以食下沙律菜中和一下味蕾,配埋杯凍飲/啤酒就仲GOOD!

有埋甜品及餐飲,甜品係奶凍,軟滑; 叫埋杯咖啡可以一邊食一邊飲,慢慢享受!

2019-07-20 111 views
今日同朋友去左太子食晚飯,餐廳裝修雅緻,氣氛好好,好啱慢慢食慢慢傾。 一個set dinner都係百幾蚊,份量足。忌廉磨菇湯濃稠,好多磨菇蓉。三文魚沙沙以蔬菜為主,配搭左三文魚蓉,做頭盤開開胃都唔錯。蒜香虎蝦帶子龍蝦汁扁意大利麵幾出色,扁意粉煮得好煙韌,蒜蓉味濃,難得係虎蝦夠大隻,煎得好香口。手打流心芝士牛肉漢堡扒配糖心薯就爭少少,份量係大,芝士唔夠多,主要係個汁遮左個漢堡味。 建議個汁可以少啲或者調淡味啲或者分開上枱。 餐甜品意式奶凍有驚喜,香滑又低甜!甜品控嘅我忍唔住叫多個宇治抹茶餅,有伴碟,看出心思!
忌廉磨菇湯濃稠,好多磨菇蓉。

三文魚沙沙以蔬菜為主,配搭左三文魚蓉,做頭盤開開胃都唔錯。

甜品意式奶凍有驚喜,香滑又低甜!

甜品控嘅我忍唔住叫多個宇治抹茶餅,有伴碟,看出心思!
之前係尖沙咀開咗好耐既wing’s kitchen 原來搬咗去太子,環境大咗又chill咗,仲有兩層🤤太肚餓叫咗2個小食先~ 水牛城雞翼 ($88) 雞翼雞膇各一半,大大隻,炸得好正,外面脆得黎入面都仲係好嫩滑。個水牛城汁雖然係辣咗少少辣,但食落真係好惹味😎酥炸雞球 ($48) 呢個炸粉係唔會食落好硬果種,仲都夠哂香口,同埋食落唔鞋口,好好味😛叫咗2個套餐,會跟埋餐湯或者沙律,今日係煙三文魚沙律,沙律菜好新鮮,煙三文魚味道都唔錯~鮮帶子黑松露野菌意大利飯 ($158) 帶子超級鮮甜😻 個飯份量大到十分誇張😂 下次要叫多啲人一齊黎share!黑松露味好重,上面仲加咗少少油同芝士,食落好香好滑,不過都好快飽🙈香煎海鱸魚柳配香檳忌廉汁 ($168) 咁大條seabass賣呢個價錢真係第一次見,仲要味道好,性價比超高🤤 seabass 食落好滑,同埋個汁都好creamy好正。旁邊仲有薯蓉同南瓜蓉,盡顯心思最後甜品都好好食😹 朱古力奶凍,本身已經食到好飽,但因為呢個奶凍太好味,我地都清哂。朱古力味係濃而不甜,仲好滑,入口即溶🤤

2019-07-10 367 views
同fd行街途經哩間西餐覺得幾有特式幾靚,選擇左入去醫肚。餐湯,有蜆肉仔和紅籮白,味道清新。天富羅軟壳蟹咖哩意大利麵($138),上菜已聞到濃郁既味道,入口時咖哩味更濃,好正~,帶有少少微辣,軟壳蟹鬆軟,而且粉漿亦夠簿香脆。水牛城雞翼($88),值得order既小食,每隻size都好大隻多肉,味道有蒜香,同埋我感覺上有d近似椒鹽既味道。Margarita Pizza($98),蕃茄汁配pizza一向係最夾,依家仲有原隻蕃茄肉,更加提升蕃茄既味道。Pop-eye Pizza($128),有2隻蛋黃篤佢流晒d汁落餡料到,好滑流,用菠菜黎制作pizza比較少有,餅底方面2個pizza都係採用簿批,好香脆。甜品,係跟餐的,有揶汁和奶既味,加上少少朱古力醬。
同fd行街途經哩間西餐覺得幾有特式幾靚,選擇左入去醫肚。

餐湯,有蜆肉仔和紅籮白,味道清新。

Pop-eye Pizza

甜品,係跟餐的,有揶汁和奶既味,加上少少朱古力醬。
2019-06-28 154 views
位於太子的中西合璧小店😍這裏的親切服務及用心製作的美食,真叫我們喜出望外!這間餐廳的感覺像西餐廳,但有慢煮東坡肉。今次我們沒有點選它,而點了這裡另一招牌食物,用啤酒醃製過的德國鹹豬手😍晚市套餐$238,套餐可選擇餐湯或沙律,我們選了是日例湯😍用大蒜及薯仔所炮製的湯,十分好喝,所以再單點了一碗。另外,我們點了$88的水牛雞翼,十分大份!美味可口又便宜!最後,一讚店主的親切友善!整體而言,這裡絕對適合一家大細、三五好友,或情侶到的餐廳。

德國豬手晚市套餐
Red  Sangria

另外,我們點了$88的水牛雞翼,十分大份!美味可口又便宜!
水牛雞翼

2019-06-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$210 (Dinner)
德國豬手晚市套餐
水牛雞翼
2019-06-24 239 views
自己經常都會在太子一帶出沒,唔敢講係地膽,不過老友問我有乜餐廳好食又唔會背脊頂背脊嘅地方介紹,又點會難唔到我呢?😬祗要你行多兩步,係近深水埗方向嘅柏樹街,就有間好特色嘅餐廳Wing’s Kitchen,睇門面就已經知道零捨不同啦🤗其實地鐵站行過嚟都唔使2分鐘,不過好多人就淨係識得喺始創中心嗰邊搵嘢食,唔係個個都識得捐窿捐罅搵好野😬店內裝修好型,好有格調,紅磚牆、透光玻璃木槢門,好有歐陸風味,又不做作,簡潔舒服😌無論午餐、晚餐的推介,都有多款選擇,價錢定位極親民,好似今日嘅精選晚餐,都係百零蚊已經有交易👍🏻沙律🥗前菜新鮮爽口,煙三文魚十足魚味,開胃醒神!香煎海鱸魚🐟配黑松露忌廉汁,海鱸魚size比預期中大好多,外皮香脆,魚肉嫰滑好味,好夠味,旁邊嘅薯蓉又滑又香,好滿意👍🏻西冷牛扒配黑椒紅酒汁8安士,目測應該超過8安士,厚度適中,完全做到煎封外層鎖住肉汁的效果,輕輕切開,肉嫰粉紅,好夠肉味又無渣,鍾意食牛嘅一定不可以錯過👍🏻就算甜品都唔會馬虎,呢個士多啤梨🍓焦糖燉蛋,蛋香味好夠,上面嗰片焦糖,甜甜的,好Sweet💕食甜品個人都開心啲😬喺呢度輕輕鬆鬆,坐得舒服,食完野兩個傾吓計,欣賞下呢度嘅
沙律🥗前菜新鮮爽口,煙三文魚十足魚味,開胃醒神!
喺呢度輕輕鬆鬆,坐得舒服,食完野兩個傾吓計,欣賞下呢度嘅裝修設計,朋友都話我冇介紹錯🤗
2019-06-23 188 views
早幾日貢咗入間太子區新餐廳食晚飯,餐廳嘅小食望落都好好食,我同友人忍唔住各自叫咗一個set之餘,再叫咗兩款小食🤦🏻‍♀️水牛城雞翼 $88 酸辣適中,雞翼外脆內嫩,而且仲保留住肉汁😋酒鬼歐陸拼盤 $118 即叫即整,鹽酥雞柳同薯條熱辣辣超香脆,好好食~ 芝士條趁熱食,可以拉芝🤤 德國香草腸比較之下,反而係最普通😂露絲瑪莉燒春雞 (套餐) $138 燒得好香嫩,rosemary嘅調味好恰當,點埋個汁好惹味。咖哩軟殻蟹意大利麵 (套餐) $98 個咖哩嘅味道同我想像中有啲出入🤔 我個人唔太鍾意呢個咖哩味... 軟殻蟹都夠酥脆嘅。軟殻蟹意粉好似有明太子味嘅,唔知會唔會比較啱我口味🤔需加一服務費,埋單2人約$500。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
酒鬼歐陸拼盤
露絲瑪莉燒春雞
咖哩軟殻蟹意大利麵
需加一服務費,埋單2人約$500。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
酒鬼歐陸拼盤
露絲瑪莉燒春雞
2019-06-22 85 views
踏進Wing's Kitchen給我很懷舊的感覺, 除了裝修充滿懷舊的感覺以外, 餐廳還不停的播放60年代的英文老歌。 餐廳的座位寬敞, 坐在這裡吃飯完全沒有半點的壓迫感。我們一共要來兩個套餐, 套餐裏包括了餐湯或三文魚沙律 冷牛扒配黑椒紅酒汁我們要了五成熟的西冷牛排, 切開牛排裡面的顏色非常的漂亮,肉質軟嫩,配上黑椒紅酒汁, 富有層次的口感。香煎海鱸魚配黑松露忌廉汁一大塊的海鱸魚 煎焗得皮脆肉嫩,肉質細滑, 鱸魚底下鋪了一層厚厚的薯蓉, 這下子完全不能擔心吃不飽肚子。另外還叫了一個魚柳漢堡, 炸魚柳的脆醬是用 啤酒開的, 所以是特別的鬆脆,有空氣感。 漢堡裡面還混合了蛋黃醬, 吃起來特別 香濃 好吃。

餐廳的座位寬敞, 坐在這裡吃飯完全沒有半點的壓迫感。

我們一共要來兩個套餐, 套餐裏包括了餐湯或三文魚沙律

冷牛扒配黑椒紅酒汁

香煎海鱸魚配黑松露忌廉汁

2019-06-19 70 views
同老公食晚餐估唔到咁有驚喜叫左個晚餐 有送沙律一般送既沙律我都唔會有咩期望但估唔到非常好食有橙既香甜味菜又好新鮮仲要有煙3文魚好加分主菜係肉眼牛扒大家見唔見到有新鮮蔬菜佢應該係用埋煮牛既油黎煮好香!唔係配菜係可以食埋 非常好食我同老公都食曬 好值得一讚!牛扒5分熟剛剛好 好香唔會過硬滿分💯推介啊雞翼既份量係我地都估唔到有咁多好脆好香 又好野味大讚Pizza餅底係脆口加上不同芝士 真係食過返尋味諗起都好食再去食佢仲有拉絲 上到枱面仲係熱騰騰餐飲叫左凍咖啡咖啡係必叫因為真係好香咖啡味 唔係咖啡粉鐘意飲咖啡一定要試喇最後甜品都係高質既好香好好味!本身都以為跟餐既會唔好食但又係有驚喜超好食我地2個都食曬呢
同老公食晚餐

大家見唔見到有新鮮蔬菜
佢應該係用埋煮牛既油黎煮
好香!唔係配菜
係可以食埋 非常好食
我同老公都食曬 好值得一讚!
牛扒5分熟剛剛好 好香唔會過硬

但又係有驚喜
超好食
我地2個都食曬呢
2019-06-16 75 views
太子新開張不久的Wing's Kitchen,沿用了紅色作為主色,配搭紅酒樽和大量掛畫,營造浪漫的氣氛!兩個人嗌咗兩份Special Dinner Set,有齊飲品,湯或沙律,主菜同埋甜品,價錢只係$200左右。凍檸蜜 Set+$5檸檬大大片,都算幾大杯。凍檸樂 Set+$5成大杯冰底,飲完透心涼!三文魚沙律清新的柚子汁配新鮮蔬菜和煙三文魚,是不錯的前菜!是日餐湯湯打得頗為細滑,而且幾香,唔錯!8oz 西冷牛扒配黑椒紅酒汁 $228西冷扒上燒出了漂亮的網狀紋,賣相吸引!切開牛扒,中間是嫩嫩的粉紅色,西冷肉質細嫩,味道濃郁,調味適當,唔洗點汁已經夠味了!而個黑椒紅酒汁就同薯蓉超夾!香煎海鱸魚配黑松露忌廉汁 $198鱸魚柳煎至香脆,下方墊著的是薯蓉,圍邊的就是黑松露醬汁。鱸魚柳香口帶甜,配黑松露汁都幾清新!甜品是日甜品是奶凍加朱古力醬,奶味香濃,幾好!

凍檸蜜 Set+$5
檸檬大大片,都算幾大杯。

凍檸樂 Set+$5
成大杯冰底,飲完透心涼!

三文魚沙律
清新的柚子汁配新鮮蔬菜和煙三文魚,是不錯的前菜!

是日餐湯
湯打得頗為細滑,而且幾香,唔錯!

8oz 西冷牛扒配黑椒紅酒汁 $228
西冷扒上燒出了漂亮的網狀紋,賣相吸引!

香煎海鱸魚配黑松露忌廉汁 $198
鱸魚柳煎至香脆,下方墊著的是薯蓉,圍邊的就是黑松露醬汁。
鱸魚柳香口帶甜,配黑松露汁都幾清新!

甜品
是日甜品是奶凍加朱古力醬,奶味香濃,幾好!