2018-12-03 396 views
榮式雞扒以前響cwb返工成日去,真係食左好多年。😂之後無返個頭就少去左,早排經過佐敦,見到有分店,入左去回味一下。😂味道似舊幾好食👍肉質夠嫩,又夠juicy,的確幾正😋不過我就覺得價錢貴左少少😂
味道似舊幾好食👍肉質夠嫩,又夠juicy,的確幾正😋
不過我就覺得價錢貴左少少😂
2018-11-30 253 views
今日去佐敦開會 諗緊食咩好的時候 醒起呢度有榮式雞扒 就即刻衝去食啦 🤣都係叫返最普通的雞扒飯 雞扒依然有兩大塊 有黑椒味 仲有配菜的炸菜同薑蓉都幾好味 送飯一留 👍🏻👍🏻 至於杯凍檸茶都幾好飲 ✌🏻✌🏻
2018-11-30 357 views
自都唔知有咩好食😅唯有四周圍跟朋友去食下野當見識下大場面🤭呢一間開頭聽朋友講先知原來銅鑼灣以前返工地方都有😦仲要話好食所以先去試吓不過本人對於雞扒呢一樣野本身不太大感興趣😔平時又不會去特別食😟因為好怕出面食嘅雞扒從嚟咗佐敦返工之後肉質好(鞋)又好乾😖所以都係諗住博下嘅心態去試吓😯一開頭都唔知食咩好🤔見佢張餐牌有咁多嘢食咁多款式而且本人有多重選擇困難症所以唯有都係咁朋友叫😶叫咗個雞藕天成飯一開頭都唔知咩嚟見佢個名幾得意所以叫黎食下原來係蓮藕雞肉加雞扒飯🤤一見到嘅時候真係比塊雞扒嚇親😱見平時食嗰啲雞扒都細細塊冇乜特別咁點知呢個飯塊雞扒差唔多同隻碟咁大😧仲要隔離蓮藕雞肉餅當下心諗食唔食得晒🥴因為太大嘅關係唯有扮下淑女切細塊啲黎食🤑食第一啖塊雞扒香滑可口得來又幾夠味仲要夠鬆化😯而塊蓮藕餅其實裏面夾雜蓮藕加雞肉所以食起嚟夠爽口而且夠香夠彈牙🦷不過佢個飯幾得意裏面有啲榨菜再加蔥油咁樣食法都係第一次令到我對雞扒改觀🗣而服務態度就爭啲我哋叫慢少少都俾人黑面👁👁
自都唔知有咩好食😅
令到我對雞扒改觀🗣
而服務態度就爭啲
我哋叫慢少少都俾人黑面👁👁
2018-11-26
$47 (Dinner)
2018-11-15 510 views
襯呢日人少少得3丁友,於是揀左黎榮式食飯,人少加早到,所以吾洗等位,可以直入。午飯套餐餐牌圖文並茂牌上亦貼滿餐牌,餐牌幾sharp醒,用黎裝飾牆一流。套餐包凍熱野飲,凍飲吾洗加兩蚊。我既雞扒親子飯,賣相整齊,雞扒同蛋既份量都吾細,感覺幾滿足。蛋味道正常,雞扒嫩滑,但黑椒味重,咸左少少,而且吾夠熱,應該係整定先既。兩位飯腳既雞藕天成,賣相無咁靚,飯腳比左d炸藕餅我試,味道ok,但一樣吾夠熱。總括黎講,一試無坊,但應該吾會要成為我地成日幫既飯堂,因為性比價不高。

午飯套餐餐牌圖文並茂

牌上亦貼滿餐牌,餐牌幾sharp醒,用黎裝飾牆一流。

套餐包凍熱野飲,凍飲吾洗加兩蚊。

雞扒親子飯

雞藕天成

$51 (Lunch)
2018-11-11 224 views
榮式俾我嘅感覺係快餐得來有茶仔嘅感覺,主打係雞排,亦有其他唔係雞嘅選擇。👉🏼雞同鴨講顧名思義,有雞排同鴨胸,雞排係煎得金黃又大件,啖啖肉,好味。鴨胸就一般味道。👉🏼璋魚蓮藕餅飯👍🏼呢個係冇雞嘅選擇,蓮藕餅煎得金黃色,外皮少少脆,內裡有璋魚同粒粒蓮藕,咬落爽脆,好味喎,但就有啲熱氣喇。略嫌啲飯有啲硬。👉🏼椰汁冰甜冰適中,岩晒食完煎蓮藕餅飲。👉🏼凍朱古力不錯嘅選擇,下之叫少冰會好啲。

👉🏼雞同鴨講

👉🏼璋魚蓮藕餅飯👍🏼

👉🏼椰汁冰
甜冰適中,岩晒食完煎蓮藕餅飲。

👉🏼凍朱古力
不錯嘅選擇,下之叫少冰會好啲。

2018-11-11 185 views
今日遲左收工,出到佐敦已經差不多3點。午餐未食餓到個肚打晒鼓,即刻上「開飯網」搵下附近有咩食先。之後發現附近有間「榮式燒雞扒」,以前已經略有聽聞但未曾食過,一於就過去試下。店鋪的面積唔大,座位亦編排得頗密集,不過只是諗住食個快午餐,所以無咩所謂。睇一睇餐牌,除了飯,其實仲有撈丁和烏冬之類可以選擇,都算多元化。最後我決定先試一試「雞扒肉燥飯」。肉燥的味道及不上台灣食肆那樣好,缺少了一些香味,所以撈飯食只是不過不失。但是雞扒就的確做得唔錯,唔咸、甚至可以話淡口,一入口就食到黑椒的香味和雞肉味。而且雞皮燒到脆脆地,口感很好👍🏼上菜的時間比預期長少少,相信係因為塊雞扒是即燒的關係,所以要俾些耐性至得。臨走前見到隔離檯的食客叫左雞扒烏冬,望落似乎唔錯,下次再來的時候就試食烏冬啦。

雞扒肉燥飯

2018-11-10
Type of Meal
Lunch
2018-10-09 627 views
今天叫了榮式的雞藕天成飯,一個飯盒有一塊大雞扒, 兩塊大藕餅,配上少量椰菜,以及充滿油香的葱花及調味。這個飯盒份量超多,女生根本吃不完,我的朋友細食D, 仲可以將剩下的飯堂晚餐食。這個飯整體味道不錯,雞扒嫩滑, 煎得也很香, 藕餅也是煎得很香很有肉感 (雖然不太能吃到蓮藕的味道...),我最喜歡他有點配菜,可以平衡一下, 如果多一點菜更好。另外它的飯還加上鼓油,味道就有點太濃了。叫外賣挺方便,而且這個飯的味道跟堂食沒有太大差別,美中不足是他外賣速遞價錢比較高呢~
Type of Meal
Lunch
29/9/2018(星期六晚餐@6:15)間食店係佐敦「 價真棧」對面,一入到去男店員熱情招待,我同honey 坐一張4人枱,唔洗搭枱,張枱係木枱,椅子係有plan ,坐得幾舒服,即刻已經聽到有兩個人都叫「雞扒飯」,望望餐牌幾colourful ,好多圖,價錢亦寫得好清楚,煎雞扒可以配飯、烏冬、麵,覺得幾百搭。發現餐牌有個叫「榮式雞扒飯」$50(有兩塊雞扒)。餐牌有一個叫雙拼飯,問問職員,佢話雞扒飯得一塊雞扒,汁反而就有幾款揀,價錢:$47。精明消費者出場梗係揀$50雞扒飯啦☺️仲有另一個主打:香煎鱆魚蓮藕肉餅飯價錢好似$44-46,唔記得左實際價錢,再加一個菜,只有菜心揀$12。六點之後:叫一個飯加杯野飲係半價我叫左一杯熱鹹檸檬水$6-$8,另外一杯清水係免費。另外:問左職員加飯係免費。但係飯到左,係兩碟飯,唔覺得有加飯啵,而且飯唔算多,肉同飯嘅比例,肉佔很多啊。菜心到左,OMG,得三條菜,即係$4一條菜心,出面食菜真係貴⋯貴⋯貴,好彩香煎鱆魚蓮藕肉餅有三大塊,雞扒飯有兩大塊,杯鹹檸檬水幾好飲,加返分🤦🏻‍♀️。兩個人埋單共:$114Tips: 牙簽筒幾方便,一禁就出牙簽。💁🏻
29/9/2018(星期六晚餐@6:15)

發現餐牌有個叫「榮式雞扒飯」$50(有兩塊雞扒)。
精明消費者出場
梗係揀$50雞扒飯啦☺️
仲有另一個
主打:香煎鱆魚蓮藕肉餅飯
但係

兩個人埋單共:$114
Tips: 牙簽筒幾方便,一禁就出牙簽。💁🏻
2018-09-29
$114 (Dinner)
2018-09-16 448 views
今日晚上返partime,叫了附近「榮式燒雞扒」。我點選了雞扒鰻魚飯,另外加了一個脆炸芝士蝦球。 先來看雞扒饅魚飯,由於雞扒是餐廳的招牌菜,所以味道當然惹味,脆卜卜的皮配上嫩滑的雞肉,非常好吃😋至於饅魚方面,則同平時外出吃的差不多,味道一般。除了雞扒饅魚飯外,我還點了脆炸芝士蝦球。這道菜式賣相不錯,但略嫌味道較淡,欠缺蝦味。幸而,它有泰式辣醬作醬汁配料,令味道稍微加濃一點。整體來說,雞扒饅魚飯味道不錯,份量亦充足,價錢尚算合理!

雞扒饅魚飯

脆炸芝士蝦球

整體來說,雞扒饅魚飯味道不錯,份量亦充足,價錢尚算合理!
雞扒饅魚飯
路過口痕想食野....諗都唔諗就衝入去了~原來有下午茶的@.@我黎榮式只食雞扒雞扒撈丁重口味人士最愛好多蔥油~正!!雞扒湯檬淡口味人士必食夠清淡~主力食雞扒就OK.... HAHA放大一下!!!WOW~~~大大塊~~~~有坑紋!!!皮脆肉嫩多汁!!!!超級好味!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!食過返尋味!!總結:雞扒專家呀!!!!好食@O@地方唔算大~冷氣夠~價錢公道!!!會再來的!
路過口痕想食野....
諗都唔諗就衝入去了~
原來有下午茶的@.@

我黎榮式只食雞扒

雞扒撈丁

重口味人士最愛
好多蔥油~正!!

雞扒湯檬
淡口味人士必食
夠清淡~
主力食雞扒就OK.... HAHA
放大一下!!!WOW~~~
大大塊~~~~
有坑紋!!!
皮脆肉嫩多汁!!!!
食過返尋味!!

總結:
雞扒專家呀!!!!好食@O@
地方唔算大~冷氣夠~
價錢公道!!!
會再來的!
2018-08-05
2018-08-15 419 views
咁啱經過佐敦見到榮式,又覺得好耐冇食,所以行咗入去。事實上真係有三年幾冇食,所以入去的確明智。榮式雞扒雖然薄,但係味道好,所以都幾正。不過性價比最高嘅始終係個鰻魚,呢個價錢咁大條鰻魚,仲想點吖。好味

2018-08-13
$60 (Dinner)
2018-08-09 386 views
佐敦榮式雞扒飯,我已經來過幾次,今次就寫下食評。5:45pm入座,店內有三成入座率。今天食鴛鴦雞扒飯,我加了$12轉撈稻庭烏冬,是冷烏冬來的,但未至於好凍,烏冬尚算彈牙,不會過稔,配上胡麻醬汁撈烏冬,幾好食。一個烏冬份量,都夠飽的。鴛鴦扒分別是一塊燒雞扒和一塊炸雞扒。我食過好多餐廳的雞扒,榮記的炸雞扒算很好食了,外皮脆而不油膩,肉質好滑,一點雪藏味都沒有。至於燒雞扒,醃得好好入味,有濃濃的黑椒香味。這碟烏冬還配上少量耶菜絲,兩粒半粒車厘茄,少少菜無咁膩囗,耶菜絲爽口都甜。我飲凍檸茶,杯茶好少冰。六點後餐飲半價,六點前凍飲跟餐免費,我5:45pm入座凍檸茶是免費的。
佐敦榮式雞扒飯,我已經來過幾次,今次就寫下食評。
至於燒雞扒,醃得好好入味,有濃濃的黑椒香味。
2018-08-08
$68 (Tea)
2018-07-31 279 views
今日又叫左plum 外賣。Plum 真係幾多野食揀, 日日都唔同, 真係令你日日都有期待。以前工作附近有間榮式, 成日都會去食雞扒蓮藕餅飯, 依家轉左工作地方, 冇得再去食。多謝Plum 令我今日又可以再食到啦。個雞扒送到黎都仲暖, 雞扒夠滑, 多肉, 皮夠香。 我最鐘意啲配菜送飯, 一流。份量都夠飽。
今日又叫左plum 外賣。

多謝Plum 令我今日又可以再食到啦。

雞扒飯

份量都夠飽。

Delivery
$55 (Lunch)
雞扒飯
2018-07-30 196 views
今日同好耐無見既朋友去左佐敦食飯,本身諗住食日本野,但太多人排隊,要等成個鐘,所以轉陣過黎榮式雞扒食,一向對榮式雞扒都好高評價,裝修唔似一般茶餐廳,起碼有落過心機,而人流都唔會好趕,絕對唔會催客走,雖然食飯時間都要等一陣,但好快就有得入座,平時食開雞藕天成,今日想試下新野食,叫個雞扒凍檬試下!雞扒一如以往,唔算太大,但一定夠過口癮,今次試下雞扒配埋越式酸汁既感覺,可能本身雞扒都有味,再配酸辣就好似太多了,不過份量夠多,食物上台既速度都夠快,都係一如以往我喜歡既榮式雞扒😉
2018-07-15 335 views
岩岩開張果時食過一次,記得果時好爆下,個個都係食佢個照牌雞扒飯。果時menu冇咩款式,今次黎多左好多,又有鴛鴦扒又有親子井,仲可以揀唔要飯,轉麵、烏冬果d,但要加$12蚊,有d唔合理。最令人驚喜既係佢竟然推出漢堡包茶餐🍔,有薯條有野飲,不過要3點後先有,未有機會試我試左佢個親子井,比起上次,佢碟飯同雞夠熱好多,雞扒保持水準,好嫩滑,煎得岩岩好,肉汁鎖住,切開見到雞油浸出。炒蛋正正常常,有d似奄列,但冇想像中咁嫩。飯落咗豉油又有姜蓉,好正😉我朋友試鴛鴦扒,係一塊台式鹽酥炸雞同一塊煎扒,佢話兩款各有各好味,不過咁食可能好熱氣

親子井