焼肉スマイル (燒肉smile)

YAKINIKU SMILE
2024-07-21 1480 views
聽講旺角朗豪坊隔離開咗一間台灣燒肉過江龍,佢哋都好有來頭,係2022台灣網路人氣NO.1,所以今日特登帶埋老婆👯‍♀️去食個下午茶燒肉燒燒燒!究竟一間台灣年銷售120萬份的超人氣燒肉店有幾巴閉呢?我用咗唔同嘅角度去分析一下今次嘅餐飲體驗。我就叫咗份雙拼套餐(八選二) $178雞腿肉配日式麻油椒鹽雞塊有大約六件,份量不少,雞肉醃得好入味,而且肉質新鮮,將雞皮煎到香香脆脆,再加上雞腿肉10分彈牙,好食。美國Prime板腱牛配日式麻油椒鹽牛塊有六件,每件都切得大大的,而且大家睇相就知道係一塊靚肉,有色澤有紋理,肉汁滿滿的,而且有咬口。韓式雪蟹膏拌飯呢個拌飯真係必點!蟹膏好新鮮沒有腥味,只有濃濃的蟹味,加上魚子同埋炸脆的蒜片加上白飯紫菜,嘩!好食到癲。雪濃牛骨湯牛骨湯濃郁,唔會好油膩,而且有大量牛肉碎,相當足料。芒果奶酪燒完一堆肉之後,總會有一點點油膩感,食完呢一個芒果奶酪之後,有一個解油膩的作用,而且奶凍奶味濃郁,絕對冇揸流攤。鳳梨冰茶冰茶大大杯,調味酸甜得宜,亦有大量果肉,解渴又解油膩。而老婆👯‍♀️就叫咗份日和極上盛合套餐$388日本極上A5和牛呢個黃牛絕對冇揸流攤,燒完之後,和牛的油香10
我用咗唔同嘅角度去分析一下今次嘅餐飲體驗。

我就叫咗份雙拼套餐(八選二) $178

雞腿肉配日式麻油椒鹽

美國Prime板腱牛配日式麻油椒鹽

韓式雪蟹膏拌飯

雪濃牛骨湯
牛骨湯濃郁,唔會好油膩,而且有大量牛肉碎,相當足料。

芒果奶酪

鳳梨冰茶
冰茶大大杯,調味酸甜得宜,亦有大量果肉,解渴又解油膩。

而老婆👯‍♀️就叫咗份日和極上盛合套餐$388

日本極上A5和牛
呢個黃牛絕對冇揸流攤,燒完之後,和牛的油香10分突出, 10分好吃。

西班牙黑豚梅花
黑豚梅花係肥肉瘦肉相澗,肥肉好爽瘦肉位都好腍。

無骨牛小排
牛小排新鮮有肉味,燒完之後好香口。

龍燈石斑
石斑好厚肉皮好厚好有口感,燒起上嚟完全唔會散,好建議一試

精選白蝦
鮮蝦本身調咗味,燒咗之後好香肉質鮮甜。

蔥花玉子飯
隻蛋超級正,吉穿咗個蛋黃之後,會見到勁靚嘅蛋黃色,而且蛋味濃郁,加上蔥花與飯混合,食完一口接一口,推介。

元祖人蔘雞湯
人蔘雞湯唔會太濃味,亦唔會太油膩,有解油膩作用。

提拉米蘇
味道相當之唔錯,唔會太甜,口感亦平衡得很好,值得一試。

芝士可可奶蓋
唔會太甜,亦唔會飲到之後好飽滯,調味亦相當唔錯,我本身唔係好飲奶蓋嘅人都會可以飲晒成杯。

另外,燒肉店有任食生菜及韓式小菜自助吧,食嘢唔使就住就住。

店員態度:10分良好,友善親切,有不少是台灣人員工,彷彿自己就好似身處台灣一樣,有去咗旅行食嘢嘅感覺,相當特別又懷念。

交通地理:在旺角朗豪坊旁,交通相當便利。

下次希望食埋佢地旗下嘅築間旺角一條街:築間幸福鍋物同埋築間台灣鹹酥雞。
Dining Offer
Tasting Event
2024-07-21 1371 views
燒肉時🥩,發出的「滋滋」聲,都幾治癒。台灣人氣單人式燒肉霸主「燒肉 Smile」,今日開業第一日,好彩之前bookmark左,埋單有5 折優惠,剩係限今日。牛肉盛盒套餐:✨無骨牛小排✨Prime板腱牛✨封門柳✨牛肋間條✨牛舌✨蔥花玉子飯✨元祖人蔘雞湯✨黑糖白玉奶酪✨冬瓜檸檬茶肉類幾高質,厚切牛舌爽口彈牙,其他部位都好嫩,有濃郁牛味,燒左之後鎖住左裡面嘅肉汁,雖然係自己燒,同埋網都好似唔會換,一人燒肉來講,半價真係好抵食,但原價比起其他競爭對手就有啲貴了,野菜冷盤度選擇都幾多下,同埋都醃製得幾好味,希望挨得住,我見無老鍋都仲生存到。P.S. 店員大部分都係台灣人
燒肉時🥩,發出的「滋滋」聲,都幾治癒。

牛肉盛盒套餐:
✨冬瓜檸檬茶

P.S. 店員大部分都係台灣人
2024-07-19
2024-07-20 1266 views
今日行過見到旺角朗豪坊對面開左間台式燒肉店,新開張幾多人試,決定入去試下好唔好食呢度主打食set既,平日既lunch set都係 $128好抵食,另外有任食前菜同埋沙律,款式選擇超多,相當吸引我地叫左兩個盛合每個套餐都配有湯,飯,飲品及甜品兩個湯都好飲好足料,雪濃牛骨湯同埋元祖人蔘雞湯加錢轉左兩個特色既飯,蔥花玉子飯同埋韓式雪蟹膏拌飯,超級滿足,配埋燒肉食感覺非常豐富牛肉盛合套餐 $328有五款高質牛肉,無骨牛小排、Prime板腱牛、封門柳、牛肋間條及牛舌,各有特色,主推無骨牛小排,油脂分布平均,入口即溶豬肉盛合套餐 $258有五款高質豚肉,豚腩片、豚梅花、豚肋條、豚頸肉及西班牙黑豚梅花,全部都好新鮮,燒到燶燶地食就perfect雞松板肉 $58單點左呢個試吓,燒到外面脆脆地,雞肉都keep到juicy甜品我地叫左提拉米蘇同埋焦糖布蕾,非常值得推介,食完燒肉可以解油膩tim兩杯飲品都好出色,檸檬紅茶同埋芝士可可奶蓋

我地叫左兩個盛合每個套餐都配有湯,飯,飲品及甜品
兩個湯都好飲好足料,雪濃牛骨湯同埋元祖人蔘雞湯

牛肉盛合套餐 $328

豬肉盛合套餐 $258

雞松板肉 $58
單點左呢個試吓,燒到外面脆脆地,雞肉都keep到juicy

兩杯飲品都好出色,檸檬紅茶同埋芝士可可奶蓋

Dining Offer
Tasting Event