2019-10-03 1137 views
一出地鐵站行過見到櫥窗貼左張紙蒸飯套餐加油菜$49超抵,諗住夜晚冇得叫!點知行入去問櫃檯姐姐佢話夜晚有!於是乎叫咗個鳳爪排骨飯同埋菜心,另外叫咗個鮮蝦菠菜搞同埋鮮蝦韭菜餃!蒸飯係真係做得好好食,飯粒軟硬適中吸晒排骨汁!排骨份量都算多,有十二粒😆味道唔錯幾好食(當然有乸過鬆肉粉)!鳳爪都係一"損"就皮骨分離,正!不過如果再多少少豆豉汁會仲香啲!炸鮮蝦韭菜角$28就有唔夠韭菜味少少失望,但薄脆炸皮加分 &佢入面嘅餡就真係好足料特別係大蝦仁👍🏻,同埋唔會有好多肥豬油!鮮蝦菠菜餃$27晶凝通透皮薄,入面都爆餡又係有大蝦仁!好食過炸鮮蝦韭菜角!兩個人食份量剛剛好😊讚:食物即叫即整完全夠晒熱,買完行返上公司仍然熱!收銀員姐姐好有禮貌,我慢慢揀佢冇催過我落單仲叫我坐低等外賣!彈:如果點心價錢平多幾蚊更佳!

兩個人食份量剛剛好😊

彈:如果點心價錢平多幾蚊更佳!

TakeAway
啱啱喺尖咀返工,朋友過黎同我食LUNCH,經過見到佢啲座位好似坐得好舒服,就入咗去喇!叫咗一個飯菜SET,一盅飯加一碟油菜,勁大份,如果一個人黎食,叫呢個SET都已經飽曬.....另外叫咗蝦餃,燒賣,鳳爪,蘿蔔糕,腐皮卷,百花釀魚肚。蝦餃:皮薄,餡靚,SIZE同一般無乜分別‥‥‥燒賣:大大粒,絕對唔似出面有啲咁好散好粉,呢度係啱啱好,又唔會太實,但又啖啖肉‥‥‥鳳爪:大大隻,啲汁唔會太濃,但不失滋味‥‥‥蘿蔔糕:有3件,蘿蔔味重,不過略嫌有啲散,夾起上黎有啲困難‥‥‥腐皮卷:內裡勁多餡,實的的咁樣,好有咬感‥‥‥百花釀魚肚:嘩,驚起黎喇,魚肚大大件,唔會淋PAT PAT,好鮮,再加上面有蝦滑,又係大大件,蝦滑上面有啲蟹籽,簡直就係鲜鲜鲜‥‥‥仲有呢度唔收加一,茶錢每位$10,啲嘢食又無茶樓咁HEA咁油,一定會再去!!!

另外叫咗蝦餃,燒賣,鳳爪,蘿蔔糕,腐皮卷,百花釀魚肚。
蝦餃:皮薄,餡靚,SIZE同一般無乜分別‥‥‥
鳳爪:大大隻,啲汁唔會太濃,但不失滋味‥‥‥
腐皮卷:內裡勁多餡,實的的咁樣,好有咬感‥‥‥
2019-08-23
$120 (Lunch)
2019-05-22 875 views
同一大班師兄弟姐妹群聚, 有師姐提意去逸翠軒.打電話去訂位, 佢地話無訂位服務! 唉….. 身為群主早D去霸位是常識吧 ~~>_<~~優點:1, 冷氣足夠.2, 以尖沙咀地區黎講價錢叫適中.3, 唔洗排隊,地方環境闊落舒服.4, 其實我掛住吹水, 叫咗嘅點心唔係食勻, 蝦餃好奇怪係綠色, 但夠大粒, 蝦隻彈牙新鮮, 而且一籠有四粒, 唔似其他酒樓偷工減料得三粒.總係感覺珍珠雞內無咸蛋黃係失敗, 放心, 逸翠軒唔單只有蛋黃, 而且好好味, 唔會茨汁配料過多攪到太漏.5, 最初都唔明白點解師姐推介逸翠軒, 食完先知道原因, 我地坐咗成五個鐘, 無炸型, 無被人趕走, 吹水一流!缺點:1, 唔收 vise 咭.2, 個洗手間係地庫, 夜晚去好陰森恐怖.3, 無電話訂位.
同一大班師兄弟姐妹群聚, 有師姐提意去逸翠軒.
優點:
1, 冷氣足夠.
2, 以尖沙咀地區黎講價錢叫適中.
3, 唔洗排隊,地方環境闊落舒服.

缺點:
1, 唔收 vise 咭.
2, 個洗手間係地庫, 夜晚去好陰森恐怖.
3, 無電話訂位.

🔅🔅🔅有朋自遠方來當然要帶她嘗試地道的香港好點心剛好我們在尖東附近看見有分店就決定試下因為上次吃過質素還不錯🔹店舖面積還算不小座位之間比較鬆動可地磚有點濕滑滑每一步要小心翼翼🔸全日有點心蒸飯供應還設有原盅燉老雞湯與酒樓不同的是不用加一服務費朋友說那真不錯🔹<鳳爪排骨飯> 與朋友可以一人一碗米飯份量可不少呢鳳爪有點蒸過時排骨肉很滑不錯🔸<香茜牛肉腸粉> 腸粉皮拉得薄滑裡面包裹住牛肉再點少少甜豉油朋友說好吃唷~🔹<原籠馬拉糕> 朋友至愛點心之一熱辣辣椰奶很香可惜甜度過了點🔸<煎釀虎皮尖椒> 辣椒size大得驚人鯪魚肉不覺得腥煎得香脆可口🔹<總結>食物質素還不錯~但服務有待改善!🔅🔅🔅
🔅🔅🔅

辣椒size大得驚人
鯪魚肉不覺得腥
煎得香脆可口

<總結>
食物質素還不錯~
但服務有待改善!
🔅🔅🔅
2018-06-03 1903 views
時間於6月3日下午約1時50分。首次幫襯,也是首次於食肆內見到員工大模斯樣、旁若無人地在廚房出菜位對出的工作桌剪指甲,實在歎為觀止;旁邊幾位女侍應毫不覺得有問題,照樣跟那位剪指甲阿姐有說有笑...呢間野沒有下次!
時間於6月3日下午約1時50分。

呢間野沒有下次!
2018-06-03
$100 (Lunch)
  • 指甲撈點心
2017-09-12 3599 views
尖沙咀區有間逸翠軒點心專門店,全日都有點心供應。下午飲茶叫左陳皮牛肉球, 有陳皮味很特別,我朋友好喜歡。原籠馬拉榚真是鬆軟。鳳爪排骨飯好有盅頭飯水準。煎釀虎皮尖椒,煎得不多油幾好。
尖沙咀區有間逸翠軒點心專門店,全日都有點心供應。

下午飲茶叫左陳皮牛肉球, 有陳皮味很特別,我朋友好喜歡。
原籠馬拉榚真是鬆軟。
鳳爪排骨飯好有盅頭飯水準。
煎釀虎皮尖椒,煎得不多油幾好。
2017-09-10
$60 (Lunch)
點心一般,食物一般,員工態度令人印象深刻,所謂經理態度不善,阻佢同茶客落注,即一面不善,零招待,落單好似客人阻佢發達好難再有下次。希望中國同胞唔好中招,香港仲有更好更抵食市俾你們揀
2017-09-09
$68 (Tea)
2017-07-19 2071 views
尖沙咀行街見到幾光猛的點心店,唸住試下,點餐時部長已冇禮貌,唸住食野冇招呼都算,點知中哂伏,臭的鮮蝦莧菜餃,成浸油的養生棉花雞,爛容容的魚肚,冬姑有嗡味,難食到不得了,唔想肚屙不敢吃下肚,未曾寫過食評都要提示下大家。
2017-04-19 2204 views
尖东站P3口出来左拐,就在香格里拉酒店对面。门店比较新,和多数香港点心店一样比较拥挤,不提供婴儿座椅,很不方便,点心味道不错,就是偏咸。常见的点心都有,虾饺和春卷,风爪很好吃,叉烧包太甜了,一般般。3个大人,一个小宝宝,一共点了9道,237HKD,只能付现金或八达通,不能刷卡。优势在于价格,可以一试,不过不要抱太高期待~
2017-04-09
$80 (Breakfast)
  • 豉汁风爪,水晶虾饺,春卷
2017-02-28 2312 views
今日晚餐想簡單點,在尖沙咀東路過見這點心店,一於試一試吧。杞子圓肉雞湯:雞件多味濃燒賣:大路鮮竹卷:大路脆皮叉燒包:外皮香脆,不錯蘿蔔糕:粉比蘿蔔多牛肉腸粉:腸粉皮相對滑整體上點心大路非常,不過不失,價格合理,一試無妨。
今日晚餐想簡單點,在尖沙咀東路過見這點心店,一於試一試吧。

杞子圓肉雞湯:雞件多味濃
燒賣:大路
鮮竹卷:大路
脆皮叉燒包:外皮香脆,不錯
蘿蔔糕:粉比蘿蔔多
牛肉腸粉:腸粉皮相對滑

整體上點心大路非常,不過不失,價格合理,一試無妨。
2017-02-27
$80 (Dinner)
2017-02-02 1597 views
很久沒吃點心 記得有一家新開的點心店 就決定一試了門口有告示曰:請排隊等候安排入座  排了一會 見沒人理會 便徑自進館才發現店內有不少空位 自行入座便可店內人客很多 多是內地遊客 人聲鼎沸 店員一見面就跟我說PTH 點心選擇不多 都是傳統款式 便點了:馬拉糕 叉燒腸粉 粉果 波菜餃等了不用5分鐘 一個店員拿著幾籠點心到台前跟我說 : 係你呀 攞啦 我呆了一會 見該店員右手空空 該有能力自己上菜望一望她 但見她口中也在咀嚼食物 這個情境 我倒是第一次見最後她還是老實上菜了我看一看四周 原來大半店員口中都在咀嚼食物 有的還不時吞吐著。。。問一位店員有沒有辣椒油 面如死灰的她默默回了一句 等陣當然 然後便沒有然後最後還是問了一個口中沒食物的店員才有總的來說 食物味道正常 但店員服務強差人意 環境噪吵相信再來的機會不大有意體驗內地小店風情 但又不願北上 大可一試但倒佩服店主看到此區自遊行對食肆需求的眼光
很久沒吃點心 記得有一家新開的點心店 就決定一試了

2017-02-02
Type of Meal
Lunch
  • 馬拉糕
今日與大家大細殺入尖東,去科學館玩完肚空虛,想到霸X山莊醫肚,但想起假日並無優惠下午茶,故到點心專門店試試。埋單11款點心共銀$260左右,夠食飽一家五口。食物質素不算太高,與一般屋邨酒樓類近,叉燒腸頗剔,燉湯有師傅味,但在這一地點仍算一個十分可接受的選擇。
埋單11款點心共銀$260左右,夠食飽一家五口。
2017-01-01
$50 (Tea)
2016-10-15 2534 views
最近吃太多日本料理,突然想念粵式點心。逛街時發現在尖東站附近有間開業不久的點心店,坐滿客人,心想試試也無妨。點心選擇不多,但都是普遍人喜愛的,所以是可以接受的,我們也不花時間地畫好了單,點心也很快陸續送上。蟹籽蒸燒賣:豬肉質鮮滑,不帶太多肥肉。蟹籽粒粒爽脆,數量頗多。上湯小籠包:這個頗令我們感到驚喜,皮薄多摺,有豐富的小籠包肉汁,十分香口,吃很來熱騰騰。鮮蝦菠菜餃:皮非常薄而通透,內裡鮮蝦頗大隻,菠菜和鮮蝦兩者的份量充足,唯獨是鎖水技術有待改善,菜餃的質感有點乾。蜜味叉燒腸:這個有待改進,腸粉皮雖尚算滑,但有點厚,影響了腸粉的質感。叉燒的肉汁不夠多,即使加了豉油,也有點乾。

蟹籽蒸燒賣
上湯小籠包
鮮蝦菠菜餃
蜜味叉燒腸
2016-10-15
$50 (Tea)
蟹籽蒸燒賣
上湯小籠包