2022-06-07 543 views
老豆下午專登搵我食LUNCH, 見佢咁有誠意坐車過黎荃灣, 當然要迎合佢食廢老最鐘意既飲茶+點心。果然聽到話去飲茶, 馬上變了HAPPY SON, 仲主動拎點心紙點佢最鐘意既野食(點完仲唔問我有冇野加就直接俾左侍應) 不過都冇咩所謂, 最緊要老人家開心。整體點心水準不過不失, 全程叫左5個點心加一碟河粉, 較為失望就係呢個河粉, 班腩有少少梅, 感覺唔太新鮮, 如果改善到既就無咩可挑剔了。用餐環境還可以, 冷氣就唔太足夠, 食到有少少出汗。 同埋枱都擺得有D迫, 基本上可聽到隔離枱既人講野。服務還可以, 雖然都冇咩野要侍應服務。(而家酒樓好多轉用QR CODE 落單, 所以基本上侍應數量都大減。)--好在呢間酒樓係QR CODE 同寫紙仔都可以。
) 不過都冇咩所謂, 最緊要老人家開心。
涼瓜班腩炒河
蘿蔔糕
尖椒
2022-06-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
尖椒
2022-05-11 791 views
因為疫情解禁放鬆人數可以多約幾人,所以今天相約好友,在荃灣西鐵附近晚飯。 近幾年在荃灣西鐵站一帶開了很多很多食肆,今日就揀了位於荃新天地二期內的逸月軒試一吓。聞說酒樓都只是開了一年多,見到裏面的陳設裝潢都很新淨、明亮、枱櫈擺得比較鬆動坐落令人有一種舒適的感覺。今日叫了兩個孖寶套餐分別是燒雞、聖子、酸甜骨、蒸了一條斑。最快上枱的燒雞半隻,脆脆的外皮賣相,保持應有燒雞的水準,並且還熱辣辣的,雞肉不會太霉有實肉的口感。跟住上的蒜蓉粉絲蒸聖子,聖子算是新鮮並且亦没有蒸得過老,蒜蓉粉絲吸收了聖子的鲜味,比主角聖子來得吸引。要是能蒜蓉多放些,個人感覺味道更濃更好味!和聖子同時上枱的酸甜骨,入口外脆內軟,而且甜酸的比例都恰到好處,不會有過甜或過酸的感覺,而且骨的份量都很足夠。最後上場的是蒸海斑,斑的外表望上去不錯;但入口覺得肉質不夠嫩滑有點老,而且魚肉黐實條骨,想怕應該是蒸得有點過火,魚食落口又覺得夠熟,扣了分。總括今次的晚飯都可算是滿意,下次聚會亦再來嘗吓其他菜式。

總括今次的晚飯都可算是滿意,下次聚會亦再來嘗吓其他菜式。
2022-04-27
2022-05-02 504 views
服務態度其差不是一般酒樓可以做到,唔講食物質素,個糖水夠膽死話番煲加水,仲話唔覺意俾多左啲豆,真係第一次都會係最後一次。 😿😿😿😿😿😿😿😿😿😿😿😿😿
2022-05-02
2022-02-20 866 views
荃灣荃新天地幾個月前開咗間新酒樓、每次經過都想試終於搵左一日去試個靚早餐🍵我哋一行二人、大約十點鐘去到、見到門口有十零人喺度等緊位、等咗大約20分鐘、終於輪到我哋入座、酒樓嘅裝修環境優雅、裝修走西色路線、脫離中色酒樓一般嘅框框、抵讚👍打開酒樓嘅點心紙、有不同嘅孖寶点心配搭畀你選擇、嚟酒樓當然一定叫蝦餃燒賣必食、見到蝦餃上枱系晶瑩爆滿、食落去非常之彈牙、不錯不錯😋也叫了鳳爪排骨飯、鴨腳扎、燒賣同脆奶卷/鹹水角相拼、依个組合配搭系超級驚喜、係我食過咁多間酒樓係最好食嘅一間、嚟到依間酒樓一定要試😋😍睇見酒樓門口晚飯歺单、每日都有三選一特價優惠、有機會試下佢個晚飯、睇下水準又如何先🤔
2021-12-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Breakfast)
2022-01-24 493 views
今時今日一間由侍應至收銀都服務超差的食店,食物基本野、裝修尚新,不過不失。但服務超差,由入門的知客、開茶的侍應、到最後埋單的收銀,都粗聲粗氣,吃一餐貼錢買難受,冇嘢可以再評論了。

2022-01-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Voucher
2021-12-05 913 views
老人家冇安心要填紙仔,突然接到不明來歷電話,吾問都吾知係間野打,吾該打之前通知聲好嘛。入到去第一件事係sell 你糕卷,吾問吾比點心紙,坐左好耐先知道原來可以QR code 落單,酒樓睇落開左冇耐,碗碟卻是崩的,食物吾熱感覺放左好耐,上菜速度普通,樓面姐姐吾太熟悉枱號,食到最後有2樣點心漏單想埋單,結果離奇出現。惟一好是坐環境闊落,入坐快,快有用有人做先得。No next time la

2021-11-26 889 views
咁大個人未試過飲茶成肚火星期三放假約左屋企人飲下午茶,1:50拎飛,大約2:05入得,叫號個個俾左張有QR code紙我,檯號253定25x唔記得,佢新開之後我第一次嚟,揸住手上張紙🈚️人帶路,係無人帶路,我唔知你地平時係自己搵位定點,第一次飲茶入座無人帶,算,自己搵,行左半場我都未搵到,怪我眼細睇唔到,過程中完全無職員打救,行半場後我搵唔到檯見就近有個女職員,就問見唔到張檯,佢就話張檯俾人坐左,你是但坐哩張啦,係我手上抽走張紙無問我無俾返任何嘢我,是但坐 ⋯⋯咁新開d茶具都新同靚,見檯面又有蠟燭,我平復自己心情想好好飲茶⋯⋯我坐左一陣無人問我飲咩茶,我開始舉手,每次舉手都要30秒-1分鐘不等,有人過來問之後佢幫我點個個蠟燭,點左成分鐘佢話火槍無氣,行去隔離繼續點,隔離ok喔有火,之後佢就無再返來⋯⋯開始準備點嘢食,係門口等個陣睇左一下點心紙,個前台姐姐話唔使寫嘟qr code就得,我係台上見唔到任何qr code,我再次舉手,有個男職員(頭髮蓬鬆、豎起、我覺得有d亂嘅叔叔年紀)走過來,我問點解見唔到qr code,佢明明過左來,但無解答到我,一邊口嗡嗡(我聽到好似xxxxx寫紙)一邊走
咁大個人未試過飲茶成肚火

開始準備點嘢食,係門口等個陣睇左一下點心紙,個前台姐姐話唔使寫嘟qr code就得,我係台上見唔到任何qr code,我再次舉手,有個男職員(頭髮蓬鬆、豎起、我覺得有d亂嘅叔叔年紀)走過來,我問點解見唔到qr code,佢明明過左來,但無解答到我,一邊口嗡嗡(我聽到好似xxxxx寫紙)一邊走,我好無奈⋯⋯

咁照寫紙,其中一道,我掙扎叫白灼菜心$25定金銀蛋浸菜苗$48,唔想咁淡所以揀左金銀蛋菜苗,來到見到一碗菜心、我估有10條,一堆蛋白加菜心,點解係菜心,係咪我理解有問題,阿媽以為係豆苗,都算啦,我又舉手問,有個女職員過左來,我問哩個菜苗係點解係菜心,佢答我「菜苗就係菜心,你食唔食呀」(哩句嘢態度好差)跟住佢講完又走左,我未反應得切佢句嘢⋯⋯
我夾起食啦,好淡好淡,心諗如果係咁點解唔叫白灼,我都係不解,我舉手附近有個男職員,頭先我形容頭髮亂個個人,我問金銀蛋浸菜苗係咪可以揀要咩菜,佢反應好大,「無呀 無呀 菜苗就係菜心,食得就食啦」佢個樣好似想打人,黑口黑面,態度惡劣,繼續一邊口嗡嗡一邊行⋯⋯我d火上曬腦直情想反佢檯,我無做到⋯

總結,哩餐茶係我有史以來第一次覺得背脊骨落、成肚火、覺得超級唔值一餐,希望貴 公司好好處理員工對客服務、態度、言詞,我對你地十分失望,第一次食都係最後一次,我唔會再嚟
2021-11-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2021-10-07 1529 views
逸月軒 荃灣今次係第二次嚟啦!試咗啲唔同新嘅點心,樣樣都有驚喜😍三色百花帶子餃入邊有帶子同埋蝦,大大粒,好好有咬口😋原隻鮮蝦腸呢個真係有驚喜!蝦好大隻好彈牙,腸粉皮亦都好煙韌,配埋一齊簡直超級好食😍鮮蝦菜苗餃呢個鮮蝦餃菜苗餃,入面勁多汁,好鮮甜😋蘿蔔絲酥卷酥皮焗得好香,入面嘅蘿蔔絲砌得好細,好好食,夾埋一齊冇得頂😍
逸月軒 荃灣

今次係第二次嚟啦!試咗啲唔同新嘅點心,樣樣都有驚喜😍

三色百花帶子餃
入邊有帶子同埋蝦,大大粒,好好有咬口😋

原隻鮮蝦腸

鮮蝦菜苗餃
呢個鮮蝦餃菜苗餃,入面勁多汁,好鮮甜😋

蘿蔔絲酥卷

2021-09-28 472 views
係荃新天地二期睇完戲經過見到,入去試下。因為係平日,等嘅人唔算多,等左三個字左右就有位。入到去見到茶有好多款,連玫瑰花同菊花茶都有😋👍我就叫左茉莉花茶同玫瑰花茶,茶好香好好飲👍蝦餃好食,入面有汁!最中意係菜苗瑤柱餃,每粒入面都有瑤柱!😋😋豬手都好入味👍👍👍環境坐得好!一定會再去😋🥰👍

蝦餃好食,入面有汁!

最中意係菜苗瑤柱餃,每粒入面都有瑤柱!😋😋

豬手都好入味👍👍👍

環境坐得好!

一定會再去😋🥰👍
2021-09-21 878 views
中秋套餐,7:30 到齊人,上菜速度突然斷咗,問咗好多次,話出咗,好奇怪,明明留單,又唔認,炸蟹鉗問極都冇,最後食埋壽桃包,再追問先有得食,猛火炸,外燶內唔熟,無下次!
2021-09-18 1022 views
睇戲未夠鐘,走去飲個早茶先。睇下早茶張點心紙都有好多款式,超級孖寶每份31.8。叫左兩份就有四款點心,加兩粒蝦蛟,兩個人食飽飽。呢度用透明茶壺裝茶,仲有蠟燭台保溫。.煎釀虎皮椒,四大條,釀滿魚膠,結結實實,口感佳,尖椒不太辣。南乳炆豬手,豬手有三大件,皮厚肉較少,醬汁味濃郁,伴有花生底。鴛鴦燒賣皇,豬肉燒賣及牛肉燒賣各兩粒,兩種都爽口,大大粒幾好味。蜜汁叉燒腸,腸皮唔夠薄,有點稠身,叉燒冇咩味,呢碟係唯一食剩嘅點心。水晶蝦餃,蝦肉都算爽口,但餃皮有點黏,唔夠薄身。
睇戲未夠鐘,走去飲個早茶先。

呢度用透明茶壺裝茶,仲有蠟燭台保溫。.

水晶蝦餃,蝦肉都算爽口,但餃皮有點黏,唔夠薄身。
煎釀虎皮椒
南乳炆豬手
鴛鴦燒賣皇
水晶蝦餃
蜜汁叉燒腸
2021-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$54 (Breakfast)
鴛鴦燒賣皇
2021-09-11 615 views
見到啲食評差都諗住去試吓,點知打電話去訂位個位知客對答完全唔掂,語氣又差,又講唔到到時比唔比到枱我,所以都係取消唔去🤬,會同就邊嘅朋友親友講千奇唔好幫襯呢間野,都未遇過咁差嘅態度
2021-09-04 657 views
一家20人慶祝👵🏻生日,選擇這酒樓為她舉行壽宴,酒樓可以安排12人共坐一圍,環境光猛舒服,每張檯相隔空間寬闊,全包宴套餐包羅萬有,食物豐富有水準,職員有禮,招呼細心,很是滿意,下次定會再來光顧
2021-09-02
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2021-08-31 436 views
見到呢間酒樓咁多人,決定同屋企人喺呢度慶祝生日食午餐,六個人一台有兩壺茶,侍應換水都換得好,喺酒樓來講算幾難得,之前去稻香飲茶成日要等半個鐘先加到水😂 佢仲有個架同火可以燒住個茶,啱晒鍾意飲熱茶嘅老人家🧓叫咗幾樣野,叉燒腸普通唔夠滑,斑腩煲有少少鹹不過都OK,蝦球伊麵好食👍 比較特別嘅係叫咗竹炭豆腐,外皮炸得好薄,入面估唔到係蒸煮嘅滑豆腐,口感非常好😋 最後上咗個壽包普普通通就係平時食開嘅壽包。食物我覺得款式多過稻香海港嗰啲酒樓,食物價錢偏貴,都係值得再嚟嘅。不過佢嘅茶位費真係好貴,買單嘅時候嚇親,茶位費每人$12,六個人加埋成80😨

• 竹炭豆腐
2021-08-30 320 views
因為有12人,好難book枱。多數夠鐘就會要你走,難得開學同小朋友嘅朋友仔一齊食飯,所以就揀中菜,可以坐耐啲。上網睇過啲人話態度一般,不過酒樓多數都態度都係麻麻,唔太過分,經理都有少少黑面嘅。呢個咕嚕肉好味,一來不是炸好了,而且也有拉絲,令人有點驚喜。桶蠔唔腥,有口感,不過熟。湯真係好鹹,少少就夠啦。整體滿意,價錢唔貴,而且份量足夠,都會再幫襯。
避風塘炒鮮魷