2022-09-04 244 views
𝓜𝓪𝔂 2022🙋🏻‍♂️: 每次泥都食到好飽💁🏻‍♀️:我都食唔哂呀 你幫我食d啦(經過男友強烈嘅推薦,終於嚟到土瓜灣搵嘢食,呢一間小店最出名嘅就係炸南乳雞球米線,比想像中大份,重點係炸物係另上嫁,外脆內軟仲有陣陣南乳香 雞球炸完之後仲有肉汁,炸得真係剛剛好但又唔會太濃味,而且米線嘅湯底雖然比較清但唔會覺得好淡,兩者之間既配合係剛剛好,食完真心好有滿足感,推薦各位路過嘅時候可以試下,尤其係肚餓嘅時候嚟食就係最啱晒。)
𝓜𝓪𝔂 2022

🙋🏻‍♂️: 每次泥都食到好飽

💁🏻‍♀️:我都食唔哂呀 你幫我食d啦

以前番工成日都會黎食 因為佢大件夾抵食 好耐冇黎 今日假期特盈登過黎試下 南乳雞球 米線 呢個係必點咁濟 眼見枱枱都會點 雞球同米線分開上 米線會有少少雪菜跟 雞球好多件 一個人一定夠食 味道方面 炸到熱辣辣 可以點埋佢個南乳醬 會多d 咸香 但我就咁食都覺得夠味了椒鹽肉排撈粗 想試好耐 但又放棄吾到雞球 😅今日朋友同我share 就可以叫埋 肉排都係即叫即炸 熱辣辣 外面連椒鹽上 所以會咸少少 但幾惹味 肉都幾厚 唔係薄個隻 所以炸完出黎都仲juicy 撈粗會跟少少鼓油 同埋個湯 覺得咸飲兩啖清下味蕾岩晒 食完又好滿足了 以價錢同味道黎講 特登黎食都值得嫁
以前番工成日都會黎食

食完又好滿足了
以價錢同味道黎講
特登黎食都值得嫁
2022-08-14 264 views
咁啱琴日經過土瓜灣諗唔到有咩食,所以就去咗食以前在學生時候經常當飯堂嘅譽麵坊,我記得對上一次食已經差唔多十年前,雖然以前啲姐姐已經轉曬但係佢個味道都仍然保持住,價錢平,份量夠大富時作為學生已經好滿足!希望佢可以一直做得住落去!
2022-08-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 南乳雞球米線
2022-08-12 208 views
我諗呢間喺土瓜灣都冇咩人唔認識,中學時期成日食,最犀利係食到而家味道都冇變過。不過價錢就變得多個個人基本上都叫南乳雞球米線,不過我對米線或者湯麵真係麻麻哋,所以通常我一定食撈麵 ,撈麵可以揀粗麵或者幼麵。(唔記得係咪有米線米粉嗰啲)南乳雞球米(撈麵嘅粗麵):一碗湯,唔好拎去飲,因為都幾鹹,如果個麵太乾,可以加少少湯落去。個撈麵本身有少少豉油色,不過食落都唔會話重口味,反而有時我鍾意加啲南乳醬落去一齊食。當然炸雞先係重點,炸得好香脆,雞塊好多肉汁,加埋南乳醬一齊食,真係好重口味好過癮。
TakeAway
2022-08-03 398 views
📍土瓜灣 《譽麵坊》 #激讚南乳炸雞球  山長水遠走入土瓜灣就係為左食呢間街坊小店,入到去差唔多枱枱都食緊炸雞,果然名不虛傳🤩✨南乳雞球米線 $𝟒𝟎 炸雞球份量爆多,啲雞件好大舊,外皮炸到香脆,但內裡又𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲唔會乾噌噌。南乳醬係同雞球分開,好濃好香南乳味道,輕沾已經好夠味😋🐓✨和風豬扒米線 $𝟒𝟎 豬扒🐷都係啱啱炸起新鮮出爐。好大塊又啖啖肉,已經切好方便食。有屋企既炸野食既味道🤣✨香芋珍珠奶茶 $𝟏𝟕 本身諗住試伏,係間麵檔嗌珍珠奶茶,點知都幾好飲,珍珠都𝐪𝐪彈牙,香芋又係我地既口味,好假,雪糕食到既個種芋頭味🤣  味道:𝟗/𝟏𝟎 性價比: 𝟏𝟎/𝟏𝟎
📍土瓜灣 《譽麵坊》

味道:𝟗/𝟏𝟎
性價比: 𝟏𝟎/𝟏𝟎
2022-05-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
和風豬扒米線
香芋珍珠奶茶
2022-07-23 342 views
食物方面我真係唔想多講、但真係令我擴闊對凍檸茶既認知🥹第一下入口係未察覺到、5秒之後嚟啦嗰種帶有獨特嘅東南亞crossover印度嘅香料味道⋯要爆出口腔來、檸茶你可以無味 可以好淡、但絕對去唔到依個鏡界⋯ 阿姐話:好多客人都係咁樣問我、以為杯野沖錯有怪味、但其實我地唔係用茶粉、而係用茶葉整⋯令我諗起周星馳嗰句夥計你啲豆腐臭個喎係呀我哋出名臭啊最後從不留言做CD-rom既我、都我忍唔住係到打篇凍檸茶文章
食物方面我真係唔想多講、
但真係令我擴闊對凍檸茶既認知🥹
令我諗起周星馳嗰句夥計你啲豆腐臭個喎係呀我哋出名臭啊
2022-07-22 312 views
難得過開土瓜灣,因平時很少過來這一區,所以之前都搵吓附近有什麼好吃的東西,天氣實在太熱了,下午天氣温度成35度,不想吃飯了,搵到附近有間出名食撈麵的小食店,叫了出名的雞球撈粗,雞球浸透豐富的南乳味,炸得趣卜卜,肉質鮮嫩,頂呱呱!醬汁調得非常好味,為簡單撈麵加了不少的分數。因天氣太熱,所以加配了台式奶茶走珍珠,奶茶香滑,稍嫌甜了一點點,不過當做補充失去的水份和糖份吧!下午時段已經坐滿食客,幸好廚房上菜速度快,回轉速度快,不用等太久,下次可以再試👍
雞球撈粗
2022-07-22
$56 (Lunch)
雞球撈粗
唔係開左屯馬線都好少黎到土瓜灣呢一區🤣 一Google土瓜灣既名物就周圍都Suggest呢間餐廳🤪 睇落係間好普通既小店💛 話係好多人既中學回憶 黎到既食客都普遍年輕🥹價錢真係好抵食💰⭐️ 南乳雞球撈粗 🍗 叫左佢最出名既南乳雞球🐔 雞球每一塊都係新鮮炸 香脆而唔會有油益味🔥 咬落去啖啖肉唔算肥🤪 南乳醬係側邊可以分開點 濃味但係唔會死鹹👍🏻 粗麵可以掛曬醬汁🍝 果然係中學回憶會食到既銅板美食既味道🤩

⭐️ 南乳雞球撈粗 🍗
2022-07-02 305 views
人氣抵食南乳雞球人均消費:40總結:強烈推薦————————————————————————由中學食到而家嘅譽麵坊,以前到一而家啲份量麵係勁多,雞球多過麵.😋雞球撈粗 - 雞球堂食係無敵的,醃得夠味又唔腥(出面食雞成日都有陣腥味),外脆內軟又多汁. 粗麵冇梘水味,又夠汁撈. 雞球勁多舊,食雞都食飽.譽麵坊真係食極都唔會厭,如果黎開土瓜灣記得留肚食,佢地有淨雞球賣架.******************************譽麵坊 (土瓜灣)土瓜灣新山道6號地舖
[譽麵坊]

人氣抵食南乳雞球

人均消費:40
總結:強烈推薦

————————————————————————

譽麵坊 (土瓜灣)
土瓜灣新山道6號地舖
$40 (Dinner)
2022-06-13 397 views
去到土瓜灣梗係試下呢度嘅名物!呢度呢見到好多網上嘅片都有介紹呢間譽面坊,咁就叫返佢出名嘅南乳雞球,我就加埋豬扒同埋撈幼面。外賣 $44因為去酒店check-in都等咗成個鐘咁都等咗好耐先食到所以就冇一開始出嘅時候咁脆身啦啲雞同豬扒~讚一讚佢啲餸嘅份量好多,最後我食唔晒!另外配一包細細嘅南乳汁俾你送麵,千祈唔好落太多因為都幾重味、幾咸!另外啲面呢都真係幾好食,等咗一個鐘食啲面硬晒同乾晒,好彩有碗湯再落多少少整散返啲麵!雞球同豬扒呢就講返醃味,可能其實都係街坊生意,醃料嗰方面就冇話好令我感到驚喜喎但係如果俾我揀都會想再食,但係要堂食
去到土瓜灣梗係試下呢度嘅名物!

因為去酒店check-in都等咗成個鐘咁都等咗好耐先食到
所以就冇一開始出嘅時候咁脆身啦啲雞同豬扒~

讚一讚佢啲餸嘅份量好多,最後我食唔晒!
但係如果俾我揀都會想再食,但係要堂食
TakeAway
2022-04-24 636 views
🥢南乳雞球撈粗($38)南乳雞球係呢度名物,嚟到點到要試吓🐤雞球都幾多,炸得夠香脆,肉質仲好juicy😋南乳醬分開上,醮醬後雞肉更加惹味麵有用醬撈過,略嫌喊咗啲,但仍有好重鹼水味$40都唔使真係好抵食👍🏻

🥢南乳雞球撈粗($38)

南乳雞球係呢度名物,嚟到點到要試吓
🐤雞球都幾多,炸得夠香脆,肉質仲好juicy😋
南乳醬分開上,醮醬後雞肉更加惹味
麵有用醬撈過,略嫌喊咗啲,但仍有好重鹼水味
$40都唔使真係好抵食👍🏻
2022-04-18 667 views
我中學年代已經食開呢間,由十幾年前嘅$15一碗食到而家$38一碗,好有經驗㗎啦🤣曾經有一排佢哋嘅質素真係差咗,啲雞冇以前咁好食又有油益味😢不過我依然會去幫襯,因為可以懷念返以前嗰種味道🥺早幾日又去咗食,又覺得OK返wo🤣➼ 爽滑豬頸肉米線其實平時我都係食開呢度嘅名物南乳雞球米線,但因為前一晚食咗炸雞,所以我揀咗相對地比較清淡嘅豬頸肉米線。呢度嘅豬頸肉唔係炸過或者煎過嘅,而係白烚嘅,鍾意重口味嘅朋友可能會有啲失望,不過對我嚟講就within expectation☺️➼ 南乳雞球米線同行朋友照舊嗌咗呢度嘅名物,我同佢交換咗幾舊🤣呢度嘅雞球係即叫即炸,上枱嘅時候會見到啲雞球仲係熱辣辣岀緊煙,每一件雞球都好大舊🤣外皮脆口,裏面仲Keep到肉汁👍🏻➺ 小分享:我食咗半個鐘,都Keep住有人行入嚟嗌外賣,10個有8個都係嗌雞球米🤣如果係第一次試嘅朋友,我會建議試咗雞球米線先,因為平心而論佢哋其他嘢食係冇咁岀色。

➼ 爽滑豬頸肉米線

爽滑豬頸肉米線

➼ 南乳雞球米線

➺ 小分享:

2022-04-17
$40 (Lunch)
爽滑豬頸肉米線
2022-04-17 406 views
心血來潮想吃炸雞,所以想起之前一直想試的南乳炸雞!去到餐廳門口不需排隊,剛好坐滿我坐了最後一張台,店舖內是舊式,燈光不是太光猛,餐牌也是細細張有點陳舊,我點了最出名的南乳炸雞米線,心想以而家物價$38蚊一碗不包飲品應該唔大碗,落單後大約5分鐘先上米線,嘩,幾大碗,仲要有雪菜喺面,超熱,湯底應該係清湯,唔太味精味所以我飲左好多,再過2分鐘上埋炸雞,嘩起碼有6塊大大塊,仲有個甜甜的醬蘸下,個醬好多,用唔晒,的確個醬帶起雞味,啲南乳雞塊即炸既,好熱,已經醃夠味好夠南乳味而且有南乳少少酒味添,雖然炸到又香又脆但食完又唔覺熱氣,食下米線食下炸雞咁就食完,呢個價錢呢個味道一定會再幫襯啦
心血來潮想吃炸雞,所以想起之前一直想試的南乳炸雞

去到餐廳門口不需排隊,
剛好坐滿我坐了最後一張台,

店舖內是舊式,燈光不是太光猛,
餐牌也是細細張有點陳舊,
我點了最出名的南乳炸雞米線,
心想以而家物價$38蚊一碗不包飲品應該唔大碗,
南乳炸雞米線

落單後大約5分鐘先上米線,
嘩,幾大碗,仲要有雪菜喺面,

超熱,
湯底應該係清湯,
唔太味精味所以我飲左好多,
再過2分鐘上埋炸雞
嘩起碼有6塊大大塊,

仲有個甜甜的醬蘸下,
個醬好多,用唔晒,的確個醬帶起雞味,
啲南乳雞塊即炸既,好熱,
已經醃夠味好夠南乳味而且有南乳少少酒味添,
雖然炸到又香又脆但食完又唔覺熱氣,
食下米線食下炸雞咁就食完,
呢個價錢呢個味道一定會再幫襯啦
南乳炸雞米線
山長水遠入到土瓜灣,一定要試試去呢間有懷舊南乳雞球米線食嘅譽麵坊佢係普通一間小店,主打食呢個南乳雞球。💂🏻‍♀️《南乳雞球米線》$38$38來講呢個價錢真係好抵食,餸同麵係分開上,南乳雞球份量好多,啲雞件好大舊,外皮炸到好香脆,入面好juicy好有肉汁!唔會炸到個雞肉好老,南乳味亦都好香!出面有啲餐廳食南乳會係一種死鹹味,但呢度唔會太鹹同雞球好夾一個人食晒成碟都冇問題。另外個米線係雪菜米線,個湯底雖然係清湯,但係已經好濃味,加少少辣椒油辣辣地更加好食😋如果咁岩入到土瓜灣嘅你一定要試吓呢一間。頒獎軍階:上將🎖🎖🎖🎖
佢係普通一間小店,主打食呢個南乳雞球。

💂🏻‍♀️《南乳雞球米線》$38
一個人食晒成碟都冇問題。

頒獎軍階:上將🎖🎖🎖🎖
2022-03-30 483 views
🇭🇰譽麵坊·南乳雞球撈麵 l 自制墨魚丸米線$38之後難得嚟到土瓜灣梗係要試下呢間好出名嘅南乳雞球🐤佢啲雞球真係超大舊 而且啲雞肉都好滑 配埋個汁幾惹味 不過我自己就覺得佢個撈麵味道比較單一 唔算話好有驚喜🤔🤔反而佢個墨魚丸米線相當唔錯 佢個紫菜湯係超香 而且佢啲墨魚丸墨魚味好濃 好彈牙🦑米線口感都唔錯 好值得試下😎🤤🤤·📍土瓜灣新山道6號地舖·#rbyeat #rby好去處#rby港式 #rby土瓜灣
🇭🇰譽麵坊
l 自制墨魚丸米線$38
自制墨魚丸米線

📍土瓜灣新山道6號地舖
#rbyeat #rby好去處
#rby港式
#rby土瓜灣
$38 (Lunch)
自制墨魚丸米線