2018-08-23 518 views
平日無寫食評習慣,但今次經驗實在難忘,所以希望有興趣去哩度用膳嘅食客要再三考慮。首先,叫左個意大利飯,啲米生嘅,叫廚房再煮多次都係生嘅。最後一半無食。然後叫左個小食拼盤,啲炸野好多都炸得太耐,有舊炸蠔,炸到一半黑左。其他野都炸得好差,學校小賣部都好過佢。仲有,坐到咁上吓,油煙味走嚴重,全場都聞到。除左我地,同場食客都有咳。走果時成件衫都成浸油煙味。要讚嘅係飲品唔錯同埋服務幾有禮貌,但我保證唔會再去。
要讚嘅係飲品唔錯同埋服務幾有禮貌,但我保證唔會再去。
2018-08-07 260 views
Today I was in a new cafe called Yume cafe . The service was good as i watched the menu but I ordered one drink which was not set on list . It was strawberry soda . Its appearance looked very attractive but the taste is not as good as I expected . Just ok level
2018-08-04 268 views
今次同朋友黎左語命yume cafe語命cafe唔同其他文青風或者其他主題嘅cafe佢係主打星座塔羅占卜🔮一入到去環境比較幽暗 氣氛神秘我地坐左最入面嘅位 食物選擇比較少 叫左個忌廉菠菜雞肉意大利飯有點失望嘅係點完餐等待嘅時間比較長 大約40分鐘 如果好肚餓嘅朋友仔需要多啲耐性終於等到個意大利飯 賣相麻麻 味道還可以 不過不失 價錢偏貴咁我今次黎到就冇玩占卜啦 但我朋友有玩 占卜師都會就住朋友想知嘅範圍係咁解說同建議Overall 語命cafe環境比較靜 都可列入同朋友傾計玩樂嘅地方之一
今次同朋友黎左語命yume cafe
語命cafe唔同其他文青風或者其他主題嘅cafe
佢係主打星座塔羅占卜🔮
一入到去環境比較幽暗 氣氛神秘
2018-07-02 378 views
野食飲品同環境其實都不錯坐得幾舒服但占卜搵個10幾歲廿歲既靚仔黎講左三四分鐘抽完牌亦無解釋係抽到既係咩牌咩意思天馬行空講左幾句就完過黎食下野休息下係好唔錯 但占卜就絕對可以免了
野食飲品同環境其實都不錯
坐得幾舒服

但占卜搵個10幾歲廿歲既靚仔黎講左三四分鐘
抽完牌亦無解釋係抽到既係咩牌咩意思
天馬行空講左幾句就完

過黎食下野休息下係好唔錯
但占卜就絕對可以免了

2018-05-24 228 views
好多board game, 啱幾個fd一齊去hea, 卡邦尼意粉一流, 好香好濃味, 都算幾大份, 另外都嗌左個海鮮拼盤, 冇咩特別但即炸熱辣辣好脆, 同埋海鮮飯都唔錯, 個汁好足料, 3個人食每人百零蚊坐幾粒鐘都合理價錢
叫咗2個意粉,一個炸物拼盤,三杯星座沙冰食物味道還好,尚算滿意。但係唔明點解一杯白桃沙冰要用55分鐘,仲要個廚房3個人圍係到唔知做乜勁,一杯沙冰三個人整:)由8:35嚟咗第一杯,之後隔一陣10分鐘左右嚟第二杯,第三杯等咗25分鐘都問人,佢話整緊,15分鐘之後,都仲話整緊,去到9:23先有:)啲服務員態度已經唔見得好去邊:)利申:個場人唔多!*唔好諗住del差評,我重po十次!
叫咗2個意粉,一個炸物拼盤,三杯星座沙冰
食物味道還好,尚算滿意。
服務員態度已經唔見得好去邊:)
利申:個場人唔多!
*唔好諗住del差評,我重po十次!
2018-05-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2018-05-09 325 views
首先食物都算貴,而且等候嘅時間亦好長,坐嘅位都好逼,平均一個人食起碼都要百二蚊,不過都算,當我要走嘅時候,我同侍應講要賣單,佢問我要唔要占卜,我都仲未回覆佢就有個所謂占卜師行左埋黎,問我要占咩,我以為唔使俾錢,就是但占學業,而佢地亦後冇提過占卜要俾錢仲要係七十蚊!仲要講嘅野好廢,講我讀書成績唔好係因為冇努力,我真係白眼,正常人都係冇努力讀書先成績唔好,唔使「占卜師」講係人都知!是但講幾句就七十蚊,事前都冇講清楚,我叫的餐最多只係八十蚊左右,你講幾句話就七十蚊,我和我朋友兩人一共就俾左五百,我覺得你地咁樣對消費者真係好唔掂,消費者起碼事先都要知道清楚啦?學生去嘅真係唔好占咩卜,揾你地笨。
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2018-03-19 429 views
從小就很喜歡看星座,長大後認識占卜,有困擾的時候就去占一占,有時沒事也占占,算有點迷信吧!聽聞有占卜塔羅主題Cafe在旺角開張不久,一直好有興趣來主菜以意粉、意大利飯為主。不妨根據自己的星座飲杯星座特調甜蜜蜜的玫瑰拿鐵,充滿攻瑰花香,為冬天帶點暖意因為我是金牛座所以選了金牛的星座特調,是很Fresh的熱情果梳打你又是甚麼星座呢?炒得好香的意粉蒜味非常香!虎蝦也很新鮮彈牙不太餓所以點了個茶餐塔羅占卜70$一條,我將近期的煩惱都告訴給占卜師,讓塔羅牌帶給我答案。人生不可能一帆風順,面對困難或是預知困難時,在乎的是你的態度,你會消極面對,還是積極闖出去?這是自己選擇的,塔羅沒有100%的結果,選擇會令命運扭轉,是好是壞,最終在自己的選擇之中。
聽聞有占卜塔羅主題Cafe在旺角開張不久,一直好有興趣來

主菜以意粉、意大利飯為主。
不妨根據自己的星座飲杯星座特調

玫瑰拿鐵
甜蜜蜜的玫瑰拿鐵,充滿攻瑰花香,為冬天帶點暖意

金牛
你又是甚麼星座呢?
炒得好香的意粉
蒜味非常香!虎蝦也很新鮮彈牙

不太餓所以點了個茶餐

2018-02-21
$226 (Dinner)
  • 香蒜虎蝦炒意粉
外國既Cafe經常都會有主題有故事,香港就好似比較少呢類cafe,而家呢度就有呢間星座做主題,仲要加幾十蚊就有得玩塔羅占卜。大廈就係先達廣場側邊小巴站就有入口,上到去就會見到好大個牌指你去行,仲有一個好靚既易拉架畫左好可愛既星座野飲。餐牌都好有特色,係畫左唔同既星座圖,成個設計都好岩cafe既主題,攤開就會見到一整幅星座既大圖畫好有心思。當然裝飾方面都唔少得牆上面畫左左唔同既星座,而座位用上左大梳化,坐低感覺就好似屋企咁個環境好舒服。牆上面除左有星座既畫之外,仲有燈都好有特色,中間會有啲公仔係度好靚,台上面都有一啲金句可以睇下。除左外面梳化位之外,仲有一個大大既布簾隔住左既室內位,可以三五知己咁坐係地下玩,除左有個星星既裝飾仲有成間餐廳最靚既發光月球燈。小食叫左《雞翼配蜜糖芥末汁》($68),雞翼煎起熱辣辣,個皮都好脆身入面仲係好嫩滑,而配左個蜜糖芥末醬點黎食。主菜有《忌廉菠菜雞肉意大利飯》($108),煮到有好多汁溝埋飯,飯身較淋,味道都係正常同飯量真係幾大份量。另一款主菜有《卡邦尼意粉》($108),面頭有微微燒香過,意粉都尚算掛汁,又係份量好大份,再加上啲煙肉襯意粉。野飲既杯墊有

野飲既杯墊有印有星座好特别,《天秤》($58)其實係朱古力奶蓋,《摩羯》($58)就係黑加侖子梳打,入面攪匀會有泡泡好似發光咁好靚。

一場黎到戲玉緊係唔少得會玩埋塔羅,可以問一條問題去測半年既運程,一班人坐下傾下計幾舒服,仲有塔羅玩下幾得意。

店名:語命Cafe
地址:旺角亞皆老街83號先施大廈401室

餐牌:

2018-03-03
$150 (Dinner)
  • 雞翼配蜜糖芥末汁
2018-03-06 245 views
 1. 雙子座-藍檸檬梳打 / 天蠍座-青蘋果梳打杯杯星座特飲睇落係幾夢幻,不過味道就似梳打加左唔同味道嘅糖漿啦😅彤樂評分:7.5/102. 忌廉煙三文魚闊條麵個意粉就幾出色,忌廉夠香濃令意粉更好食。彤樂評分:8.5/103. 小食拼盤好多款都好香口,尤其係炸蠔同炸豬頸肉,唔錯!👍🏻彤樂評分:8/104. 處女座-玫瑰乳酸沙冰玫瑰味令乳酸沙冰更香,🧚🏻‍♀即使你唔係處女座都可以一試。彤樂評分:8/10
 1. 雙子座-藍檸檬梳打 / 天蠍座-青蘋果梳打
彤樂評分:7.5/10
雙子座-藍檸檬梳打 / 天蠍座-青蘋果梳打

2. 忌廉煙三文魚闊條麵
個意粉就幾出色,忌廉夠香濃令意粉更好食。
彤樂評分:8.5/10
忌廉煙三文魚闊條麵

3. 小食拼盤
好多款都好香口,尤其係炸蠔同炸豬頸肉,唔錯!👍🏻
彤樂評分:8/10
小食拼盤

4. 處女座-玫瑰乳酸沙冰
玫瑰味令乳酸沙冰更香,🧚🏻‍♀即使你唔係處女座都可以一試。
彤樂評分:8/10
處女座-玫瑰乳酸沙冰
2018-01-30
$120 (Lunch)
忌廉煙三文魚闊條麵
小食拼盤
2018-02-28 225 views
走進了星座塔羅既樓上cafe,雖然地方小小但燈光暗暗氣氛好,‼️有cafe特別自製既每個星座專屬飮品🍹,我雖然吾係處女座但擇左好靚既處女座🌹玫瑰乳酸沙冰,好姊妹點左綿綿熱朱古力☕️,野食點左黑松露野菌意大利飯同忌廉煙三文魚闊條麵🍝,估吾到賣相靚到震🤩而且食物味道非常有餐廳水準👍個三文魚一片片整到一朵花形超靚😍,意大利飯個黑松露同野菌亦非常好味,除此之外仲可以加錢玩塔羅占卜🔮🎴讚😊係同好姊妹👭去chill既好地方,可以一個地方滿足三個願望♥️食飲占
2018-01-28
Type of Meal
Dinner
  • 忌廉煙三文魚闊條麵
  • 黑松露野菇燉意大利飯
2018-02-27 200 views
食物半生不熟,味道奇怪。由於上次係呢間食生日飯試過食物唔錯,所以再次光顧。可惜M6忌廉煙三文魚意粉味道偏甜,一生第一次食甜味嘅意粉。相比上一次食忌廉三文魚意粉相差太大,不但味道貌相與上一次差得遠,味道也不與上一次不同。忌廉波菜雞肉意大利飯,雞肉半生熟,味道奇怪不能形容。跟職員表示過意粉偏甜,意大利飯味道奇怪,雞肉半生熟問題。但結果沒有任何答覆。
食物半生不熟,味道奇怪。

由於上次係呢間食生日飯試過食物唔錯,所以再次光顧。

忌廉波菜雞肉意大利飯,雞肉半生熟,味道奇怪不能形容。

2018-02-27
Type of Meal
Dinner
2018-02-14 278 views
2018年開始,好似運程麻,希望可以有人指點下。新年都諗住去黃大仙問清楚。點知比我揾到呢間cafe可以玩占卜,預測下運程。滿心歡喜約埋朋友上去試下,點知原來有日子同時間限,失望。要怪就怪自己無做功課,唔一早了解清楚。不過有失必有得,雖然無得占卜,但就俾我同朋友hea左成個下午平日下午上黎,真係包場一樣,可以同朋友傾密計,完全唔會比人打擾,又無人趕你走環境唔錯,睇得出有用心佈置食物都有驚喜。呢個意大利飯好好食。一上桌已經嗅到好香既黑松露,唔好諗住只有中間個堆黑松露,其實佢整個飯都混入左黑松露,所以每口飯都可以食到黑松露既美味。口感亦好豐富,有嚼勁,但又唔會太硬身,軟硬度控制得剛剛好。雖然要成118蚊一個飯,但真材實料,性價比高,值得一試炸魚薯條配他他醬,88蚊。份量多,滿滿一碟。粗薯條和炸魚炸得很脆,而炸物竟然唔覺太油膩,食完整碟碟底竟然冇乜油,頓時感覺罪惡感無咁重。哈哈係我喜愛既他他醬。唔好成日薯條配茄汁,炸魚配沙律醬,好鬼悶。雖然他他醬都唔係乜特別野,不過喜歡佢甜甜地得黎感覺又清新。雖然冇得占卜,但就有星座特飲(58蚊)可以試。♌座既我,當然叫返杯🦁特飲配親返啦😁😁呢杯其實係菠蘿沙冰

環境唔錯,睇得出有用心佈置

黑松露野菌意大利飯

雖然冇得占卜,但就有星座特飲(58蚊)可以試。♌座既我,當然叫返杯🦁特飲配親返啦😁😁呢杯其實係菠蘿沙冰,有好濃菠蘿和乳酸味,好開胃。

朋友叫左個熱情果接骨木花茶。點知係一壺咁上黎,仲要有個火咁熱住,非常窩心。朋友仲話岩佢飲,因為佢剛剛作感冒,接骨木有預防和舒緩氣管不適。飲落酸酸甜甜,微微暖,好舒服。

我決定揾個星期六再黎過,不過唔知會唔會好多人呢

2018-02-12
$125 (Lunch)
2018-02-09 173 views
好朋友婚禮舉行前夕,搵我呢位司儀出黎傾多次婚禮細節流程,佢提出想揀個地方傾到計又碞女仔傾野既地方(上次就因為有兄弟係度所以先揀韓燒,平衡到雙方)。今次唔使,得兩個人,佢打算搵間CAFÉ方便到大家走,又可以邊食邊傾無咁嘈。餐廳由友人揀,佢話上網見到呢間語命CAFÉ評分好似唔錯,先達廣場隔離近旺角火車站,碞晒佢食完搭番上水(朋友主要方便我,因為我就住係行路都唔使20分鐘既路程就番到歸,夠貼心),主人家請當然由佢拍板話事。實不相暪,平時多係商場或街鋪食(2至3丁友都係來去食一餐既快閃黨),第一次上來樓上CAFÉ幫襯,感覺很新奇。入到店內,店面雖不大,但感覺幽靜舒服。裝潢選了冷色系營造出星座那種深冷帶點神秘既感覺,天花吊住不同大小既顆星星,感覺好似細過睇既『閃電傳真機--烏卒卒』擺設陳列。店面看似不大,但擺放到長長的沙發座,坐位空間挺大簡潔又舒適,坐落去軟綿綿,令人有種鬆懈感覺。張餐牌都幾有趣,整到似塔羅牌咁,兩個人揀左一個黑松露野菌意大利飯、香蒜虎蝦炒意粉、一個小食(雞翼配蜜糖芥末汁)同兩杯餐飲(檸檬蜂蜜水+檸茶)。野食上場,先黎既香蒜虎蝦炒意粉,香蒜炒得好香,一上枱已蒜香撲鼻,意粉煮既”U

香蒜虎蝦炒意粉

野食上場,先黎既香蒜虎蝦炒意粉,香蒜炒得好香,一上枱已蒜香撲鼻,意粉煮既”UN”度適中,唔太淋帶點嚼勁,有5隻虎蝦,很鮮甜、牙彈,簡單用蒜香炒,惹味得來又唔會蓋過虎蝦既鮮甜。

雞翼配蜜糖芥末汁

仲有一個小食雞翼配蜜糖芥末汁,食得出新鮮即炸,雞翼有醃過,香料味道停留係皮面很香,炸的很脆且香口,因為燒雞翼我最鐘意食,所以感覺特別惹味。有個蜜糖芥末汁配的,事關我係爆醬人士,基本上每隻雞翼都搽均黎食,增加刺激味蕾。

檸檬蜂蜜水+檸茶
黑松露野菌意大利飯

再來係黑松露野菌意大利飯,黑松露係我既至愛,鐘意佢陣味,好勾引到重口味人士既食慾。個燴飯好香好重黑松露味,白汁香濃好CREAMY,黑松露份量亦不少,混埋落飯食,啖啖滋味而不覺膩濟,好!!!

邊食邊傾計好舒服,環境頗清靜,客人都好自覺會將聲量控制到適當既音量。同朋友食同傾到咁上下,見到個櫃仔有好多大富翁、波子棋…..仲有好多唔同種類既消閒玩意可以扲黎玩,好有童年回憶。

但朋友話兩個人玩大富翁好無趣,要3-4個人玩先PREFECT池,我就只好作罷。細過曾經稱霸『波壇』既我,最後揀左玻子棋,捉左兩至三回,便埋單各自打道回府。

整體感覺良好,餐廳環境舒適,食物有水準,適合同朋友聚會聊天,讚。
2018-02-07
$160 (Dinner)
黑松露野菌意大利飯
  • 香蒜虎蝦炒意粉、
2018-02-08 129 views
在旺角的一個晚上,看到樓下有推介這家Cafe的意粉而且又有占卜,便決定來了嚐嚐。晚上8時多人流不算多,那麼我便可以坐久一點了。由於不太餓的關係,只點了一個主食和一個小食。點了薯條 $68 (配自家製蜜糖芥末醬 $8)我絕對是看小了小食的份量,是一大碟薯條來的!而且還是小時候吃的那種波浪紋薯條,炸得很香脆,沾上芥末醬很不錯呢!點嫌醬汁小了一點,如果可以多一些就更好了!忌廉煙三文魚闊條麵 $123這個的味道是較出乎意料的好吃!整個意粉的醬汁十分creamy,麵條相對煙韌,而且三文魚的份量也夠多。整體都好吃呢!來到這邊當然要試一下星座特調 $58朋友點了杯處女 - 即玫瑰乳酸沙冰試了一口,味道酸酸甜甜很開胃,玫瑰味道亦廷香。我則點了杯天秤 - 即朱古力奶蓋而我這杯的朱古力味相對較濃,而中間還夾雜了一些朱古力碎,我十分喜歡呢!這家cafe的賣點是有占卜呢!大家可以來順便試試呀!

晚上8時多人流不算多,那麼我便可以坐久一點了。

由於不太餓的關係,只點了一個主食和一個小食。
點了薯條 $68 (配自家製蜜糖芥末醬 $8)
我絕對是看小了小食的份量,是一大碟薯條來的!
點嫌醬汁小了一點,如果可以多一些就更好了!

忌廉煙三文魚闊條麵 $123
這個的味道是較出乎意料的好吃!
整體都好吃呢!

來到這邊當然要試一下星座特調 $58
朋友點了杯處女 - 即玫瑰乳酸沙冰
試了一口,味道酸酸甜甜很開胃,玫瑰味道亦廷香。

我則點了杯天秤 - 即朱古力奶蓋

這家cafe的賣點是有占卜呢!大家可以來順便試試呀!