2016-04-28
因為朋友介紹,知道大記灑粉。不過未真正去過,都唔知灑粉是什麼東東。是日經過花園街,想醫下肚,一於行去太子揾大記。大記係太子警署過2條街,都唔太難揾,但因為去到都7點,有啲熱賣糕品已經售罄。我點了三寶丸灑粉同埋3款糕。老闆推介椰汁糕,南瓜糕,雪耳同埋香芋西米糕。先講灑粉,個湯頭好清甜,佢唔似一般清湯咁奶白色,近少許透明,但有肉香。份量用小木桶上,都頗大,啲丸同埋粉多到就黎跌出黎咁。至於灑粉,好滑嘟嘟,無烏冬咁硬,但有米線的軟度,有點似狗仔粉,充滿米香。至於糕品就較為失色,除了南瓜糕較有南瓜味,糕身較軟棉外,其他都好普通,而且偏硬。你可以話佢唔太甜係優點,但出面比佢好的,大有糕在。老闆好親力親為,笑口常開,同街坊有講有笑。大記會encore佢嘅粉,但糕就唔會啦。
老闆推介椰汁糕,南瓜糕,雪耳同埋香芋西米糕。先講灑粉,個湯頭好清甜,佢唔似一般清湯咁奶白色,近少許透明,但有肉香。份量用小木桶上,都頗大,啲丸同埋粉多到就黎跌出黎咁。至於灑粉,好滑嘟嘟,無烏冬咁硬,但有米線的軟度,有點似狗仔粉,充滿米香。 至於糕品就較為失色,除了南瓜糕較有南瓜味,糕身較軟棉外,其他都好普通,而且偏硬。你可以話佢唔太甜係優點,但出面比佢好的,大有糕在。 老闆好親力親為,笑口常開,同街坊有講有笑。大記會encore佢嘅粉,但糕就唔會啦。