2016-08-05
去完泰國返黎都成星期,今日的起心肝約老友出黎俾返啲手信佢。大家都唔想去咁遠,所以最後都係決定係老地方旺角。上openrice遂頁loop,終於揾到Amour,印象中N年前食過一次,係太子,感覺不俗,今次試下佢旺角的分店。餐廳係豉油街嗰邊,入口都都唔太顯眼,周圍又有啲雜,都驚中伏,但㩒lift上到去,又別有洞天喎!餐廳分室內外2部分,好乾淨企理,啲座位仲要好寬敞,同一眾旺角樓上餐廳比,呢度好好多,環境都幾有情調,三五知己,情侶撐枱腳都唔錯。晚餐有2款二人餐提供,我地揀左$388蚊2位嗰個,可揀3款小食,2份主菜,附送沙律餐湯同甜品,幾抵下,因為朋友話想食蠔,所以額外加左半打生蠔。上菜好快,好抵讚👍🏻說實話,旺角自中學至今都蒲左成10年,次次約食飯都係離唔開旺角,但如果無預先book好位,想食間好少少的,都要等,如果要食間熱門少少,起碼等成半個鐘。出面排完,入面落左單仲要再等,次次都等到花兒也謝了,唔係講笑,想早少少返屋企,絕對無可能!但呢度咁有效率的上菜速度,令我呢個飢餓打工仔唔使餓著肚子吹水,好感動,旺角黎講,真係好難得😭😭生蠔先上,雖然唔特別肥美,但新鮮清甜,十分不錯~跟住係上青蘋果
說實話,旺角自中學至今都蒲左成10年,次次約食飯都係離唔開旺角,但如果無預先book好位,想食間好少少的,都要等,如果要食間熱門少少,起碼等成半個鐘。出面排完,入面落左單仲要再等,次次都等到花兒也謝了,唔係講笑,想早少少返屋企,絕對無可能! 但呢度咁有效率的上菜速度,令我呢個飢餓打工仔唔使餓著肚子吹水,好感動,旺角黎講,真係好難得😭😭 生蠔先上,雖然唔特別肥美,但新鮮清甜,十分不錯~跟住係上青蘋果鵝肝多士同煙三文魚露筍卷,賣相比預期中靚好多,因為經驗話我知,百零二百蚊的價錢,仲要三款前菜,應該都hea hea地,但呢度唔係喎! 鵝肝厚切大大件,兩面都煎得甘香,入面juicy,下面的面包都烤得好脆,配上青蘋果,口感唔一啲都唔肥膩,好食👍🏻
煙三文魚大大塊包住爽脆的露筍,配酸甜胡麻醬,好食👍🏻帆立貝就煎得幾香,灑上左乾葱花,,肥dodo一啖食左~跟餐送的南瓜湯好清甜,沙律都好足料。 鮮茄紅海蝦意粉份量都幾多,有3大隻蝦係面。其實我一向唔鍾意新鮮蕃茄味食物,但呢個意粉鮮茄味唔濃,反而茄醬味偏重,甜味較多,所以都幾好食。而且大蝦好爽口,啖啖肉,意粉質感又軟硬適中,配合起黎,開胃醒神,幾Ok,朋友話好好食。 最後的豬肋骨,份量都幾多,有2大塊,個樣有啲似叉燒咁紅卜卜,油亮亮。肋骨面上塗左一層厚厚烤BBQ醬,切開差不多每條骨都有均勻的BBQ醬,完全唔乾,好好食。配埋薯蓉,清清地,剛好。因為成為左會員仲有9折,所以成餐飯二百零蚊,好抵食。 放工後,如果係旺角想靜靜地食餐飯,真係推介呢度。一黎座位夠闊,環境夠大又夠靜,唔使排隊唔使迫,野食又有保證。出黎做野,放工已經無力氣同啲學生哥,後生仔女迫,只想靜靜地食餐飯,傾下計,然後早啲返屋企訓覺。呢個,如無意外,應該會成為我放工約fd 的飯堂。