2018-05-19
呢兩個星期每次去元朗做gym經過都見到呢間新開張嘅「春風撞奶」門口人山人海,次次見到個人龍都驚驚,不過今日把心一橫決定去排隊買黎試吓係咪真係咁好飲。鋪面細細,分兩條隊,一條隊買飛,另一條隊拎野飲,我問店員邊杯最出名,店員態度友善並向我介紹黑糖青蛙撞奶,並同我講大概要等15分鐘。我本身想叫小甜,但店員指甜度已經限死了,冇得調校,令我有少少擔心會好甜。其實黑糖青蛙即係黑糖珍珠,由於我本身唔係煙韌控,所以冇乜期待,純粹出於好奇心睇下佢點解咁多人買來飲。大概15分鐘之後我終於攞到我嘅黑糖青蛙撞奶,其實一杯唔係好大杯,價錢都唔便宜,要成$29/杯。就咁望落去都好似幾多黑糖珍珠係底,攪勻再飲落去,咦?又唔係好甜啵!!啲珍珠真係用黑糖煮過入晒味,並唔係好似出面嗰啲珍珠同埋黑糖漿分開嘅感覺,啲珍珠愈𡁻愈出啲黑糖甜味,令我忍唔住會𡁻多幾下,真係幾好𡁻幾好味,不過鮮奶就真是普普通通冇乜奶味,唔係好夠濃,扣分,全靠啲黑糖珍珠令到成杯野加返啲分。杯野神奇之處就係令到我呢個唔係煙韌控嘅人會食晒佢啲佢啲黑糖珍珠,我會係咁用飲筒吸晒佢嗰啲珍珠上嚟𡁻,直到最後一粒都不剩下為止,重點係我平時飲珍珠奶茶係要叫佢少珍珠㗎😂
黑糖青蛙撞奶
杯野神奇之處就係令到我呢個唔係煙韌控嘅人會食晒佢啲佢啲黑糖珍珠,我會係咁用飲筒吸晒佢嗰啲珍珠上嚟𡁻,直到最後一粒都不剩下為止,重點係我平時飲珍珠奶茶係要叫佢少珍珠㗎😂😂😂
環境:7/10
服務:8/10
價錢:6/10
食物質素: 7/10 (可惜奶味唔夠濃,但係黑糖珍珠煮得唔錯)
整體:7/10