2022-08-24
將軍澳南除左多新樓外,樓下嘅商場仲開咗唔少餐廳,有幾間西餐廳都好近海旁,夜晚有陣陣海風吹過,環境非常舒適,好啱放工嚟呢度飲杯嘢Chill吓。今日同朋友相約喺MONTEREY樓下嘅一間酒吧餐廳食飯,餐廳係食意大利菜,裝修充滿異國風情,亦有吧台,唔食嘢嘅話嚟呢度飲杯啤酒或者cocktail又得🍸澳南依頭嘅餐廳價錢偏貴,A Tavola Bar & Grill算係性價較高嘅一間,所以平日晚上都坐滿人。見到隔籬枱啲嘢食嘅份量都幾大,所以我哋兩個人淨係嗌咗兩樣嘢食,最尾都夠飽,埋單都係人均200左右💸Porcini Risotto🍄 $148一上枱已經聞到牛肝菌嘅香氣,飯粒軟硬適中,醬汁香濃,仲加咗好多蘑菇同芝士碎,口感豐富,creamy得來又唔會覺得膩,調味十分出色,兩個人好快就食晒成碟😋Grilled Octopus🐙 $228有兩條八爪魚腳,份量一啲都唔細㗎幾抵食。雖然依道菜叫做Grilled Octopus,但其實係事先經過慢煮嘅,所以食落唔會話好乾好韌,而且慢煮過後肉質軟腍之餘,亦能保留八爪魚彈牙嘅口感,配埋特制醬汁,食落十分之開胃清爽!
Porcini Risotto🍄 $148
Grilled Octopus🐙 $228