2019-02-25
識我嘅朋友都知我好鍾意去台灣又好鍾意食台灣菜,其實想試呢間叫老師台灣餐廳好耐,咁啱嗰日約舊同事吃飯,諗唔到食咩不如就試吓佢啦!我至愛嘅滷肉飯😍我黎啦!入到去環境走懷舊路線,餐牌嘅食物唔算多選擇,主要都係湯麵,乾撈麵,小食同埋我至愛嘅滷肉飯。因為一行四人嘅關係就可以帶多啲嘢食,咁我哋就點左唔同嘅食物一齊share!😝😝最先嚟嘅呢就係我至愛的滷肉飯,我地點左兩個大碗($40/碗)嘅一齊分享,佢嘅滷肉飯都算幾好幾正宗,肥瘦均勻,份量同白飯嘅比例又啱啱好,高分之作!😝不過都係果句啦,香港食滷肉飯太貴啦!台灣真係$40台幣食到。跟住就係佢必食嘅紅燒牛肉麵($60)🍜佢一共有四五條牛筋腩條,每條牛筋腩條都炆得入味,唔會覺得好柴,啲麵條做得有咬勁,粗幼均勻,湯底方面牛肉味甚濃,應該用咗好多牛骨熬制👍都做得幾正宗,不錯吃!另外我哋叫咗個麻辣豬軟骨面($58),佢嘅麻辣唔算特別出色,基本上食唔到好麻嘅感覺,辣嘅味道就有少少,豬軟骨比較細塊,正所謂有比較有傷害,比較我就覺得紅燒牛肉麵大件夾抵食啲。主食方面我哋仲點咗香酥排骨肉燥乾拌麵,香酥排骨即係炸豬扒炸得都幾juicy,唔算好厚粉,反而個肉燥拌麵味道淡左
主食方面我哋仲點咗香酥排骨肉燥乾拌麵,香酥排骨即係炸豬扒炸得都幾juicy,唔算好厚粉,反而個肉燥拌麵味道淡左啲,如果可以加多個荷包蛋咁就正啦!
小食方面必食推介係黃金脆薯,即炸番薯🍠我地點左大Size嘅梅子味($38),外脆內軟!加上梅子粉,食多幾舊都唔覺得滯。
整體來講,呢間餐廳都滿足到我去台灣大食特食嘅心情!味道中上,同埋款式都算幾多👍如果好掛住台灣食物時可以去一試。
———————————————————
店名:老街 (油麻地)
環境🏝:8/10
服務💁🏼♀️:7.5/10