2020-06-22
嗱嗱嗱,澄清番先,呢間麥記美食唔係連鎖金拱門🥰終於食到呢一間連續三年攞咗米芝蓮推介小食嘅麥記啦!仲要係同路人添啊喂💛·舖頭細細,主力做外賣嘅小食、麵食、餃子、小籠包。初次嚟到梗係要試吓佢嘅小籠包啦,等緊嘅同時我哋口痕買多咗串魚蛋~·估唔到魚蛋先有驚喜!整體來講都幾彈牙,重點係佢嘅辣汁配埋甜豉油,用嚟點魚蛋簡直一流呀~我覺得正過食過陳記魚蛋嗰個辣汁添🤤·等咗10分鐘小籠包終於出爐,佢個小籠包size細細地,不過勝在皮真心薄同埋豬肉餡料都幾紮實(仲有啲豬油膏好邪惡😈)—唯一敗筆嘅就係冇乜湯汁,如果expect一咬就浪花四錢嘅朋友可能會失望🤔·整體來講,我覺得性價比都算係咁上下,見到好多街坊會特登過去買酸辣湯、餃子嚟食,睇嚟係街坊親民嘅小店💛-小籠包|$24魚蛋|$9-麥記美食北角堡壘街21號1號地舖-
小籠包|$24
魚蛋|$9