2023-09-12
最近得知Samsen係上環蘇杭街開左分店,菜單仲要同灣仔有小小出入,即刻搵個平日夜晚黎食飯!餐廳裝潢充滿東南亞風情,周圍有好多外國人,感覺好似去左泰國🇹🇭旅行咁。雖然全場爆滿,但廚房出菜率極高,店員態度都幾好,我同朋友仔都好滿意今日用餐體驗!🥰🥗炭燒茄子虎蝦沙律餐廳選用左青茄子🍆而唔係常見既紫茄子,青茄子水份比較多,口感更加清爽嫩口,岩晒拎黎做沙律!酸酸甜甜既醬汁拌得好勻循,加上大量芫荽🌿蒜未同乾辣椒,味道豐富!虎蝦夾口彈牙,略嫌炭燒唔明顯!整體都唔錯,夠晒開胃!🍲香辣泰式炒闊河粉(和牛)炒河粉非常有鑊氣,顏色鮮明。一上檯熱辣辣好辣口🔥河粉煙韌有咬口,又薄又粗身完美地索晒啲醬汁。和牛肥瘦適中,配料仲有粟米仔🌽炒蛋同芥蘭。味道濃而唔死鹹,小小辣令成碟炒粉更加惹味!🐣沙嗲雞串燒五大串雞肉🐤,雞肉包括左雞脾肉同雞胸肉,經燒烤後仍然保持嫩滑多汁。雞肉本身已經有調味,再加上花生味濃郁既沙嗲汁,小小甜又微辣,好味!伴菜之一既青瓜🥒毫無草青味,仲甜到好似浸完糖水,好造作既味道🙈🍌鮮製泰式香蕉飛餅必嗌推介,感覺比起泰國夜市食既更滋味😂滿瀉既煉奶加上奶茶雪糕再搭配外脆內軟既香蕉🍌煎餅,冰火交融既口感令人
🥗炭燒茄子虎蝦沙律
🍲香辣泰式炒闊河粉(和牛)
🐣沙嗲雞串燒
🍌鮮製泰式香蕉飛餅
必嗌推介,感覺比起泰國夜市食既更滋味😂
滿瀉既煉奶加上奶茶雪糕再搭配外脆內軟既香蕉🍌煎餅,冰火交融既口感令人上癮。愈食愈甜但都忍唔住清晒!
📍Samsen 泰館
上環蘇杭街23號地舖