2024-01-23
黃埔是我成長的地方,以前住黃埔,覺得黃埔最吸引的地方就是多食市,食早餐永遠最鍾意就係去茶餐廳,貪有炒蛋同多士,仲有美味的公仔麵🍜😆。今次經過黃埔麥當勞附近,見到新開的茶餐廳,二話不說入去食個早餐先😎。因為新開暫時只收現金。這間茶餐廳以現在最流行的木系裝修,我鍾意佢嗰餐牌,「香港風味」配上懷舊綠色和橙色,仲有好多得意的食物插畫,好可愛❤️。早餐選擇也很多,最特別是竟然有🐓雞柳湯意粉🍝,未試過見到有間茶餐廳有雞柳意粉,雞蛋可以選煎蛋,或者炒蛋,我選了炒蛋。食物來到的時候,令人驚喜就是有一個餐包,唔知道大家會唔會好似我咁樣,我對「餐包」情有獨鍾,細個當考試好,家人就會帶我去舊式扒房,最令人深刻,就是羅宋湯配餐包。現在好多茶餐廳都用多士,已經好少有餐廳提供餐包。炒蛋份量多,餐包軟綿綿配上牛油,另外雞柳湯意粉,雞柳不會死鹹,肉質也很腍,配上忌廉雞湯,帶有一種❤️家的味道。這裏坐得很舒服,早上最需要的就是一個簡簡單單的早餐🥣,簡單的意思是不用太Heavy,就是不用食加工食物,這裏做得到。我不用再選擇午餐肉或者腸仔,我可以選擇雞柳,期待下次再去!❤️