2023-10-28
《📍 Café Crêpe食評》by@ihungry.hk想遠飛去外國食甜品,其實香港都有!今日會同大家介紹一間來自加拿大人氣可麗餅專門店,就係位於舊K11嘅Café Crêpe👏🏻!Café Crêpe有近30款可麗餅供應,無論甜定咸都有,重點係所有材料都係由當地運送,令你感受到最貼近當地嘅味道🔥!🔸『Butterscotch Apple Crisp - $108』唔至賣相吸引,連味道都好吸引!餅皮超薄,有超香濃牛油都蛋味,而裏面包裹住新鮮蘋果醬🍎,外皮淋上焦糖醬,兩者非常之夾,帶點蘋果香與焦香,超正!熱辣辣嘅可麗餅上面仲要放一球雲呢拿雪糕,冰火交加,非常之出色,小編就快好食多連個碟都食埋😍!🔸『West Coast - $119』食完甜,梗係要食鹹嘢!叫得West Coast,就係想感受到美國西部海岸嘅熱帶風情🌊!所以餐廳特別加入煙燻三文魚同埋新鮮菠菜,再加埋香濃Cream Chesse,你先會感受到牛油香氣,之後就會有陣陣處身於海岸邊嘅感覺,最後仲會有計時嘅鹹香,絕對係三重享受😍!🔸『Mango French Soda - $58』想有啲嘢Fresh吓,呢杯特色飲品就啱晒你!芒果
🔸『West Coast - $119』
🔸『Mango French Soda - $58』
想有啲嘢Fresh吓,呢杯特色飲品就啱晒你!芒果梳打超有氣,絕對唔係普通芒果醬嘅死甜,真係帶有新鮮芒果果香,重點係佢仲會芒果雪芭,雪芭酸酸甜甜,完完全全感受到芒果呢個主題,鍾意食芒果係唔可以錯過🥭!
🔸『Hot Chocolate - FREE』
講到外國,又點可以唔飲杯熱朱古力🍫!熱朱古力外表普普通通,但係絕對令你驚奇!朱古力非常之香濃,仲要非常之滑,加上少少奶油,令到層次更加Rich,重點係佢絕對唔淡,一飲落去就會feel到唔係用粉沖,絕對驚喜!
🤪iHungry肚餓指數:9/10