2021-04-11
1959 views
大埔「食街」多美食人所皆知,今次幫襯嘅鋪頭叫做 「一鳴丼食堂」。壽司🍣,刺身🦑,丼飯🍱,小食🦪,玉子燒🧈,串燒🍢……都可以係MENU到搵到。餐牌設計精美,日本風得黎又可以將選擇好好咁present比食客,簡而精!👍以門面黎講,其實都幾日式,進入餐廳更加要經過2塊藍色嘅布簾😝 如果你想了解下餐廳有咩選擇,都可以選擇睇睇門口痴得好穩陣嘅餐牌,睇好先入去幫襯!因為我想試下佢個丼飯,所以就叫咗個「鮭火山」。 材料主要包括三文魚,三文魚籽同拖羅蓉,岩晒我呢個🐟控☺️除左配上主要材料之外,丼飯更配以青瓜同玉子,令到成個丼飯層次分明,一次過滿足幾個願望😎三文魚:每粒都無肥肉,淡淡肉三文魚籽:數量極多,目測有40粒以上拖羅蓉:吞拿魚味濃青瓜:爽口玉子:食得出係用高質雞蛋整出黎日本米:好大碗😂好彩餸菜都夠另外,我仲叫咗個是日廚師推介 -「火炙三文魚脂壽司」雖然佢賣相唔出色,但係食落就幾出色……一咬落去果種肥肥嘅三文魚味係口到爆出黎,超邪惡啊😈... 平時係其他鋪頭,未必有機會試到呢個菜式,確實係1個新嘗試👍 未食過嘅,一定要去試下喇🤩除左食飯質素有保證外,想提一提就係店員服務態度都好好,佢地有時行過會問你
三文魚:每粒都無肥肉,淡淡肉
三文魚籽:數量極多,目測有40粒以上
拖羅蓉:吞拿魚味濃
青瓜:爽口
玉子:食得出係用高質雞蛋整出黎
日本米:好大碗😂好彩餸菜都夠
另外,我仲叫咗個是日廚師推介 -「火炙三文魚脂壽司」
除左食飯質素有保證外,想提一提就係店員服務態度都好好,佢地有時行過會問你d野食如何,什至會補充食物嘅小知識比你,值得一讚🙌
鋪頭裝修有心思,有幅畫有好多魚係入邊,可以一路食一望住d魚XD 成個意景MATCH😂~
Overall 呢間餐廳我會比9️⃣0️⃣分🉐