2021-07-04
今日早早搞掂工作,同埋同事去咗附近既點心鋪嘆返一盅兩件先返屋企再食晚餐,都比較鍾意去呢類良心點心鋪💛唔使好似去酒樓咁麻煩,亦都對出品比較有信心,因為都見到係師傅親手炮製既😍唔似某d大酒樓可能係其他地方大量批貨返黎蒸返熟。 .餐廳位於工業大廈內,門面毫不起眼,要行上一層先到,入去都係簡單茶記格局,不過入門店員姐姐就問要咩茶,正常服務🤗 .睇下黃色既下午茶點心紙,一個點心都係十零蚊就有交易,麵飯類都係廿幾蚊,都幾抵食🤑不過夜d仲食晚飯就淨係嘆下點心就夠。 .🐷蜜汁叉燒腸 $17 8/10腸粉皮又薄又透,入面紅卜卜既叉燒都突哂出黎咁,入面仲有些許蔥花,叉燒粒大細適中,有d咬口咁幾好味。 🦐鮮蝦菜苗餃 $18 7/10「晶瑩剔透,真材實料」呢個真係我第一眼望到既感受,蝦仁同菜苗係入面交錯,好似就黎想跳出黎咁,入口時有d鹹鮮味,餃子煙煙韌韌幾過癮。 🎋上湯鮮竹卷 $17 7.5/10係芸芸點心中少有既一盅三件,可能係因為材料相對唔值錢就比多舊,腐皮吸哂湯汁,食落又滑溜,內餡幾惹味。 .😚燒賣皇 $19 8.5/10壓軸出場既當然係明星點心燒賣皇啦,大大隻彈牙蝦仁就瞓係燒賣上面,肉餡有豬肉鮮味,帶
🐷蜜汁叉燒腸 $17 8/10
🦐鮮蝦菜苗餃 $18 7/10
🎋上湯鮮竹卷 $17 7.5/10
😚燒賣皇 $19 8.5/10
壓軸出場既當然係明星點心燒賣皇啦,大大隻彈牙蝦仁就瞓係燒賣上面,肉餡有豬肉鮮味,帶點香菇的香氣,刺激味蕾。