2020-07-18
就算2020定2084,地球依然一樣圍繞住個太陽轉,係愛無分界限既世界,好比一杯咖啡黎得更加濃情密意。當你習慣身邊既事物唔再比你控制、習慣在等一杯咖啡既過程中、走過最動盪時日裡面、嘗試學會接受美好唔係必然既事實。而係銅鑼灣新開一間CoffeeShop「TheCoffeeology」將咖啡融入人生哲學裡面,無論你係唔同年代既人,只要對咖啡有執著,你就會明白!👇📌F o o d s -▪ Avocado · Scramble Eggs · Sourdough - $98▫ 係疫情下唯一可以享用日間小時光,整返個招牌Sourdough就最好不過呀。豐富既牛油果切成片狀,質感軟腍幼滑,入口唔會太生;旁邊既炒蛋炒得夠香,蛋味濃郁;配上Sourdough,口感煙韌,整個配搭簡單得黎,帶點小清新感覺,真係偷得浮生半日閒呀!📌P a s t a - ▪ Carbonara - $82▫ 雖然Coffeology係一間小店,但老闆強調重質不重量,唔需要巧立明目或過多選擇。而係將重點投放係食物質素上,呢點係絕對值得表揚。一碟Carbonara就能夠睇到Staff既誠意,整個份量十足,煙肉、芝士層次豐富,而
無論你係唔同年代既人,只要對咖啡有執著,你就會明白!👇
📌F o o d s -
📌P a s t a -
▪ Carbonara - $82
睇到Staff既誠意,整個份量十足,煙肉、芝士層次豐富,而食落麵條既質感唔會
太硬太淋,蛋黃落既比例岩岩好,個口感令人相當深刻,呢個絕對要試!
📌C o f f e e -
▪ Iced Matcha Latte - $52
▫ 久仰大名既Iced Matcha用上來自京都出產既抹茶粉,味道飲落係一種
經典既抹茶香,香味十足;而且外觀精緻,兩層奶泡夾住中間既抹茶,
形成一種漸層效果;而甜度我覺得較得幾岩我口味,就算夏天咁熱,
冰融後口感都仲係返到。
▪ Iced Latte - $42
▫ 係夏日炎炎好熱好熱既日子,整返杯Ice Latte是常識吧。佢地有分兩隻唔同口味既
Blending咖啡豆,我揀左隻印尼、墨西哥、泰國混合既,口味比較Nutty少少。
而入口鮮奶質感豐盈細滑;係呢個咁chill既環境,打返個靚卡特別醒神!
📌D e s s e r t s -
▪ Cheese Cake - $42
▫ 當然甜品佢地都有offer啦,佢地既Cheese cake有分兩隻口味,分別係綠茶
同埋Earl Grey,我揀左綠茶味,食落有淡淡既甘香清甜,唔會太膩。
同White coffee反而有種好夾既口感,任何女士都難以抵擋呀!