2022-10-19
終於輪到我最愛既10月,講真溫度呢家野,最緊要就係熱又唔算熱,凍又唔會好凍啦,簡單講,三個字,好c服乜都講哂啦。呢間位於蘇豪區新開既「Le Jardin à Soho」除左大玩復古風外,仲將日夜元素以CAFÉ同酒吧交替,你想打卡定食野?由你話事!👇📌MAIN · COURSE - ▪️ Roasted · Half Chicken - $198▫️ 第一道必食呢個「招牌香草焗雞半隻·燒粟米」,半隻雞份量比我預期中大隻,雞皮焗到帶少少焦香,咬落幾鬆脆,而肉質保留到juicy既口感,加上濃郁既雞油香,成個鮮味散發出哂黎,而旁邊既烤粟米亦係亮點之一,整體呢個價錢幾抵食。📌PASTA · RISOTTO - ▪️ Linguine · Alle Vongole - $178▫️ 另一道「蜆肉·扁意大利麵」亦夠吸引,事關佢D大蜆份量好多,賣相夠哂脹卜卜又夠新鮮,每隻食落都爆汁咁制,仲有陣陣白酒香味,好食;而意大利麵咬落爽彈,略帶咬口,唔會太硬,好食!📌P A N C A K E - ▪️ Chocolate · Banana - $138▫️ 甜品方面亦有驚喜,呢個「榛子朱古力·香蕉班戟」望落Panca
凍又唔會好凍啦,簡單講,三個字,好c服乜都講哂啦。
📌MAIN · COURSE -
▫️ 第一道必食呢個「招牌香草焗雞半隻·燒粟米」,
半隻雞份量比我預期中大隻,雞皮焗到帶少少焦香,咬落幾鬆脆,
而旁邊既烤粟米亦係亮點之一,整體呢個價錢幾抵食。
📌PASTA · RISOTTO -
而意大利麵咬落爽彈,略帶咬口,唔會太硬,好食!
📌P A N C A K E -
▪️ Chocolate · Banana - $138
▫️ 甜品方面亦有驚喜,呢個「榛子朱古力·香蕉班戟」望落Pancake好四正,
食落幾鬆軟,面頭落左一大舊雲呢拿雪糕,出面用新鮮香蕉圍住,
好特別,再倒埋個朱古力榛子醬,甜得黎又唔會太"漏",唔錯。
📌WHITE · BUBBLES -
▪️ Bottega Brut Prosecco - $90/Glass
▫️ 黎得蘇豪區你唔係唔飲酒呀?整返杯Bubbles好基本姐,來自
意大利品牌既「Bottega Brut Prosecco」,順便一定係打個靚卡先咖啦。