2021-08-13
打風後既天氣特別唔穩定,小編收工去到佐敦搵食個陣都俾突如其來既大雨攪到狼狽,響佐敦站附近突然見到呢間以雞湯為名既店舖,咁就梗係借機會試下先啦。既然都咁大雨既情況下,無理由要俾自己做「落」湯雞嘛!入到去坐下後,店員未響小編睇餐單個陣就已經好主動咁介紹佢地拿手既鮑參翅肚餐! 明明係黎飲雞湯但店員會咁樣介紹,雖然要$168但都有4款食物下都試下先!鮑參翅肚餐包括金湯花膠翅﹑海味一品煲﹑太白醉雞﹑鮑汁海味飯 (經小編問過後金湯其實都係雞湯既成份但會更濃更香)。由於小編唔太喜好醉雞關係,經苦苦既求情後,店員都肯為小編換上左口水雞。金湯花膠翅:湯內會有幾件花膠以及群翅碎,食落去花膠都煮得非常軟身;而金湯上面都提及因為都係以雞湯為基礎,非常濃香,一邊食飯一邊飲湯都係唔錯既享受。海味一品煲:一品煲內有海參﹑鮑魚﹑花菇﹑瑤柱及花膠。全部都煮得好入味,食落去除左鮑魚同花菇外都幾軟身,質感唔錯 (起碼小編唔會覺得佢求其俾下等貨我)。口水雞:口水雞屬於小辣而麻味香既,雞既肉質幾彈身,唔怪之得間鋪頭會以雞作為重點。鮑汁海味飯:海味飯最主要都係用瑤柱及冬菇為主,有少少類似荷葉飯既感覺,味道可能因為鮑汁關係,配合海
綜觀雖然價錢上都要$168,但1個人食飯都有2餸1湯1飯既感覺,都真係幾滿足架! 如果2個人食飯既話不妨叫多碗雞湯麵就剛剛好喇。